Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Ουκρανία: 62η μέρα του ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ― Τεθωρακισμένα στέλνει η Βρετανία ― Λαβρόφ: «Πραγματικός και σοβαρός» ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου - Θεμιτοί στόχοι οι αποστολές όπλων ― Παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες 2021: Νέο ρεκόρ εξοπλισμών, με πάνω από 2 τρισεκ. δολάρια ― Θανάσης Αυγερινός: Τα γεγονάτα στο Αζοφστάλ, οι 400 ξένοι μισθοφόροι, το «ενδιαφέρον» και τα παιχνίδια του Κιέβου για τους άμαχους, οι άμαχοι... ηθοποιοί, η εκεχειρία, οι δηλώσεις Λαβρόφ (3 VIDEO)


62η μέρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου - Οι τελευταίες εξελίξεις

Τρίτη 26/04/2022 - 07:35

Στην 62 μέρα του μπαίνει σήμερα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Συνεχίζονται οι μάχες στο Ντονμπάς. Κατάπαυση του πυρός στο «Αζοφστάλ» για να φύγουν οι άμαχοι ανακοίνωσε η Ρωσία, διέψευσε την είδηση το Κίεβο.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου της Χερσώνας, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
  • Η Ρωσία βομβάρδισε στόχους στην κεντρική και δυτική Ουκρανία
  • Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν χωριά της επαρχίας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
  • Νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν Μπλίνκεν και Όστιν από το Κίεβο. Την αποστολή τεθωρακισμένων Stormer στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. Η γερμανική Rheinmetall προσφέρει 88 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard I στο Κίεβο.
  • Νέες προειδοποιήσεις της Μόσχας για την αποστολή επιπλέον όπλων στην Ουκρανία
  • Για σοβαρό κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης έκανε λόγο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι η Μόσχα θέλει να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.
  • Εκρήξεις αναφέρθηκαν στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας.

902

*

Την αποστολή τεθωρακισμένων Stormer στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας

Τεθωρακισμένο όχημα τύπου Stormer

Δευτέρα 25/04/2022 - 21:58

Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία μικρό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων Stormer, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Μπορώ να ανακοινώσω τώρα στη Βουλή (των Κοινοτήτων) ότι θα δωρίσουμε μικρό αριθμό θωρακισμένων οχημάτων, εξοπλισμένων με εκτοξευτήρες για αυτούς τους αντιαεροπορικούς πυραύλους», είπε.

Ο Ουάλας ισχυρίστηκε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών υπηρεσιών περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο ενώ 2.000 θωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και 530 αρμάτων, καταστράφηκαν. Έχουν επίσης καταστραφεί 60 ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

902

*

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Κλιμακώνεται η πολεμική ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 24/2/2022, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άσχετα με τα προσχήματα, τις αιτιάσεις και την ρητορική που αναπτύσσεται από την κάθε πλευρά, είναι μέρος της μεγάλης εικόνας μιας πολύ ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

*

«Πραγματικός και σοβαρός» ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου, δηλώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ


Τρίτη 26/04/2022 - 08:15

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου, είναι «πραγματικός και σοβαρός», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας, κάνοντας άλλη μία αναφορά σε ένα τρομακτικό ενδεχόμενο, που κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει στο πλαίσιο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Αναφερόμενος σε μια κοινή δήλωση του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, όταν οι τότε ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης συμφώνησαν ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», ο Λαβρόφ είπε ότι το «απαράδεκτο του πυρηνικού πολέμου» παραμένει η «αρχική θέση» της Ρωσίας.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι ο υπάρχει ο φόβος μίας πυρηνικής σύγκρουσης εξαιτίας της άρνησης της Δύσης να εμπιστευτεί τη Ρωσία. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αποτυχία να βρεθεί διάδοχος της συνθήκης της δεκαετίας του 1980 μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης που απαγόρευε τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς. Αυτό το σύμφωνο κατέρρευσε το 2019, αλλά οι ΗΠΑ απέτυχαν να ενεργήσουν στην προσφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν για συνεχή αναστολή της ανάπτυξης τέτοιων όπλων, είπε ο Λαβρόφ.

«Η προσφορά μας για αμοιβαίο μορατόριουμ απορρίφθηκε, παρόλο που συμπεριλάβαμε στην πρότασή μας μεθόδους επαλήθευσης. Και οι κύριες αντιρρήσεις της Δύσης σε αυτό είναι ότι απλώς δεν μας εμπιστεύτηκαν», είπε.

Θεμιτοί στόχοι οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους.

«Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, είπε ο κ. Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση.

«Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε. «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Λαβρόφ είπε ότι οι δυτικές χώρες ενθαρρύνουν την κυβέρνησης του Κιέβου να συνεχίσει να πολεμά – όπως φαίνεται από τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με την «υπογραφή διπλωματικού εγγράφου».

902

*

Ντονιέτσκ: Ώρες αγωνίας για τους αμάχους στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται αποκλεισμένοι και 400 ξένοι μισθοφόροι (26/4/2022, 8:25)

Βλέπε και VIDEO για τους άμαχους... ηθοποιούς

*

Ζαχάροβα: Το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για αμάχους – παίζει παιχνίδια – Κατάπαυση πυρός στο Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Μόσχα (25/4/2022, 19:50)

*

Ρωσικό Υπ. Άμυνας: Προσωρινή εκεχειρία για να φύγουν οι άμαχοι από το Αζοφστάλ – Ανοίγουν ασφαλείς διάδρομοι (25/4/2022, 14:26)

*

 ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Νέο ρεκόρ εξοπλισμών το 2021, με πάνω από 2 τρισεκ. δολάρια

Δευτέρα 25/04/2022 - 11:06

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν – για πρώτη φορά στα χρονικά – τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αποκαλύπτει έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, αντανακλώντας το επικίνδυνο φούντωμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε κάθε γωνιά του χάρτη, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την αγιάτρευτη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, με τη νέα αύξηση στις ήδη τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και τα εισοδήματα των λαών σε όλο τον κόσμο.

Σε πραγματικές τιμές –αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός–, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν πέρυσι αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση φθάνοντας τα 2,11 τρισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζει το Ινστιτούτο. Που σημαίνει πως οι δαπάνες στον τομέα αυτό αυξήθηκαν και τα δύο χρόνια που ο κόσμος πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Μολαταύτα, οι δαπάνες δεν αυξήθηκαν ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στα προγράμματα κυρίως δυτικών κυβερνήσεων για την τόνωση των οικονομιών τους, ώστε να ανακάμψουν μετά την ύφεση που έφεραν τα lockdowns του 2020.

Έτσι, ως λόγος επί του παγκόσμιου ΑΕΠ, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1%, στο 2,2%.

«Ακόμη κι εν μέσω του αντίκτυπου της πανδημίας, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μεγεθύνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ», συνοψίζει ο Ντιέγκο Λόπες ντα Σίλβα, ερευνητής του SIPRI ειδικευμένος στις στρατιωτικές δαπάνες και στην παραγωγή όπλων.

«Υπήρξε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε πραγματικές τιμές, λόγω του πληθωρισμού. Σε ονομαστικές τιμές, πάντως, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,1%», προσθέτει.

Οι πέντε χώρες στην κορυφή της κατάταξης ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία και η Ρωσία.

Το SIPRI σημειώνει ότι οι δαπάνες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,7% του ΑΕΠ, στο 3,5%, ή στα 801 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμπεριλαμβάνει μείωση των κονδυλίων που δαπανήθηκαν για έρευνα και ανάπτυξη, αν και το Ινστιτούτο διευκρινίζει πως η Ουάσινγκτον συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στις «τεχνολογίες επόμενης γενιάς».

Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9%, στα 65,9 δισεκ. δολάρια, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, φθάνοντας στο 4,1% του ΑΕΠ. Η αύξηση αυτή βοηθήθηκε από τις υψηλότερες τιμές των υδρογονανθράκων που εξάγει η Ρωσία, καθώς προετοιμαζόταν να προχωρήσει στην εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κίεβο από τη δική του πλευρά κατέγραψε μείωση των στρατιωτικών δαπανών του το 2021 στα 5,9 δισεκ. δολάρια, ωστόσο το ποσό αυτό αντιστοιχεί μολαταύτα στο 3,2% του ΑΕΠ της Ουκρανίας. Από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και ξέσπασε η σύρραξη με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, οι ουκρανικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 72%.

Στην Ασία, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,7%, στα 293 δισεκ. δολάρια. Πρόκειται για την 27η συναπτή χρονιά μεγέθυνσHς του ποσού που ανακοινώνεται επισήμως ότι διατέθηκε για την άμυνα, που όμως εκτιμάται πως στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο, λόγω του τρόπου υπολογισμού του από το Πεκίνο. Η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών φαίνεται πως ωθεί προς τα πάνω αυτές άλλων κρατών της περιφέρειας: στην Ιαπωνία, αυξήθηκαν κατά 7,3% στα 54,1 δισεκατομμύρια δολάρια – είναι η μεγαλύτερη αύξησή τους από το 1972 –, ενώ στην Αυστραλία κατά 4%, φθάνοντας τα 31,8 δισεκ. δολάρια.

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών καταγράφηκε επίσης στο Ιράν, για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, έφθασαν τα 24,6 δισεκ. δολάρια. Ακόμη πιο θεαματική ήταν η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Νιγηρίας, κατά 56%, στα 4,5 δισεκ. δολάρια, καθώς οι αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολλαπλές κρίσεις ασφαλείας — τη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων, συμμοριών κακοποιών, αυτονομιστικών οργανώσεων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.