Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΟΓΕ: Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας − Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τορές: Η ανθρωπιστική κρίση για την επέμβαση των ΗΠΑ είναι απλά το πετρέλαιο της πατρίδας μου (ΦΩΤΟ)

Στο κέντρο ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τορές
Από Μποτίλια και:
*
ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ - ΟΓΕ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας
(ΦΩΤΟ)
Δευτέρα 11/02/2019 - 19:18
Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ το έντονο ενδιαφέρον εκφράστηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε
Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας και καταδίκης του ιμπεριαλισμού διοργάνωσαν την Κυριακή το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος ΕΕΔΔΑ

Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρος ΟΓΕ

Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων αποτυπώθηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις ομιλίες, ενώ στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στο βενεζουελάνικο λαό και καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, ΕΕ και της στάσης συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε αυτό ανάμεσα σε άλλα σημειώνεται: «Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, η εκλογή της ηγεσίας της χώρας και η υπεράσπιση των συμφερόντων της είναι αποκλειστική υπόθεση του λαού της, μακριά από κάθε λογής ξένες παρεμβάσεις, οικονομικές, στρατιωτικές και κάθε είδους απειλές.
Εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και στήριξη στο λαό της Βενεζουέλας στον αγώνα του ενάντια στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που σπέρνουν πολέμους, εκμετάλλευση και καταπίεση για να στηρίξουν τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων».
Η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, η αντιπρόεδρος Δανάη Χέλμη, εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) ο Μάλαμας Τσαρδάκης και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), το μέλος του ΔΣ, Στέλιος Σταφέτος.
Ποιοι και γιατί απειλούν τη Βενεζουέλα
Οι ομιλητές έπιασαν ο καθένας διαφορετικές πλευρές. Ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έθεσε δυο ερωτήματα: «Ποιοι» και «γιατί» απειλούν να επέμβουν στη Βενεζουέλα;
Οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, οι ιμπεριαλιστικές αυτές ενώσεις που στο όνομα δήθεν των «δημοκρατικών δικαιωμάτων» και της «βοήθειας» στο χειμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας, «πουλάνε ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη»! Αυτοί που δεν υπάρχει χούντα που δεν στήριξαν προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Πώς είναι δυνατόν να μιλούν αυτοί για ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ όπου επέμβουν και όσες συμμαχίες συγκροτούν για να στηρίξουν την κερδοφορία των μονοπωλίων και τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς, προκαλούν στους λαούς ανασφάλεια και πολέμους; Αυτό δείχνουν και οι επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρανία. Εξάλλου και οι ασκήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασία για πολέμους με στόχο να περιοριστούν οι αντίπαλοί του, η Ρωσία και η Κίνα.
Ο πραγματικός λόγος για το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα είναι για να υπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο του οποίου αποτελούν το οπλισμένο χέρι. Για να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Βενεζουέλας, όπου υπάρχουν από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.
Η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ» θύμισε ότι εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από το 2014, όλο και περισσότερο η Βενεζουέλα είναι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση ενός δικού τους αρεστού καθεστώτος με επικεφαλής κάθε φορά και μια διαφορετική μαριονέτα.
Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν κοστίσει τη ζωή σε πολλούς πολίτες και έχουν αφήσει τραυματίες και ανάπηρους. Και φυσικά δεν ξεχνάμε το πραξικόπημα κατά του προέδρου Τσάβες που αντιμετωπίστηκε μέσα σε 72 ώρες. Τα τελευταία γεγονότα έχουν μια ιδιαίτερη σφοδρότητα και ταχύτητα. Αυτή τη φορά δεν έχουμε μόνο έμμεση ανάμειξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, που πριν οργάνωναν, εκπαίδευαν, χρησιμοποιούσαν και χρηματοδοτούσαν τις ανατρεπτικές ενέργειες της ντόπιας αντίδρασης. Τώρα έχουμε άμεσες απειλές και για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, τελεσίγραφα για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών από την ΕΕ και αναγνώριση από πολλές χώρες του λεγόμενου μεταβατικού προέδρου, Γκουαϊδό. Τα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας «βράζουν». Η ΕΕ «δεν άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ», τόνισε.
Σε αυτό το σημείο της «ανθρωπιστικής κρίσης» που επιβάλλει η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, δηλαδή οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να προσφέρουν απλόχερα την «ανθρωπιστική βοήθειά τους», όπως σε Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Αϊτή, βρισκόμαστε σήμερα και στη Βενεζουέλα. Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα είναι αποκλειστικό δικαίωμα και αρμοδιότητα του λαού της, χωρίς αυτόκλητους σωτήρες, κατέληξε.
Η Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στο βενεζουελάνικο λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Καταδίκασε το νέο πραξικόπημα των ΗΠΑ, των συμμαχικών τους κυβερνήσεων στη Λ. Αμερική και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, τις στρατιωτικές απειλές, τον οικονομικό πόλεμο, τις ενέργειες κατά του εκλεγμένου προέδρου και την ενεργό στήριξη των αντιδραστικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που έχουν στόχο την προώθηση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους. Περικυκλώνουν τη χώρα από την Κολομβία, τη Βραζιλία, τις ακτές του Ατλαντικού με σκοπό τάχα την «ανθρωπιστική βοήθεια» στο λαό, τον οποίο φρόντισαν εδώ και χρόνια να στραγγαλίσουν με οικονομικό πόλεμο. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ και οι δικοί τους επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν να ελέγξουν τη χώρα και τον τεράστιο φυσικό πλούτο και συνολικά την περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια όμιλοι άλλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν κερδίσει σημαντικές θέσεις.
Κατήγγειλε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λέει κουβέντα για τις ΗΠΑ και ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δήθεν αδυνατεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική, ενώ είναι η ίδια η ΕΕ που δεν αναγνωρίζει τον εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο και προκλητικά απειλεί με τελεσίδικα και ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου.
«Οι γυναίκες της ΟΓΕ στηρίζουμε το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει μόνος του για το παρόν και το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι του βενεζουελάνικου λαού, συντονίζουμε τα βήματά μας με τη γυναικεία βενεζουελάνικη οργάνωση "Κλάρα Τσέτκιν" και μέσα από την Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ)», πρόσθεσε.
Η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, δήλωσε τη στήριξη της Κούβας στη Βενεζουέλα. Όπως είπε, η απόπειρα πραξικοπήματος για μια κυβέρνηση-μαριονέτα στη Βενεζουέλα, στην υπηρεσία των ΗΠΑ, στοχεύει να ελέγξουν τους άπειρους πόρους της χώρας και να καταστρέψουν τη διαδικασία χειραφέτησης, αξιοπρέπειας, ανεξαρτησίας. Το ίδιο προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια στην Κούβα. Αναφέρθηκε στην έμπρακτη αλληλεγγύη της Κούβας στη Βενεζουέλα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την ιατρική περίθαλψη του λαού, με την αποστολή συνολικά 220.000 Κουβανών επαγγελματιών και επιστημόνων, κυρίως γιατρών. Τέτοια ανθρωπιστική βοήθεια προσφέρει η Κούβα, είπε η πρέσβειρα, και όχι για την καταλήστευση των φυσικών πόρων της Βενεζουέλας.
Στόχος η επανάκτηση της χώρας από τις ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τορές, απαντώντας στην προπαγάνδα περί «ανθρωπιστικής κρίσης» στη Βενεζουέλα, αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, όπως: Μεταξύ 1998-2013 η πείνα μειώθηκε στη Βενεζουέλα από 21% σε λιγότερο από 5%. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο υποσιτισμός μειώθηκε κατά 57% και δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Έχει εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση 4 εκατ. παιδιών στα σχολεία τους. Το 1998 το 80% του πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Σήμερα το 95% έχει.
Τα προγράμματα για άμεση ιατρική περίθαλψη στις γειτονιές της χώρας έσωσαν 1,7 εκατ. ζωές, που θα είχαν χαθεί από τον αποκλεισμό και τη φτώχεια. Η Βενεζουέλα είναι η 5η χώρα στην περιοχή με το μεγαλύτερο αριθμό γιατρό ανά 1.000 κατοίκους (1,94). Μέσα σε 40 χρόνια οι αντιδραστικές κυβερνήσεις οικοδόμησαν 5.000 Κέντρα Υγείας, η Μπολιβαριανή Επανάσταση μέσα σε 16 χρόνια έχει ιδρύσει 9.000 κέντρα υγειονομικής περίθαλψης. Στη Βενεζουέλα το 82,4% έχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη μέσω του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Πριν το 1998 περίπου 5.000 άνθρωποι το χρόνο μάθαιναν γραφή και ανάγνωση, μετά ο ετήσιος μέσος όρος ανέβηκε στις 137.000. Η ΟΥΝΕΣΚΟ αναγνωρίζει ότι η Βενεζουέλα είναι η τρίτη χώρα της περιοχής σε δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης. Το 2005 η Βενεζουέλα ανακηρύχθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως επικράτεια με μηδενικό αναλφαβητισμό. Από το Νηπιαγωγείο στο Πανεπιστήμιο η παιδεία είναι δωρεάν. Από τα 30 εκατ. Βενεζουελάνων, τα 10 εκατ. σπουδάζουν. Πάνω από 4 εκατ. Η/Υ για τα σχολεία αποτελούν δωρεά της κυβέρνησης, 7 στους 10 μαθητές έχουν λάβει ήδη τον υπολογιστή τους. Επί Μπολιβαριανής Διαδικασίας έχουν ιδρυθεί 44 πανεπιστήμια, η Βενεζουέλα είναι 5η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό πανεπιστημιακών φοιτητών.
Πάνω από 2,5 εκατ. κατοικίες έχουν παραδοθεί από την κυβέρνηση από το 2011.
Καμία «ανθρωπιστική κρίση», όπως ορίζεται από τον ΟΗΕ, δεν δικαιολογεί μια επέμβαση στη Βενεζουέλα, ενώ θύμισε όσα γίνονται στην Υεμένη, στην Παλαιστίνη και αλλού όπου διαπράττονται χιλιάδες εγκλήματα κατά των ανθρώπων, αλλά το «πρόβλημα» είναι η Βενεζουέλα.
Όπως είπε, υπάρχουν και πολλές δυσκολίες. «Η πλειοψηφία των προβλημάτων πηγάζουν από το σαμποτάζ, την πολιορκία, τον οικονομικό πόλεμο που εξαπολύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ», με αποτέλεσμα «το εθνικό μας νόμισμα διαρκώς να υποτιμάται».
Οι σημερινές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εστιάζουν ώστε όλη η «βοήθεια» να ενισχύει τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με προπαγάνδα εντός και εκτός της χώρας μας. «Λένε ότι το μόνο που θέλουν είναι να ανατρέψουν τον Μαδούρο. Θέλουν το πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε οι ΗΠΑ «υπόσχονται πως θα προκύψουν μεγάλες επιχειρήσεις των αμερικανικών πετρελαϊκών μόλις επιτευχθούν οι στόχοι τους. Ο νέος νόμος υδρογονανθράκων που υπόσχεται η μαριονέτα Γκουαϊδό απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Βενεζουέλας», συνέχισε.
Όσον αφορά τις ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές που ζητάνε, σε 20 χρόνια στη Βενεζουέλα έχουν γίνει 25 εθνικές εκλογικές διαδικασίες και η αντιπολίτευση έχει αναγνωρίσει μόνο 2 εκλογικά αποτελέσματα, αυτά στα οποία κέρδισε. Μάλιστα, είπε ότι «η ΕΕ απαιτεί τώρα ελεύθερες εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Η ΕΕ είχε προσκληθεί στην εκλογική διαδικασία στις 20 Μάη (2018), αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει, όπως έχουμε δηλώσει και στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ». Τρεις οργανώσεις αποφάσισαν να μη συμμετέχουν, ανάμεσά τους το κόμμα της άκρας δεξιάς Λαϊκή Βούληση, δηλαδή η οργάνωση που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Κάθε εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα υπόκειται σε 19 ελέγχους στους οποίους συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, ανέφερε ο επικεφαλής της πρεσβείας.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν το φυσικό πλούτο μιας άλλης χώρας. Καμιά σχέση με δημοκρατία και ελευθερία, είναι απλά το πετρέλαιο», κατέληξε.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.