Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

16 δολοφονημένοι εργάτες σε δυο μήνες: Νόμος (του κεφαλαίου) είναι ο θάνατος του εργάτη – Ταξικά Συνδικάτα: Ανακοίνωση για την κανονικότητα του κεφαλαίου – ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ, 9 Σεπτέμβρη

Δεκάξι νεκροί εργάτες μέσα σε δύο μήνες...
Τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς μέσα στο τελευταίο τριήμερο

Εξέπνευσε ο 22χρονος βαριά τραυματισμένος από το εργατικό δυστύχημα στη Σκάλα Λακωνίας
Τρία νέα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε Μαραθώνα, Πειραιά και Χαλκιδική, ενώ ένας ακόμα εργάτης υπέκυψε στα τραύματά του από το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε την 1η Αυγούστου στη Σκάλα Λακωνίας.
Ετσι, μέσα σε δύο μήνες οι νεκροί εργάτες έφτασαν τους 16, σύμφωνα με τα όσα έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης», γεγονός που αναδεικνύει ξανά ότι οι χώροι δουλειάς και οι συνθήκες εργασίας, με έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση, τη γενίκευση της «ευελιξίας» εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των εργατών.
  • Το πρώτο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το Σάββατο νωρίς το πρωί με θύμα 44χρονο συμβασιούχο εργάτη στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο Μαραθώνα, όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω του, την ώρα που με συνάδελφό του φόρτωναν κάδο στο απορριμματοφόρο, στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη Νέα Μάκρη. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, αλλά ήδη ήταν αργά.
  • Αργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, όταν 45χρονος εργάτης που δούλευε από τον Ιούνη σε ιδιωτική εταιρεία στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας όπου διακομίσθηκε, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
  • Το τρίτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε χτες το πρωί, όταν 46χρονος υλοτόμος που εργαζόταν σε εργολαβική εταιρεία για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια υλοτομικών εργασιών στο Λάκκο Καρατζά στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο 46χρονος υλοτόμος, κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς, σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από οξιά. Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από την αστυνομία και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το νέο θανατηφόρο ατύχημα ήρθε να επιβεβαιώσει την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας παρά τους ισχυρισμούς της «Ελληνικός Χρυσός» πως δήθεν έχει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στις συνεργαζόμενες εργολαβίες.
Τον αριθμό των νεκρών εργατών ανέβασε παραπέρα και ο θάνατος του 22χρονου εργάτη που είχε τραυματιστεί σοβαρά την 1η Αυγούστου σε εργατικό δυστύχημα στη Σκάλα Λακωνίας, κατά τη διάρκεια εργασιών αποφράξεων και συντήρησης αποχετευτικών δικτύων των Δημοτικών Κοινοτήτων Σκάλας και Βλαχιώτη, που είχε αναλάβει ιδιώτης εργολάβος.
Υπενθυμίζεται ότι τη μέρα εκείνη ο αρχικός απολογισμός ήταν δύο νεκροί –ένας αλλοδαπός εργάτης και ένας ακόμη που έτρεξε για βοήθεια– και δύο τραυματίες, τον 22χρονο και έναν 66χρονο σε ελαφριά κατάσταση. Τελικά, ο 22χρονος εξέπνευσε την Πέμπτη 24/8, μετά από 24 μέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του Θριάσιου Νοσοκομείου, ανεβάζοντας σε τρεις τον αριθμό των θυμάτων αυτού του εργατικού δυστυχήματος.
Όχι στην «κανονικότητα» που απειλεί ζωές εργατών
Στις άσχημες συνθήκες και τους όρους εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και να χάνουν τη ζωή τους εργάτες αναφέρεται ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο δήμο Μαραθώνα.
«Η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι τραγική», σημειώνει, και υπογραμμίζει: «Η 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών στρέφεται ενάντια στην ασφάλεια των συναδέλφων που καταπονούνται και εκτίθενται σε μία σειρά από σοβαρούς κινδύνους.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της δημοτικής αρχής που αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία στέλνει τους εργαζόμενους 2 και 3 η ώρα το πρωί να μαζεύουν σκουπίδια.

Το γεγονός ότι η ιδιαίτερα βαριά και επικίνδυνη εργασία της αποκομιδής απορριμμάτων γίνεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς εμπειρία και εκπαίδευση, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ, που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί και επεκτείνει.

Δεν έχει τσίπα ο υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης, που βγαίνει και λέει ότι έλυσε το θέμα των συμβασιούχων την ίδια στιγμή που αυτοί ζουν στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Δεν πάει άλλο! Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούμε ως "κανονικότητα" ότι θα πηγαίνουμε για ένα κομμάτι ψωμί για δουλειά, θα κινδυνεύουμε να μη γυρίσουμε στο σπίτι μας, ενώ θα ξέρουμε ότι αύριο θα είμαστε άνεργοι.

Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλειά μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».
Επίσης, η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» σε ανακοίνωσή της για το θάνατο εργάτη στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, τονίζει:
«Το τραγικό γεγονός του θανάτου του συναδέλφου είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, που στόχο έχει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία της "Cosco".

Αποτελεί συνέχεια της σωρείας εργατικών ατυχημάτων, τραυματισμών και ασθενειών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια και που οφείλονται στην εντατικοποίηση της εργασίας στους χώρους του λιμανιού. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.