ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό
*
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Καταπέλτης οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
«Κόβουν» από τις ανάγκες του λαού, τα δίνουν στο κεφάλαιο
Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ - βίντεο
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 (βλέπε κάτω). Το ΚΚΕ θα τον καταψηφίσει στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Δεκέμβρη.
Βασικοί πυλώνες του προϋπολογισμού, είναι η επέκταση των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, τα νέα δωράκια και η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στην άλλη πλευρά, είναι η ένταση της φοροληστείας απέναντι στον λαό, το τσεκούρι στα κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών - ακόμα και για την Υγεία όταν η πανδημία θερίζει ζωές - και συνολικά η προσπάθεια να φορτωθούν τα σπασμένα της λεγόμενης δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει σωτηρία για τον λαό στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, που θα συνεχίσει να τον στραγγίζει με όποιες μορφές και αποχρώσεις διαχείρισης, για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και στα άλλα αστικά κόμματα εστιάζεται στο «κατάλληλο» μείγμα διαχείρισης που θα εξασφαλίσει «υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης» και προσέλκυση επενδύσεων.
Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, που με τις ομιλίες τους αποκαλύπτουν τον αντιλαϊκό - ταξικό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού, καλώντας τον λαό με τον αγώνα του και τη συμπόρευσή του με το Κομμουνιστικό Κόμμα να εμποδίσει την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου στα δικαιώματά του και να διεκδικήσει την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του.
*
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Φέρνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης για τα κέρδη του κεφαλαίου
Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Δεκέμβρη
Τρίτη 14/12/2021 - 09:26
Ξεκινά σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκέμβρη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.
Τις επόμενες μέρες σε πολλές πόλεις της χώρας διοργανώνονται συγκεντρώσεις συνδικάτων ενάντια στον προϋπολογισμό και για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία.
Την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα και στις 6.30 στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα το απόγευμα, σε Λάρισα, Τρίκαλα και Γιάννενα (διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Ο προϋπολογισμός του 2022 φέρνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, επιβεβαιώνοντας πως είτε σε ανάπτυξη είτε σε κρίση, ανεξάρτητα από τις «αποχρώσεις» και τις μορφές διαχείρισης ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Βασικά χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για σωρευτικό ρυθμό ανάκαμψης 11,2% συνολικά για τη διετία 2021 – 2022, η επέκταση των μέτρων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου και η συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Μέτρα στήριξης του κεφαλαίου
Ο νέος προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με τα ευρωενωσιακά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, κ.ά. θα αποτελέσει ένα εργαλείο πολύμορφης και προκλητικής στήριξης του κεφαλαίου, που θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού. Συγκεκριμένα, προβλέπει:
- Μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών του ιδιωτικού τομέα, με απώλειες εσόδων ύψους 849 εκατ. ευρώ.
- Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας (186 εκατ.).
Οπως αναφέρεται, η συνολική αξία των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο 2020 - 2022 ανέρχεται σε 42,7 δισ. ευρώ, από τα οποία 23,1 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 16,7 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 2,9 δισ. ευρώ το 2022.
- Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 22% από 24% (από 1/1/2022), με κόστος 183 εκατ. ευρώ.
- Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων, με κόστος 38 εκατ. ευρώ για το 2022.
- Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν «πράσινη» οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση, από 1/1/2022 (20 εκατ. σε ετήσια βάση). Κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιπλέον έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.
Διογκωμένα κονδύλια προβλέπονται για την «ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των δαπανών και των φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων», δηλαδή για πολεμικές δαπάνες.
Ενας ακόμα πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε 7,45 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,25 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 1,2 δισ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πέρα από τις ενισχύσεις μέσω ΠΔΕ, οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να ανέλθουν σε ακόμα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εκταμιεύσεις συνδέονται με την εκπλήρωση σειράς από αντιλαϊκά ορόσημα.
Φοροληστεία στον λαό
Η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια συνθέτει το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο:
-- Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 49,5 δισ. το 2022 από 45,4 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 4,1 δισ. ευρώ ή 9%.
-- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,1 δισ. από 9,46 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 640 εκατ. ευρώ.
-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα φτάσει τα 18,7 δισ. από 17,18 δισ., αύξηση ύψους 1,5 δισ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 7 δισ. από 6,47 δισ. ευρώ το 2021, αύξηση 530 εκατ. ή 6,7%.
Την ίδια ώρα, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) θα διαμορφωθεί μόλις στα 3,5 δισ. (από 2,35 δισ.). Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος που θα αναλογεί το 2022 στις κάθε είδους εταιρείες αποτελεί μόλις το 7,3% της συνολικής μάζας των φόρων.
«Σφαγή» στις δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας
Δραστικές περικοπές προβλέπονται ακόμα και σε βάρος της Υγείας, ενώ η πανδημία θερίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση της χρηματοδότησης κατά 52% για την ήδη διαλυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, όπως και η μείωση του κονδυλίων για τα νοσοκομεία.
Πετσοκόβονται επίσης τα επιδόματα ανεργίας, οι παροχές προς τους οργανισμούς που αφορούν τα διάφορα προνοιακά επιδόματα, κ.λπ.
(Με πληροφορίες από τον «Ριζοσπάστη»).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.