Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ουκρανία: Οι στρόφιγγες του πολέμου, τα ευρώ του ιμπεριαλισμού και τα ρούβλια του... Κυριάκου ― Θανάσης Αυγερινός: 3 ανταποκρίσεις (VIDEO)

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

*

Όλες οι εξελίξεις

Κλιμακώνεται η πολεμική ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 24/2/2022, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άσχετα με τα προσχήματα, τις αιτιάσεις και την ρητορική που αναπτύσσεται από την κάθε πλευρά, είναι μέρος της μεγάλης εικόνας μιας πολύ ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

*

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πλήρωσαν σε ρούβλια για ρωσικό αέριο μεταδίδει το Bloomberg

(Πηγή φωτό: Associated Press)

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πλήρωσαν ήδη σε ρούβλια για ρωσικό αέριο, μεταδίδει το Bloomberg και αναφέρει ότι τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank για να πληρώσουν με ρούβλια την Gazprom.

Το Bloomberg επικαλείται πηγή προσκείμενη στην Gazprom που ανάφερε ότι ήδη 4 εταιρίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει πληρωμές σε ρούβλια και πως οι επόμενοι διακανονισμοί για το φυσικό αέριο θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου.

*

Τρεις ανταποκρίσεις του Θανάση Αυγερινού

1. Μόσχα: Διακοπή του φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Πολωνία επειδή δεν πλήρωσε με ρούβλια (26/4/2022, 19:30)

 

2. Ακραία οριακή η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης - Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στη Μολδαβία (27/4/2022, 08:26)


3. Μόσχα: Τέλος το αέριο για όποια χώρα δεν πληρώνει σε ρούβλιας - Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής ζητά να κοπεί το φυσικό αέριο και σε άλλες μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες. Και η Gazprom απειλεί και την υπόλοιπη Ευρώπη (27/4/2022, 13:29)


*

Ανησυχία στην ΕΕ από τη διακοπή ρωσικού αερίου σε Βουλγαρία - Πολωνία

Πηγή: Associated Press

Έντονη ανησυχία και αντιδράσεις στην ΕΕ καθώς και αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο έχει προκαλέσει η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή οι δύο χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όπως είχε απαιτήσει η Ρωσία.

Πολωνία και Βουλγαρία κατήγγειλαν τη Μόσχα για αθέτηση συμβολαίου, Βρετανία και ΕΕ έκαναν λόγο για οικονομικό εκβιασμό, ενώ η ανησυχία εκφράστηκε και στις αγορές, με τα χρηματιστήρια να ανοίγουν με απώλειες και την τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη να αυξάνεται κατά περισσότερο από 19% σήμερα το πρωί, στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αθέτηση συμβολαίου καταγγέλλουν Βαρσοβία, Σόφια

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε ότι η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την «Gazprom» δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG, ωστόσο υποστήριξε ότι «αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει», τόνισε.

Παράλληλα, ο Πολωνός υπουργός για θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας Πιοτρ Ναΐμσκι δήλωσε σήμερα ότι η Πολωνία θέλει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, νωρίτερα απ' ό,τι προγραμματιζόταν.

Εξάλλου ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ δήλωσε ότι ή χώρα του έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλη και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία «Gazprom».

Επίκεινται διακοπές παροχής και σε άλλες «μη φιλικές χώρες»

Την απόφαση της «Gazprom» υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής, δηλώνοντας ότι είναι «σωστή» και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο «Telegram» ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Η ρωσική εταιρεία «Gazprom», ανακοινώνοντας τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην «Bulgargaz» (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία), προειδοποίησε παράλληλα ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια. «Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η «Gazprom»».

Πάντως μέχρι στιγμής οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου σε άλλες χώρες συνεχίζονται κανονικά.

Σε σημερινές της δηλώσεις στον ραδιοσταθμό ORF η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ είπε ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα της, η οποία Αυστρία εξασφαλίζει το 80% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία.

Σε συζητήσεις για πληρωμή σε ρούβλια γερμανική εταιρεία

Δεξαμενές αερίου στη Γερμανία (Πηγή: Associated Press)

Στη Γερμανία, ο ενεργειακός όμιλος «Uniper» συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου «Gazprom» για το θέμα της πληρωμής για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε η CFO της εταιρείας, Τιίνα Τουομέλα, σε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές.

Η «Uniper» εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια τέτοια πληρωμή είναι δυνατή. Ωστόσο, είναι σημαντικό για την «Uniper» να ενεργεί εντός των ορίων των ευρωπαϊκών κυρώσεων και η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με τις γερμανικές αρχές για αυτό το θέμα, είπε η Τουομέλα.

Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Μάη, όταν η εταιρεία υποτίθεται ότι θα κάνει την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με το νέο νόμο, είπε.

Για ρωσικό εκβιασμό κάνει λόγο η ΕΕ

Πηγή: Associated Press

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στις δύο χώρες προκάλεσε και αντιδράσεις από το ευρωατλαντικό μπλοκ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «εκβιάσει» την ΕΕ με το αέριο.

«Η ανακοίνωση της "Gazprom" είναι άλλη μια προσπάθεια της Ρωσίας να μας εκβιάσει με φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη απόκρισή μας στην ΕΕ», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter. «Οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμπιστευτούν ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται». Σε ξεχωριστή δήλωση, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι μια συνάντηση μεταξύ της ομάδας συντονισμού για το φυσικό αέριο της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη για να χαρτογραφηθεί μια απάντηση.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ υποστήριξε ότι η διακοπή παροχής αερίου «θα έχει έναν (...) πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μόνον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, TASS, «Interfax»)

Πηγή: Eurokinissi

Στην Ελλάδα, σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.