Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΚΝΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ = χούντες και πόλεμοι - Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα (VIDEO - 22 ΦΩΤΟ)

ΚΝΕ
«Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας! Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!»


(Κείμενο στο τέλος)

Τρίτη 05/02/2019 - 20:30 - Ενημέρωση: Τρίτη 05/02/2019 - 22:16
«ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σημαίνει χούντες και πόλεμοι! Όχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στη δυναμική πικετοφορία που πραγματοποίησαν την Τρίτη στην Αθήνα παρά τη βροχή, για την καταδίκη της ωμής επέμβασης στις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ, τις συμμαχικές τους κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκφράζεται με στρατιωτικές απειλές και πραξικοπηματικές ενέργειες κατά του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας, με παράλληλη στήριξη και αναγνώριση των αντιδραστικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη (διαβάστε παρακάτω).




Το σύνθημα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!» ακούστηκε δυνατά στη συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου μίλησε ο Πασχάλης Καγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε: «Από αυτό το βήμα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας, τον μοναδικό αρμόδιο για τις εξελίξεις στη χώρα του, που μόνο με τον αταλάντευτο αγώνα του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να ζήσει μία ζωή καλύτερη, όπως ο ίδιος πραγματικά την ορίζει, αφέντης του πλούτου που παράγει.
(...) Πάει πολύ οι ηγέτες της καταπάτησης των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι μακελάρηδες των λαών, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, να κάνουν μαθήματα "δημοκρατίας" και "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
(...) Στεκόμαστε χωρίς αμηχανία μπροστά στις εξελίξεις. Ανεξάρτητα από την όποια εκτίμηση για τη διακυβέρνηση αυτή, είναι επιτακτική ανάγκη να καταδικαστεί απερίφραστα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, που στρέφεται ενάντια στο λαό της και σε όλους τους λαούς, προμηνύοντας επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο λαός της Βενεζουέλας και κάθε λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος, χωρίς ξένη εμπλοκή, το δρόμο που θα ακολουθήσει. Αυτήν τη στάση αρχών, που είναι η μόνη πραγματική στήριξη στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας, τηρούν από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ». (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του και δείτε βίντεο παρακάτω).
Ακολούθησε πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της ΕΕ. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας και το ΚΚ Βενεζουέλας, στην κεφαλή κυμάτιζε και η σημαία της ΚΝ Βενεζουέλας.
«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Ψεύτες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που ήχησαν στο κέντρο της πόλης, ενώ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, αλλά και έξω από τα γραφεία της ΕΕ κάηκαν τα σύμβολα του ιμπεριαλισμού.
Η συνέχεια των εκδηλώσεων αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας θα δοθεί το Σάββατο 16 Φλεβάρη με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.
Στη Θεσσαλονίκη
 
Μαχητική συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, πραγματοποίησαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και από εκεί με μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης κατευθύνθηκαν προς το Αμερικάνικο Προξενείο.
Με συνθήματα όπως «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», στο διάβα τους στο κέντρο της πόλης, σάλπισαν ξεσηκωμό.
Μπροστά στο Αμερικάνικο Προξενείο ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «αμερικάνοι φονιάδες των λαών». Εκεί μπροστά, μίλησε ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Εξέφρασε την αλληλεγγύη στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας, στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.
Τα μέλη της ΚΝΕ έκαψαν την σημαία των ΗΠΑ, το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και πέταξαν αυγά στα κατεβασμένα ρολά που περιφρουρούν το κτίριο όπου στεγάζεται.
Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης και κατέληξε στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Η ομιλία του Πασχάλη Καγιάννη
<iframe width="509" height=286" src="https://www.youtube.com/embed/LSGfp7pjmfI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
«Σύντροφοι και φίλοι,
Διαδηλώνουμε σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βροντοφωνάζοντας το σύνθημα "Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!", για να καταγγείλουμε την ωμή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ, τις συμμαχικές τους κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Τις στρατιωτικές απειλές και τις πραξικοπηματικές ενέργειες κατά του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας, με παράλληλη στήριξη και αναγνώριση των αντιδραστικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
  • Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, που διαχρονικά έχουν ανατρέψει εκλεγμένες κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, έχουν στηρίξει ακροδεξιές δυνάμεις και φασιστικές χούντες στη Λατινική Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο και έχουν προωθήσει στρατιωτικές επεμβάσεις για να επιβάλουν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντά τους.
  • Την επεμβατική πολιτική των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη Βενεζουέλα και ιδιαίτερα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βγάζει τσιμουδιά, αθωώνοντας την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. Που την ίδια στιγμή έχει γίνει ο σημαιοφόρος των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή, προωθώντας τα σχέδιά τους, ανοίγοντας νέες στρατιωτικές ΝΑΤΟικές βάσεις, μπλέκοντας το λαό μας σε επικίνδυνες περιπέτειες.
  • Καταδικάζουμε την υποκρισία των αστικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα που υιοθετούν όλα τα προσχήματα της επέμβασης αυτής.
Από αυτό το βήμα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας, τον μοναδικό αρμόδιο για τις εξελίξεις στη χώρα του, που μόνο με τον αταλάντευτο αγώνα του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να ζήσει μία ζωή καλύτερη, όπως ο ίδιος πραγματικά την ορίζει, αφέντης του πλούτου που παράγει.
Πραγματοποιούμε σήμερα μαχητική πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ και από εκεί στην αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ το Σάββατο 16/2 πραγματοποιούμε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.
Αφορμή για τις δεκάδες διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο αποτέλεσε η αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊδό, στελέχους της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, σε "μεταβατικό πρόεδρο" της χώρας, με αιτιολογία τη λεγόμενη ύπαρξη "κενού εξουσίας" στη χώρα. Οι προεδρικές εκλογές της 20ής Μάη του 2018, που ανέδειξαν τον Νικολάς Μαδούρο πρόεδρο της χώρας, χαρακτηρίστηκαν ως "μη δημοκρατικές" από την αντιπολίτευση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ.
Το περιστατικό αυτό δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι μέρος του διακηρυγμένου σχεδίου και της πρακτικής όλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια, με στόχο την αποσταθεροποίηση του μη αρεστού καθεστώτος. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:
  • Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 12ης Απρίλη του 2002 κατά του τότε προέδρου Ούγκο Τσάβες, με το οποίο είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων.
  • Πολλές προσπάθειες αποσταθεροποίησης, σαμποτάζ και βίαιες κινητοποιήσεις, όπως αυτές του 2014 ή του 2017 με δεκάδες νεκρούς. Τη χρηματοδότηση ΜΜΕ, κομμάτων της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ της Βενεζουέλας με 40-50 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για τη στήριξη των συμφερόντων τους.
  • Τις απειλές του Τραμπ τον Αύγουστο του 2017 που ήδη δήλωνε κυνικά ότι ανάμεσα στις πολλές πολλές επιλογές για τη Βενεζουέλα είναι και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο.
  • Τις κυρώσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στις εξαγωγές πετρελαίου και άλλων προϊόντων.
Το σύντομο διάστημα που πέρασε από την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό σε πρόεδρο της χώρας έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι:
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέχισε τις απειλές για χρήση στρατιωτικής βίας, με τον σύμβουλο Ασφαλείας Τζον Μπόλτον να αφήνει εννοηθεί την αποστολή 5.000 στρατιωτών στην Κολομβία, σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, προχώρησε ουσιαστικά στην κλοπή της εταιρείας πετρελαίου "Citgo" στις ΗΠΑ, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA. Δέσμευσε ενεργητικό κεφάλαιο 7 δισ. δολαρίων, ενώ τα έσοδά της δεν θα αποδίδονται στην κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας, αλλά στον "αχυράνθρωπό" τους. Η κίνηση αυτή αναμένεται να στερήσει από τη χώρα πόρους ύψους 11 δισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια. Ο Γκουαϊδό, αποθρασυνόμενος από τη διεθνή στήριξη,όρισε εκπροσώπους του ως δήθεν πρέσβεις στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ενώ την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας η σύλληψη τριών απόστρατων αξιωματικών, που οργάνωναν τη δολοφονία ανώτατων αξιωματικών και του ίδιου του προέδρου υπό την καθοδήγηση της CIA.         
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να αποπροσανατολίσει από το αντιλαϊκό της έργο και να μπορέσει να διατηρήσει ένα “αριστερό” και προοδευτικό άλλοθι, σπεύδει να δώσει μαθήματα δημοκρατίας, δηλώνοντας διά στόματος Σκουρλέτη την "αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στο νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας". "Κάνει την πάπια", δεν ψελλίζει ούτε μία κουβέντα για το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ στις εξελίξεις. Εμφανίζει ως "διπλωματική πρωτοβουλία" την ωμή ανάμειξη της ΕΕ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας με το μανδύα της "διεθνούς ομάδας επαφής", με στόχο να την εξωραΐσει. Δεν υπάρχει στήριξη, δεν υπάρχει αλληλεγγύη σε ένα λαό αν ταυτόχρονα δεν καταδικάζεται, δεν αναπτύσσεται συγκεκριμένη δράση ενάντια στο θύτη. Αλλά πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, αφού σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι οι "καλύτερες όλων των εποχών".
Η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στη χώρα μας υποκριτικά φοράνε το μανδύα της "φιλανθρωπίας", στηρίζοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, στο όνομα μάλιστα των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός της χώρας. Και λέμε υποκριτικά, γιατί την ίδια στιγμή τα κόμματα αυτά υπερασπίζονται το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός της Βενεζουέλας και όλοι οι λαοί του κόσμου.
 Φυσικά η ΝΔ, για να καταφέρει να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, που της κλέβει όλο το αντιλαϊκό έργο, κάνει ότι δεν βλέπει την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Προσπαθώντας να εμφανιστεί πιο γνήσια "ευρωατλαντική", εγκαλεί την κυβέρνηση ότι τάχα δεν ταυτίζεται με τους συμμάχους της, ΝΑΤΟ και ΕΕ, και ότι όπως λέει "αναγνωρίζει τη δικτατορία του Μαδούρο". Αυτή την κριτική είναι που αξιοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για να πουλάει «αριστεροσύνη", απευθυνόμενος σε διαφορετικό ακροατήριο.
Γιατί όμως οι ΗΠΑ και η ΕΕ κόπτονται τόσο για τις εσωτερικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα; Φυσικά γιατί στα εδάφη της Βενεζουέλας βρίσκονται τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα. Και μάλιστα αποθέματα που τα τελευταία 20 χρόνια ορέγονται τα ρωσικά και κινέζικα μονοπώλια και όχι αυτά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Μονοπώλια της Ρωσίας και της Κίνας έχουν αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα στην πετρελαιοπαραγωγό ζώνη της κοιλάδας του Ορινόκο, όπου θεωρείται ότι υπάρχουν τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται στη Βενεζουέλα είναι αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων.
Σύντροφοι και φίλοι,
Πάει πολύ οι ηγέτες της καταπάτησης των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι μακελάρηδες των λαών, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, να κάνουν μαθήματα "δημοκρατίας" και "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Με ποιον τρόπο ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει μικρότερη νομιμοποίηση από τον Τραμπ, ο οποίος, λόγω του εκλογικού συστήματος, έχει εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ συγκεντρώνοντας λιγότερες ψήφους από την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές; Όπως άλλωστε έχει συνέβη και άλλες φορές παλιότερα.
Ή ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία πήρε 23%, ενώ στον δεύτερο η συμμετοχή ήταν μόλις 43%;
Με ποιον τρόπο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική ΠΓΔΜ για την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ τον περασμένο Οκτώβρη έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση, αφού συμμετείχε μόλις το 36,1% των ψηφοφόρων; Ή το δημοψήφισμα-απάτη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Ιούλιο του 2015, που εν μία νυκτί το "ΟΧΙ" έγινε "ΝΑΙ" ή τα δημοψηφίσματα στην Ιρλανδία και τη Γαλλία για το "Ευρωσύνταγμα", τα οποία επαναλήφθηκαν μέχρι να αλλάξει το αποτέλεσμά τους εν μέσω πιέσεων και εκβιαστικών διλημμάτων;
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συστηματικά ανατρέπουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, στηρίζουν ακροδεξιές δυνάμεις και φασιστικές δικτατορίες, ματώνουν τους λαούς, στηρίζοντας ή προωθώντας στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Δύσκολα βρίσκει κανείς χώρα στη Λατινική Αμερική που δεν υπέφερε από αμερικανοκίνητη χούντα κατά τον 20ό αιώνα. Κούβα, Αργεντινή, Χιλή και άλλες πολλές. Αλλά και στην περιοχή μας, στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποκίνησαν και στήριξαν τη χούντα των συνταγματαρχών το '67-'74, που φυλάκισε και βασάνισε χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές στην Ελλάδα. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στην Κύπρο και η εισβολή της Τουρκίας σε δύο φάσεις το 1974 οδήγησε στην κατοχή μέχρι και σήμερα του 37% του κυπριακού εδάφους. Όλα αυτά έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.  Όπως έλεγαν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, στόχος ήταν να διαφυλαχτεί ανέπαφη η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Οι ίδιοι είναι που προωθούν σήμερα το σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με τη μεταφορά της πρεσβείας της εκεί, δίνοντας άλλοθι στο όργιο τρομοκρατίας του Ισραήλ, στερώντας από τον παλαιστινιακό λαό την πατρίδα του.
Στηριζόμενη σε φασιστικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας ηγείται σήμερα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και  διώκει τους κομμουνιστές ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ υποκινούν εθνικισμούς στα Βαλκάνια, προωθούν αλλαγές συνόρων, επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος 20 χρόνια μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, για να επιτύχουν τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ έχουν μετατρέψει τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική σε ένα "θέατρο πολέμου". Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Υεμένη, ο κατάλογος των επεμβάσεων είναι μακρύς. Έχουν απλώσει τα δολοφονικά τους χέρια παντού, αφήνοντας εκατομμύρια νεκρούς και ξεριζωμένους. Η Μεσόγειος έχει γεμίσει νεκρά κορμιά προσφύγων και μεταναστών. Δυο βδομάδες πνίγονταν οι 47 μετανάστες του "Sea Watch 3" στα νερά της Ιταλίας για να γίνει τελικά δεκτή η αποβίβασή τους.
Αλλά θα πει κάποιος ότι ο Σαλβίνι είναι ακροδεξιός. Ποια είναι η συνολική στάση της ΕΕ, λοιπόν; Η δήθεν δημοκρατική ΕΕ αφού βομβαρδίσει τους λαούς, στη συνέχεια τους κοιτάει στα πτυχία για να αποφανθεί αν αξίζουν να περάσουν τα σύνορά της και να δουλέψουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε, έχει επιδεινώσει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας.
Το Ευρωκοινοβούλιο, μπροστά στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, υιοθέτησε απόφαση αναγνώρισης του ανδρείκελου των ΗΠΑ ως "μεταβατικό πρόεδρο" της χώρας, την οποία κατήγγειλε και καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Το ψήφισμα αυτό προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, αλλά και το Κόμμα των Σοσιαλιστών. Η "Σοσιαλιστική Διεθνής", με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει στήριξη στην ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου. Η Ισπανία, του σοσιαλδημοκράτη Πέδρο Σάντσεθ, μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία πρωτοστάτησαν στο προκλητικό τελεσίγραφο προς τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας που λέει ότι εάν δεν προκηρύξει εκλογές θα αναγνωρίσουν τον πραξικοπηματία. Αυτές είναι οι δυνάμεις με τις οποίες οραματίζεται τα προοδευτικά - αντιδεξιά μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξανθρωπίσει δήθεν τον καπιταλισμό και την ΕΕ.
Το συμπέρασμα είναι ένα: ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι από τη φύση τους ως ιμπεριαλιστικές ενώσεις κίνδυνος για τους λαούς. Κοσμοπολίτες και εθνικιστές, σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι όλοι μπορούν να συμμαχήσουν για να προωθήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου στη χώρα τους, όλοι μαζί απέναντι στους λαούς. 
Σύντροφοι και φίλοι,
Στεκόμαστε χωρίς αμηχανία μπροστά στις εξελίξεις. Ανεξάρτητα από την όποια εκτίμηση για τη διακυβέρνηση αυτή, είναι επιτακτική ανάγκη να καταδικαστεί απερίφραστα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, που στρέφεται ενάντια στο λαό της και σε όλους τους λαούς, προμηνύοντας επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο λαός της Βενεζουέλας και κάθε λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος, χωρίς ξένη εμπλοκή, το δρόμο που θα ακολουθήσει. Αυτήν τη στάση αρχών, που είναι η μόνη πραγματική στήριξη στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας, τηρούν από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.
Εκφράζουμε και σήμερα με τη συγκέντρωσή μας την αλληλεγγύη μας στο λαό και τη νεολαία της Βενεζουέλας στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.
Εκφράζουμε τη στήριξή μας στην Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα της νεολαίας και της εργατικής τάξης, για να ζήσει ο λαός χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αυτό το διάστημα δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στην εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της καπιταλιστικής κρίσης, για την ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού με εξουδετέρωση των μαφιών και των διεφθαρμένων, ώστε να ανακτηθούν η αγοραστική δύναμη του μισθού και η πρόσβαση στα απαραίτητα αγαθά και σε υπηρεσίες όπου παρατηρούνται ελλείψεις.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Μόνο οι λαοί με την πάλη τους μπορούν και πρέπει να ανατρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το σύστημα των πολέμων και της προσφυγιάς, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.