Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

STUDIO new star art cinema: 60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - Έναρξη με Τομάς Γκουτιέρες Αλέα, «τον πρύτανη του κουβανέζικου κινηματογράφου» (Ραφαηλίδης) και τις Μνήμες Υπανάπτυξης (1968) − Ακόμα: Αφιέρωμα στον Γιώργο Λάνθιμο − Νίκος Κουρού: Μια Νύχτα στην Κόλαση − Μιζογκούτσι, Γκαρόνε, Xώκς, Ροσελίνι, Μπόγκυ − Studio των Ερωτευμένων: 7 ταινίες - 7 δημιουργοί - 6 χώρες - 14 ώρες - 10 € το ζευγάρι

60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
STUDIO new star art cinema
ΣΠΑΡΤΗΣ & ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τηλ 210-8640054
60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΗ-ΠΡΟΒΟΛΗ /13/2/2019, στις 19.00
ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ/MEMORIAS DE SUBDESARROLLO του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
ΤΕΤΑΡΤΗ 13/2/2019, στις 19.00
Κεντρική ομιλήτρια: Η Πρέσβειρα της Κούβας
Zelmys Maria Dominguez Cortina
Σύντομες παρεμβάσεις
Για την ταινία θα μιλήσει ο ιστορικός και κριτικός του κινηματογράφου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΙΔΗΣ
Για τα 60 χρόνια ICAIC (Instituto Cubano del Arte e Industrias Cinematograficos) θα μιλήσει
Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής της New Star
ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ ΚΟΣΣΥΒΑΚΗΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

*
H ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” (MEMORIAS DEL SUBDESARROLLO – MEMORIES OF UNDERDEVELOPMENT) του 1968.
Είναι η πρώτη κουβανέζικη ταινία που γυρίστηκε μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο και είχε μεγάλη επιτυχία στο δυτικό κοινό, ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Μια ταινία του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα, του γνωστότερου Κουβανού σκηνοθέτη στο δυτικό κοινό.
Μια ταινία, για την οποία ο “The Guardian” έγραψε “One of the best film ever made” κι οι “The New York Times” ότι “Hugely effective and moving”.
Πρωταγωνιστούν: Σέρτζιο Κοριέρι, Ντέιζι Γκρανάντος, Εσλίντα Νούνιεζ, Ομάρ Βαλντές, Ρενέ Ντε Λα Κρούζ, Ιολάντα Φαρ, Οφέλια Κονζάλες, Χοσέ Γκιλ Αμπάν.
Ο σκηνοθέτης Αλέα θίγει σε αυτήν την ταινία το θέμα των αστικών κατάλοιπων της παλιάς τάξης και των δυσκολιών προσαρμογής στη νέα κοινωνική πραγματικότητα.
Η ιστορία του φιλμ τοποθετείται το 1961 δύο χρόνια μετά την επικράτηση του νέου καθεστώτος. Ο Αλέα αφομοιώνοντας τις αισθητικές αρχές της νουβελ-βαγκ και τις αφηγηματικές τεχνικές του σινέ –βεριτέ, στήνει την ταινία του στο ενδιάμεσο της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ, κινηματογραφώντας την εύθραυστη και ευμετάβλητη περιοχή όπου τέμνονται οι μικρές ασήμαντες ανθρώπινες ιστορίες και οι προσωπικές μνήμες με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, συλλαμβάνοντας τις αντηχήσεις της Ιστορίας στο εσωτερικό του κεντρικού ήρωα. 
Υπόθεση: Ο κεντρικός ήρωας είναι ένας καλλιεργημένος αστός που αρνήθηκε να ακολουθήσει τη γυναίκα του, τους γονείς του και τους φίλους του στην Αμερική κι έμεινε μόνος του στην Κούβα, παρατηρητής και σχολιαστής των μεταλλαγών που γίνεται στη χώρα του. Προτιμά να παραμείνει στην Αβάνα και μολονότι υποστηρίζει την επανάσταση, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει πλήρως τους στόχους της, δεν αποφασίζει να πάρει μέρος στο χτίσιμο της νέας κοινωνίας. Ζει χωρίς να δουλεύει. Ήρωας εξαιρετικά αντιφατικός, που μένει απελπιστικά αδρανής όταν ξεσπά η κρίση στον Κόλπο των Χοίρων κι όλη η χώρα κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει την αμερικανική εισβολή. 
Η κριτική του Βασίλη Ραφαηλίδη
 «Το Βήμα», 7-3-1979
Τούτη η ταινία του «πρύτανη» του κουβανέζικου κινηματογράφου, που τη γύρισε το 1968, δυο χρόνια μετά το θάνατο ενός γραφειοκράτη, πριν από το καθετί είναι ένα εκπληκτικό μάθημα διαλεκτικής με εικόνες: οι έννοιες «καλός» (προλετάριος) και «κακός» (αστός) θα αδειάσουν από το αρχικό γραμματολογικό τους νόημα και θα μπουν υπό κρίσιν και έρευνα. Για να αποδειχθεί στο τέλος ότι η υπανάπτυξη είναι κοινό χαρακτηριστικό τόσο του αστού όσο και του προλετάριου, εφόσον και οι δύο βιώνουν την υπανάπτυξη, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο ο καθένας: η υπανάπτυξη του αστού είναι κυρίως ιδεολογική, ενώ η αυτή του προλετάριου είναι κυρίως ηθική.
Ένας καλόβολος και βαριεστημένος αστός αρνείται να εγκαταλείψει την Κούβα μετά το φιάσκο του Κόλπου του Χοίρων. Και προσπαθεί να καταλάβει τι γίνεται στην πατρίδα του. Και καταλαβαίνει πολύ λίγα πράγματα, παρά την καλή του διάθεση. Αυτό που κυρίως τον εντυπωσιάζει, είναι μια κάποια αλλαγή, έννοια παντελώς άγνωστη στη λιμνασμένη, στην ιδεολογική της μούχλα τάξη του. Από την άλλη μεριά, όμως, η σχέση του με μια «λαϊκιά» που αντικαθιστά τη φυγάδα σύζυγο του, του μαθαίνει πως οι προλετάριοι είναι ολικά υπανάπτυκτοι όσον αφορά τα ήθη, κυρίως τα σεξουαλικά, που δίνουν τον τόνο στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Λοιπόν, εκείνοι πρέπει ν' ανέβουν στο επίπεδο της ηθολογικής φινέτσας του αστού κι αυτός να ανέβει στο επίπεδο της ιδεολογικής πληρότητας του αγωνιζόμενου, μέσα στην αγραμματοσύνη του προλετάριου. Μόνο τότε θα είναι πλήρης η κατάργηση της υπανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα.
Όλα αυτά ο Αλέα μας τα λέει εντελώς υπαινικτικά μέσα από ένα έξοχο μοντάζ, που αρθρώνει τέλεια το παλιό και το καινούργιο.
Βλ. και Λεξικό Ταινιών Βασίλης Ραφαηλίδης (Κριτικός κινηματογράφου)
Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Tomás Gutiérrez Alea
Ο σημαντικότερος σκηνοθέτης του σύγχρονου κουβανέζικου κινηματογράφου, ο Tomás Gutiérrez Alea είναι επίσης και ο πιο γνωστός στο δυτικό κοινό.
Ο Tomas Gutierrez Alea είναι συγγραφέας του θεωρητικού βιβλίου Dialectica del Espectador. Γεννήθηκε στην Αβάνα το 1928 και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και κινηματογράφο στην Ιταλία, στο Centro Sperimentale di Cinematografia. Πέθανε το 1996.
Έντονα επηρεασμένος από τον Ιταλικό Νεορεαλισμό, επέστρεψε, την δεκαετία του '50, στην Κούβα και εντάχθηκε στη ομάδα Nuestro Tiempo. Μαζί με τον σκηνοθέτη Julio Garcia Espinosa σκηνοθέτησαν το 1955, ένα ντοκιμαντέρ που απαγορεύτηκε από το καθεστώς. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα ενάντια στην δικτατορία του Μπατίστα. Κεντρικό πρόσωπο στην κινηματογραφία της Κούβας μετά την επανάσταση, ο Tomas Gutierrez Alea είναι ένας από τους ιδρυτές του Instituto Cubano del Arte e Industrias Cinematograficos (ICAIC).
Το έργο του αντανακλά και καταγράφει τους ιδεολογικούς και πολιτικούς προβληματισμούς, τις εσωτερικές ανησυχίες της κουβανέζικης κοινωνίας. Με τις ταινίες του παρακολουθεί την πορεία της χώρας του από τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία του Μπατίστα, στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης και από τις δύσκολες συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου στα χρόνια του οικονομικού αποκλεισμού. Το έργο του εκτός από ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πολιτικές σάτιρες ενάντια στην γραφειοκρατία, ιστορικά δράματα, πολιτικές αλληγορίες, κωμωδίες.
Ο Θάνατος ενός γραφειοκράτη / Muerte de un burócrata εκκινεί από ένα μακάβριο περιστατικό: Ένας εργάτης πεθαίνει σε εργατικό ατύχημα και θάβεται μαζί με το εργατικό βιβλιάριο του. Σύντομα η χήρα του ανακαλύπτει ότι μόνο με αυτή τo βιβλιάριο μπορεί να διεκδικήσει τη σύνταξη που της αναλογεί. Το νεκροταφείο, όμως, δεν επιτρέπει τις εκταφές. Έτσι λοιπόν, ο ανιψιός ξεκινάει μία ξεκαρδιστική μάχη εναντίον των αρχών, για να ξεθάψει και να ξαναθάψει το θείο του, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει το πολύτιμο αυτό έγγραφο. Ο ήρωας θα βρεθεί σε θέση παρόμοια με εκείνη του ήρωα της «Δίκης» του Κάφκα…
Το Μνήμες Υπανάπτυξης/ Historias del Subdesarrollo, βασισμένο στο βιβλίο του Edmundo Desnoes, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά του έργα: αφηγείται την ιστορία ενός καλλιεργημένου αστού, που, μετά την επανάσταση, αρνείται να φύγει στις ΗΠΑ με την οικογένειά του. Προτιμά να παραμείνει στην πατρίδα του και να βοηθήσει την επανάσταση, παρόλο που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τους στόχους της.
Ο Τελευταίος Δείπνος / La última cena διανθίζεται με χιούμορ και με ειρωνική διάθεση. Διαδραματίζεται στην Κούβα του 18ου αιώνα, και έχει κεντρικό χαρακτήρα έναν θρησκόληπτου κόμη, που αποφασίζει να κάνει μια αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου ακριβώς τη Μεγάλη Πέμπτη. Η ταινία δίνει μια αφορμή στον Alea να καταγγείλει την υποκρισία και τις αντιφάσεις της θρησκείας και της αριστοκρατίας.
Συν-σκηνοθεσία με τον Juan Carlos Tabío, η ταινία του Alea Φράουλα και Σοκολάτα/ Fresas y Chocolate προτάθηκε το 1993 για το Όσκαρ Ξένης Ταινίας. Αφηγείται την ιστορία μύησης ενός απογοητευμένου κομμουνιστή στην Kούβα του '50, του Nτάβι, στον κόσμο της ποίησης, της λογοτεχνίας, της όπερας, μέσα από τη γνωριμία του με τον ομοφυλόφιλο Nτιέγκο.
Γύρισε μεταξύ άλλων και τις ταινίες:
  • El Megano (συν-σκηνοθεσία, 1955)
  • Esta Tierra Nuesta (1959)
  • Ιστορίες της Επανάστασης / Historias de la Revolucion (1961)
  • Las Doce Silas (1962), Cumbite (1964)
  • Ο Θάνατος ενός Γραφειοκράτη / Muerte de un burócrata / Death of a Bureaucrat (1966)
  • Μνήμες Υπανάπτυξης / Historias del Subdesarrollo/ Memories of Underdevelopment / Memorias del Subdesarrollo (1968)
  • Una Pelea Cubana Contra Los Demonios / Cuban Fight Against Demons (1971)
  • Ο Τελευταίος Δείπνος / La última cena / The Last Supper (1976),
  • De Cierta Manera / One Way or Another (1977)
  • Οι Επιζήσαντες / Los Sobrevivientes / Survivors (1979)
  • Hasta Cierto Punto / Up to a Certain Point (1984)
  • Cartas Del Parque / Letters from the Park (τηλεοπτικό, 1988)
  • Φράουλα και Σοκολάτα / Fresa Y Chocolate/ Strawberry and Chocolate (1994)
  • Guantanamera (1995)
Η ταινία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του κινηματογράφου και θα συνεχίσει να παίζεται στο Studio από την επόμενη μέρα της εκδήλωσης, δηλαδή από τις 14/2/19.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα των προβολών στα τηλέφωνα 
2108640054 και 2108220008.
*
STUDIO new star art cinema
 
ΣΠΑΡΤΗΣ
 ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τηλ
 210-8640054
 Εισ.:  7.00, 
Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτ
 ικο €5.00, 
Άνεργοι
 €3.00. Οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00.
Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ
 τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00.
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο   
*
Όλο το Πρόγραμμα
Από 14/2 έως 20/2/19
1) ΜΝΗΜΕΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα  
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ 19.30
 ΔΕΥΤΕΡΑ  έως ΤΕΤΑΡΤΗ 22.30

*
 2) ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤO ΔΕΝΤΡO του ΧΑΦΣΤΕΙΝ ΓΚΟΥΝΑΡ ΣΙΓΟΥΡΔΣΟΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00
*
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  έως ΚΥΡΙΑΚΗ  21.30
*
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  έως ΚΥΡΙΑΚΗ  22.45
*
ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΤΕΤΑΡΤΗ  20.30
*
6) «ΕΓΩ Η ΟΛΓΑ των ΠΕΤΡ ΚΑΖΝΤΑ-ΤΟΜΑΣ ΒΕΙΝΡΕΜΠ
ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ  18.30
*
7) ΚΙΝΕΤΑ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ  
ΤΡΙΤΗ -ΤΕΤΑΡΤΗ  17.00
*
8) ΑΛΠΕΙΣ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ  
ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ  22,45
*
9) ΑΣΤΕΡΙΞ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΓΙΚΟΥ ΖΩΜΟΥ των ΛΟΥΙ ΚΛΙΣΙ - ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΑΣΤΙΕ 
ΜΕΤΑΓΛΩΤΙΣΜΕΝΟ  ΚΥΡΙΑΚΗ  13.00 ΚΑΙ 15.00
*
ΔΕΥΤΕΡΑ 22.45
***
ΕΡΩΤΕΥΜΕΜΟΙ και ΣΙΝΕΦΙΛ 14/2 ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
*
*
15.30 «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ» του ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΡΟΣΕΛΙΝΙ (ΙΤΑΛΙΑ)
*
17.00 «Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ» του ΓΙΟΣΙΦ ΚΕΙΦΙΤΣ (ΡΩΣΙΑ)
*
*
20.15 «CASABLANCA » του MAIKΛ ΚΕΡΤΙΖ (ΗΠΑ)
*
22.00 «ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ » του ΓΙΟΖΕΦ ΦΟΝ ΣΤΕΡΝΜΠΕΡΓΚ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
*
24.00 «ΑΝΤΑΡΕΣ-ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ» του ΓΚΕΤΖ ΣΠΙΛΜΑΝ (ΑΥΣΤΡΙΑ)
ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ:  10 ΕΥΡΩ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ
*
Με αφορμή την επαναλειτουργία της Αλκυονίδας και του Studio
Μικρό οδοιπορικό μνήμης μέσα από σινεμά και γεγονότα που σημάδεψαν τα χρόνια μας
*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.