Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΗΠΑ: Θέλει «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με την Κούβα

Ο πρόεδρος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τόμας Ντόναχιου κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας.
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΠΑ
Θέλει «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις με την Κούβα
Τριήμερη επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τόμας Ντόναχιου, συνοδευόμενος από μέλη του ΔΣ, επιχειρηματίες από διάφορες πολυεθνικές, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας: «Για πολύ καιρό, η σχέση μεταξύ των εθνών μας καθορίστηκε από τις διαφορές μας. Εχει έρθει η ώρα τώρα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο και τους υπουργούς Οικονομίας και Ξένων Επενδύσεων.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ πρέπει να σημειώσουμε ότι αντιπροσωπεύει τρία εκατομμύρια επιχειρήσεις.
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας μίλησε και στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, όπου σημείωσε ότι και πριν 15 χρόνια, που είχε επισκεφτεί την Κούβα, είχε υποστηρίξει την ανάγκη να διευρυνθούν οι διμερείς σχέσεις, ωστόσο επισήμανε ότι τώρα υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις.
Αναφέρθηκε ειδικά στο νόμο για τις ξένες επενδύσεις που ψηφίστηκε στα τέλη Μάρτη στην Κούβα, αλλά και το άνοιγμα της νέας Ειδικής Ζώνης Ανάπτυξης στο λιμάνι Μαριέλ.
Τη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα επισκέφτηκε και ανέφερε ότι θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικές «επιχειρηματικές ευκαιρίες» ενώ αυτή μπορεί να γίνει σημαντικό εμπορικό κέντρο στην Καραϊβική.
Θυμίζουμε ότι στη Ζώνη του Μαριέλ έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον βραζιλιάνικα και κινέζικα μονοπώλια.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η κουβανική κυβέρνηση, η νέα νομοθεσία για τις ξένες επενδύσεις αποσκοπεί στο να δώσει ώθηση σε διάφορους τομείς όπως η αγροτική οικονομία, η διατροφική βιομηχανία, η Ενέργεια (έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), η βιομηχανία ζάχαρης, η χαλυβουργία, η χημική, ηλεκτρονική και ελαφριά βιομηχανία, το φάρμακο και η βιοτεχνολογία, το χονδρεμπόριο, οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι μεταφορές.
Διαβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή του κουβανικού κράτους θα είναι πλειοψηφική σε κοινές επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εξόρυξη των φυσικών πόρων, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, το χονδρεμπόριο, τον τουρισμό, όπως και ότι η μίσθωση εργατικής δύναμης θα γίνεται με βάση την κουβανική νομοθεσία και έλεγχο του κράτους.
  • Όλα αυτά τα μέτρα, που προσπαθούν να υπερβούν τον πολύμορφο αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, φυσικά ενέχουν και κινδύνους για το σοσιαλισμό, όπως δείχνει και εμπειρία από άλλες χώρες.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 31/5/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.