Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Βενεζουέλα: Ο ανθρωπιστικός ιμπεριαλισμός ΗΠΑ-ΕΕ και CIA − Σκηνικό έντασης στα σύνορα της Κολομβίας με φόντο τη διανομή τροφίμων − Μόσχα: Εξοπλίζουν την αντιπολίτευση − PCV: Επείγουσα έκκληση για λαϊκή κινητοποίηση

*
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ ξεφορτώνουν «ανθρωπιστική βοήθεια» σε αεροδρόμιο της Κολομβίας
Σε εξέλιξη το σχέδιο παρέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με πρόσχημα την «ανθρωπιστική βοήθεια»
Σάββατο 23/02/2019 - 09:00 - Ενημέρωση: Σάββατο 23/02/2019 - 09:13
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο παρέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα, ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, με όχημα την αντιδραστική αντιπολίτευση και τη μαριονέτα - αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό. Επίκεντρο της σημερινής παρέμβασης αποτελεί το «πέρασμα της ανθρωπιστικής βοήθειας», που υποτίθεται έχουν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και τη Βραζιλία.

ΡΩΣΙΑ
Αστυνομικοί στη γέφυρα Τιενδίτας
Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να εξοπλίσουν την αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα
Παρασκευή 22/02/2019 - 18:24
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι συζητούν πως θα εξοπλίσουν την αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα, όπως και ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν στα σύνορα με την Βενεζουέλα ειδικές δυνάμεις και όπλα.
«Για τις 23 Φλεβάρη έχει προγραμματισθεί μια ευρείας κλίμακας προβοκάτσια, που συνίσταται στο ότι μια λεγόμενη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας, θα περάσει τα σύνορα με την υποκίνηση και καθοδήγηση της Ουάσιγκτον, ενώ η διέλευσή της εγκυμονεί συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων της σημερινής κυβέρνησης και αποτελεί μια βολική πρόφαση για στρατιωτικές ενέργειες που έχουν σκοπό να απομακρύνουν από την εξουσία τον σημερινό νόμιμο πρόεδρο της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις και οπλισμό στα σύνορα της Βενεζουέλας. «Παρατηρείται μεταφορά αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και οπλισμού κοντά στα σύνορα της Βενεζουέλας», δήλωσε η Ζαχάροβα, η οποία επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ μελετούν την αγορά οπλισμού από χώρα της ανατολικής Ευρώπης για να τον στείλουν στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.
«Υπάρχουν πληροφορίες, που λένε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ εξετάζουν το ζήτημα να αγοράσουν από χώρα της ανατολικής Ευρώπης μια μεγάλη ποσότητα όπλων και πολεμοφοδίων για να τα στείλουν στη συνέχεια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ζαχάροβα προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους προτίθενται να στείλουν τα όπλα στην Βενεζουέλα τμηματικά στις αρχές Μάρτη. «Σε αυτή την εντελώς αδιαφανή ιστορία υπάρχει και ουκρανικό ίχνος. Ιδιαίτερα, όπως αντιλαμβανόμαστε, θα ενεργοποιηθεί η κρατική εταιρεία "Αντόνοφ"» δήλωσε η Ζαχάροβα.
(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Tass», «Reuters»)
902

Σκηνικό που περιελάμβανε και τη λεγόμενη «φιλανθρωπική συναυλία», με χορηγούς τον Βρετανό μεγαλοκαπιταλιστή Ρίτσαρντ Μπράνσον και βιομηχάνους της Κολομβίας, στη μεθοριακή κολομβιανή πόλη Κούκουτα.
Εκεί μάλιστα θα στηθεί και το βασικό «σόου» μέσα στην ημέρα, με «εθελοντές» που θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τη «βοήθεια» μέσα στη Βενεζουέλα.
Από τη συναυλία που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στην περιοχή Τιενδίτα απέναντι από την Κουκούτα της Κολομβίας
Την ίδια ώρα, η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας διοργανώνει μεγάλες συναυλίες και κινητοποιήσεις στις παραμεθόριες περιοχές, με σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα», ενώ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας.
Στις «κινητοποιήσεις για την αξιοπρέπεια», που διοργανώνονται από την κυβέρνηση το Σάββατο σε όλη τη χώρα, καλεί και το ΚΚ Βενεζουέλας και μαζί με άλλες οργανώσεις, που ζητάνε ριζικές αλλαγές και αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων, έχουν συγκροτήσει Επιτροπές του Λαού ενάντια στην ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Επίσης, την Πέμπτη, στο Καράκας, έγινε η Πανεθνική Συνδιάσκεψη του Εθνικού Μετώπου για την Πάλη της Εργατικής Τάξης (FNLCT), στο οποίο πρωτοστατούν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, όπου διατρανώθηκαν η αντίθεση του ταξικού εργατικού κινήματος στο πραξικόπημα των ιμπεριαλιστών και η αποφασιστικότητα για αγώνα, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Νέα καλέσματα για πραξικόπημα προς το στρατό της Βενεζουέλαςτοιμες να παρέμβουν οι ΗΠΑ

Ο Γκουαϊδό περιστοιχισμένος από τους προέδρους των χωρών συμμάχων των ΗΠΑ
Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ Γκουαϊδό, συναντήθηκε στο πλαίσιο της συναυλίας του Μπράνσον, με τους προέδρους της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάριο Άμπντο Μπενίτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συνάντηση αυτή συμμετείχε επίσης ο Λουίς Αλμάγκρο, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).
Ο Γκουαϊδό επέμεινε ότι η βοήθεια θα μπει στη χώρα, παρά την εναντίωση της κυβέρνησης του Μαδούρο. Έκανε τις δηλώσεις αυτές περιστοιχισμένος από τους προέδρους των χωρών-συμμάχων των ΗΠΑ και για ακόμη μια φορά κάλεσε το στρατό να στασιάσει κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
Παράλληλα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς μετέβη στην Κουκουτά για να επιβλέψει την επιχείρηση της παράδοσης βοήθειας, σύμφωνα με το κολομβιάνικο δίκτυο «Caracol». Ο Έιμπραμς κάλεσε τα στελέχη του στρατού της Βενεζουέλας να αισθανθούν την απελπισία των «αδερφών τους», που χρειάζονται τρόφιμα και φάρμακα. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε από την πλευρά του προέτρεψε το στρατό να σταθεί «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Έτοιμες να παρέμβουν οι ΗΠΑ
Σαν έτοιμες από καιρό, οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες τις αναφορές για δύο νεκρούς στα σύνορα με τη Βραζιλία (Βλ. στο τέλος), έδειξαν τα δόντια τους: Ο Λευκός Οίκος «καταδίκασε» την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τη «χρήση βίας» από το στρατό της Βενεζουέλας εναντίον αμάχων. «Οι ΗΠΑ προτρέπουν το στρατό της Βενεζουέλας να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο στρατός της Βενεζουέλας οφείλει να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Παράλληλα, το γεράκι της Ουάσιγκτον, Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Κορέα ενόψει της συνόδου κορυφής ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας την επόμενη εβδομάδα στο Ανόι του Βιετνάμ, προκειμένου να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός του Γκάρετ Μαρκίς.
Παράλληλα, ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της χώρας από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και άλλοι ηγέτες κρατών της περιοχής προγραμματίζουν να συνεδριάσουν στην Μπογοτά τη Δευτέρα. «Εάν υπάρξει βία οποιουδήποτε είδους, εάν υπάρξει αρνητική αντίδραση οποιουδήποτε είδους από την ιεραρχία των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, μπορεί να ανακοινωθούν μέτρα από τον αντιπρόεδρο και τους ηγέτες άλλων χωρών για να στενέψει ακόμα περισσότερο ο διεθνής οικονομικός κύκλος», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Ο Πενς θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας και το σενάριο όσον αφορά το τι θα προτείνει παραμένει ακόμη «ανοικτό», συμπλήρωσε. Στη φαρέτρα του «έχει καρότο, αλλά και μαστίγιο για εκείνους που θα διατάξουν ή θα εκτελέσουν βίαιες ενέργειες», εξήγησε και τα μέτρα «θα ανακοινωθούν όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τις υπόλοιπες δημοκρατίες της περιοχής».
Το Καράκας κλείνει τα σύνορα και συντονίζεται με τη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα, που γειτονεύει με την Κουκουτά.
«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών, τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας, εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι διελεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, γνωστοποίησε μέσω «Twitter» η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες. «Η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο», συμπλήρωσε η Ροδρίγκες.
Στον ποταμό Τάτσιρα, που αποτελεί φυσικό σύνορο της Βενεζουέλας με την Κολομβία, υπάρχουν τρεις γέφυρες που ήταν ανοικτές. Ανάμεσα σ' αυτές είναι η γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο, που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι που κινούνται με τα πόδια. Μια τέταρτη γέφυρα, η Τιενδίτας, που συνδέει το έδαφος τη Βενεζουέλας με την Κουκουτά, παραμένει κλειστή από τις αρχές του Φλεβάρη.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναμένει ότι η Ρωσία θα θέσει ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε προκλήσεις σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS» την Παρασκευή (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας). «Συντονίζουμε τις ενέργειές μας με τη Ρωσία», τόνισε ο Αρεάσα και πρόσθεσε ότι η Μόσχα «σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση επίθεσης».
«Μπλόκο» του Κουρασάο σε αντιπολιτευόμενους
Οι αρχές στη νήσο Κουρασάο, στις Ολλανδικές Αντίλλες, εμπόδισαν την Παρασκευή (τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) αντιπολιτευόμενους από τη Βενεζουέλα να φορτώσουν σε ένα πλοίο «ανθρωπιστική βοήθεια», που προορίζεται για τη χώρα τους, ενημέρωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πλοίαρχος του σκάφους.
Οι αρχές στο Κουρασάο, νησί που απέχει περίπου εξήντα χιλιόμετρα από τις ακτές της Βενεζουέλας, είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι εναντιώνονται στην αναχώρηση της βοήθειας που εστάλη από τις ΗΠΑ.
Δεν θα υπάρξει καμία αναχώρηση φορτίων βοήθειας από το Κουρασάο, ωσότου «να είναι σύμφωνες οι αρχές της Βενεζουέλας» και, εν αναμονή της έγκρισής τους, «η βοήθεια θα παραμείνει αποθηκευμένη», ξεκαθάρισε η κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Sputnik», dpa, AFP, «Reuters», «Tass»)
902
Σκηνικό έντασης με το σόου της «ανθρωπιστικής βοήθειας»
Η γέφυρα στην πόλη Τιεντίτας στα σύνορα με την Κολομβία
Παρασκευή 22/02/2019 - 21:09
Μέσα σε άκρως προβοκατόρικο κλίμα, βρίσκεται σε εξέλιξη στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία, η λεγόμενη επιχείρηση «περάσματος της ανθρωπιστικής βοήθειας» που προγραμματίζεται για τις 23 Φλεβάρη και αποτελεί το βασικό μοχλό πίεσης, που χρησιμοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση με τη μαριονέτα - αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό και την στήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ και αντιδραστικών κυβερνήσεων συμμάχων τους στην Λατινική Αμερική, ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.
Επεισόδιο στα σύνορα της Βραζιλίας
Την Παρασκευή το μεσημέρι σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τοπικά μέσα στα σύνορα Βενεζουέλας με την Βραζίλια στην πόλη Γκραν Σαμπάνα υπήρξε επεισόδιο με μια γυναίκα και έναν άνδρα ιθαγένεις νεκρούς που φέρεται να χτυπήθηκαν από πυρά Βενεζουελάνων στρατιώτων, ενώ αναφέρονται και 12 τραυματίες. Το επεισόδιο συνδέεται με προσπάθεια των ντόπιων αυτοχθόνων να μεταφέρουν κάποια τρόφιμα από την «ανθρωπιστική βοήθεια» που συγκεντρώνεται και στην Βραζιλία, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα χτυπήθηκε μέσα στο σπίτι της.
Είχε προηγηθεί η απόφαση της Βενεζουελανικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα με την Βραζιλία για να αποτρέψει συμπλοκές. Το όλο πάντως περιστατικό είναι συγκεχυμένο το πως ακριβώς συνέβη.
Σόου στα σύνορα της Κολομβίας
Οι αντιφραστικές δυνάμεις, διοργανώνουν στην μεθοριακή κολομβιανή πόλη Κούκουτα την λεγόμενη «φιλανθρωπική συναυλία», με χορηγούς τον Βρετανό μεγαλοκαπιταλιστή Ρίτσαρντ Μπράνσον και βιομήχανους της Κολομβίας, όπου συνέδραμαν 35 περίπου καλλιτέχνες στο όνομα της «αλληλεγγύης στον Βενεζουελάνικο λαό που υποφέρει».
Το Σάββατο η κλιμάκωση της αντιδραστικής παρέμβασης
Πάντως για τις 23 Φλεβάρη, που είχε προγραμματιστεί η κινητοποίηση της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, η οποία ισχυρίζονταν ότι 1 εκατομμύριο εθελοντές θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν από πολλά σημεία την «βοήθεια» από την Κολομβία στην Βενεζουέλα, ο Βενεζουελάνος πρόεδρος Ν. Μαδούρο, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να στηθεί σκηνικό έντασης.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι μεταγωγικό αεροπλάνο που συνοδεύει ο Ελιοτ Εϊμπραμς ειδικός απεσταλμένος του Τράμπ, μεταφέρει «ανθρωπιστική βοήθεια» που θα έφτανε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κούκουτα το Σάββατο το πρωί. Ο συγκεκριμένος είναι παλιά καραβάνα που ήταν σύμβουλος του Ρέιγκαν και συντόνιζε την δεκαετία του '80, στους εγκληματίες Κόντρας στη Νικαράγουα
Διανομή τροφίμων από την κυβέρνηση
Απαντώντας σε αυτή την υποκρισία η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διοργάνωσε και εκείνη στα σύνορα συναυλίες και διανομή τροφίμων, ενώ κάλεσε σε μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στις παραμεθόριες περιοχές και όλη την χώρα για να καταγγείλει τα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού και να απαιτήσει την άρση τους όπως και την διενέργεια «διαλόγου για την ειρήνη».
Στις «κινητοποιήσεις για την αξιοπρέπεια» που διοργανώνονται από την κυβέρνηση το Σάββατο σε όλη την χώρα, καλεί και το ΚΚ Βενεζουέλας και μαζί με άλλες οργανώσεις που ζητάνε ριζικές αλλαγές και αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων έχουν συγκροτήσει Επιτροπές του Λαού ενάντια στην ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.
(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.