Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ελληνοκουβανικός Σύνδέσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης: Εκδήλωση τιμής για την 60η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης − ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΟΓΕ: Η Βενεζουέλα δεν είναι μόνη (ΦΩΤΟ)

Από Μποτίλια και:
*
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για να τιμηθεί η 60η επέτειος της Κουβανικής Επανάστασης
(ΦΩΤΟ)
Κυριακή 10/02/2019 - 22:41
Τα 60 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης τίμησαν μέλη και φίλοι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης στην εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία την Κυριακή 10 Φλεβάρη στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση αυτή, που εκφράστηκε για άλλη μια φορά η αμέριστη και χωρίς όρους αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα για το φωτεινό παράδειγμα που προσφέρει σε όλους τους αγωνιζόμενους ενάντια στον ιμπεριαλισμό λαούς, συμμετείχε πλήθος κόσμου και η πρέσβειρα του νησιού της Επανάστασης στη χώρα μας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο επικεφαλής της πρεβείας της Βενεζουέλας Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες. Επίσης συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γρηγόρης Αναγνώστου από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ο Γιάννης Ζαγγανάς από το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.



Χοσέ Οριόλ Μαρρέρο Μαρτίνες (άκρη αριστερά), επιτετραμμένος και πρόξενος στην Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα(άκρη αριστερά)

Ο επικεφαλής της πρεβείας της Βενεζουέλας Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, ο Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος των Συνταξιουχικών οργανώσεων και μέλος του ΔΣ του Συνδέσνου, Ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ






Γιάννης Ζαγγανάς από το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (αριστερά)


Ο επικεφαλής της πρεβείας της Βενεζουέλας Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες και η Σαπφώ Διαμαντή, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, στη μετάφραση.

Μιχάλης Σελέκος, Δήμαρχος Χαϊδαρίου


Νίκος Καρανδρέας, Πρεδρος του Συνδέσμου

Δανάη Χέλμη, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου

Η πρέσβειρα του νησιού της Επανάστασης στη χώρα μας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα

Αργύρης Νικολάου (κιθάρα), Λένια Μαργαρώνη (τραγούδι) και Κώστας Σταματόπουλος (κιθάρα - τραγούδι)
Ανοίγοντας την εκδήλωση η πρέσβειρα της Κούβας, Σ. Κορτίνα, ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για τη διαρκή αλληλεγγύη του και την αγάπη του για την Κούβα.
Αφού έκανε μια μικρή αναφορά στην ιστορία των αγώνων του Κουβανικού λαού από την περίοδο της πάλης για την ανεξαρτησία, από τους Ισπανούς και τους Αμερικάνους σημείωσε ότι «ήταν το 1959 η Κούβα κατάφερε την πραγματική ανεξαρτησία και ο λαός είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής του μέλλοντός του, με την επανάστασή του με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο.
Από τότε όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ είχαν ένα στόχο: να ανατρέψουν την επαναστατική κυβέρνηση, να καταστρέψουν την σοσιαλιστική Επανάσταση, να επαναφέρουν τον καπιταλισμό και επανακτήσουν την ηγεμονία τους στην χώρα. Χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές μέθοδοι και μέσα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Το πιο βασικό για όλες τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ είναι ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που επιβλήθηκε κατά της Κούβας, που αποτελεί ένα πολύπλοκο πλαίσιο νόμων και διοικητικών κατευθύνσεων που είναι σε ισχύ και σήμερα και σηματοδοτεί όλες τις ανοιχτές επιθετικές ενέργειες υπονόμευσης και προπαγάνδας. Η προτεραιότητα της κάθε μεθόδου είχε πάντα σχέση με την ιστορική στιγμή και τα χαρακτηριστικά της κάθε κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η σημερινή κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ, πήρε πίσω ότι ρυθμίσεις έγιναν από τον προκάτοχό του Μπ. Ομπάμα, που κατά κάποιο τρόπο ελαστικοποιούσαν μερικές πλευρές του αποκλεισμού και βοηθούσαν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο Τραμπ σκλήρυνε την εφαρμογή του αποκλεισμού με μέτρα όπως ο επικοινωνιακός πόλεμος κατά της Κούβας, προβάλλοντας κατηγορίες για επιθέσεις εναντίον διπλωμάτων τους (οι περίφημες "ακουστικές" επιθέσεις) αποσύροντας το προσωπικό από την Αβάνα, που χαρακτήρισε επικίνδυνο προορισμό και απομάκρυνε 15 Κουβανούς διπλωμάτες από την Ουάσιγκτον.
Επίσης στις 16/1/2019 το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει μόνο για 45 μέρες το χρόνο, την εφαρμογή του 3ου άρθρου του νόμου Χέλμς - Μπάρτον, αντί για 6 μήνες το χρόνο που ήταν η ως τώρα πρακτική. Αυτό σημαίνει ότι αντίθετα από ότι ορίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και την πρακτική των διεθνών σχέσεων, φυσικά και νομικά πρόσωπα (εταιρείες) από το εξωτερικό που έχουν νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες στην Κούβα, μπορούν να αντιμετωπίσουν αξιώσεις χωρίς καμία νομική βάση, στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Έτσι η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί να κάνει ένα επιπλέον βήμα που θα κλιμακώσει επικίνδυνα τον αποκλεισμό κατά της Κούβας, θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και θα αντιβαίνει την ανεξαρτησία και τα συμφέροντα και τρίτων χωρών.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Νόμος Χέλμς - Μπάρτον (από τους γερουσιαστές που τον πρότειναν) μπήκε σε εφαρμογή το 1996 για να σκληρύνει ακόμα περισσότερο και να κωδικοποιήσει τον πολύμορφο αποκλεισμό που ξεκίνησε το 1962, τρία μόλις χρόνια από την νίκη της Επανάστασης».
Και συνέχισε: «Η Κούβα απορρίπτει τις απειλές και ευχαριστώντας για την συνεχή στήριξη της διεθνούς κοινότητας και των φίλων της απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού και αυτών των παράνομων, εγκληματικών, γενοκτονικών και εξωεδαφικών πολιτικών, που θα αποτρέψουν τον κουβανικό λαό να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία του και το δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος το μέλλον του.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί εκδηλώνεται αυτή η εχθρότητα από την πλευρά των ΗΠΑ; Τί απειλή θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει η Κούβα; Η απάντηση είναι το παράδειγμά της, ότι μπορεί να γίνει μια σοσιαλιστική επανάσταση στο κατώφλι της πιο ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμης του πλανήτη, με την αξιοπρέπεια και χωρίς ποτέ να υποτάσσεται παρά τις δυσκολίες και τις επιθέσεις κάθε μορφής».
Και πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα: «Πολλοί αναρωτιούνται γιατί παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κούβα στην ιστορία είναι ικανή να αντιστέκεται και όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και βγαίνει από τις διάφορες κρίσεις και να αναπτύσσει την οικονομία της. Η απάντηση είναι ο κουβανικός λαός, που είναι ο πραγματικός δημιουργός της ιστορίας του, που είναι αυτός που έκανε την σοσιαλιστική επανάσταση χωρίς να του την επιβάλλει κανείς από έξω, και έχει μια απέραντη διάθεση για ελευθερία. Εκτός από την ενότητα του λαού με την καθοδήγηση του Κόμματος και της ηγεσίας της Επανάστασης που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και τον οποίο συμβουλεύεται σε κάθε μεγάλη απόφαση που παίρνεται στην χώρα. Ένα παράδειγμα ήταν η διαδικασία για την επικαιροποίηση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συζήτηση μέσα στο λαό και τις οργανώσεις του, και τα τελικά της ντοκουμέντα που τροποποιήθηκαν κατά 92% εγκρίθηκαν από τη ΚΕ του ΚΚ Κούβας και την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.
Επίσης περάσαμε από τις γενικές εκλογές το 2017 - 2018 με την ψήφιση της νέας Εθνοσυνέλευσης και την νέα της θητεία από τον Απρίλη του 2018. Αυτή η διαδικασία είναι μια απόδειξη της μαζικής στήριξης και εμπιστοσύνης του λαού στην Επανάσταση και την σοσιαλιστική δημοκρατία, και ως μια σεμνή απότιση τιμής στον ιστορικό της ηγέτης Φιντέλ Κάστρο Ρους, που τον περασμένο Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την φυσική του απουσία.
Όπως είπε ο νέος πρόεδρος μας Μιγκέλ Ντιας Κανέλ Μπερμούντες "η αλλαγή στις γενιές στην δική μας κυβέρνηση δεν πρέπει να δημιουργεί αυταπάτες στους εχθρούς της Επανάστασης. Είμαστε η συνέχεια και όχι η ρήξη. Η Κούβα κατάφερε να προχωράει μπροστά για να τελειοποιεί το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξής της με στόχο να οικοδομεί μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη και σοσιαλιστική χώρα που θα ευημερεί και θα είναι βιώσιμη. Αυτό το δρόμο έχουν διαλέξει ελεύθερα"».
Πρόσθεσε επίσης:
«Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης μέσα από μια δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία και πλατιάς συζήτησης στο λαό. Οι γνώμες και οι προτάσεις του λαού πάρθηκαν υπόψιν και έτσι άλλαξε πάνω από το 62% του αρχικού ντοκουμέντου. Το νέο σύνταγμα θα μπει σε λαϊκό δημοψήφισμα που πραγματοποιείται στις 24 Φλεβάρη, που έχουμε την πεποίθηση ότι θα εγκριθεί από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Σε αυτό το νέο σύνταγμα δεν υπάρχουν αλλαγές στους στρατηγικούς στόχους, ο αμετάκλητος χαρακτήρας του σοσιαλισμού επιβεβαιώνεται».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι η Κούβα όπως δέχεται αλληλεγγύη έτσι και την ανταποδίδει. «Εκφράζουμε», σημείωσε, «την αμέριστη αλληλεγγύη στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και καταγγέλλουμε την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της. Καταδικάζουμε την άδικη φυλάκιση του Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Βραζιλία, που είναι μέρος της εκστρατείας των ΗΠΑ ενάντια στην Λατινοαμερικανική Αριστερά».
Έκλεισε σημειώνοντας: «Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και το έργο του λαού μας για την οικοδόμηση ενός κυρίαρχου σοσιαλιστικού κράτους. Και ξέρουμε ότι στην σκληρή μας πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αδικία, μπορούμε να υπολογίζουμε σε φίλους όπως εσείς».
Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απήθυνε ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας, Φρεντι Φ. Τόρες, ο οποίος αφού αρχικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κούβας, που φωτίζει τον δρόμο για πιο δίκαιο κόσμο, τόνισε τους δεσμούς της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας με την Κούβα, την βοήθεια της στην Υγεία, την Παιδεία, με την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και τον αθλητισμό. Κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα του τα τελευταία 20 χρόνια από τις ΗΠΑ και την κλιμακούμενη προσπάθεια ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης.
Σημείωσε με έμφαση ότι: «είναι τεράστιο ψέμα ότι στην Βενεζουέλα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση. Η λεγόμενη "ανθρωπιστική βοήθεια" που συγκεντρώνεται στα σύνορα με την Κολομβία και την Βραζιλία, είναι το προκάλυμμα για την στρατιωτική εισβολή. Προβλήματα σε κάποιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων υπάρχουν μετά από 4 χρόνια τουλάχιστον εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού, αλλά είναι ψέμα ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση». Υπογράμμισε επίσης ότι «η επίθεση στην Βενεζουέλα, προετοιμάζει την επίθεση στη Νικαράγουα και την Κούβα».
Επίσης στην εκδήλωση δόθηκε το κείμενο - γράμμα προς τον αμερικανικό λαό, που συνέταξε η Βενεζουελάνικη κυβέρνηση και ο πρόεδρός Ν. Μαδούρο, ζητώντας του να μην επιτρέψει στην περιοχή ένα νέο Βιετνάμ. Το κείμενο αυτό έχει ήδη υπογραφεί από 2 εκατομμύρια στην Βενεζουέλα, και συγκεντρώνει υπογραφές και σε όλο τον κόσμο ενάντια στην ξένη επέμβαση.
Χαιρετισμό επίσης απήθυνε η Δανάη Χέλμη, αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, που τόνισε ότι και η εκδήλωση αυτή «αποτελεί φόρο τιμής στην Κουβανική Επανάσταση, την πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Φόρο τιμής στον αγώνα του κουβανικού λαού που το 1959 επιστέγασε μια σειρά αγώνων του τις προηγούμενες δεκαετίες, βάζοντας τα θεμέλια για ένα νέο κράτος, με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με μπροστάρη το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας και τον ηγέτη του, το Φιντέλ.
Η Κουβανική Επανάσταση, άλλαξε ριζικά την κατάσταση, όχι μόνο στην Κούβα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Απέδειξε πως υπήρχε άλλος δρόμος από το μονόδρομο της φτώχειας και της εξαθλίωσης, έλυσε προβλήματα που μέχρι τότε αποτελούσαν τη μόνη μοίρα για εκατομμύρια καταπιεσμένους όχι μόνο στο νησί, αλλά σε ολόκληρη την ήπειρο. Μετέδωσε τη φλόγα της επανάστασης σε μια σειρά άλλους λαούς. Σήμανε την ποιοτική αλλαγή όταν στο επίκεντρο δεν μπαίνει το κέρδος των μονοπωλίων, αλλά οι λαϊκές ανάγκες. Απέδειξε την υπεροχή αυτής της νέας κοινωνίας τσακίζοντας τον αναλφαβητισμό από άκρη σε άκρη του νησιού, από τα βρέφη έως τους γέροντες μέσα στα πρώτα χρόνια ζωής του νέου σοσιαλιστικού κουβανικού κράτους. Την απέδειξε μορφώνοντας όλους τους πολίτες, σπουδάζοντας επιστήμονες κάθε ειδικότητας και κάθε εθνικότητας, για να γίνουν χρήσιμοι και να προσφέρουν στις κοινωνικές ανάγκες. Την απέδειξε αναπτύσσοντας ένα κοσμοφημηστό σύστημα υγείας που περιέθαλψε όχι μόνο τους Κουβανούς, αλλά όποιον το είχε ανάγκη, ακόμα και με οργανωμένες αποστολές στα μήκη και τα πλάτη της γης. Την απέδειξε τσακίζοντας τα μονοπώλια και βγάζοντας τη γλώσσα στο αμερικανικό κεφάλαιο που εκείνη την περίοδο είχε τεράστια διείσδυση στην Κούβα. Έθεσε το λαό στο προσκήνιο, να οργανώνεται και να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του, να υπερασπίζεται αυτός την επανάστασή του».
Και συνέχισε: «Ξέρουμε πως αυτή η αυτοθυσία καλλιεργείται από το γεγονός ότι η Κουβανική Επανάσταση αποτέλεσε ένα άλμα που ενέπνευσε το δικό της και μια σειρά άλλους λαούς να μάχονται και να παλεύουν, να ακολουθούν το παράδειγμά της.
Αυτή είναι και η γενεσιουργός αιτία του συνδέσμου μας, ενός από τους πρώτους συνδέσμους φιλίας και αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, που γεννήθηκε στα χρόνια της δικτατορίας για να εκφράζει από τότε μέχρι σήμερα σταθερά και αταλάντευτα τη στήριξή του στον κουβανικό λαό. Για να υπερασπίζεται τα επιτεύγματα της επανάστασης για την καθοριστική τους σημασία για το λαό της Κούβας και ως έμπνευση, αλλά και ως έμπρακτη βοήθεια, για τους λαούς του κόσμου. Για να κρατά μέτωπο ενάντια σε κάθε αντεπαναστατική προσπάθεια, είτε γίνεται με το μαστίγιο, είτε με το καρότο. Ο σύνδεσμος συνεχίζει να καταδικάζει τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, όπως και κάθε επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας, τη στάση της ΕΕ. Ομοίως, εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βενεζουέλας, στον αγώνα του ενάντια σε κάθε είδους ξένη επέμβαση και στηρίζει το δικαίωμά του να επιλέγει ο ίδιος την ηγεσία της χώρας του, ενάντια στην επίθεση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, της ΕΕ και των λατινοαμερικάνικων κυβερνήσεων, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Καταδικάζει τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αθωώνει την επέμβαση των ιμπεριαλιστών. Κι αυτό γιατί έχουμε πείρα, γνωρίζουμε τι σημαίνει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, βιώνουμε, σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πως η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη και οι άλλες τους σημαίες είναι ξένες προς την πραγματικότητα που βιώνει όχι μόνο ο δικός μας λαός, αλλά και οι λαοί των χωρών της περιοχής μας και άλλοι λαοί σε όλο τον κόσμο».
Την εκδήλωση έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο και καταχειροκροτήθηκαν οι μουσικοί: Κώστας Σταματόπουλος (κιθάρα - τραγούδι), Λένια Μαργαρώνη (τραγούδι) και Αργύρης Νικολάου (κιθάρα), που ερμήνευσαν επαναστατικά τραγούδια στα ισπανικά και τα ελληνικά όπου φυσικά δεν μπορούσαν να λείπουν το εμβληματικό τραγούδι για τον Τσε Γκεβάρα «Ηasta siempre Comandante», του Κάρλος Πουέμπλα και το ομώνυμο του Μάνου Λοΐζου.
902
ΕΕΔΥΕ - ΟΓΕ - ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Βενεζουέλα και αλληλεγγύης στο λαό της χώρας
Κυριακή 10/02/2019 - 09:21 - Ενημέρωση: Κυριακή 10/02/2019 - 09:21
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας σήμερα Κυριακή 10 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος). Θα μιλήσει ο επιτετραμμένος της Βενεζουέλας Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες.
Καταδικάζουν και καταγγέλλουν τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμαχικών τους κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στις εσωτερικές εξελίξεις της Βενεζουέλας, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στο βενεζουελάνικο λαό.
Στο κάλεσμά τους η ΕΕΔΥΕ, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΔΑ αναφέρουν:
«Καταδικάζουμε τις στρατιωτικές απειλές και τις αμερικανικές πραξικοπηματικές ενέργειες κατά του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, τη στήριξη των αντιδραστικών δυνάμεων και την αναγνώριση του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης ως "μεταβατικού προέδρου", για την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.
Για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό πως οι ιμπεριαλιστές καταπατούν κάθε έννοια κυριαρχίας και δικαιωμάτων των λαών, για την ανατροπή κυβερνήσεων που δεν είναι αρεστές στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση και μαζί της και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα φέρνουν σοβαρές ευθύνες που εθελοτυφλούν μπροστά στο νέο έγκλημα. Απαιτούμε να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Τονίζουμε ότι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, η εκλογή της ηγεσίας της χώρας και η υπεράσπιση των συμφερόντων της είναι αποκλειστική υπόθεση του λαού της, μακριά από κάθε λογής ξένες παρεμβάσεις, οικονομικές, στρατιωτικές και κάθε είδους απειλές.
Εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και στήριξη στο λαό της Βενεζουέλας, στον αγώνα του ενάντια στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που σπέρνουν πολέμους, εκμετάλλευση και καταπίεση για να στηρίξουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.
Η μαζική παρουσία στην εκδήλωση αλληλεγγύης θα είναι μια μορφή έμπρακτης έκφρασης της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στο δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας, ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και σε όσους συστηματικά επιχειρούν να εξωραΐσουν το βρώμικο εγκληματικό ρόλο τους ως παράγοντες "ασφάλειας και σταθερότητας", μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή! Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.