ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για εξορύξεις υδρογοναθράκων δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τους υδρογονάνθρακες (βλέπε κάτω):
«Οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με ορίζοντα το 2030, δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, που βλέπει την αφαίμαξη του εισοδήματός του απ' την τεράστια ακρίβεια στην Ενέργεια σήμερα.
Δεν μπορούν, επίσης, να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που διαχρονικά έχουν παγώσει την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων για να προχωρήσουν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, τα παζάρια με τους υδρογονάνθρακες στη ΝΑ Μεσόγειο, η πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και οι σχεδιασμοί εφοδιασμού με LNG, που προκρίνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Η εξόρυξη πετρελαίου στην Καβάλα, που σήμερα παραμένει εκτός λειτουργίας, αποδεικνύει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των κυβερνητικών εξαγγελιών.
Σε κάθε περίπτωση, η εξόρυξη υδρογονανθράκων -αν και όποτε γίνει- στις σημερινές συνθήκες θα βρει ωφελημένους μεγάλους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους, που θα επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα και δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φυσικό αέριο για το λαό.
Το αποδεικνύει η ίδια η κυνική κυβερνητική ομολογία ότι σήμερα είναι ακριβώς η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου που καθιστά αυτές τις επενδύσεις προσοδοφόρες, το οποίο σημαίνει ότι το εξορυσσόμενο φυσικό αέριο θα πρέπει να πωλείται σε τέτοιες υπέρογκες τιμές».
902, Πηγή φωτό: Eurokinissi
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επιτάχυνση ερευνών για φυσικό αέριο σε 6 περιοχές που δόθηκαν σε μονοπώλια
Τρίτη 12/04/2022 - 12:24
Την επιτάχυνση των ερευνών για πιθανό φυσικό αέριο σε συνολικά έξι περιοχές που ήδη έχουν παραδοθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Πρόκειται για «οικόπεδα» σε Ήπειρο, Ιόνιο, Κυπαρισσία και νότια Κρήτη που βγήκαν επί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο σφυρί και σκοπός των ερευνών είναι η αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023. Ανέφερε πως «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».
Επανέλαβε τα περί «ευκαιριών» από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι «ως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μία οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας».
Δήλωσε προσηλωμένος στην «πράσινη μετάβαση», που είναι μία από τις αιτίες της ακριβής ενέργειας, λέγοντας ότι «η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο». Εκανε λόγο για ένα νέο δρόμο που «σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα» και πρόσθεσε πως «είναι μια εναλλακτική διαδρομή», η οποία όπως ισχυρίστηκε «θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2030 στον στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και όχι σε αποθέματα πετρελαίου.
Με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων.
902, Πηγή φωτό: Eurokinissi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.