Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Ουκρανία: Ελικόπτερα βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία - Η Μόσχα απειλεί να απαντήσει με χτύπημα στο Κίεβο ― Η βύθιση του καταδρομικού «Moskva» ― 1.350 Ουκρανοί αιχμάλωτοι ― Θανάσης Αυγερινός: Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει ουκρανική επίθεση στη ναυαρχίδα - Η ουκρανική προπαγάνδα - Οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι - Η συνεργασία στελεχών του ΟΑΣΕ με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες - Το βάθος αυτού του πολέμου (2 VIDEO)

*

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Κλιμακώνεται η πολεμική ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 24/2/2022, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άσχετα με τα προσχήματα, τις αιτιάσεις και την ρητορική που αναπτύσσεται από την κάθε πλευρά, είναι μέρος της μεγάλης εικόνας μιας πολύ ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. 

*

Ουκρανικά ελικόπτερα βομβάρδισαν χωριό στη Ρωσία – Η Μόσχα απειλεί να απαντήσει με βομβαρδισμό του Κίεβου

Από τον βομβαρδισμό του χωριού Κλίμοβο (πηγή: Isvestia)

Πέμπτη 14/04/2022 - 18:57

Ελικόπτερα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, βομβάρδισαν με ρουκέτες σπίτια στο ρωσικό χωριό Κλίμοβο, του Μπριάνσκ με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να τραυματιστούν, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Αλεξάντερ Μπογκομάζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο σπίτια καταστράφηκαν από τον βομβαρδισμό, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν. Δύο από τα θύματα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στόχος ουκρανικών βομβαρδισμών έγινε και ο συνοριακός σταθμός στο Νόβιγιε Γιουρκοβούσι, στη ρωσική πλευρά, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από 30 Ουκρανοί πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν στη Ρωσία. Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.

Λόγω των επιθέσεων, η επαρχία του Μπριάνσκ κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν ενώ από αύριο τα σχολεία της περιοχής θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση. Έξι περιοχές της περιοχής Μπριάνσκ συνορεύουν με τις περιοχές Τσερνίγκοφ και Σούμι της Ουκρανίας.

Χθες, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ο ρωσικός στρατός θα χτυπήσει «κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου».

(Με πληροφορίες από: «Ria Novosti», «Ren.tv»)

902

*

Θανάσης Αυγερινός: Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει ουκρανική επίθεση στη ναυαρχίδα της στη Μαύρη Θάλασσα – ΝΑΤΟϊκό σύστημα συντονίζει τη ρίψη πυραύλων «Ποσειδών» –  Χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, στην περιοχή του Μπέλγκοροντ Επίθεση από ουκρανικά ελικόπτερα στο Μπριάνσκ – Οι Ρώσοι προειδοποιούν | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV (14/4/2022, 19:05)

*

Θανάσης Αυγερινός: Είναι κουταμάρα να χτυπούν οι Ρώσοι αμάχους Η βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου· η ουκρανική προπαγάνδα –από το 4:50· οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι –από 6:15· η συνεργασία στελεχών του ΟΑΣΕ με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες –από το 6:55· το βάθος αυτού του πολέμου –από το 8:15 (14/4/22, 8:42)

*

Η Μόσχα διαψεύδει τους ουκρανικούς ισχυρισμούς για βύθιση του καταδρομικού «Moskva»

Το καταδρομικό «Moskva»

Πέμπτη 14/04/2022 - 18:26

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό «Moskva», στο οποίο σημειώθηκαν εκρήξεις το πρωί, έχει αρχίσει να βυθίζεται, ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού, δίνοντας συνέχεια στους ισχυρισμούς του ότι το χτύπησε με πυραύλους «Neptune».

Στην ανάρτηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο «Moskva» ξεκίνησε μετά το πλήγμα. Πρόσθεσε επίσης ότι το έργο των ρωσικών σωστικών πλοίων δυσχέραιναν οι εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφερε το καταδρομικό, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το καταδρομικό δεν έχει βυθιστεί και ότι οι εκρήξεις σε αυτό έχουν σταματήσει.

«Η εστία της πυρκαγιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, δεν υπάρχουν φλόγες. Οι εκρήξεις των πυρομαχικών έχουν σταματήσει. Το καταδρομικό "Moskva" διατηρεί την πλευστότητά του», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι ερευνά τα αίτια του ατυχήματος. «Λαμβάνονται μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού προς το λιμάνι», συνέχισε το υπουργείο.

Το πλήρωμα του «Moskva» έχει απομακρυνθεί από το πλοίο, ενώ «ο βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν έχει πληγεί», διαβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει τους ουκρανικούς ισχυρισμούς

Ο ΗΠΑ δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να επιβεβαιώσουν το αίτιο της έκρηξης στο ρωσικό καταδρομικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC. «Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες», είπε.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», TASS, AFP)

902

*

Εντείνονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς

Άλλοι 300 και πλέον Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τη Ρωσία

Πηγή: Associated Press

Πέμπτη 14/04/2022 - 11:53

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται σήμερα για 50η ημέρα, με τη Ρωσία να εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, επιχειρώντας να ενισχύσει την παρουσία της σε πόλεις στρατηγικής σημασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η επιχείρηση πλήρους κατάληψης της Μαριούπολης, βρίσκεται σε εξέλιξη, με κύριο ζητούμενο την εκκαθάριση των τελευταίων θυλάκων κυρίως του τάγματος Αζόφ.  

Σήμερα, το Αρχηγείο Εδαφικής Άμυνας της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ανέφερε ότι ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που παραδόθηκαν στην πόλη-λιμάνι έφτασε τους 1.350.

«Οι πολεμιστές μας συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τους μαχητές της 36ης ταξιαρχίας των ενόπλων σχηματισμών της Ουκρανίας στη Μαριούπολη. Από το βράδυ της 13ης Απριλίου, 1.350 Ουκρανοί πεζοναύτες έχουν παραδοθεί», ανέφερε η υπηρεσία στο κανάλι της στο Telegram.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι παραδόθηκαν συνολικά 1.026 Ουκρανοί στρατιώτες της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, συμπεριλαμβανομένων 162 αξιωματικών.

Εξάλλου, το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 εξουδετέρωσαν τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Χρησιμοποιώντας οπλισμό κατευθυνόμενων πυραύλων, πραγματοποιήθηκαν χτυπήματα στα τεθωρακισμένα οχήματα του ουκρανικού στρατού. Όλοι οι στόχοι εξαλείφθηκαν από τα επιθετικά ελικόπτερα», σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνοδεύεται από βίντεο της επίθεσης.

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι σήμερα

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε σήμερα ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων σήμερα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και για την εκκένωση με ιδιωτικά οχήματα της πολιορκημένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης θα ανοιχθούν από τις Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ και Ενερχοντάρ και αυτοί από την ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ θα λειτουργήσουν αν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τους βομβαρδισμούς τους, προσθέτει η Βερεστσούκ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα ο Ουκρανός διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα σε σχόλιό του που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Ουκρανία θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να ενεργήσουν ως εγγυητές για την ασφάλεια. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ρωσία δεν θέλει να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Σχέδια για επίσκεψη Μπλίνκεν ή Όστιν στο Κίεβο

Λόιντ Όστιν (Πηγή: Associated Press)

Σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το τρέχον διάστημα το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της σε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Πιθανόν θα πρόκειται είτε για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή για τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με την πηγή. Θεωρείται μάλλον απίθανο να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, σύμφωνα με την πηγή του Ρόιτερς.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS)

902 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.