Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Στάση ζωής που τιμά την ποίηση, τη λογοτεχνία, τον άνθρωπο (Κι εσείς βαρκούλες...) — Επιστολή-απάντηση προς το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ-ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ

Επειδή με τη στάση της η Εταιρεία Συγγραφέων επιδεικνύει προκλητικά ένοχη σιωπή απέναντι στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, όπως βέβαια και σε διάφορα άλλα κοινωνικο-πολιτισμικά-πολιτικά ζητήματα, παραθέτω πιο κάτω την επιστολή-απάντηση που έστειλα σήμερα προς το ΔΣ.

--------------------------------

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.

Επειδή τίποτα δεν γίνεται σε ιστορικό κενό, επιβεβαιώνετε δια του περιεχομένου της επιστολής σας τη βαθύτατη σύγχυση αλλά και το καθεστώς κρίσης και παρακμής στο οποίο έχει δυστυχώς περιέλθει εδώ και μερικά χρόνια η Εταιρεία Συγγραφέων.

Διατυπώνετε μάλιστα την ακραία όσο και προκλητική θέση πως “η Εταιρεία Συγγραφέων…δεν τοποθετείται σε κομματικά, πολιτικά ή γεωπολιτικά θέματα”, επαναφέροντας εν πολλοίς την κατά K. Mannheim έννοια της «αιωρούμενης διανόησης» με το να πολιτογραφείτε τη λογοτεχνική δράση πάνω από το χρόνο και έξω από την ιστορική πραγματικότητα.

Επιπλέον, αντιλαμβάνομαι τη συγκεκριμένη θέση/δράση σας ως βαθύτατα οπισθοδρομική, ιδεολογικά υποταγμένη στο λόγο του ηγεμόνα και, σαφώς, ανιστορική, αφού στοχεύετε μεταξύ άλλων στην απονεύρωση του ρόλου του «συνειδητού στοιχείου».

Τέλος, σε αντίθεση με την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης που πολλάκις έχει πάρει θέση και σχολιάσει κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα, εσείς επιλέξατε μια επιτηδευμένα διαρκή σιωπή για να (συγ)καλύψετε τη μαύρη τρύπα της ενοχής και ανοχής για τη διαιωνιζόμενη κατοχή και γενοκτονία που συντελείται σε βάρος του λαού των Παλαιστινίων.

Επομένως, το τραγελαφικό σας μύθευμα πως “η Εταιρεία Συγγραφέων…δεν τοποθετείται σε κομματικά, πολιτικά ή γεωπολιτικά θέματα”, δεν είναι αθώο.

Τουναντίον, αποτελεί πολιτικά ηθελημένη συσκότιση και πολιτισμικά μετρήσιμο υλικό μέγεθος στρατηγικής σχέσεων και ταύτισης με την αστυνόμευση και τη νεοαπολυταρχική πολιτική που επιβάλλει ο κυρίαρχος λόγος, την ώρα που όλος ο κόσμος συγκλονίζεται και αντιδρά έντονα απέναντι στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Κώστας Γουλιάμος

Βλ. συμπληρωματικά στη δεύτερη ανάρτηση, τέλος.

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

*

Και εδώ:


* * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.