Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Χιλή: Γιατί χαίρεται ο κόσμος; — Λουσία Ντάμερτ (επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπόριτς): «Η Κούβα και η Βενεζουέλα είναι δικτατορίες, ο Μπόριτς είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με την ΕΕ» (όπως έκανε και η κυβέρνηση Πινιέρα) «για να αποδυναμώνονται οι δικτατορίες»


ΧΙΛΗ

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Αναμάσημα της απάτης για «κοινωνική συνοχή» και «πραγματική ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε οικογένεια»

Δευτέρα 20/12/2021 - 09:27

Ο σοσιαλδημοκράτης Γκαμπριέλ Μπόριτς Φοντ αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος της Χιλής, επικρατώντας την Κυριακή, στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, του νεοφιλελεύθερου Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Ο Μπόριτς ήταν ο υποψήφιος του εκλογικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικών και άλλων δυνάμεων «Apruebo Dignidad» (Εγκρίνω / Ψηφίζω Αξιοπρέπεια), τον οποίο στηρίζει και το ΚΚ Χιλής, και πήρε το 56% των ψήφων έναντι 44% του Καστ, της συμμαχίας νεοφιλελεύθερων κομμάτων «Vamos por Chile» (Πάμε για τη Χιλή).

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές κυμάνθηκε στο 55%, θεωρείται ωστόσο από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων.

Ο 35χρονος Μπόριτς (με γονείς που κατάγονται από Κροατία και Καταλονία) αναλαμβάνει καθήκοντα τον ερχόμενο Γενάρη.

Είναι ο νεότερος Πρόεδρος που είχε ποτέ η χώρα, προέρχεται από το φοιτητικό κίνημα, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών, και προβάλλεται ως «φέρελπις» της σοσιαλδημοκρατίας διεθνώς, ο οποίος θα προχωρήσει τον «εκδημοκρατισμό χωρίς διακρίσεις και με πραγματισμό».

Συνολικά η εκλογή του προβάλλεται ήδη στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «ξαναζεστάματος» της σοσιαλδημοκρατικής απάτης για καπιταλισμό με «ανθρώπινο πρόσωπο»...

Χαρακτηριστικά, στις πρώτες του δηλώσεις, μπροστά σε χιλιάδες κόσμου στην πλατεία Ιτάλια (επίκεντρο των μεγάλων διαδηλώσεων του 2019), ο Μπόριτς μετά τα κλισέ ότι θα είναι Πρόεδρος «όλων των Χιλιανών» υποστήριξε ότι «μόνο με κοινωνική συνοχή μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πραγματική ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε χιλιανή οικογένεια, σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση».

Έκανε λόγο για «φορολογική δικαιοσύνη» και ενίσχυση των «κοινωνικών δικαιωμάτων μέσα από μια δημοσιονομικά υπεύθυνη πολιτική».

Πρόσθεσε ότι βασική του προτεραιότητα θα είναι να προχωρήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που επικυρώθηκε από δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι θα είναι «το πρώτο Σύνταγμα στην ιστορία της χώρας που διαμορφώνεται με τρόπο δημοκρατικό, ισότιμο, με τη συμμετοχή των ιθαγενών πληθυσμών, και πρέπει να είναι διαδικασία ενότητας και όχι διαχωρισμού».

Η αναφορά του αυτή σχετίζεται και με το γεγονός ότι στη Βουλή τα κόμματα που απαρτίζουν την εκλογική συμμαχία του δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Επίσης, ο νέος Πρόεδρος κάνει λόγο για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι θα επιδιώξει να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της κρατικής καταστολής της κυβέρνησης Πινιέρα.

Αποκαλυπτικές δηλώσεις από στελέχη του επιτελείου του Μπόριτς

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, από το επιτελείο του σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να καταγγείλει μονομερώς διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, π.χ. με τις ΗΠΑ ή την Κίνα, που έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Χιλής.

Τον Μπόριτς συνεχάρησαν για τη νίκη του οι πρόεδροι των κυβερνήσεων των Αργεντινής, Περού, Βολιβίας, Ουρουγουάης, Κολομβίας, Κούβας, Βενεζουέλας, Νικαράγουας, ο σοσιαλδημοκράτης εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος της Βραζιλίας Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, η βουλευτής των Δημοκρατικών των ΗΠΑ Αλεξάνδρα Οκάσιο Κόρτες, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν κ.ά.

Να σημειωθεί πάντως ότι λίγο πριν τις εκλογές η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπόριτς, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο, Λουσία Νταμέρτ, σε δηλώσεις της στο χιλιανό CNN, συμφώνησε με την άποψη της παρουσιάστριας ότι

«η Κούβα και η Βενεζουέλα είναι δικτατορίες» και δήλωσε ότι «ο Μπόριτς είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με την ΕΕ» (όπως έκανε και η κυβέρνηση Πινιέρα) προκειμένου «να αποδυναμώνονται οι δικτατορίες»...

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.