Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Η ΛΔ Κορέας, τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η αμερικανική ασπίδα THAAD στη Ν. Κορέα − Δοκιμές και δοκιμασμένες συνταγές στο ενδοϊμπεριαλιστικό τραπέζι

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέος κλοιός πιέσεων με πρόσχημα τις βαλλιστικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας
Οι πρόσφατες βορειοκορεατικές δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων Hwasongk-14, που σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς θα μπορούσαν πλέον να φτάσουν και περιοχές των ΗΠΑ, αξιοποιήθηκαν και αυτή τη φορά προσχηματικά από διάφορες δυνάμεις, με πρώτες τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας και διεθνώς.
  • Δεδομένης βεβαίως της υποκριτικής «ευαισθησίας» τους για τις βορειοκορεατικές δοκιμές, αφού όλες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή (και δη τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όχι μόνο διαθέτουν διηπειρωτικούς πυραύλους, αλλά θεωρούν πως αυτές έχουν το δικαίωμα να ορίζουν ποιες χώρες μπορούν ή δεν μπορούν να αναπτύσσουν βαλλιστικά, δορυφορικά, πυρηνικά και άλλα προγράμματα. [Σημ. Μπ.: Μόνιμα μέλη ΣΑ-ΟΗΕ: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλική Δημοκρατία]
Το γαϊτανάκι των αντιδράσεων κατά της ΛΔ Κορέας έσυρε πρώτος ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που και με αυτή την αφορμή «κούνησε το δάκτυλο» στην Κίνα, εκφράζοντας την «απογοήτευσή» του γιατί το Πεκίνο «δεν κάνει αρκετά για τη Βόρεια Κορέα... μόνο λόγια».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, παίζοντας το ρόλο του «καλού αστυνομικού», ανέλαβε λίγο αργότερα να αλλάξει το κλίμα έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον - Πεκίνου, δηλώνοντας πως δεν κατηγορεί την Κίνα για τη συμπεριφορά της ΛΔ Κορέας, επειδή τάχα οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να συνεργαστούν με την Κίνα» για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές «σε συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ». Νωρίτερα, ωστόσο, δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης αποκάλυπτε την πρόταση που υπέβαλε για το Κορεατικό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η παλιά «καραβάνα» Χένρι Κίσινγκερ.
Ο Κίσινγκερ φέρεται πως πρότεινε στον Τραμπ να δεσμευτεί ότι θα αποσύρει τα περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα από τη Νότια Κορέα, για να καθησυχάσει την Κίνα σε περίπτωση «που θα έχανε τη ζώνη ασφαλείας της σε περίπτωση ανατροπής της βορειοκορεατικής κυβέρνησης».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε τις πληροφορίες, διαβεβαιώνοντας πως δεν μελετάται η ανατροπή της βορειοκορεατικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, το αντίθετο υποστήριξε μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που ισχυρίστηκε πως ο Τραμπ τού εμπιστεύτηκε ότι «είναι έτοιμος για πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα» αν η Πιονγιάνγκ «συνεχίσει τις προσπάθειες να πλήξει την Αμερική» με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο διοικητής των αμερικανικών πολεμικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, στρατηγός Τέρενς Οσαγκνέσι, που χαρακτήρισε τη ΛΔ Κορέας «την πιο επείγουσα απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», τονίζοντας:
«Αν κληθούμε, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με ξαφνική, θανατηφόρα και καταιγιστική χρήση πολεμικής ισχύος, σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας».
Απέναντι σε όλα αυτά, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι το ζήτημα των βορειοκορεατικών πυραυλικών δοκιμών
«δεν προκαλείται από την Κίνα», ότι για τη διευθέτησή του χρειάζονται «πολυμερείς προσπάθειες», ενώ επέκρινε την ύπαρξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στη Ν. Κορέα, καλώντας τις ΗΠΑ «να συνεργαστούν αρμονικά».
Από την άλλη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, σε στενή επικοινωνία με τον Τραμπ, δήλωσε πως συμφώνησαν για την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάληψης «δράσης» κατά της ΛΔ Κορέας, τονίζοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της «διεθνούς κοινότητας» για «ειρηνική λύση» δεν έχουν αποδώσει ακόμη, κατηγορώντας την Πιονγιάνγκ για «μονομερή κλιμάκωση της έντασης».
Κάλεσε έτσι τη Ρωσία και την Κίνα να αυξήσουν την πίεση και να κάνουν βήματα «για ανάληψη συγκεκριμένης δράσης».
Ο Νοτιοκορεάτης σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Μουν Τζε - ιν, που λανσαρίστηκε στις πρόσφατες εκλογές σαν «φιλειρηνιστής» και υποστηρικτής της «ειρηνικής ένωσης της Νότιας και Βόρειας Κορέας», φάνηκε να προσανατολίζεται στην ενίσχυση του στρατιωτικού πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος της χώρας...
Τέλος, στην Υπουργική Σύνοδο του Συνδέσμου Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας SEAN) και του Περιφερειακού Φόρουμ της οργάνωσης, που πραγματοποιείται στη Μανίλα των Φιλιππίνων αυτό το Σαββατοκύριακο, διάφορες δυνάμεις της περιοχής ασκούσαν πιέσεις για νέες κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας, με πιο βασική την πιθανότητα επιβολής ακόμα και ενεργειακού εμπάργκο.
Δ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.