Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Παιδεία: Τα αποπαίδια του λαού, το άσυλο των επιχειρήσεων και το σύντομο ανέκδοτο της αντισυνταγματικότητας − ΚΚΕ: Καταψηφίζει και καλεί σε συμπόρευση και αγώνα (3 VIDEO) − Καλό μήνα. Με δύναμη πάλι και πάλη(Ο Θανάσης Παφίλης για την αντισυνταγματικότητα. Βλέπε πιο κάτω)

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια - Καταψηφίζει το ΚΚΕ και καλεί σε αγώνα

Τρίτη 01/08/2017 - 09:22 - Ενημέρωση: Τρίτη 01/08/2017 - 09:22
Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την Ανωτάτη Εκπαίδευση, το οποίο καταψηφίζει το ΚΚΕ διότι προβλέπει την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, τα οποία θα επιβάλουν δίδακτρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Άσυλο» στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων δίνει το νομοσχέδιο για την Ανωτάτη Εκπαίδευση
Δευτέρα 31/07/2017 - 12:53 - Ενημέρωση: Δευτέρα 31/07/2017 - 12:54
Σε δήλωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει:
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αφορά τις ανάγκες των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών που στενάζουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, τους νέους επιστήμονες που βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των ιδρυμάτων και τις κάνουλες της δημόσιας χρηματοδότησης, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που δε θέλουν να "ξεπουληθούν" στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σε αντίθεση με τα απατηλά συνθήματα της κυβέρνησης για "δημόσια δωρεάν Παιδεία" και "δημοκρατία", το βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι δίνει "άσυλο" στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ίσως είναι η πρώτη φορά που σε ένα νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση προβλέπονται τόσες διαφορετικές περιπτώσεις διδάκτρων, τόσες διαφορετικές περιπτώσεις συνεργασίας των ιδρυμάτων με καπιταλιστικές επιχειρήσεις, γίνονται τόσες αναφορές σε εργαζόμενους χωρίς σταθερή δουλειά και δικαιώματα.
Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αλλά -κυρίως- καλεί τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες, τους εργαζομένους στα ιδρύματα, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, σε συμπόρευση και πάλη με στόχο την ανατροπή της πολιτικής που δένει χειροπόδαρα την επιστήμη, τις σπουδές και τις προοπτικές των νέων ανθρώπων στα συμφέροντα του κεφαλαίου».
Με κορόνες περί «αποκατάστασης της δημοκρατίας» και «προστασίας της Δημόσιας Παιδείας» προσπάθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συγκαλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο ήρθε για ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το σχέδιο νόμου κινείται στη γνωστή ρότα της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της εξυπηρέτησης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Επί της ουσίας, επεκτείνει τους προηγούμενους αντιδραστικούς νόμους Διαμαντοπούλου και Γιαννάκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει πως «κεφαλαιοποιεί προηγούμενες νομοθετικές επεξεργασίες».
Στο θέμα της διοίκησης των Ιδρυμάτων, το σχέδιο νόμου έρχεται να επιβάλει σχήματα που θα υπηρετούν πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Την κατεύθυνση αυτή υπηρετεί η θεσμοθέτηση των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας που θα αντικαταστήσουν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, με στόχο τη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με το αναπτυξιακό σχέδιο σε περιφερειακό επίπεδο.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί τη στρατηγική του κεφαλαίου και στο συγκεκριμένο τομέα. «Η Ανώτατη Εκπαίδευση ιεραρχείται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες αυτής της στρατηγικής, γιατί δεν είναι απλώς ένας χώρος μετάδοσης της γνώσης, αλλά είναι και ο κατεξοχήν χώρος παραγωγής νέας επιστημονικής γνώσης. Και σήμερα που γενικεύεται η άμεση εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην παραγωγή, αυτό αποκτά τεράστια σημασία για τα κέρδη των καπιταλιστών», ανέφερε.
Ο Γ. Δελής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα «αποφασιστικό βήμα για την προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην καπιταλιστική αγορά-ζούγκλα, δηλαδή για το πιο σφιχτό δέσιμό της στο άρμα των καπιταλιστών για να υπηρετήσει τα κέρδη τους, τα οικονομικά και τα ιδεολογικά». Πρόσθεσε πως η κριτική των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης δεν γίνεται από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, αλλά από τη σκοπιά της ακόμα μεγαλύτερης επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ. Ως παράδειγμα ανέφερε την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που ζητάει την κατάργηση όλων των διδάκτρων.
Όπως εξήγησε, με μία σειρά διατάξεις η Ανώτατη Εκπαίδευση μετατρέπεται σε αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση:
- Γενικεύεται η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, μετατρέποντας τα Ιδρύματα σε μεγάλα εμπορικά μαγαζιά, απ’ όπου θα ψωνίζουν οι φοιτητές-πελάτες.
- Επιχειρείται το άνοιγμα των ΑΕΙ στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα.
- Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η είσοδος των ΑΕΙ στο μεγάλο παζάρι της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
- Ανοίγουν νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με την οργάνωση Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης.
- Θεσμοθετούνται οι τρεις κύκλοι σπουδών, δημιουργώντας πτυχία πολλών ταχυτήτων.
- Διατηρείται και βαθαίνει η αντιεπιστημονική διάκριση του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Παγιώνεται το καθεστώς ομηρίας για τους συμβασιούχους που εργάζονται στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη συντήρηση των ΑΕΙ.
- Θεσμοθετούνται μαζί με τα επαναφερόμενα Πρυτανικά Συμβούλια τα λεγόμενα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια για να «δέσουν» πιο αποτελεσματικά την Ανώτατη Εκπαίδευση με τις ανάγκες του κεφαλαίου σε επίπεδο Περιφέρειας.
«Αυτό όμως δεν λέγεται Τριτοβάθμια Ακπαίδευση για όλο το λαό. Ανώνυμη εταιρεία θυμίζει που πουλάει εκπαιδευτικά προϊόντα στην αγορά, μια αγορά πανάκριβη για τις λαϊκές οικογένειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Για το πανεπιστημιακό άσυλο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη διάταξη του νόμου Γιαννάκου «που δεν σημαίνει και καμία ουσιαστική προστασία του».
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και καλεί τους σπουδαστές, τους πανεπιστημιακούς που αρνούνται να γίνουν εργολάβοι των επιχειρήσεων, τους συμβασιούχους να αντιταχθούν στη νέα επίθεση στο δικαίωμα για δημόσια δωρεάν επιστημονική μόρφωση. 
Αίτηση αντισυνταγματικότητας
(Παφίλης, βίντεο κορυφής
Η συζήτηση μεταξύ των αστικών κομμάτων διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, που όμως δεν μπορούν να καλύψουν την συμφωνία τους στην ατζέντα που υπηρετεί το νομοσχέδιο.
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ισχυρίστηκε ότι «ξαναμπαίνει τάξη», με βάση τους ακαδημαϊκούς κανόνες, στην Ανώτατη Εκπαίδευση που είχε «απορυθμιστεί». Για τα μεταπτυχιακά ανέφερε πως «θα θέλαμε να είναι όλα δωρεάν, σήμερα δεν είναι ρεαλιστικό αυτό», θεωρώντας προφανώς ως ρεαλισμό να βάζουν οι φοιτητές βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Εστιάζοντας σε δευτερεύουσες και τριτεύουσες πλευρές του νομοσχεδίου, οι βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ισχυρίστηκαν τάχα ότι η κυβέρνηση ακυρώνει τους προηγούμενους νόμους, ενώ στην πραγματικότητα κάνει το ακριβώς αντίθετο.
Η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιφέρει «οπισθοδρόμηση, εσωστρέφεια, συγκεντρωτισμό και υπερρύθμιση», ενώ τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Σε ανάλογο ύφος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «γραφειοκρατικό αναχρονισμό», ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο στο προηγούμενο πλαίσιο.
Εκ μέρους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο Αντώνης Γρέγος το πήγε παραπέρα, προτείνοντας να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο και οι φοιτητικές παρατάξεις! Μάλιστα, εκφράζοντας το ταξικό μίσος των φασιστών για τους λαϊκούς αγώνες, χαρακτήρισε φοιτητικές παρατάξεις και συσπειρώσεις ως «εγκληματικές συμμορίες», ονοματίζοντας μεταξύ άλλων το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.
Επικαλούνται υποκριτικά το Σύνταγμα
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Τελικά η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την υποκρισία όλων των αστικών κομμάτων. «Έχουμε το κλασικό παιχνίδι του πινγκ - πονγκ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση κατέθετε αίτηση αντισυνταγματικότητας σε κάθε νομοσχέδιο, τώρα το κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Συμπλήρωσε πως το Σύνταγμα προβλέπει ότι όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. «Δε μου λέτε, τα δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά τι είναι; Γιατί πληρώνουν, αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό;», είπε. 
O M. Συντυχάκης
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το παρόν σχέδιο νόμου επιταχύνει τις διαδικασίες προσαρμογής της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας στα πλαίσια του οδικού χάρτη των μνημονίων, των οδηγιών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, προωθώντας την ανταποδοτικότητα, την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό στα Πανεπιστήμια», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.  Όπως είπε, «θεσμοθετεί τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, την εκπροσώπηση των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων σε συμβούλια χάραξης της στρατηγικής των ΑΕΙ σε περιφερειακό επίπεδο, την περαιτέρω μετατροπή των ΑΕΙ και των ερευνητικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις παροχής και εμπορίας εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων για την εξασφάλιση ιδίων πόρων για τη λειτουργία τους, σαλαμοποιεί πτυχία και τίτλους σπουδών, παγιώνει και ενισχύει τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης».
Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στις ρυθμίσεις που αφορούν τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, η θέση του ΚΚΕ για τους ΕΛΚΕ και τον πραγματικό τους ρόλο μέσα στα ΑΕΙ σε σχέση με την έρευνα, με τις επιχειρήσεις έχει δικαιωθεί πλήρως, καθώς αποτελούν Δούρειο Ίππο για να αλώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι την έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης και πρέπει να καταργηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.