Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ιανός (Κυριακαλέξης): Πάνω από 210.000 στρέμματα βούλιαξαν στο νερό στο Νομό Καρδίτσας — Μεγάλες καταστροφές στην Κεφαλονιά - Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς Ιθάκης - Περιοδεία Καραθανασόπουλος - Μπαλού (Συνέντευξη Τύπου, 2 VIDEO - Φωτό) — Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας - Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς Ιθάκης: Μέτρα αντιπλημμυρικής Θωράκισης «εδώ και τώρα» — Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Τετάρτη (23/9) στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας — Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τις τεράστιες καταστροφές — ΚΚΕ: Πρόκληση οι πενιχρές αποζημιώσεις


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποτελούν πρόκληση οι πενιχρές αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και οι υπερφίαλες εκτιμήσεις ότι το κράτος λειτούργησε ικανοποιητικά
Τρίτη 22/09/2020 - 17:35 - Ενημέρωση: Τρίτη 22/09/2020 - 18:09
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:
«Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από την Καρδίτσα αποτελούν πρόκληση, τόσο για τις πενιχρές αποζημιώσεις στους πληγέντες όσο και για τις υπερφίαλες εκτιμήσεις ότι δήθεν το κράτος λειτούργησε ικανοποιητικά.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που για μέρες ολόκληρα χωριά και η πόλη της Καρδίτσας βυθίστηκαν στο σκοτάδι χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ οι πληγέντες δεν είχαν ούτε ένα πιάτο φαΐ.

Ο Δ. Κουτσούμπας στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας την Τετάρτη
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Τετάρτη το πρωί θα περιοδεύσει στις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της δημοτικής και περιφερειακής διοίκησης, καθώς επίσης με μαζικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής.
*
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
*
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση της ΝΔ στην πεπατημένη των ανεπαρκέστατων μέτρων, που πήραν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε άλλες παρόμοιες καταστροφές, εξαγγέλλει κουτσουρεμένες αποζημιώσεις για τους μικρούς αγρότες και επαγγελματίες και τους κατοίκους της πόλης που καταστράφηκαν.
Ενδεικτικά:
  • Η αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες σημαίνει ότι μετά από 6 μήνες θα απαιτηθεί από ανθρώπους που καταστράφηκαν να πληρώνουν κανονικά υποχρεώσεις, στις οποίες δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.
  • Η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν δεν αρκεί, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει μηχανολογικό εξοπλισμό και εργαλεία που καταστράφηκαν, καθαρισμό των πλημμυρισμένων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης κ.ά. Αυτό το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες των πληγέντων.
  • Τα 5.000 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για επισκευές στις λαϊκές κατοικίες δεν επαρκούν, ενώ είναι γνωστό πως η καταγραφή τέτοιων καταστροφών αποτελεί κυριολεκτικά Γολγοθά για τους πληγέντες.
 Ο λαός της περιοχής ακούει βερεσέ τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη γρήγορη εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων. Είναι τεράστια και διαχρονική η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών για την έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και σύγχρονων τεχνικών έργων και υποδομών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των μαζικών φορέων, των κατοίκων και των πληγέντων της περιοχής στις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων».
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ
Ερώτηση για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές
Τρίτη 22/09/2020 - 14:34
Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών σε πολλές περιοχές της χώρας ζητά με Eρώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης αναφέρονται συγκεκριμένα τα παρακάτω:
«Τρεις νεκρούς, μια αγνοούμενη και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι πλημμύρες που προκάλεσαν σε συνδυασμό με τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία.
Ιδιαίτερα στην Καρδίτσα χείμαρροι ποταμών, τόνοι λάσπης και πέτρες κάλυψαν τα πάντα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 κατεστραμμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή, εκατοντάδες κατεστραμμένα καταστήματα και οχήματα.
Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές και στο οδικό δίκτυο, ενώ μέχρι σήμερα παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και ορεινά χωριά είναι αποκλεισμένα.
Ανάμεσα στις πληγές που μετράει η περιοχή είναι η καταστροφή του Κέντρου Υγείας Μουζακίου και η υπολειτουργία του Νοσοκομείου Καρδίτσας, αφού πλημμύρισαν ακόμα και τα χειρουργεία, καθώς και οι μεγάλες ζημιές στη Δημοτική Πινακοθήκη με πάνω από 3.000 έργα ζωγραφικής να είναι στη λάσπη. 
Τεράστια είναι και η ζημιά και για τους αγρότες, καθώς χιλιάδες στρέμματα βαμβάκι έχουν βυθιστεί στο νερό, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές.
Σημαντικές είναι οι ζημιές με χιλιάδες πληγέντες και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας όπως τα Φάρσαλα, ο Αλμυρός, χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας, καθώς και της υπόλοιπης Ελλάδας όπως: Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Επτάνησα (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ιθάκη) κ.ά.
Αποκαλύφθηκε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο η γύμνια σε αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές, όπως και σε άλλες δοκιμασμένες από τα καιρικά φαινόμενα περιοχές της Ελλάδας, στην οποία έχουν οδηγήσει οι διαχρονικές πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ που θεωρούν "κόστος" τα έργα αυτά που δεν αποδίδουν εύκολα και μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα μετά την περάτωσή τους.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο επείγον αίτημα:
  • Ενεργοποίησης του "Ταμείου Αλληλεγγύης" της ΕΕ για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων αυτών των περιοχών, χωρίς τους δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις που το διέπουν;
  • Πλήρους αποζημίωσης των αγροτών για την καταστροφή της παραγωγής τους και του ζωικού κεφαλαίου;
  • Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα τόσο στις πληγείσες περιοχές όσο και στις πυρόπληκτες, όπως και στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων;».
902
 «ΙΑΝΟΣ»
Πάνω από 210.000 στρέμματα βούλιαξαν στο νερό στο Νομό Καρδίτσας
Τρίτη 22/09/2020 - 10:39 - Ενημέρωση: Τρίτη 22/09/2020 - 10:4
Πάνω από 210.000 στρέμματα πλημμύρισαν στην Καρδίτσα την Κυριακή, όπως τις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος «Sentinel-2». Η καταγραφή έγινε δύο μέρες μετά το πέρασμα του «Ιανού» οπότε μέρος του νερού είχε υποχωρήσει.
Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού με δύο ελικόπτερα κατοίκων που είχαν αποκλειστεί στην Οξυά Καρδίτσας. Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι έρευνες για τη 43χρονη αγνοούμενη στο Μουζάκι.
Σοβαρά είναι τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αφού πολλές περιοχές δεν έχουν επαναηλεκτρολογηθεί κυρίως σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη. Στην Καρδίτσα εκτός λειτουργίας βρίσκονται 5 υποσταθμοί στο κέντρο της πόλης.
Η Καρδίτσα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια καταστροφή από τον συνδυασμό των ελλείψεων αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησης των υποδομών -γεγονός που αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών- και της έντασης του φαινομένου. Το ύψος της βροχόπτωσης στην Καρδίτσα ήταν 213 χιλιοστά.
Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, αφού βίωσαν τις τραγικές ανεπάρκειες σε υποδομές, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι και με την κυβερνητική ολιγωρία.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες που σχεδόν καταστράφηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί πλήρωσαν ιδιώτες για την άντληση των νερών, ενώ άλλοι βοηθήθηκαν από αγρότες που διέθεταν τα απαραίτητα μηχανήματα. 

Επίσης ακόμα δεν έχουν φανεί οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την καταγραφή των ζημιών. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, και μπροστά στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγγειλε την επιχορήγηση με 27.900.000 ευρώ για 19 δήμους και τρεις Περιφέρειες ποσά που μπορούν να χαρακτηριστούν «ψίχουλα» που δεν επαρκούν.
Μόνο στην Καρδίτσα υπολογίζεται ότι έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 5.000 σπίτια. Έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπη, ενώ κατολισθήσεις και πλημμύρες έχουν αποκόψει χωριά από την υπόλοιπη χώρα, με μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή. 

Στο Μουζάκι κατέρρευσε ένα μέρος του Κέντρου Υγείας, ενώ οι καταστροφές στους δρόμους και σε σπίτια είναι τεράστιες. Ταυτόχρονα, σε περιοχές στο Δήμο Παλαμά η στάθμη του νερού είχε ανέβει σε οριακό σημείο και έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. 
Στη Φθιώτιδα δεκάδες αγρότες, κυρίως βαμβακοκαλλιεργητές, υπέστησαν καταστροφή, ενώ μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί μια σειρά από καλλιέργειες και έχουν καταστραφεί αρδευτικά δίκτυα και υποδομές.
Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και σε νησιά του Ιονίου από τα οποία αναδείχτηκε ανάμεσα σε άλλα και η εγκατάλειψη των υποδομών.
Τέλος, η Πυροσβεστική προχώρησε σε 946 απεγκλωβισμούς - διασώσεις σε Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα, Σοφάδες, Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λιανοκλάδι, Μακρακώμη, Μεξιάτες, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ριζοσπάστης»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.