«Εφεδρείες» και «πυρομαχικά» στο κεφάλαιο για την επίθεση διαρκείας στο λαό
Νέα προνόμια για το κεφάλαιο, αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, «ζεστό χρήμα» και έργα που στηρίζουν τις προτεραιότητες της αστικής τάξης στην περιοχή, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη, όπως προανήγγειλε ξανά χτες από τη Θεσσαλονίκη όπου και συναντήθηκε με επιχειρηματικούς και άλλους φορείς της πόλης.
Σε δηλώσεις του μίλησε για μια
«εξαιρετικά δύσκολη χρονιά», ενώ θυμίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα» σε ό,τι αφορά το μπαράζ αντεργατικών μέτρων και προνομίων που έσπευσε να βάλει στα «πόδια» των επιχειρηματικών ομίλων, πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως
«έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία το δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που έρχονται και για αυτά θα μπορέσω να μιλήσω αναλυτικά στην ομιλία που θα κάνω το επόμενο Σάββατο», προαναγγέλλοντας και δεύτερο γύρο προνομίων στο κεφάλαιο, την ώρα που για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται η επέκταση και η μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων της πανδημίας.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τα χτεσινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για ύφεση σε ποσοστό 15,2%, στο Β' τρίμηνο του έτους (βλέπε αναλυτικότερα και σελίδα 17), επιχείρησε να παρουσιάσει το... ποτήρι μισογεμάτο, λέγοντας ότι είναι μεν πολύ μεγάλο όμως «σημαντικά χαμηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες», ισχυριζόμενος πως τάχα δεν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών ότι η Ελλάδα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της συμμετοχής του Τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας, συμμετοχή που βέβαια δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες.
- Ακόμα πιο «μαγική» ήταν η εικόνα που προσπάθησε να παρουσιάσει για «επιστροφή σε ρωμαλέα ανάπτυξη» το 2021, παρότι ακόμα και οι επίσημες εκτιμήσεις διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αναφερόμενος στην πανδημία, ισχυρίστηκε ότι «θα βγούμε από την κρίση όταν θα βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή ένα εμβόλιο» και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος για τα χρονοδιαγράμματα ως προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων».
Ο Κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε διαδοχικά στο ΥΜΑΘ, με τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), τους πρυτάνεις των τριών πανεπιστημίων (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Διεθνές), εκπροσώπους οργανισμών όπως ο ΟΑΣΘ, η ELEXPO - ΔΕΘ, κ.λπ.
Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι έγινε επισκόπηση των όσων έχουν γίνει τους προηγούμενους 12 μήνες σε σχέση με μια σειρά από «εμβληματικά» έργα για το κεφάλαιο όπως και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον ΟΑΣΘ, το Μετρό, τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο (Fly Over), το στρατόπεδο Παύλου Μελά, το λιμάνι, τη ΔΕΘ, το τεχνολογικό πάρκο Thess Intec, κ.λπ.
Η κυβέρνηση «προηγείται και των απόψεών μας», λένε οι βιομήχανοι!
Ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει να κινείται με βάση τον «οδικό χάρτη» του κεφαλαίου έφυγαν από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και συνολικότερα των μεγαλοεπιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας.
- Ο πρόεδρος του ΣΒΕ Α. Σαββάκης επιβράβευσε την κυβέρνηση για την αντίδρασή της στις «απρόοπτες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας», τονίζοντας ότι «δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την έμπρακτη ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες».
- Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Α. Καπνοπώλης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «πολλές φορές προηγείται και των απόψεών μας» (!) και προανήγγειλε ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα υπάρξει νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, οι προτάσεις που κατέθεσαν στη συνάντηση επιβεβαίωσαν πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν την κρίση ως «ευκαιρία» για την «εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων» και τη θέσπιση νέων προνομίων που θα εξασφαλίζουν επιπλέον ζεστό χρήμα από τον αναπτυξιακό νόμο και το Ταμείο Ανάκαμψης, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, φθηνή Ενέργεια, αλλά και την επιτάχυνση της εκτέλεσης έργων υποδομής ώστε να στηριχθούν οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, παράλληλα με τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, για την ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
Στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΒΕ, ως «εθνικός κοινωνικός εταίρος», περιλαμβάνονται 7 άξονες με 28 προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν:
- Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΟΑΕΔ,
- επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων,
- μείωση τιμολογίων Ενέργειας,
- θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος επιστρεπτέων ενισχύσεων για κεφάλαιο κίνησης εξωστρεφών βιομηχανικών επιχειρήσεων,
- υπεραποσβέσεις στη βιομηχανία,
- αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος επιδότησης εξαγοράς υφιστάμενων παραγωγικών - κλειστών - μονάδων.
Παράλληλα, στα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων καταγράφονται τα ειδικά κίνητρα για τη Θράκη και τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, η βελτίωση οδικών, λιμενικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών υποδομών και η διασύνδεση όλων των ΒΙΠΕ της περιφέρειας με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ ζητείται να δοθεί «έμφαση στην πολιτική συνδυασμένων μεταφορών, για την προσέλκυση επενδύσεων σε κέντρα logistics και την αύξηση της εξωστρέφειας των περιφερειακών μεταποιητικών επιχειρήσεων».
Οι εκπρόσωποι της HELEXPO - ΔΕΘ ανέφεραν ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να τρέξουν οι διαδικασίες της προκήρυξης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΔΕΘ.
Ενώ οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ επανέλαβαν τα περί ενίσχυσης του στόλου με 230 μεταχειρισμένα λεωφορεία μέχρι το τέλος του έτους.
Τέλος, στη συνάντηση με τους πρυτάνεις τέθηκαν ζητήματα χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την έρευνα, την εξωστρέφεια, κ.ά.
Ειδικότερα για το ΑΠΘ, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας του και κονδυλίων της έρευνας.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ , 4/9/2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.