Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πλήρης υιοθέτηση των αιτημάτων των εργολάβων - εφοπλιστών από τη ΧΑ — Τέτοιου είδους φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις γεννιούνται και θρέφονται μέσα από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και του κεφαλαίου — Επαφή με τον σκληρό πυρήνα του κράτους, με την αστυνομία — Συζήτηση με τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης στις 7 Οκτώβρη

Του Πέτρου Ζερβού

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Οι ναζιστές πρώην και νυν χρυσαυγίτες είναι καταδικασμένοι στη συνείδηση του λαού. Αυτήν την καταδίκη πρέπει να επικυρώσει και το δικαστήριο

Συζήτηση με τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης στις 7 Οκτώβρη
_____________________________
Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος: Πλήρης υιοθέτηση των αιτημάτων των εργολάβων - εφοπλιστών από τη ΧΑ — Επαφή με τον σκληρό πυρήνα του κράτους, με την αστυνομία, από την οποία διευκολύνθηκε με πολλούς τρόπους. Είχε τη δυνατότητα να επιδρά σε θύλακες του κρατικού μηχανισμού ώστε να συγκαλύπτει τη δράση της

Τάκης Σαπουντζάκης: Τμήματα του κρατικού μηχανισμού, κυρίως από το χώρο της αστυνομίας, κάλυψαν μέρη των εγκληματικών δραστηριοτήτων της ΧΑ

Αντώνης Αντανασιώτης: Τέτοιου είδους φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή, γεννιούνται και θρέφονται μέσα από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και του κεφαλαίου και αξιοποιούνται κατά το δοκούν, ειδικά σε περιόδους κρίσης του συστήματος και αποτυχίας διαχείρισης από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα της σοσιαλδημοκρατίας. Το σύστημα πότε τις αμολάει και πότε τις μαζεύει. Αποτελούν, σε κάθε περίπτωση, τον «πολιορκητικό κριό» της αστικής τάξης ενάντια στο εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές.

_____________________________
Του Πέτρου Ζερβού
Με αφορμή την επικείμενη απόφαση του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Αντώνη Αντανασιώτη, Αγγελο Βρεττό, Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, Μάνο Μαλαγάρη, Τάκη Σαπουντζάκη και Χάρη Στρατή.
***
-- Μετά από σχεδόν 6 χρόνια η δίκη της ΧΑ έφτασε στο τέλος της. Τελικά υφίσταται η ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση ή οι εγκληματικές πράξεις που συνεκδικάζονται στις διάφορες υποθέσεις είναι τυχαία και ασύνδετα μεταξύ τους συμβάντα, σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση;
Θ. Θεοδωρόπουλος: Πράγματι, η εισαγγελέας έκανε λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά που τελέστηκαν από μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρει η ηγεσία».
Ωστόσο, τα κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου στις υποθέσεις Π. Φύσσα, ΠΑΜΕ, Αιγυπτίων αλιεργατών, «Αντίπνοια», «Συνεργείο», Κουσουρή κ.λπ. αποδεικνύουν το αντίθετο: Συγκρότηση χρυσαυγιτών σε πολυπληθή ομάδα που φέρει επικίνδυνο οπλισμό, συντονισμένη μετακίνησή τους, παρουσία στελέχους που καθορίζει το χρόνο έναρξης και λήξης της επίθεσης, εγκληματικές ενέργειες στο όνομα της οργάνωσης («χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή» λέει ο Σιατούνης πριν ξεκινήσει η επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», «τελειώσατε στο λιμάνι, θα πεθάνετε, τώρα κουμάντο κάνουμε εμείς» λένε οι επικεφαλής της επίθεσης στο ΠΑΜΕ), επιλογή στόχων με βάση την ιδεολογία της οργάνωσης (κατά μεταναστών, κομμουνιστών, αντιφασιστών), ομοιόμορφη ενδυμασία, παράλληλη επιφυλακή άλλων τοπικών οργανώσεων για να συνδράμουν αν χρειαστεί.
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την ύπαρξη «κέντρου», χωρίς την ύπαρξη της οργάνωσης στην οποία οι δράστες ανήκουν, για λογαριασμό της οποίας δρουν και τους στόχους της οποίας υλοποιούν. Τον όμοιο αυτό μηχανισμό δράσης ακολουθεί πάντα μια πανομοιότυπη επιχείρηση συγκάλυψης από την ηγεσία (συκοφαντία θυμάτων, διάψευση και ψευδεπίγραφη καταδίκη της εκάστοτε επίθεσης, νομική βοήθεια στους δράστες).
Οι εγκληματικές αυτές πράξεις αποτελούν άλλωστε εφαρμογή του ιδεολογικοπολιτικού προγράμματος της ΧΑ και δεν θα μπορούσαν να τελεστούν με τόσο συντονισμένο τρόπο εάν οι δράστες δεν ήταν μέλη της, εάν ενεργούσαν ως άτομα. Ελλείψει του ναζιστικού οργανωτικού πλαισίου, δεν θα υπήρχε κανένα κίνητρο για να τελεστούν αυτές οι επιθέσεις.
Μ. Μαλαγάρης: Το δικαστήριο είχε στη διάθεσή του κατασχεθέν υλικό με εσωτερικά έγγραφα, βίντεο και συνομιλίες των μελών της ίδιας της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ, από το οποίο δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι οι διάφορες συνεκδικαζόμενες εγκληματικές πράξεις έγιναν στο πλαίσιο δράσης της ίδιας της οργάνωσης.
Από το τεράστιο αυτό υλικό ενδεικτικά μπορούμε να σταχυολογήσουμε ορισμένα στοιχεία που είδαν το φως στην ακροαματική διαδικασία. Ειδικότερα: Από καταλόγους της ίδιας της οργάνωσης προέκυψε ότι οι δράστες των επιμέρους εγκλημάτων ήταν οργανωμένοι στη ΧΑ και μάλιστα κατόπιν υποχρεωτικής προηγούμενης γνώσης και έγκρισης της ανώτατης ηγεσίας της. Με απλά λόγια, αποδείχθηκε ότι κανείς από τους δράστες δεν ήταν ...περαστικός από τη ΧΑ.
Επίσης, επιβεβαιώθηκε κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι στη ΧΑ υπήρχε στρατιωτική δομή και ιεραρχία, και ως εκ τούτου τα μέλη υπάκουγαν τυφλά τους ανωτέρους τους. Ακόμα, βρέθηκαν εγκύκλιοι και έγγραφα της ΧΑ που περιέγραφαν τον τρόπο οργάνωσης της στρατιωτικής εκπαίδευσης των μελών της, τα όπλα που θα έπρεπε να φέρουν κάθε φορά πάνω τους (στιλέτα κ.ά.), τον τρόπο οργάνωσης των επιθέσεων κ.λπ.
Αποδείχθηκε δε ότι η ανώτατη ηγεσία της οργάνωσης όχι μόνο είχε προεξαγγείλει τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση παρείχε πλήρη κάλυψη στους κάθε φορά δράστες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, όλως ενδεικτικά, ότι ακόμη και ο Ρουπακιάς ουδέποτε αποπέμφθηκε από την οργάνωση, παρότι ήταν μέλος του 5μελούς οργάνου διοίκησης της τοπικής της Νίκαιας.
Κινητήρια δύναμη της οργάνωσης η ναζιστική ιδεολογία
-- Η εισαγγελική πρόταση δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με το κίνητρο των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής. Θέλετε να το σχολιάσετε;
Αντ. Αντανασιώτης: Οπως αναδείχθηκε με αδιάσειστα στοιχεία μέσα από το αποδεικτικό υλικό της δίκης, η Χρυσή Αυγή, ως γνήσια ναζιστική οργάνωση, έχει στο DNA της τη δολοφονική, εγκληματική δράση. Είναι το αναγκαίο στοιχείο για την ύπαρξη και την ανάπτυξή της, τη στρατολόγηση νέων μελών. Αυτή η δράση, όπως έχει αποδειχθεί και ιστορικά με τραγικό τρόπο, έχει ως κινητήρια δύναμη την ίδια την αποκρουστική ιδεολογία της, με την οποία εμποτίζει τα μέλη της. Χωρίς αυτή, βασικό συστατικό της οποίας είναι η ανωτερότητα της «άριας φυλής» και η ανάγκη εξόντωσης όσων τη νοθεύουν, δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά τα εγκλήματά της, φαίνονται ανεξήγητα.

Ωστόσο, η εισαγγελική πρόταση απέφυγε με προκλητικό τρόπο να αναφερθεί ή έστω να κάνει μια νύξη, σε όλες τις κύριες εξεταζόμενες υποθέσεις (δολοφονία Φύσσα, δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ), στο κίνητρο των εγκλημάτων αυτών. Τελικά, γιατί αυτά συνέβησαν; Πλήρης σιγή από την εισαγγελική πρόταση, σαν να μην είχε καμία απολύτως σημασία.
Φυσικά, αν διερευνούσε το κίνητρο, όπως όφειλε να κάνει, θα ήταν υποχρεωμένη να δεχτεί αυτό που προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία, ότι δηλαδή το χέρι των δολοφόνων οπλίστηκε σε όλες τις περιπτώσεις από τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης, το μίσος της εναντίον των μεταναστών, των αντιφασιστών, των ταξικών συνδικαλιστών και κομμουνιστών.
Χ. Στρατής: Πράγματι, όταν εξετάζει κανείς ένα έγκλημα, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει είναι για ποιο λόγο αυτό έγινε, τι ώθησε τον δράστη στην εγκληματική ενέργεια. Η μη ενασχόληση της εισαγγελικής πρότασης με το κίνητρο των επιθέσεων επιβεβαιώνει την ατολμία και την άρνησή της να εισέλθει στην ουσία της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης, να δει δηλαδή τι κοινό υπάρχει πίσω από τις πάμπολλες εξεταζόμενες επιθέσεις.
Σε αυτές δράστες και θύματα δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και δεν είχαν παλαιότερες προσωπικές ή άλλες διαφορές. Κρίνοντας λοιπόν το σύνολο των επιθέσεων, όπως εξιστορείται από δικογραφίες, αποφάσεις, μάρτυρες και παθόντες, αναδεικνύεται ότι η βία και οι επιθέσεις κατά ζωής και περιουσίας δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα κάποιων οπαδών ή μελών, ούτε καν ορισμένων τοπικών οργανώσεων που τάχα παραστράτησαν, αλλά καταδεικνύουν εμφατικά την ύπαρξη κοινού κέντρου από όπου εκπορεύονταν αυτές.
Ο αριθμός, η έκταση και η έντασή τους αναλογούν στην άνοδο της ΧΑ και την επέκτασή της στην Ελλάδα και με το άνοιγμα νέων τοπικών οργανώσεων. Οι επιθέσεις αυτές είναι για τη ΧΑ τρόπος εκφοράς του πολιτικού της λόγου ως ναζιστικού κόμματος, γι' αυτό γίνονται οργανωμένα, καλύπτονται από τη ΧΑ και τους βουλευτές της και καθοδηγούνται άμεσα ή έμμεσα από την ηγεσία της, με συγκεκριμένο modus operandi, στρεφόμενες κατά αλλοδαπών ή ιδεολογικών αντιπάλων της ΧΑ, με στόχο την κυριαρχία της ΧΑ στο δρόμο, την τρομοκράτηση του κόσμου και την επιβολή της διά της οργανωμένης βίας. Η εξέταση αυτού του κινήτρου, λοιπόν, θα καταδείκνυε εμφατικά ακριβώς την ύπαρξη του κοινού κέντρου αυτών, δηλαδή της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Σε διατεταγμένη αποστολή ενάντια στους εργαζόμενους
-- Ποιο είναι το απόσταγμα των όσων αποκαλύφθηκαν στην ακροαματική διαδικασία; Προέκυψαν διασυνδέσεις της ΧΑ με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και επιχειρηματικών συμφερόντων;
Θ. Θεοδωρόπουλος: Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε η πλήρης υιοθέτηση των αιτημάτων των εργολάβων - εφοπλιστών από τη ΧΑ, η οποία με πλήθος κοινοβουλευτικών Ερωτήσεών της, όπως και με παρεμβάσεις των «συνδικαλιστών» της (που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο), ζητούσε φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές των εργοδοτών, μείωση του κόστους εργασίας, να σταματήσουν οι απεργίες, υιοθετούσε τα συκοφαντικά επιχειρήματα των εργολάβων ότι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις είναι η αιτία της ανεργίας στη Ζώνη του Περάματος.
Το Συνδικάτο Μετάλλου ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο στις εργοδοτικές επιδιώξεις. Η αποτυχία των εργοδοτών να το αποδυναμώσουν με «νόμιμους» τρόπους (βλ. σωρεία μηνύσεων κατά των συνδικαλιστών) οδήγησε στο να αναλάβει η ίδια η ΧΑ το έργο αυτό, με την άσκηση τρομοκρατίας και δολοφονικής βίας. «Η Ζώνη θα κερδηθεί, τα καράβια θα έρθουν πίσω και οι λακέδες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα...», λέει ο Ι. Λαγός στο γνωστό πλέον βίντεο προαναγγελίας της επίθεσης εναντίον των κομμουνιστών συνδικαλιστών.
Αποδείχθηκε επίσης ότι η ΧΑ είχε επαφή με τον σκληρό πυρήνα του κράτους, με την αστυνομία, από την οποία διευκολύνθηκε με πολλούς τρόπους. Είχε τη δυνατότητα να επιδρά σε θύλακες του κρατικού μηχανισμού ώστε να συγκαλύπτει τη δράση της.
Αναδείχθηκαν περιπτώσεις άμεσης βοήθειας αστυνομικών προς μέλη της ΧΑ, από προειδοποιήσεις για επικείμενες έρευνες μέχρι και παρεμπόδιση διερεύνησης καταγγελλόμενων εγκληματικών πράξεων κατά αλλοδαπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συλληφθείς Ρουπακιάς είχε την πρωτοφανή δυνατότητα να πραγματοποιήσει από το κινητό του τηλέφωνο κλήσεις (με τον πυρηνάρχη Νίκαιας κ.ά.) διάρκειας έξι λεπτών, μέσα από το αστυνομικό τμήμα. Οπως επίσης ότι ο Ι. Λαγός, μια μέρα μετά τη δολοφονία, είχε στα χέρια του τη δικογραφία του «άγνωστου» στη ΧΑ Ρουπακιά.
Τ. Σαπουντζάκης: Οπως αποκαλύφθηκε από την ακροαματική και την όλη αποδεικτική διαδικασία, τμήματα του κρατικού μηχανισμού, κυρίως από το χώρο της αστυνομίας, κάλυψαν μέρη των εγκληματικών δραστηριοτήτων της ΧΑ. Να σταθούμε σε μία χαρακτηριστική περίπτωση, που αφορά τη συντονισμένη - δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τα μεσάνυχτα της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 από πάνοπλα τμήματα των πυρήνων Περάματος, Νίκαιας και Σαλαμίνας της ΧΑ. Να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστές ήταν άοπλοι και είχαν βγει για αφισοκόλληση ενόψει του επερχόμενου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, διανύοντας τη λεωφόρο Δημοκρατίας του Περάματος.
Οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι από την αρχή της αφισοκόλλησης, μία ώρα πριν από την επίθεση, αλλά και μέχρι το τέλος, το συνεργείο παρακολουθούσε από απόσταση μηχανή με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Η επίθεση έγινε αφού οι συνδικαλιστές είχαν διανύσει μία απόσταση περίπου 1.000 μ., σε ένα κακοφωτισμένο, σχετικά στενό σημείο, και ενώ οι χρυσαυγίτες είχαν αποκλείσει τη λεωφόρο ώστε να μπορούν να επιτεθούν ανενόχλητοι.
Μάλιστα στην πρώτη σειρά των αποκλεισμένων οχημάτων ήταν και το τελευταίο λεωφορείο της γραμμής Περάματος - Πειραιά, του οποίου ο οδηγός κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη. Παρότι η μηχανή με τους αστυνομικούς ήταν συνεχώς παρούσα, δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τον αποκλεισμό της λεωφόρου και, ενώ ήταν μπροστά, στην εν συνεχεία δολοφονική επίθεση δεν έκανε καμία προσπάθεια αποτροπής της, ούτε ειδοποίησε, αφού κανένα όργανο της τάξης δεν εμφανίστηκε καθ' όλη αυτή τη διαδικασία.
Κανένας από τους εγκληματίες - επιδρομείς δεν συνελήφθη επιτόπου και όλοι αποχώρησαν ανενόχλητοι όταν τελείωσαν τη δολοφονική τους επίθεση. Κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν πολύ αργότερα, μετά την υπόδειξη - αναγνώρισή τους από τα θύματα της επίθεσης. Να σημειωθεί ακόμα ότι η επίθεση έγινε σε απόσταση 40 - 50 μ. από το ΑΤ Περάματος, δίχως κανένας από το προσωπικό του να εμφανιστεί.
Καταδικασμένοι ιδεολογικά, πολιτικά και ποινικά στη συνείδηση του λαού
-- Θα μπορούσε αυτή η μεγάλη και ιστορική δίκη να έχει μια διαφορετική εξέλιξη και να ξέραμε ήδη την ετυμηγορία του δικαστηρίου; Ποια ήταν η συμβολή της Πολιτικής Αγωγής στην εξέλιξη της δίκης;
Αγγ. Βρεττός: Το βαρύ νομικό φορτίο της δίκης, το ιδεολογικό και κοινωνικό της περιεχόμενο και χαρακτήρας και το ενδιαφέρον που είχε, προδιέγραφαν ότι θα διαρκούσε αρκετό χρόνο. Ο χρόνος όμως αυτός θα μπορούσε να είχε επισπευσθεί αν εξαρχής οι αρμόδιοι φορείς είχαν προβλέψει και είχαν λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα να διεξάγεται στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών με συνεχείς συνεδριάσεις και αν η πλευρά των κατηγορουμένων με διάφορους ανούσιους τακτικισμούς δεν επιδίωκε τη χρονοτριβή της διαδικασίας.
Σήμερα, όμως, εν αναμονή της ετυμηγορίας του δικαστηρίου στις 7/10/2020, το ενδιαφέρον όλων μας και του λαού μας εστιάζεται στο ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής και ιστορικής για το παρόν και το μέλλον ετυμηγορίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ετυμηγορία θα αναδείξει περίτρανα τα όσα στην πολύχρονη ακροαματική διαδικασία κατά τρόπο συντριπτικό και αδιαμφισβήτητο αποδείχθηκαν εις βάρος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, τα στυγερά ναζιστικά εγκλήματα των κατηγορουμένων.
Αισιοδοξούμε ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα είναι και θα αποτελέσει θετική συμβολή στην κοινωνική εξέλιξη, στοιχείο αξιοποίησης στο παρόν και στο μέλλον και σε επιστημονικό επίπεδο, θα δώσει λάμψη στα μάτια των παιδιών του σήμερα και του αύριο.
Η Πολιτική Αγωγή πέτυχε, παρά την αντίθετη προσπάθεια, να παρασταθεί για όλο το νομικό πλαίσιο των εξεταζόμενων εγκλημάτων. Συνέβαλε στο να αναδειχθούν και αποδειχθούν η ουσιαστική αλήθεια και τα όσα το παραπεμπτικό βούλευμα σε βάρος των κατηγορουμένων διαλαμβάνει. Πέτυχε να μην απονευρωθεί και να μην αποστειρωθεί η δίκη, τόσο από το νομικό, το πολιτικό - ιδεολογικό της περιεχόμενο και τον κοινωνικό της χαρακτήρα, στοιχεία συνυπάρχοντα και συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Η απόλυτα ανιδιοτελής αυτή προσπάθεια πέτυχε. Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της ΧΑ καταδικάστηκε ιδεολογικά, πολιτικά και ηθικά στη συνείδηση του λαού μας. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου σε λίγες μέρες είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επικυρώσει και ποινικά την καταδίκη αυτή.
Μ. Μαλαγάρης: Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο όγκος του αποδεικτικού υλικού της συγκεκριμένης δίκης ήταν τεράστιος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι 68 κατηγορούμενοι και δεκάδες δικηγόροι, ενώ παράλληλα κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν 131 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες που πρότεινε η Πολιτική Αγωγή, 69 μάρτυρες υπεράσπισης (από τους 240 περίπου που είχαν αρχικά προταθεί!), 438 έγγραφα του κατηγορητηρίου καθώς και έγγραφα που προσκομίστηκαν και από τις δύο πλευρές.
Μεταξύ των εγγράφων του κατηγορητηρίου συμπεριλαμβάνονταν οι κατασχεμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων με δεκάδες χιλιάδες αποκαλυπτικά βίντεο και έγγραφα για τη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της οργάνωσης.
Αυτός ο τεράστιος όγκος, ο οποίος εν πολλοίς ήταν εξαρχής γνωστός, επέβαλλε στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να είχαν λάβει έγκαιρα όλα εκείνα τα μέτρα που ήταν αναγκαία για την ταχεία διεξαγωγή και διεκπεραίωση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης. Με άλλα λόγια, να είχαν εξασφαλίσει εξαρχής μια αίθουσα που θα στέγαζε μόνιμα την εν λόγω δίκη και να είχαν απαλλάξει τη σύνθεση του δικαστηρίου από άλλες υποχρεώσεις, ώστε να ήταν εφικτή η επί καθημερινής βάσης συνεδρίασή του. Παρά ταύτα, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το πρώτο διάστημα ο αριθμός των δικασίμων δεν ξεπερνούσαν τις 3 ανά μήνα!
Είναι δεδομένο ότι αν είχαν ληφθεί από την αρχή όλα αυτά τα μέτρα η δίκη θα είχε ήδη ολοκληρωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η υπεράσπιση έδωσε τον καλύτερο εαυτό της προκειμένου να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την έκδοση της απόφασης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προσκόμισε στο δικαστήριο και αναγνώστηκαν αυτολεξεί χιλιάδες ερωτήσεις και ομιλίες τους από την κοινοβουλευτική τους παρουσία, παντελώς άσχετα φυσικά από τα όσα εξέταζε το δικαστήριο.
Παράλληλα, η υπεράσπιση τόσο στο στάδιο εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης όσο και στις αγορεύσεις των συνηγόρων καθυστερούσε τη διαδικασία καθόσον προσέρχονταν - σκόπιμα - με το σταγονόμετρο στο ακροατήριο με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είτε να μη γίνονται καθόλου συνεδριάσεις είτε να κρατούν ελάχιστη ώρα.
Φτηνά επιχειρήματα και προσπάθεια απαξίωσης της δίκης
-- Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών. Σχολιάστε τις θέσεις και τη στάση των κατηγορουμένων σε αυτήν τη δίκη.
Αγγ. Βρεττός: Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφεραν στην κυριολεξία να αντικρούσουν τις εις βάρος τους κατηγορίες, την πηγάζουσα από τη ναζιστική τους ιδεολογία εγκληματική δράση. Προσπάθησαν με φθηνά, χωρίς νομική και ουσιαστική αξία επιχειρήματα, άσχετα με το αντικείμενο της δίκης, να αποπροσανατολίσουν τη διαδικασία και να την κωλυσιεργήσουν. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό.
Επιχείρημά τους ήταν ότι η ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε για τη σωρεία των στυγερών εγκλημάτων τους ήταν δήθεν πολιτική σκευωρία, κατηγορώντας ευθέως και χυδαία όσους εκ της θέσεώς τους εργάστηκαν για τον σχηματισμό της δικογραφίας. Φτηνό επιχείρημα, εναρμονισμένο με τη ναζιστική τους ιδεολογία, ήταν η από το παρελθόν προσφιλής τους τακτική να προσβάλλουν, να απαξιώνουν και να καθιστούν ως δήθεν ψυχικά άρρωστο κάθε μάρτυρα και πρώην μέλος τους που τολμούσαν με την κατάθεσή τους να πουν την αλήθεια.
Φτηνό, χωρίς νομική και ουσιαστική αξία, ενάντια στη λογική, ήταν το επιχείρημα που προβλήθηκε ενιαία από την πλευρά των κατηγορουμένων, του δήθεν μεμονωμένου, τυχαίου και συμπτωματικού του κάθε εγκλήματος.
Αξονα της υπερασπιστικής τους γραμμής αποτέλεσε εξαρχής η αβάσιμη και νομικά άσχετη με την υπόθεση προσπάθειά τους για δημιουργία αντιπερισπασμού και εντυπώσεων. Τέτοια προσπάθειά τους ήταν και η αναφορά τους στους ταξικούς αγώνες με ανιστόρητες, αβάσιμες, άχρηστες συγκρίσεις και συμψηφισμούς. Και τούτο όταν ο λαός μας γνωρίζει ότι η φασιστική βία που ασκούσε και ασκεί η ΧΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την έμπρακτη περιφρούρηση των αγώνων και των εκδηλώσεων που προβαίνει στην πάλη του το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Τ. Σαπουντζάκης: Οι κατηγορούμενοι και η υπεράσπισή τους κράτησαν μία γραμμή παρέλκυσης - επιβράδυνσης της δίκης στοχεύοντας προφανώς στην αποδυνάμωσή της, στη φθορά της λόγω της παρέλευσης πολλών χρόνων από την έναρξή της και πολύ περισσότερων από τους χρόνους τέλεσης των εγκλημάτων. Στην ίδια κατεύθυνση της προσπάθειας αποδυνάμωσης - απαξίωσης της δίκης εντάσσεται και η παντελής απουσία των ηγετικών στελεχών της ΧΑ, τα οποία εμφανίσθηκαν μόνο κατά τις μέρες των απολογιών τους.
Αλλά και εκεί η παρουσία κάποιων από αυτούς, όπως χαρακτηριστικά του Λαγού και του Κασιδιάρη, ήταν αλαζονική και περιφρονητική προς το δικαστήριο. Πλην όμως από την εξέλιξη των πραγμάτων προέκυψε το ακριβώς αντίθετο από εκείνο που επεδίωξαν οι κατηγορούμενοι. Η κοινή γνώμη όχι μόνο δεν «κουράστηκε» από τη μακρά διάρκεια της δίκης αλλά, αντιθέτως, λόγω και της περιορισμένης έστω δημοσιότητας, έγιναν κτήμα της με κάθε λεπτομέρεια οι εγκληματικές πράξεις των χρυσαυγιτών και συνειδητοποίησε το απεχθές κίνητρό τους, που ήταν η ναζιστική τους ιδεολογία και η προσήλωσή τους στις ιδέες των κατακτητών της πατρίδας μας, των ναζιστών του Γ' Ράιχ.
Αλλά και οι απολογίες τους, κατά τη διάρκεια των οποίων έπεσαν σε πολλές αντιφάσεις, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Δηλαδή, η συγκεκριμένη δίκη και η δι' αυτής δημοσιοποίηση του πραγματικού προσώπου της ΧΑ, σε συνδυασμό βέβαια και με την παρέμβαση του κινήματος, συνετέλεσαν καθοριστικά στο σημερινό αποτέλεσμα της συρρίκνωσης, πολυδιάσπασης της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.
Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός
-- Προβάλλεται σήμερα το επιχείρημα ότι αφού η ΧΑ δεν είναι πια στη Βουλή, έχει αποδυναμωθεί με την αποχώρηση σημαντικών στελεχών της κ.λπ. μειώνεται η σημασία της απόφασης της δίκης, όπως και γενικότερα η ανάγκη αντιμετώπισής της. Δικαιολογείται κάποιος εφησυχασμός;
Χ. Στρατής: Η Χρυσή Αυγή, λίγες μόλις μέρες μετά την έκδοση της εισαγγελικής πρότασης, έβγαλε ημερολόγιο για το 2020 με τίτλο «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», τη γνωστή φράση του Γιόζεφ Γκέμπελς. Στόχος και ελπίδα τους είναι να έρθει ξανά η ώρα που θα μπορούν να κάνουν τα ίδια, να σφάζουν, να χτυπάνε, να δολοφονούν, να μπαίνουν σε σπίτια, να καταστρέφουν ζωές και περιουσίες, έχοντας την προβιά του πολιτικού τους κόμματος καθαρή και άσπιλη από κατηγορίες και μάλιστα αυτήν τη φορά έχοντας στο οπλοστάσιό τους, δίπλα στη σιδερογροθιά, στο γκλοπ, στο στειλιάρι, στο μαχαίρι, στην καραμπίνα και μια αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο, που θα «ξεπλένει» την εγκληματική τους οργάνωση.
Ταυτόχρονα, ο ακροδεξιός εθνικιστικός χώρος αναδιπλώνεται, δημιουργεί νέα κόμματα και σχήματα, συνεχίζοντας όμως να χύνει στο λαό το δηλητήριο του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του σκοταδισμού και του αντικομμουνισμού. Δεν λείπουν ακόμα και επιθέσεις φασιστικών στοιχείων κατά των γνωστών στόχων, όπως οι επανειλημμένες επιθέσεις φασιστοειδών κατά μαθητών - μελών της ΚΝΕ στον Γέρακα.
Κανένας εφησυχασμός λοιπόν δεν χωράει. Αλλωστε, ο φασισμός δεν διστάζει να αλλάζει μάσκες και προσωπεία, έχοντας πάντα όμως το ίδιο αντιδραστικό περιεχόμενο. Χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο φασισμός μπορεί να νικηθεί στις δικαστικές αίθουσες, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την καταδικαστική απόφαση, που θα βοηθήσει στη συνολική καταδίκη του φασισμού ως πολιτικού φαινομένου.
Αντ. Αντανασιώτης: Τέτοιου είδους φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή, γεννιούνται και θρέφονται μέσα από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και του κεφαλαίου και αξιοποιούνται κατά το δοκούν, ειδικά σε περιόδους κρίσης του συστήματος και αποτυχίας διαχείρισης από άλλες πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα της σοσιαλδημοκρατίας. Το σύστημα πότε τις αμολάει και πότε τις μαζεύει. Αποτελούν, σε κάθε περίπτωση, τον «πολιορκητικό κριό» της αστικής τάξης ενάντια στο εργατικό κίνημα και την πρωτοπορία του, τους κομμουνιστές.
Επομένως, ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση, η οποία πρέπει να είναι καταδικαστική για το σύνολο της εγκληματικής οργάνωσης, όπως προέκυψε από το συντριπτικό αποδεικτικό υλικό της δίκης, κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Πολύ περισσότερο σήμερα, που εντείνονται η κρατική καταστολή, όπως με το νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, η επίθεση στο εργατικό κίνημα και το απεργιακό δικαίωμα, η απάνθρωπη πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και ιδίως ο αντικομμουνισμός που γίνεται επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, όλα αυτά δηλαδή που λιπαίνουν το έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού.
Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, απομόνωση των φασιστικών, ρατσιστικών και εθνικιστικών αντιλήψεων και πρακτικών παντού και κυρίως οργάνωση της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, με τελικό στόχο το ξερίζωμα της μήτρας που γεννάει τέτοια εκτρώματα, του συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,  19-20/9/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.