ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα καταγγέλλει έρευνα του ΟΗΕ
Τετάρτη 19/06/2024 - 22:07
Την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού σε Λωρίδα Γάζας και κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διαπιστώνει η Διεθνής Ανεξάρτητη Επιτροπή Ειδικών του ΟΗΕ.
Στην παρουσίαση του πορίσματος της έρευνας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σήμερα στη Γενεύη, η επικεφαλής της επιτροπής Νάβι Πιλάι, αφού κατήγγειλε την πρωτοφανή άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με την διεθνή επιτροπή τόνισε πως το Ισραήλ δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα να δοθεί βίζα για να επισκεφθούν οι ερευνητές τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και να ερευνήσουν τις καταγγελίες για τη βία των κατοχικών αρχών και των εποίκων.
«Ακόμη και η επίθεση (σ.σ. του Ισραήλ) στον ΟΗΕ είναι πρωτοφανής. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πρωτοφανής. Δεν έχει γίνει αυτό ποτέ πριν! Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι. Είναι απίστευτοι!» τόνισε, λέγοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να προστατεύουν τους αμάχους και απαίτησε να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις κατά των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά των αμάχων της Γάζας, η Νάβι Πιλάι απαρίθμησε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Δολοφονίες και σκόπιμες δολοφονίες αμάχων, σκόπιμη καθοδήγηση επιθέσεων κατά αμάχων, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση, αρπαγή ομήρων.
Η ίδια τόνισε πως παρά τις δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων πως ο σκοπός των επιχειρήσεων είναι «η καταστροφή της Χαμάς» και η «απελευθέρωση των ομήρων», κανένας από τους στόχους δεν επιτεύχθηκε «σε βάρος χιλιάδων ζωών». «Βρήκαμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν σεξουαλική βία με πρόθεση την ταπείνωση και την υποταγή των Παλαιστινίων». Σημειώνεται επίσης πως «Παλαιστίνιοι άνδρες και αγόρια υπέστησαν συγκεκριμένες διωκτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που ισοδυναμεί με βασανιστήρια και απάνθρωπη, σκληρή μεταχείριση».
Σε άλλο σημείο η Πιλάι αναφέρθηκε στον βίαιο εκτοπισμό αμάχων της Γάζας τονίζοντας πως ο ολόκληρος ο πληθυσμός του θύλακα εξαναγκάστηκε να φύγει και να μεταβεί σε «επισφαλείς και μη κατοικήσιμες περιοχές».
Σε ό,τι αφορά τη Χαμάς, η επιτροπή του ΟΗΕ, ανέφερε πως εντόπισε «μοτίβα ενδεικτικά της σεξουαλικής βίας». Μεταξύ των εγκλημάτων που καταλογίζει η επιτροπή στη Χαμάς είναι τα ακόλουθα: Σκόπιμη κατεύθυνση επιθέσεων κατά αμάχων, φόνος ή απόπειρες φόνων, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση, απαγωγές ατόμων.
Η Νάβι Πιλάι, πάντως, παρά τη γραμμή εξίσωσης θύτη και θύματος που ακολούθησε και σε αυτή τη περίπτωση, δεν παρέλειψε τα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων από τον στρατό και τους εποίκους στη Δυτική Όχθη επισημαίνοντας πως έχει σκοτωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο αριθμός ρεκόρ Παλαιστινίων αμάχων. Πρόσθεσε δε πως η βία εκεί οφείλεται και στις επιχειρήσεις του στρατού που έχουν αυξηθεί ποιοτικά και ποσοτικά και στις επιθέσεις των Εβραίων εποίκων.
Η επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσουν και άλλες επιμέρους εκθέσεις που θα υποβληθούν για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε υπηρεσίες και δομές υγείας στη Γάζα.
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Ιμπραχίμ Κραΐσι σχολιάζοντας την έκθεση της διεθνούς επιτροπής ειδικών κατήγγειλε με τη σειρά του τα εγκλήματα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τον «γενοκτονικό πόλεμο» σε βάρος του λαού του. Αναρωτήθηκε δε ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν έναντι του Ισραήλ από τη στιγμή που τα εγκλήματα ή οι παραβιάσεις δικαιωμάτων συνεχίζουν αμείωτες...
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)
Το Ισραήλ κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο - Η Χεζμπολλάχ προειδοποιεί την Κύπρο να μην βοηθά το Ισραήλ
Πηγή: Associated Press
Η έγκριση των επιχειρησιακών σχεδίων μάχης της βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού έναντι της Χεζμπολλάχ και του Λιβάνου από το βράδυ της Τρίτης και οι πολεμοκάπηλες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ρίχνουν νέο λάδι στην φωτιά της σύγκρουσης, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες γενίκευσης τους σε έναν ακόμη πόλεμο.
Δυτικές διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη «βιασύνη» του Ισραήλ να πάει σε πόλεμο και με τη Χεζμπολλάχ του Λιβάνου δίχως να έχει καταστρώσει μία «ξεκάθαρη στρατηγική» ή να έχει υπολογίσει πλήρως τις συνέπειες μίας διευρυμένης σύγκρουσης.
Αυτά ενώ ήδη μέσα στους πρώτους 8 μήνες, οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολλάχ έχουν προκαλέσει μόνο στο Λίβανο το θάνατο τουλάχιστον 472 ανθρώπων (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολλάχ). Ανάμεσά τους είναι και 91 Λιβανέζοι άμαχοι. Από την ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 15 στρατιώτες και 11 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί αρκετές δεκάδες.
Σε αυτό το κλίμα έντασης, η ηγεσία της Χεζμπολλάχ εντείνει τις προετοιμασίες καθώς αντιλαμβάνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμά του με αφορμή τη δολοφονία σημαντικού διοικητή της οργάνωσης από τον ισραηλινό στρατό μία βδομάδα πριν, ανέφερε ότι «η εισβολή στη Γαλιλαία είναι ένα θέμα που παραμένει στην ημερήσια διάταξη, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί».
Πηγή: Associated Press
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο εχθρός κρύβει τις απώλειες στο βόρειο μέτωπο, αλλά απέτυχε να κρύψει τον αριθμό όσων απομακρύνθηκαν. Από την αρχή του πολέμου, υπήρξε προσπάθεια υποτίμησης των μετώπων υποστήριξης στη Γάζα. 42 οικισμοί εκκενώθηκαν πλήρως. Δεν επιδιώκουμε να μπούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ».
Ο Χασάν Νασράλα προειδοποίησε και την Κυπριακή κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», διεμήνυσε ο Νασράλα.
Όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters», στο παρελθόν η Κύπρος έχει επιτρέψει περιστασιακά στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια σύρραξης. Σημειώνει επίσης ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τις δύο βάσεις που διατηρούν στην Κύπρο για επιχειρήσεις στη Συρία και πιο πρόσφατα στην Υεμένη.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε παράκτια πόλη του Λιβάνου και το χωριό Γιαρόν, προκαλώντας στο τελευταίο το θάνατο τριών ανδρών που αργότερα ανακοινώθηκε πως ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ.
Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ είχε εκτοξεύσει βροχή ρουκετών προκαλώντας ζημιές για μια ακόμη φορά σε σπίτια της μεθοριακής περιοχής του Ισραήλ Κιριάτ Σμόνα και νέες πυρκαγιές.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.