Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί σε νοιάζει; / Το φουσκωτό στον πάτο / Πρόσφυγες είχε ― Νέο ναυάγιο στην Πάρο: 16 ψυχές πνιγμένες ανάμεσά τους ένα βρέφος ― ΚΚΕ: Το μεγαλείο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας


*

 

55

Καινούργια κρίση

Τα νύχια ακονίζουν

Καινούργιοι κροίσοι

 

56

Πέφτουν οι αξίες

Παράγει νέα όπλα

Η αστική τάξη

 

57

Βγαίνουν κυνήγι

Νεκρόσιτες ύαινες

Κι όρνια κερδώα

 

68

Γιατί σε νοιάζει;

Το φουσκωτό στον πάτο

Πρόσφυγες είχε

 

70

Παιδιά κομμάτια

Στα σαγόνια της νύχτας

Κι ούτ’ ένα δάκρυ

 

73

Πάτος στη στεριά

Και βυθός στη θάλασσα

Σε τι διαφέρουν;

 

76

Έξω κανένας

Κάτι αδέσποτα χρόνια

Καίγοντ’ εντός μας

 

78

Κι εσύ πολίτης

Στη Μόρια του κόσμου

Χωρίς πατρίδα

 

Μπάμπης Ζαφειράτος

Από τα

Χαϊκού του πολέμου και της προσφυγιάς

*

Βλέπε και εδώ:

Στραγγίζει ο κόσμος / Οι θάλασσες γεμίζουν / Με τους πνιγμένους ― Επτά νεκροί από το ναυάγιο στα Αντικύθηρα ― Στη Φολέγανδρο σώθηκαν 13 από δεκάδες που βρίσκονταν στο σκάφος

*

ΚΚΕ

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο πίσω από τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο

Σάββατο 25/12/2021 - 12:46

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Δύο ακόμα θανατηφόρα ναυάγια  κατατρεγμένων προσφύγων στο Αιγαίο, μέσα σε ένα 24ωρο, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, ανάμεσα τους βρέφη και μικρά παιδιά. 

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Πόσοι ακόμα νεκροί πρέπει να υπάρξουν, πόσα ναυάγια πρέπει να γίνουν, μέχρι να ληφθούν τα αναγκαία δραστικά μέτρα για να σταματήσουν τα ταξίδια του τρόμου;

Όσο συνεχίζεται η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τόσο η απελπισία αυτών των ανθρώπων θα τους οδηγεί στα νύχια των διακινητών και σε νέα πιο επικίνδυνα δρομολόγια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στήριξαν, στηρίζουν και υλοποιούν την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, το απαράδεκτο κατασκεύασμα της "ασφαλούς τρίτης χώρας" και την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι. 

Η κατάργηση όλων αυτών των συμφωνιών και των αποφάσεων, η δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν απευθείας από εκεί για τις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς τα θανατηφόρα ταξίδια και τους εκβιασμούς των διακινητών, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Η νέα χρονιά να σημάνει την άνοδο της πάλης των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση. Η αλληλεγγύη, όπως αυτή που έδειξαν οι κάτοικοι της Πάρου στα θύματα του τελευταίου ναυαγίου, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης αυτής».

902

ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Στους 16 οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα βρέφος

Σάββατο 25/12/2021 - 08:24

Ακόμη πιο βαρύς έγινε ο απολογισμός της τραγωδίας με μετανάστες η οποία σημειώθηκε την Παρασκευή ανοιχτά της Πάρου.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι (12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος) έχασαν τη ζωή τους, όταν ιστιοφόρο που μετέφερε τουλάχιστον 80 ανθρώπους αναποδογύρισε. 

Το λιμενικό σώμα διέσωσε 63 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο (61 άνδρες, 2 γυναίκες).

Σε όλους τους διασωθέντες έγιναν rapid test, ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση του παριανού λαού και των φορέων του που συνέδραμε με κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια και είδη διατροφής. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο ΕΠΑΛ Πάρου, ως προσωρινός χώρο διαμονής.

Στην επιχείρηση εντοπισμού και περισυλλογής των ναυαγών συμμετείχαν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τέσσερα πλωτά του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος C-130, και 9 παραπλέοντα σκάφη.

Για τον εντοπισμό και την περισυλλογή των ναυαγών από το Λιμενικό Σώμα, τόσο το αεροσκάφος C-130 όσο και το super puma της Πολεμικής Αεροπορίας έριχναν φωτοβολίδες στο σημείο του ναυαγίου. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.