Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

NEW STAR: 7x7x7 − Μια Ξεχωριστή Μέρα και 6 ακόμη ξεχωριστές ταινίες − Ένα ξεχωριστό Αφιέρωμα 7 εβδομάδων με καινούργιες κόπιες − Ροσελίνι, Ταβιάνι, Ντε Σίκα, Μπερτολούτσι, Σκόλα, Βερτμύλερ, Γουέλς

​​ΕΠΤΑ αριστουργήματα της 7ης ΤΕΧΝΗΣ
σε ΕΠΤΑ
 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
ψηφιακά αποκατεστημένες
σε Επιλεγμένους Κινηματογράφους
από τη
NEW STAR
Επτά αριστουργήματα της 7ης Τέχνης, επτά πολυβραβευμένες ταινίες ψηφιακά αποκατεστημένες και πάλι στην μεγάλη οθόνη.
Σκηνοθετημένες από τους σημαντικότερους δημιουργούς και σε πρωταγωνιστικούς ρόλους οι σπουδαιότεροι ηθοποιοί του 20ου αιώνα.
Σε επιλεγμένους κινηματογράφους, από την NEW STAR.
1) «ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ» (Una giornata particolare, 1977) του ΕΤΟΡΕ ΣΚΟΛΑ Από 3/8/2017
2) «ΜΙΜΗΣ Ο ΣΙΔΕΡΑΣ» (Mimì metallurgico ferito nell'onore - 1972) της ΛΙΝΑ ΒΕΡΤΜΙΛΕΡ Από 10/8/2017
3) «Ο ΚΟΝΦΟΡΜΙΣΤΑΣ» (Il conformist, 1970) του ΜΠΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΕΡΤΟΛΟΥΤΣΙ Από 17/8/2017
4) «ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ» (Touch of Evil, 1958) του ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ Από 24/8/2017
5) «ΑΛΟΝΖΑΝΦΑΝ» (Allonsanfàn, 1974) των ΠΑΟΛΟ και ΒΙΤΟΡΙΟ ΤΑΒΙΑΝΙ Από 31/8/2017
6) «Η ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ» (La ciociara, 1960) του ΒΙΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΙΚΑ Από 7/9/2017
7) «Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΤΕ ΛΑ ΡΟΒΕΡΕ» (Il generale Della Rovere, 1959) του ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΡΟΣΕΛΙΝΙ Από 14/9/2017
*
ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ
(Una giornata particolare, 1977)
του ΕΤΟΡΕ ΣΚΟΛΑ
Από 3/8/2017
Η ωραιότερη ταινία του Έτορε Σκόλα μια από τις πλέον συγκλονιστικές δημιουργίες του που σημάδεψε τόσο το έργο του, όσο και τον Ιταλικό αλλά και Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.
Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και η Σοφία Λόρεν σε μια σπουδαία ταινία από τον Κάρλο Πόντι δημιουργό των μεγάλων διεθνών επιτυχιών ‘’Δόκτωρ Ζιβάνγκο’’, ‘’La strada’’, ‘’Η ατιμασμένη’’, δίνουν σάρκα και οστά σε ένα αξέχαστο όσο και πρωτότυπο κινηματογραφικό ντουέτο.
13 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 2 ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ:
2 Υποψηφιότητες για
OSCAR (Καλύτερης ξένης ταινίας & Α' Αντρικού ρόλου)
Χρυσός Φοίνικας ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ καλύτερης σκηνοθεσίας 2014
restored film
ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ για καλύτερη ταινία
2 Βραβεία
DAVID DI DONATELLO (Σκηνοθεσίας και Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ)
3 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΙΤΑΛΙΑΣ (Καλύτερη ταινία, Αντρικός και Γυναικείος ρόλος)
3 Βραβεία ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Κορυφαίο φιλμ του μοντέρνου κινηματογράφου πάνω στην αλλοτρίωση του ατόμου από την κυρίαρχη ιδεολογία, που έρχεται μέσα από τα εργαλεία της: Κράτος, παιδεία, οικογένεια, θρησκεία.
*
ΜΙΜΗΣ Ο ΣΙΔΕΡΑΣ
(Mimì metallurgico ferito nell'onore, 1972)
της ΛΙΝΑ ΒΕΡΤΜΙΛΕΡ
Από 10/8/2017
Η ξεκαρδιστική κωμωδία της Λίνα Βερτμίλερ.
Μια συγκινητική ιστορία πάθους και αγάπης με το δίδυμο Τζιανίνι- Μελάτο στις καλύτερες στιγμές τους.
Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. 8 Διεθνή Βραβεία.
Η πολυβραβευμένη κωμωδία, που προσφέρει όχι μόνο στιγμές γέλιου και χαλάρωσης, αλλά και ερεθίσματα προβληματισμού στο θεατή, με τη διεισδυτική και επίκαιρη ματιά στις πολιτικοοικονομικές συνθήκες του σύγχρονου δυτικού κόσμου.
Η διάσημη ιταλίδα σκηνοθέτιδα εστιάζει στα καυτά θέματα της εποχής της: σεξουαλική επανάσταση, οικονομία, πολιτική, φεμινισμός. καταφέρνει να διατηρήσει μια μαγική ισορροπία ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό.
*
Ο ΚΟΝΦΟΡΜΙΣΤΑΣ
(Il conformist, 1970)
ΜΠΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΕΡΤΟΛΟΥΤΣΙ
Από 17/8/2017
Το μοναδικό, αξεπέραστο , διαχρονικό αριστούργημα του Μπερνάντο Μπερτολούτσι.
Υποψήφια για ΟΣΚΑΡ Καλύτερου Σεναρίου, 10 Διεθνή Βραβεία.
Διασκευή του μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια , Μουσική Ζορζ Ντελερού, Φωτογραφία Βιτόριο Στοράρο, με τους Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Στεφανία Σαντρέλι.
Μια ταινία νεανικής δυναμικής, επαναστατικής σκηνοθετικής τόλμης και απόλυτης φιλοσοφικής ωριμότητας, η διασκευή του μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια είναι ένα κολοσσιαίο, πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό επίτευγμα, φτιαγμένο από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα αριστουργήματα.
Ίσως το σπουδαιότερο επίτευγμα του ιταλικού του Ιταλικού κινηματογραφικού τιτάνα Μπερτολούτσι που κινηματογραφεί με ποιητικό μίσος.
Μία από τις πιο σημαντικές μεταπολεμικές ταινίες όλων των εποχών! The Guardian
*
ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
(Touch of Evil, 1958)
ΟΡΣΟΝ ΓΟΥΕΛΣ
Από 24/8/2017
Πολυπρόσωπο φιλμ νουάρ με πλήθος σαιξπηρικών αναφορών, η τελευταία ταινία που ο Γουέλς γύρισε στο Χόλιγουντ ανιχνεύει τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ του Καλού και του Κακού.
Ένα από τα πιο εφιαλτικά θρίλερ που μας έδωσε ο κινηματογράφος και ένα από τα τελευταία παραδείγματα της κλασικής εποχής του φιλμ νουάρ, που απέσπασε 6 Βραβεία και μια υποψηφιότητα.
Ο Όρσον Γουέλς, έχοντας στη διάθεση του ένα εκπληκτικό καστ, που εκτός από τον ίδιο συμπεριλαμβάνει ακόμα τους: την Τζάνετ Λι, τον Τσάρλτον Ίστον, τον Ακίμ Ταμίροφ, αλλά και την σπουδαία Μάρλεν Ντίτριχ, καταφέρνει να μας παρουσιάζει μία κλασσική αστυνομική περιπέτεια με στοιχεία φιλμ - νουάρ.
Ο Όρσον Γουέλς σκηνοθετεί αριστουργηματικά και ενσαρκώνει ιδανικά τον διεφθαρμένο αστυνομικό Κουίνλαν, τον διφορούμενο ηθικά και εκπληκτικό ερμηνευτικά χαρακτήρα της ταινίας. Μιας εκπληκτικής ταινίας γύρω απ΄την αέναη μάχη του καλού με το κακό.
Η εξαιρετική μουσική επένδυση είναι του Henry Mancini, και έκπληξη δημιουργεί το γεγονός ότι η μουσική που ακούγεται στο φιλμ προέρχεται πάντα από πηγές (ραδιόφωνα, τζουκ-μποξ, πιανόλα κλπ) που βρίσκονται εντός του πλάνου και συμμετέχουν στη ταινία.
Σημαντικό ρόλο στην ταινία έχει και ο εξπρεσιονιστικός φωτισμός, η μαυρόασπρη φωτογραφία του Ράσελ Μέτι.
*
Από Μποτίλια: Γουέλς
*
ΑΛΟΝΖΑΝΦΑΝ

(Allonsanfàn, 1974)
των ΠΑΟΛΟ και ΒΙΤΟΡΙΟ ΤΑΒΙΑΝΙ
Από 31/8/2017
Η αριστουργηματική ταινία των αδελφών ΠΑΟΛΟ και ΒΙΤΟΡΙΟ ΤΑΒΙΑΝΙ, μια από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένα έργο σταθμό.  Ένα αριστούργημα που οι αδελφοί Ταβιάνι ξεπερνούν τον εαυτό τους και μας χαρίζουν μια από τις καλύτερες ταινίες τους.
Μια από τις σημαντικότερες ταινίες του πολιτικού κινηματογράφου και σίγουρα ένα έργο – σταθμός για την δεκαετία του ΄70, με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και την αξεπέραστη μουσική του Έννιο Μορρικόνε, που ντύνει, αγκαλιάζει και συντροφεύει τον Φλούβιο σε όλες του της μεταπτώσεις· μουσική που χωρίς την οποία η ταινία θα είχε παραμείνει ημιτελής.
Η αριστουργηματική ταινία των αδελφών Ταβιάνι, που διεύρυνε το θέμα της επαναστατικής ουτοπίας, της αυτοθυσίας και του ευδαιμονισμού,  είναι μια κινηματογραφική σύνθεση κρυστάλλινης μουσικότητας, όπου συνυπάρχουν ο εστετισμός και η απλότητα.
Σε ρεσιτάλ ερμηνείας ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι σε ένα φιλμ - σταθμό του πολιτικού σινεμά. Ο επαναστάτης είναι ένας ονειροπόλος, αυτό που θέλει να φέρει σε πέρας με τις πράξεις του, είναι η εγκατάσταση του ονείρου στη γη. Ακόμα και η αποτυχία δεν τον πτοεί αφού αυτό που έχει σημασία για τους Ταβιάνι είναι το όραμα. Ένα όραμα που παραμένει –και πρέπει να παραμείνει- ανέγγιχτο ακόμα και μετά τη συντριβή του.
****
Από Μποτίλια: Ταβιάνι
*
Η ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ

(La ciociara, 1960)
ΒΙΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΙΚΑ
Από 7/9/2017
Το αριστούργημα του Βιττόριο ντε Σίκα, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, με τους Σοφία Λόρεν, Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Ελεονώρα Μπράουν.Ραφ Βαλόνε.
Η ταινία απέσπασε  συνολικά 11 Διεθνή βραβεία.
Η ερμηνεία της Λόρεν της χάρισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου
και το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών.
Η Σοφία Λόρεν γίνεται η πρώτη ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ ερμηνείας σε ξενόγλωσσο φιλμ και βραβεύτηκε επίσης στις Κάνες και στα BAFTA.
Το αριστούργημα του Βιττόριο ντε Σίκα, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, με τους Σοφία Λόρεν, Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Ελεονώρα Μπράουν.Ραφ Βαλόνε.
Από τον Κάρλο Πόντι δημιουργό των μεγάλων διεθνών επιτυχιών ‘’Δόκτωρ Ζιβάνγκο’’, ‘’La strada’.
Το σκληρό πρόσωπο του πολέμου μέσα από την απλή ιστορία των ανθρώπων που προσπαθούσαν να επιβιώσουν στο βομβαρδισμένο τοπίο. Και ξαφνικά η αγάπη γίνεται λαγνεία, η αθωότητα γίνεται ντροπή, καθώς δύο γυναίκες είναι παγιδευμένες από το βίαιο πάθος και τον αξέχαστο τρόμο!
*
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΤΕ ΛΑ ΡΟΒΕΡΕ

(Il generale Della Rovere, 1959)
ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΡΟΣΕΛΙΝΙ
Από 14/9/2017
Η κορυφαία, άγνωστη αλλά και βραβευμένη, αριστουργηματική ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι.
Υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας. Απέσπασε άλλα 12 βραβεία και 6 υποψηφιότητες ενώ βραβεύτηκε με το Χρυσό Λέων στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Με τους Βιτόριο Ντε Σίκα  Χάνες Μέσεμερ,Σάντρα Μίλο.
Ένα έξοχο, ουμανιστικό, νεορεαλιστικό, λυρικό αριστούργημα με θεολογικές αναφορές αλλά και σχόλιο για την αυτοεκτίμηση και τη δεύτερη ευκαιρία.
Μια κορυφαία ταινία, εκπληκτικής διαύγειας μινιμαλιστική σκηνοθεσία του Ροσελίνι, που συνδυάζει το νεορεαλισμό με στοιχεία ηθικής και ιδεολογίας. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία που συνδυάζει το ντοκουμέντο με την ποίηση και η εξαιρετική, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που μετατρέπεται σε πνοή ζωής.
Ο Βιττόριο Ντε Σίκα ενσαρκώνει αριστουργηματικά τον κεντρικό ήρωα και ο Χάνες Μέσεμερ υποδύεται εξαιρετικά σε β΄ ρόλο τον Γερμανό συνταγματάρχη.
Μέσα από τη μυθοπλασία αναπτύσσεται μια προβληματική που ξεπερνάει τον πόλεμο και την Αντίσταση και το αιφνιδιαστικό τέλος μετατρέπεται σε άποψη ζωής.
*
Phone: 2108220008, 2108220023
E-mail: newstarcine@gmail.com
*
Λευκή ρετροσπεκτίβα σε φόντο κόκκινο
Με αφορμή την επαναλειτουργία της Αλκυονίδας και του Studio
Μικρό οδοιπορικό μνήμης μέσα από σινεμά και γεγονότα που σημάδεψαν τα χρόνια μας
*
Παρουσιάσεις ταινιών από τον Μπ. Ζ.
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.