Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Έκθεση ΝΑΤΟ: «Πρωταθλήτρια» εμπλοκής η Ελλάδα, με «χρυσό» σε πολεμικές δαπάνες! ― Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη «σκυτάλη» στη ΝΔ που απογείωσε και τους εξοπλισμούς με 6,5 δισ. πέρυσι


ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

«Πρωταθλήτρια» εμπλοκής η Ελλάδα, με «χρυσό» σε πολεμικές δαπάνες σε όλο το ΝΑΤΟ!

Έπιασε τη «σκυτάλη» από τον ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσε και τους εξοπλισμούς η ΝΔ με 6,5 δισ. πέρυσι

Πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα και τους στόχους του ΝΑΤΟ, αναδεικνύεται η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η λυκοσυμμαχία, αναδεικνύοντας την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια και εξελίξεις, την ώρα που ο ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα έχει μπει ξεκάθαρα σε νέα ακόμα πιο επικίνδυνη φάση.

Συγκεκριμένα, συνέπεια της απόφασης της ντόπιας αστικής τάξης, όπως υπηρετείται από όλες τις κυβερνήσεις, να παίξει στα γεμάτα ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας κάποιο καλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική της λεία, με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ προκύπτει ότι:

  • Η Ελλάδα βρίσκεται για το 2021 στην κορυφή της λίστας των 30 κρατών - μελών, δαπανώντας το 3,59% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες.

Με τα συμβόλαια για αμερικανικά ελικόπτερα, γαλλικά μαχητικά και φρεγάτες κ.λπ., πέρασε και τις ΗΠΑ που δαπάνησαν «μόλις» το 3,57%. Σημειωτέον, μόλις άλλες 6 χώρες (άρα 8 στο σύνολο), η Πολωνία με 2,34, η Βρετανία με 2,25, οι Κροατία, Εσθονία, Λετονία με 2,16, και η Λιθουανία με 2,03, έπιασαν τη ΝΑΤΟική νόρμα, όπως θεσπίστηκε το 2014, κάθε κράτος - μέλος να δαπανά ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του σε τέτοιες δαπάνες.

  • Η Ελλάδα σημειώνει και μια «δεύτερη» πρωτιά, πιάνοντας συγκεκριμένα και τον επιμέρους στόχο από αυτό το 2%, το 20% του να πηγαίνει σε νέους, μείζονες εξοπλισμούς.
  • Δίνει εκεί το 38,8% αυτών των δαπανών, όχι απλά πιάνοντας τη νόρμα, αλλά καλύπτοντάς την σχεδόν εξολοκλήρου. Ολες οι άλλες χώρες ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά.
  • Σε χρήματα, φέρεται να δέσμευσε το 2021 6,496 δισ. ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες, από 4,812 το 2020 και 3,939 το 2014. Το ίδιο το ΝΑΤΟ υπολογίζει την αύξηση από πρόπερσι σε πέρυσι σε 31,51%, όταν ήδη από το 2018 στο 2019 υπήρχε ποσοστιαία αύξηση 8,25%.
  • Μάλιστα, δεν περνά απαρατήρητο ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συνεχίστηκε απρόσκοπτα και στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν, σημειωτέον, προετοιμάστηκε η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, αποφασίστηκαν μια σειρά εξοπλισμών, όπως οι αναβαθμίσεις των αεροσκαφών P3 και F16, και παράλληλα υλοποιήθηκε ο πρώτος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Αθήνας - Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, το 2015 δαπάνησαν 4,073 δισ. ευρώ, το 2016 4,190, το 2017 4,208, και το 2018 4,560.

Τέλος, το ΝΑΤΟ υπολογίζει ότι κάθε κάτοικος της χώρας πλήρωσε το 2021 664 δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, όταν π.χ. στη Γερμανία το κόστος κατά κεφαλήν ήταν στα 631.

Πάνω από 1 τρισ. για τη γενικευμένη πολεμική προπαρασκευή

Πηγή: Associated Press

Βέβαια, τα παραπάνω ογκούμενα ποσά αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στη βάση άλλωστε της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών παγκοσμίως, με τα 30 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας να δαπανούν πέρυσι συνολικά 1,050 τρισ. δολάρια, από 1,031 το 2020 και 1,001 το 2019.

Εξάλλου, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας την έκθεση τόνισε ότι το κείμενο δημοσιοποιείται «υπό το πρίσμα των πολύ σοβαρών εξελίξεων που έχουμε δει στην Ουκρανία με τη ρωσική εισβολή» και καθώς «τους τελευταίους μήνες, το περιβάλλον ασφαλείας μας έχει επιδεινωθεί δραματικά».

Τόνισε ότι ήδη από το περασμένο φθινόπωρο το ΝΑΤΟ ανέλαβε δράση για να ενισχύσει την ετοιμότητα των δυνάμεών του, ανέπτυξε περισσότερα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας και αύξησε την «υποστήριξή» του στην Ουκρανία.

  • «Αυτό βασίστηκε στη μακροχρόνια βοήθεια του ΝΑΤΟ προς τις δυνάμεις και τους θεσμούς της Ουκρανίας», είπε, εξηγώντας ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια, «οι σύμμαχοι έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παρείχαν σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Και υποστήριξαν μεταρρυθμίσεις», εξ ου και «οι ουκρανικές δυνάμεις είναι τώρα μεγαλύτερες, καλύτερα εξοπλισμένες, καλύτερα εκπαιδευμένες και καλύτερα καθοδηγημένες από ποτέ.
  • Και χρησιμοποιούν την εκπαίδευσή τους και τον εξοπλισμό τους στην πρώτη γραμμή», απέναντι στη Ρωσία, σημείωσε, αποτυπώνοντας την παραπάνω από ενεργή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Επέμεινε, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια στο ΝΑΤΟ

έχουν εφαρμόσει «τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας εδώ και μια γενιά. Με ιδιαίτερη έμφαση στην ανατολική πλευρά. Αναπτύξαμε επίσης νέα στρατιωτικά σχέδια για την αποτροπή και την άμυνά μας».

«Όλα αυτά επέτρεψαν στο ΝΑΤΟ να απαντήσει γρήγορα και αποφασιστικά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε και εξήγησε:

«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά μας σχέδια μέσα σε λίγες ώρες από την εισβολή. Και μέσα σε λίγες μέρες, αναπτύξαμε χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας (...) υποστηριζόμενα από μεγάλη αεροπορική και ναυτική δύναμη».

Αλλωστε φέρονται να έχουν συνολικά 100.000 Αμερικανούς στρατιώτες ανεπτυγμένους στην Ευρώπη, επίσης συνολικά 40.000 στρατιώτες από όλα τα κράτη - μέλη της συμμαχίας τέθηκαν απ' ευθείας υπό ΝΑΤΟική διοίκηση.

«Νέα εποχή στην παγκόσμια ασφάλεια» με πολεμικές απειλές σε Ρωσία και Κίνα

Πηγή: Associated Press

Σε αυτό το μοτίβο, ο Στόλτενμπεργκ θύμισε ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα, οι μετέχοντες συμφώνησαν ότι «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να επενδύσουμε περισσότερα, και πιο γρήγορα, στην άμυνά μας.

Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα ασφάλειας και υπάρχει μια νέα αίσθηση επείγοντος», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «οι σύμμαχοι θα υποβάλουν πρόσθετα σχέδια σχετικά με τον τρόπο εκπλήρωσης της υπόσχεσης περί αμυντικών επενδύσεων εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο».

Αλλωστε, όπως τονίζεται στην ίδια την Εκθεση,

«έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή στην παγκόσμια ασφάλεια, όπου οι αυταρχικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αμφισβητούν ανοιχτά τις βασικές αρχές για την ασφάλειά μας και επιδιώκουν να ξαναγράψουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη από την οποία εξαρτάται η ειρήνη και η ευημερία μας.

Αντιμέτωπες με αυτήν τη νέα πραγματικότητα, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική πρέπει να συνεχίσουν να στέκονται ενωμένες και να συνεργάζονται στενά σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ».

Ξεκαθαρίζεται, ακόμα, ότι

«Στη Σύνοδο Κορυφής μας στη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2022, θα λάβουμε περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή των αποφάσεων για την ατζέντα "ΝΑΤΟ 2030" και τον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας μας για το μέλλον.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ και να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας.

Θα συμφωνήσουμε σαφείς στόχους ανθεκτικότητας για να διασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες μας και οι κρίσιμες υποδομές μας είναι λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις.

Θα συνεχίσουμε επίσης να επιταχύνουμε τη διατλαντική καινοτομία, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, με την πλήρη εκκίνηση του Defense Innovation Accelerator για τον Βόρειο Ατλαντικό (DIANA) και του Ταμείου Καινοτομίας».

Ακόμα τονίζεται:

«Για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, θα ενισχύσουμε την υποστήριξη και τη συνεργασία μας με ομοϊδεάτες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ» (για την οποία στην Έκθεση τονίζεται ότι συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ σε πάνω από 70 πεδία), ενώ επίσης στη Μαδρίτη θα καταλήξουν πάνω στην υπό «επικαιροποίηση» «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, «το πιο σημαντικό έγγραφο καθοδήγησης για τη Συμμαχία μας μετά την ιδρυτική μας Βορειοατλαντική Συνθήκη», όπως επισημαίνει η Έκθεση, αναφερόμενη στο κείμενο - δόγμα που ορίζει τις βασικές γραμμές αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εξ ου και «η Στρατηγική Αντίληψη του 2022 θα αντικατοπτρίζει τη νέα μας πραγματικότητα ασφάλειας (...) και θα οδηγήσει στη συνεχή προσαρμογή της Συμμαχίας μας».

Δεν περνά, τέλος, απαρατήρητο, ότι στη λογική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ», στην Έκθεση τονίζεται ότι η λυκοσυμμαχία, εκτός από την ΕΕ, «συνεργάζεται» και με τα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Αφρικανική Ενωση.

«Διατηρεί επίσης τακτικό διάλογο» με άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όλα στη λογική αναζήτησης πάσης φύσης προφάσεων για το άπλωμα της δολοφονικής του δράσης όπου Γης.

Άλλωστε, διόλου τυχαία, Τετάρτη και Πέμπτη συνέρχεται στις Βρυξέλλες η τακτική Εαρινή Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή επίσης των ομολόγων τους από Φινλανδία και Σουηδία, όπως και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, προγραμματίζεται και ειδική συνεδρία με τους ομολόγους τους από Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία.

Τουλάχιστον 1 στους 5 δεν θέλει το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ενώ έχουν χύσει τόνους μελάνι σε προπαγανδιστικό υλικό υπέρ της λυκοσυμμαχίας, μέσα από γιγαντιαίες εκστρατείες παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ενώ όλα τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί στηρίζουν με χαρακτηριστική «μονοφωνία» την πολιτική της εμπλοκής, ακόμα και τα ίδια τα στοιχεία του ΝΑΤΟ αποτυπώνουν πως τα παραπάνω γίνονται αντίθετα και από τη βούληση μεγάλων τμημάτων των λαών και του ελληνικού.

Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης που διενέργησε το ίδιο το ΝΑΤΟ - με ό,τι αυτό σημαίνει - σε όλα τα κράτη - μέλη του, και δημοσιεύτηκε χτες, προκύπτουν τα εξής:

  • Συνολικά το 11% των ερωτηθέντων σε όλα τα κράτη - μέλη θα ήθελε η χώρα του να φύγει από το ΝΑΤΟ, ενώ και ένα 27% απαντά «δεν ξέρω».
  • Αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 17% ενώ ένα επιπλέον 16% απαντά «δεν ξέρω».
  • Η χώρα έχει από τα πιο ψηλά ποσοστά, αν και υπάρχουν και πολύ υψηλότερα, π.χ. το 27% των Βουλγάρων, το 19% των Τσέχων και των Λετονών, το 24% των Μαυροβούνιων, το 28% των Σλοβάκων και των Σλοβένων θα ήθελαν επίσης να εγκαταλείψουν οι χώρες τους το ΝΑΤΟ.

Παραπέρα, δείχνοντας βασικά την «αξία» και την «εμπιστοσύνη» που εμπνέει σε ευρύτερα στρώματα του λαού η λυκοσυμμαχία, ένα 20% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (1 στους 5 δηλαδή) διαφωνεί ανοικτά με την άποψη ότι η ιδιότητα της χώρας ως κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ μειώνει την πιθανότητα να δεχτεί επίθεση από το εξωτερικό.

Υπάρχει επίσης και ένα 17% που ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί.

Επίσης, ένα 16% ζητά να πληρώνονταν λιγότερα σε στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι πάντα στις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, στην έρευνα του ΝΑΤΟ, προσπερνώντας μια σειρά ΝΑΤΟικά προτάγματα, Έλληνες ερωτώμενοι απαντούν ότι προτεραιότητα στις ανησυχίες τους έχουν ζητήματα όπως η φτώχεια και ανισότητα (23%), το 29% η ανεργία, το 22% οι «εντάσεις με γειτονικές χώρες», το 42% το κόστος ζωής και το 36% η οικονομική κρίση.

Τέλος, σε ερώτημα που μπαίνει ποια είναι η γνώμη των Ελλήνων για τη Ρωσία, το 39% απαντά «θετική» (18% ο μ.ο. στα κράτη - μέλη), ενώ για την Κίνα «θετική» απαντά το 30% (19% ο μ.ο. στα κράτη - μέλη).

902 Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.