Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Διεθνής Συνάντηση (έκτακτη) Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων — Δημήτρης Κουτσούμπας: Στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές — Κεμάλ Οκουγιάν (ΚΚΤ): Τώρα είναι η ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο τη σοσιαλιστική εναλλακτική — 73 κόμματα από 57 χώρες από όλες τις ηπείρους (VIDEO)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Δ. Κουτσούμπας: Στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές

(VIDEO - ΦΩΤΟ)

Παρασκευή 10/12/2021 - 11:20

Με τις εισαγωγικές ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν  (κάτω) ξεκίνησαν οι εργασίες της Εκτακτης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα διεξαχθούν έως την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, με θέμα

«Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα».

Λόγω της πανδημίας η συνάντηση πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, με την αμοιβαία ευθύνη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, των δύο κομμάτων που το 2019 είχαν φιλοξενήσει στη Σμύρνη της Τουρκίας την 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή 73 κόμματα από 57 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Η εισαγωγική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας καλωσορίζουμε από την Αθήνα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Κομμουνιστικών κι Εργατικών κομμάτων.

Είναι αλήθεια πως η πανδημία έχει βάλει ορισμένα όρια στις δια ζώσης επικοινωνίες των κομμάτων.

Ωστόσο, όρια στον αναγκαίο συντονισμό και στην πάλη των λαών, των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων δεν μπορούν να μπουν.

Αυτό το μήνυμα στέλνει και η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψή μας, με την οποία στέλνουμε μια ακόμη ηχηρή καταδίκη στον αποκλεισμό της Κούβας από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο ΚΚ της Κούβας και στο λαό της, που για άλλη μια φορά, σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης.

Εκφράζουμε την πεποίθησή μας, πως τα σχέδια αποσταθεροποίησης της Κούβας, τα οποία καταρτίζει ο ιμπεριαλισμός, δεν θα περάσουν, πως ο λαός της Κούβας για άλλη μια φορά θα τα ανατρέψει.

Στέλνουμε μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, που μάχεται για δεκαετίες τώρα, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, για την αναγνώριση της πατρίδας του.

Καταδικάζουμε την ισραηλινή επιθετικότητα, τη στήριξη που παρέχει ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός στο Ισραήλ για να συνεχίζει την καταπίεση ενός ολόκληρου λαού.

Καταγγέλλουμε την εξίσωση θύτη και θύματος, που ιδιαίτερα καλλιεργεί η ΕΕ και απαιτούμε και από την ελληνική κυβέρνηση την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Βεβαίως και είμαστε στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται, που υψώνει το ανάστημά του στις αντιλαϊκές πολιτικές:

- Όπως ήταν η νικηφόρα και πολύμηνη νίκη των αγροτών της Ινδίας,

- Η φτωχολογιά της Τουρκίας, που διαδηλώνει ενάντια στη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της,

- Ο λαός του Σουδάν, που συγκρούεται στους δρόμους ενάντια στους πραξικοπηματίες,

- Με τους λαούς που σε πολλές χώρες, παρά την πανδημία, μπαίνουν στο δρόμο της πάλης για την Υγεία και τη ζωή του λαού, με την διασφάλιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Σύντροφοι,

Πρέπει να γνωρίζετε πως και στην Ελλάδα το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις συνθήκες της πανδημίας.

Στηρίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων, με βασικό άξονα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα, το Κόμμα μας βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, που με την πάλη τους διεκδικούν μέτρα προστασίας της ζωής τους, συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, που παλεύουν ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα.

Αυτή η πάλη το τελευταίο διάστημα ανέδειξε σημαντικούς και νικηφόρους αγώνες, όπως ήταν αυτή των εργατών στο μονοπώλιο της COSCO ή στην e-food.

Το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης, που το ΚΚΕ απηύθυνε στο λαό, αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους εργαζόμενους, επιστήμονες, νέους, που εκφράζουν τη διάθεση να συγκρουστούμε με τις αντιλαϊκές πολιτικές, με την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με τις ξένες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και σχεδιασμούς.

Για να ανοίξει ο δρόμος της συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα ανατρέψει αντιλαϊκά μέτρα και θα συσπειρώσει μεγάλες λαϊκές δυνάμεις σε γραμμή σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα εργαζόμαστε σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Της αναγκαιότητας, που προβάλλει από την ίδια την εποχή μας και τις εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Είναι η εποχή που επιβάλει την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και οικοδόμησης μιας νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, απαλλαγμένης από ελλείψεις και λάθη του παρελθόντος.

Αυτό καθόλου δεν σημαίνει πως παραβλέπουμε τις δυσκολίες του αρνητικού συσχετισμού δύναμης διεθνώς, όπως και των σημαντικών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που εκδηλώνονται στην περιοχή μας και ευρύτερα στον κόσμο.

Το αντίθετο!

Έτσι, σε αντίθεση από άλλες πολιτικές δυνάμεις, εκτιμάμε πως οι ΗΠΑ δεν «φεύγουν» από την περιοχή μας. Είναι εδώ!

Μάλιστα στην Ελλάδα, ενισχύουν τις στρατιωτικές βάσεις τους, που γιγαντώνονται.

Διαμορφώνουν νέες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως μαζί με τη Βρετανία και την Αυστραλία (AUKUS), ή τον “Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια” (QUAD).

Πρόκειται για νέα, πολύμορφα “εργαλεία” των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που εμφανίζονται δίπλα σε παλαιότερα, όπως είναι το ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, ο προσανατολισμός των ΗΠΑ, όπως δείχνει και η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά και οι διάφοροι εμπορικοί πόλεμοι των τελευταίων χρόνων, κατευθύνεται προς την περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Το ΝΑΤΟ, παρά τις εσωτερικές “τριβές” των αστικών τάξεων των κρατών που το συγκροτούν, εξακολουθεί να επεξεργάζεται νέα πολεμικά σχέδια σε βάρος των λαών.

Αναλαμβάνει δράση, ιδιαίτερα, σε βάρος της καπιταλιστικής Ρωσίας, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα.

Παίρνει μέτρα όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Η ιμπεριαλιστική ΕΕ, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παίξει “προοδευτικό” ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρόκειται για μεγάλη αυταπάτη, όσων προσανατολίζονται σε μια τέτοια άποψη.

Οι εκκλήσεις που ακούγονται από διάφορες δυνάμεις όλου του αστικού πολιτικού φάσματος, από φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, αλλά και από κάθε απόχρωσης οπορτουνιστές, για την ανάγκη “απογαλάκτισης” της ΕΕ από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θεωρούμε ότι λειτουργούν ως “στάχτη στα μάτια” των λαών.

Η ΕΕ ήταν και είναι μια ένωση που θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή.

Η διέξοδος για τους λαούς δεν είναι ο λεγόμενος “εκδημοκρατισμός” και “εξανθρωπισμός” της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά η πάλη για την έξοδο των χωρών από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, σε συνδυασμό με την πάλη για την ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε κάθε χώρα.

Αυτό έδειξε και η πείρα από το ΒREXIT. Αποδέσμευση που δεν συνδυάζεται με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και εξουσίας σε κάθε ξεχωριστή χώρα, σε ομάδα χωρών και σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορεί να αποβεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων στη σημερινή φάση όλο και περισσότερο εντάσσονται τα ζητήματα της λεγόμενης “πράσινης” ανάπτυξης και “ψηφιακής μετάβασης”. Ζητήματα, που από τη μια αποτελούν πεδίο διοχέτευσης του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, για την ενίσχυση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων κι από την άλλη είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού των μονοπωλίων, (αμερικάνικων, κινεζικών, γερμανικών, γαλλικών. βρετανικών, ρωσικών κοκ) .

Βλέπουμε να δυναμώνουν οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά και άλλες σημαντικές αντιθέσεις με τη Ρωσία ή ακόμη και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού άξονα.

Βεβαίως, θεωρούμε ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «νέος ψυχρός πόλεμος», αντιγράφοντας, την πάλαι ποτέ αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ.

Η διαλεκτική ανάλυση των εξελίξεων δείχνει πως έχουμε να κάνουμε με αντιθέσεις, που εκδηλώνονται πάνω στο έδαφος του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής κι ο οποίος κυριαρχεί στις ισχυρότερες δυνάμεις που συγκρούονται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων τους.

Σ’ αυτές τις συνθήκες έχει σημασία τόσο η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όσο και η απόρριψη επιλογής ιμπεριαλιστή, ενάντια σε κάθε «παλιά» ή «νέα» ιμπεριαλιστική συμμαχία, για την απεμπλοκή κάθε χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες και παράλληλα ενίσχυση της πάλης για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ καταψήφισε μέσα στην ελληνική βουλή τις επιθετικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που παρουσιάζονται ως “αμυντικές” για τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Τάχθηκε ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας και ανέδειξε πως αυτές γίνονται στα πλαίσια της προσπάθειας της αστικής τάξης της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη θέση της μέσα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις.

Οι κομμουνιστές διαφωτίζουν συστηματικά το λαό και κινητοποιούν στις διαδηλώσεις χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και νέες.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, γενικότερα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να μην δημιουργηθούν νέες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να μην μεταφερθούν στη χώρα πυρηνικά όπλα.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει η συμμετοχή των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

Να μην πληρώνει ο λαός για τους εξοπλισμούς που υπηρετούν τα επιθετικά σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης, τις ευρωατλαντικές επεμβάσεις και πολέμους, να μην συμμετέχει η Ελλάδα σε στρατιωτικές ασκήσεις που στρέφονται κατά άλλων κρατών.

Το ΚΚΕ επιδιώκει την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης προς όλους τους λαούς που είναι αντιμέτωποι με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για να έλθει τελικά η εργατική τάξη, ο λαός στην εξουσία και να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού!

902

*

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

K. Oκουγιάν: Τώρα είναι η ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο τη σοσιαλιστική εναλλακτική

Παρασκευή 10/12/2021 - 18:56

Με τις εισαγωγικές ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν ξεκίνησαν οι εργασίες της Έκτακτης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα διεξαχθούν έως την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, με θέμα «Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα».

Λόγω της πανδημίας η συνάντηση πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, με την αμοιβαία ευθύνη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, των δύο κομμάτων που το 2019 είχαν φιλοξενήσει στη Σμύρνη της Τουρκίας την 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή 73 κόμματα από 57 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Παραθέτουμε την ομιλία του Κεμάλ Οκουγιάν: 

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Πριν από δύο χρόνια, όταν ολοκληρώσαμε μια επιτυχημένη συνάντηση στη Σμύρνη και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε το 2020 στην Πιονγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, κανείς μας δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι λίγο αργότερα ο κόσμος θα αντιμετώπιζε μια πρωτοφανή πανδημία. Αναμφίβολα, ο καθένας από εμάς γνωρίζει την αστάθεια και τη φύση του καπιταλισμού που διαρκώς γεννά κρίσεις, και γνωρίζουμε επίσης ότι οι ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα στους ταξικούς αγώνες. Επιπλέον, ως μέρος της φύσης των ευθυνών μας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ριζικές αλλαγές και γενικά προτιμούμε το δυναμισμό από την στασιμότητα.

Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι η επίθεση του καπιταλισμού ήρθε από μια μεριά που δεν είχαμε προβλέψει, και αποτύχαμε να αναλάβουμε αρκετές πρωτοβουλίες διεθνώς για να οδηγήσουμε την εργατική τάξη να βρει την αναγκαία απάντηση. Η ίδια η πανδημία, ο κορωνοϊός, μπορεί να είναι μέρος της φύσης. Αλλά υπάρχουν καθαρά ταξικοί λόγοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα απέναντι σε αυτή την πανδημία. Το πιο σημαντικό είναι ότι με την επιδημία, η αστική τάξη έκανε μια εξαιρετικά σωστή κίνηση, εξαπολύοντας μια νέα επίθεση στα ήδη συρρικνωμένα δικαιώματα των εργατικών μαζών, ενώ ταυτόχρονα δεν έχασε χρόνο να μετατρέψει την πανδημία σε ευκαιρία για νέα κέρδη.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους του TKP, θα ήθελα να πω το εξής. ''Η επικαιρότητα της επανάστασης'' ήταν πάντα το κύριο σύνθημα του Κόμματός μας και σύμφωνα με αυτό δρομολογούσαμε τις πολιτικές και οργανωτικές μας πρωτοβουλίες. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, όταν προετοιμαζόμασταν, ποτέ δεν είπαμε ''είναι πολύ νωρίς ακόμα για να σκεφτούμε το σοσιαλισμό στην Τουρκία''. Ωστόσο, η πανδημία μας έδειξε ότι δεν είμαστε σε επαγρύπνηση, ότι μπορεί να συναντήσουμε εξελίξεις στην ταξική πάλη που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να προβλέψουμε από τα πριν. Ομολογουμένως, το TKP, όπως και πολλά από τα κόμματα εδώ, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην επιδημία, τους στήριξε, οργάνωσε εκστρατείες βοήθειας, εναντιώθηκε στην αστική τάξη, στάθηκε ενάντια στη δεισιδαιμονία και την εχθρότητα προς την επιστήμη, αμφισβήτησε από ριζοσπαστική σκοπιά την ηγεμονική συμπεριφορά των φαρμακευτικών μονοπωλίων στον τομέα της υγείας και την ηγεμονική συμπεριφορά των ιμπεριαλιστικών χωρών.

Ωστόσο, η αδυναμία εδώ είναι η απουσία ενός διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που θα φέρει την ανικανότητα και την εξάντληση του καπιταλισμού στη συνείδηση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων και θα χρησιμοποιήσει την πολυδιάστατη κρίση που βιώνουμε για μια επαναστατική άνοδο.

Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί αυτή η απουσία. Ποτέ δεν υπήρξε περίοδος στην ιστορία του πλανήτη μας που να εκτίθενται πιο φανερά οι ανισότητες και η αδικία και να αποδεικνύεται πιο καθαρά πόσο ανόητη είναι η καθεστηκυία τάξη πραγμάτων. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι αξιοποιήσαμε σωστά αυτή την ιστορική περίοδο, η οποία άνοιξε μια χαραμάδα ώστε η σοσιαλιστική εναλλακτική να γίνει έντονα αισθητή.

Ωστόσο, αυτή η περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η πανδημία τoυ κορωνοϊού αντικατοπτρίζει πολύ καλά το πνεύμα των επόμενων ετών. Αστάθεια, πολυεπίπεδες κρίσεις, περιφερειακοί πόλεμοι, η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου, ρατσισμός, μαζικές μεταναστευτικές ροές, ταχεία εξάντληση των πολιτικών κομμάτων και των ηγετών, εξαθλίωση, κινήσεις κεφαλαίων με πρωτοφανείς ταχύτητες, μυστικισμός, καταστροφή του περιβάλλοντος... Από μια άποψη, όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν λόγοι ώστε να παραμείνει η εργατική τάξη σε ''αμυντική'' θέση. Ως εκ τούτου, το κομμουνιστικό κίνημα μπορεί να προβάλει μια στρατηγική με επίκεντρο την ενότητα ευρύτερων δυνάμεων, την πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προβολή του αιτήματος για ειρήνη ως πρωταρχικό του καθήκον.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η στρατηγική δεν είναι καινούργια. Κάθε ένα από τα σημεία που απαρίθμησα προηγουμένως είναι αναμφίβολα σημαντικό. Είναι αδιανόητο στοιχεία όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ειρήνη να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα στην πάλη της εργατικής τάξης. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είναι γνωστό ότι με μια στρατηγική που δίνει στον καπιταλισμό το δικαίωμα ύπαρξης και τον νομιμοποιεί, η εργατική τάξη όχι μόνο δεν θα κατορθώσει κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία, αλλά δεν θα μπορέσει καν να αποτρέψει την απώλεια θέσεων που είναι προϊόν των επαναστατικών κινήσεων του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχει ούτε ένα ιστορικό επίτευγμα για το οποίο να δικαιολογείται η αμυντική/προστατευτική θέση του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κερδίσαμε μια ευρύτερη δημοκρατία, έναν πιο ειρηνικό κόσμο, ένα περιβάλλον περισσότερων ελευθεριών με αντάλλαγμα την υποχώρηση από τον στόχο του σοσιαλισμού.

Κατά πάσα πιθανότητα, κανείς εδώ δεν πιστεύει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας προτείνει μια τυχοδιωκτική, αλόγιστη, ανεύθυνη και ανυπόστατη στρατηγική στον δεδομένο συσχετισμό δυνάμεων. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η επανάσταση δεν μπορεί να προκύψει με σκόπιμες προσπάθειες και ότι οι αντικειμενικές δυνατότητες που θα προκύψουν δεν μπορούν να αξιολογηθούν χωρίς να επιτευχθεί μια βαθιά ριζωμένη και ευρεία δύναμη μέσα στην εργατική τάξη.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συσκότιση του στόχου του σοσιαλισμού και η επικέντρωση στα κέρδη του καπιταλισμού είναι μια μεγαλύτερη περιπέτεια για την ανθρωπότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πότε η τρέχουσα ασταθής πορεία του καπιταλισμού θα οδηγήσει σε εκτεταμένους κλονισμούς και κοινωνικές εκρήξεις. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι η εργατική τάξη μπορεί να αφήσει το στίγμα της σε έναν τέτοιο ξεσηκωμό εάν το κομμουνιστικό κίνημα, ο σημαιοφόρος του σοσιαλισμού, είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης της εργατικής τάξης και αποδεχτεί αυτή την παρακμή;

Όχι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό. Εάν σήμερα ο κομμουνισμός δεν κάνει ξανά αισθητό το ιδεολογικό και πολιτικό του βάρος στη διεθνή σκηνή, είναι σαφές το πού θα διοχετευθεί η εκτεταμένη δυσαρέσκεια και ο θυμός: Σήμερα στον ρατσισμό, τον δεξιό λαϊκισμό και αύριο ίσως στο φασισμό!

Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει σήμερα ο κομμουνισμός ιδεολογικό και πολιτικό βάρος είναι να αντιταχθεί στον καπιταλισμό με ένα σαφές και απλό κοινωνικό σχέδιο. Αυτό το σχέδιο πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη, να προκαλεί ενθουσιασμό. Για αρκετές δεκαετίες μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν ευρέως αποδεκτό το αίσθημα ότι «ο σοσιαλισμός καταστράφηκε ούτως ή άλλως». Αλλά η καταστροφική φύση του καπιταλισμού και η αποτυχία του άλλαξαν αυτό το αίσθημα. Επιπλέον, η επιθετικότητα της αντεπανάστασης και του ιμπεριαλιστικού κόσμου είναι η μόνη πραγματικότητα που γνωρίζουν οι σημερινές νεότερες γενιές. Και επομένως, είναι απελπισμένες, αβοήθητες.

Τώρα είναι η ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο τη σοσιαλιστική εναλλακτική.

Είναι πολύ πιο εύκολο σήμερα να συνδυάσουμε τους καθημερινούς αγώνες με μια μελέτη στην οποία θα εκφράζεται ανοιχτά η εχθρότητα προς την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και το τι μπορεί να επιτύχει μια ισότιμη κοινωνική τάξη πραγμάτων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι μεταφορές, η διατροφή και η στέγαση.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το TKP προσπαθεί να διορθώσει κάποια από τα λάθη που το κράτησαν μακριά από τις εργαζόμενες μάζες και να αλλάξει τη γλώσσα και τον τρόπο δουλειάς του. Μπορώ να πω ότι αρχίζουμε να έχουμε αποτελέσματα. Αλλά μόλις ξεκινήσαμε… Το κόμμα μας εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, άνοιξε νέα Στέκια Γειτονιάς σε περισσότερες από 50 εργατικές γειτονιές κατά την περίοδο της πανδημίας, ξεκίνησε πολυάριθμες πρωτοποριακές δράσεις και διεξάγει μια αποτελεσματική εκστρατεία που εστιάζει στην πολιτική της χώρας, και όχι μόνο στα δύο αστικά μπλοκ που του επιβάλλουν.

Κάνοντας τα όλα αυτά, είδαμε ότι η έμφαση στον σοσιαλισμό και στην επικαιρότητα της επανάστασης δεν μας απομακρύνει από τον λαό, αλλά αντίθετα, αυξάνει τις οργανωτικές μας δυνατότητες στην εργατική τάξη, με την προϋπόθεση ότι συνεχίσουμε να δρούμε με τα σωστά όργανα.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία έχει εισέλθει σε νέα φάση με τον απίστευτο βαθμό απώλειας της αξίας της τουρκικής λίρας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας οργανώνει διαδηλώσεις στις εργατικές γειτονιές και ταυτόχρονα προσπαθεί να ενισχύσει την οργανωτική ικανότητα της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς μπροστά στις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Παρατηρούμε σε αυτές τις προσπάθειες ότι πολλοί εργάτες που είχαν προηγουμένως συντηρητικές, ισλαμιστικές ή ακόμα και εθνικιστικές τάσεις, τώρα ακούν και υποστηρίζουν μια απλουστευμένη εξήγηση του σοσιαλισμού.

Έχουμε μια δύσκολη εκλογική διαδικασία μπροστά μας. Φυσικά, το TKP γνωρίζει ότι το μπλοκ της αστικής αντιπολίτευσης που σχηματίστηκε ενάντια στον Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει το αντι-Ερντογανικό αίσθημα που υπάρχει στην κοινωνία ως ατού και να εμποδίσει μια επαναστατική εναλλακτική. Από αυτή την άποψη, γνωρίζουμε επίσης ότι ένα ΤΚΡ που θα κρατήσει το κεφάλι ψηλά στις εκλογές θα γίνει γρήγορα κέντρο έλξης στη δύσκολη περίοδο που θα προκύψει αμέσως μετά από τις εκλογές, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, δεν θα γίνουμε ποτέ μέρος του μπλοκ της αστικής αντιπολίτευσης που σχηματίζεται με την καθοδήγηση των ιμπεριαλιστικών χωρών και της καπιταλιστικής τάξης.

Δεν είναι καθήκον των κομμουνιστών να δίνουν πράσινο φως σε λύσεις για τον καπιταλισμό. Σας χαιρετίζουμε γεμάτοι με αυτή την αποφασιστικότητα.

Ευχόμαστε επιτυχία στον κουβανικό λαό και τους Κουβανούς κομμουνιστές που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό!

Ευχόμαστε επιτυχία στον παλαιστινιακό λαό και όλους όσους αγωνίζονται για ισότητα και ελευθερία σε όλα τα μέρη του κόσμου!

Κάτω η βάρβαρη τάξη πραγμάτων που λέγεται καπιταλισμός!

Σύντροφοι, ευχόμαστε η πάλη μας να συνεχιστεί με επιτυχία». 

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.