Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Βενεζουέλα: Η βίαια δημοκρατική επέμβαση από ΗΠΑ και ΕΕ − Τα απάνθρωπα δικαιώματα των λαών, η ανθρωπιστική βοήθεια του καπιταλισμού και ο βρόμικος ρόλος των λακέδων (τύπου ΣΥΡΙΖΑ) της αστικής τάξης − Εκδηλώσεις αλληλεγγύης από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας, την ΕΕΔΥΕ, την ΕΕΔΔΑ και την ΟΓΕ

*
Από Μποτίλια και:
*
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζεται η ωμή επέμβαση από ΗΠΑ και ΕΕ
Αποκαλύφθηκε το πώς ΗΠΑ, αντιπολίτευση και κυβέρνηση της Κολομβίας οργάνωναν πραξικόπημα στις αρχές Φλεβάρη
Με «αιχμή του δόρατος» το πέρασμα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» από την Κολομβία και τη Βραζιλία στη Βενεζουέλα και έναν σφοδρό επικοινωνιακό πόλεμο, χωρίς να λείπουν και οι ανοιχτές απειλές για στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι πιέσεις για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, ώστε να στηριχτεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους η «μαριονέτα» - αυτοανακηρυγμένος από τις 23 Γενάρη πρόεδρος της Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό.
Το πρόσχημα της «βοήθειας» και των «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» είναι η επιβεβαίωση της τεράστιας υποκρισίας των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων τους.
Είναι οι ίδιοι που με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει τον χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής του λαού της χώρας, σε συνδυασμό με τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και το εσωτερικό σαμποτάζ του ιδιωτικού κεφαλαίου, που ελέγχει σημαντικούς τομείς, όπως η διατροφική αλυσίδα.
Είναι οι ίδιοι που έχουν αιματοκυλήσει με τις επεμβάσεις τους πολλές χώρες (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Ουκρανία και παλιότερα Βιετνάμ κ.λπ.) στο όνομα της «ελευθερίας».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας
Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Συμπαραστεκόμαστε ενεργά στο λαό της Βενεζουέλας και στη νόμιμη κυβέρνησή του, ενάντια στην άγρια επίθεση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, της ΕΕ και των λακέδων τους, των αντιδραστικών λατινοαμερικανικών κυβερνήσεων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.
Η επίθεση αυτή στη δοκιμαζόμενη Βενεζουέλα, με απειλές, μάλιστα, άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, έχει στόχο την εγκατάσταση στη χώρα αυτή αντιδραστικής αυταρχικής κυβέρνησης, υποτελούς στις ΗΠΑ, και την εξουδετέρωση της συμμαχίας Κούβας - Βενεζουέλας - Νικαράγουας - κρατών της Καραϊβικής.
Έτσι νομίζουν ότι θα καταστεί ευκολότερη η επίθεσή τους ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Η πάλη των λαών της περιοχής, της Λατινικής Αμερικής και η αλληλεγγύη όλων εκείνων που αντιπαλεύουν την καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, θα τους διαψεύσει.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Βενεζουέλας, στον αγώνα του ενάντια σε κάθε είδους ξένη επέμβαση και στηρίζουμε το δικαίωμά του να επιλέγει ο ίδιος την ηγεσία της χώρας του».
Εκδήλωση για τα 60χρονα της Κουβανικής Επανάστασης
Η καταδίκη εκφράστηκε και στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης για τα 60 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, την Κυριακή 10 Φλεβάρη στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).
Ομιλήτρια η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δανάη Χέλμη.
Μίλησαν η πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο επιτετραμμένο της Βενεζουέλας, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.
*
Εκδήλωση καταδίκης ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβασης ΗΠΑ - ΕΕ
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργάνωσαν εκδήλωση αλληλεγγύης στο βενεζουελάνικο λαό, την Κυριακή 10 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). 
Καταδίκασαν και να κατήγγειλαν τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ, των συμμαχικών τους κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στις εσωτερικές εξελίξεις της Βενεζουέλας.
Κεντρικός ομιλητής ο επιτετραμμένο της Βενεζουέλας, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες.

Και στη Βενεζουέλα αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι οι δήθεν ευαίσθητοι... στα ανθρώπινα δικαιώματα αποσκοπούν με τις «αλλαγές καθεστώτων» στον έλεγχο του πλούτου (η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι από τις πρώτες σε αποθέματα πετρελαίου), των σφαιρών επιρροής.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρείται να μειωθεί η επιρροή των μονοπωλίων χωρών όπως της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν, που επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από συμβόλαια και συμφωνίες στα 20 χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης από την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην πολιτική εξουσία.
Μέσα στη βδομάδα κλιμακώθηκε η επιχείρηση αναγνώρισης του Γκουαϊδό από αστικές κυβερνήσεις σε μια σειρά χώρες (τελευταία η Ρουμανία που έχει την προεδρία στην ΕΕ), ενώ συνολικά η ΕΕ εμφανίζεται ως ο δήθεν «διπλωματικός διαμεσολαβητής» και «υπερασπιστής του διαλόγου και της ειρηνικής λύσης».
Έτσι «βαφτίζει» την ενεργή και ξεκάθαρη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας με τη συγκρότηση της λεγόμενης διεθνούς Ομάδας Επαφής, με τη συμμετοχή και χωρών της Λατινικής Αμερικής, που συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.
Τον ίδιο βρώμικο ρόλο παίζει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται ως «συμπαραστεκόμενη στον βενεζουελάνικο λαό», αλλά δεν βγάζει άχνα για τις ΗΠΑ και ενεργά στηρίζει την ανάμειξη στις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ταυτιζόμενη με το πρόσχημα των «ελεύθερων εκλογών».
Στην Ουρουγουάη η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι δήθεν στόχος της Ομάδας Επαφής «δεν είναι να επιβάλει λύσεις ή διαδικασίες στη Βενεζουέλα», αλλά «για να συνοδεύσει μια ειρηνική και δημοκρατική διέξοδο μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων εκλογών» και ότι «είναι θεμελιώδες να αποφεύγονται η εσωτερική βία και η εξωτερική παρέμβαση και να ανοίγεται δρόμος για μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρες προεδρικές εκλογές». Αν αυτό δεν είναι ωμή παρέμβαση, τότε τι είναι;
Αποκάλυψη της επιχείρησης πραξικοπήματος
Πάντως, τα ίδια τα γεγονότα στη Βενεζουέλα αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια πραξικοπήματος είναι συνεχής.
Την Πέμπτη το βράδυ, το υπουργείο Επικοινωνίας της Βενεζουέλας και ο αρμόδιος υπουργός Χόρχε Ροντρίγκες έδωσαν λεπτομέρειες για την πρόσφατη σύλληψη του απόστρατου συνταγματάρχη Οσβάλντο Βαλεντίν Γκαρσία Παλόμο, που, εκτός των άλλων, μαζί με άλλους συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μαδούρο και της ηγεσίας της χώρας τον Αύγουστο του 2018 με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Εξήγησε ότι η αντικατασκοπεία της Βενεζουέλας κατάφερε να μπει στο δίκτυο επικοινωνίας που είχε στήσει ο Παλόμο από τη γειτονική Κολομβία και προετοίμαζε πραξικόπημα για τις αρχές του Φλεβάρη.
Η αντικατασκοπεία με στρατιωτικούς της έπεισε τον Παλόμο ότι μια στρατιωτική μονάδα του Καράκας είναι έτοιμη να ανατρέψει τον Μαδούρο και υποβοήθησε την είσοδό του στη χώρα στα τέλη Γενάρη, όπου και μπήκε με οπλισμό και τηλεπικοινωνιακό υλικό και πολλές πλαστές ταυτότητες, για να συλληφθεί στη συνέχεια.
Από τις αποκαλύψεις που έκανε στην ανάκριση ο Παλόμο και το υπουργείο της Βενεζουέλας έδωσε σε βίντεο, αποδεικνύεται ότι οργανωτής της όλης επιχείρησης ήταν το στέλεχος της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες, που ο πρόεδρος - μαριονέτα Γκουαϊδό όρισε την προηγούμενη βδομάδα «πρεσβευτή» στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.
Άμεση είναι και η εμπλοκή του αντιδραστικού Προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, του πρώην Προέδρου Χ. Μ. Σάντος, αξιωματικών της κολομβιανής αστυνομίας και συνοριοφυλακής, πρακτόρων της CIA, η οποία επέβλεπε και οργάνωνε όλη την επιχείρηση.
Επίσης, μέσα στη βδομάδα, οι αρχές της Βενεζουέλας κατάσχεσαν φορτίο που προερχόταν από το Μαϊάμι των ΗΠΑ σε αεροδρόμιο της επαρχίας Καραμπόμπο, με οπλισμό και τηλεπικοινωνιακό υλικό, προφανώς για δυνάμεις που στηρίζουν το πραξικόπημα.
Συλλογή υπογραφών κατά της επέμβασης
Από την Τετάρτη, η κυβέρνηση και μαζικές οργανώσεις ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών ενάντια στην ξένη επέμβαση (ανακοινώθηκε ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2 εκατ. υπογραφές), ενώ ο Πρόεδρος Μαδούρο με πολλές ευκαιρίες τάχθηκε υπέρ ενός ουσιαστικού διαλόγου και της διενέργειας βουλευτικών εκλογών και προεδρικών όταν λήξει η θητεία του το 2025.
Το ΚΚ Βενεζουέλας απευθύνει κάλεσμα για την πιο πλατιά πατριωτική αντιιμπεριαλιστική λαϊκή συμμαχία για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που επιχειρούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και σύμμαχοί τους.
Έχει προχωρήσει μαζί με άλλες επαναστατικές δυνάμεις στη δημιουργία Λαϊκών Επιτροπών για την Άμυνα της πατρίδας, ζητάει να συγκληθεί ο λεγόμενος Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, όπου συμμετέχει και το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, και ταυτόχρονα καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με άμεσα αναγκαία μέτρα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, να συγκρουστεί με τις μαφίες και τους διεφθαρμένους.
Όπως τόνισε το ΚΚ Βενεζουέλας σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Δευτέρα, απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η ιμπεριαλιστική επέμβαση, είναι ο λαός να έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και αναγκαίες υπηρεσίες. Τις τελευταίες μέρες γίνονται κινήσεις από την κυβέρνηση για την τροφοδοσία με τρόφιμα και φάρμακα πολλών συνοικιών στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.