Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΡΕΝΤΙΚΟΛΑ: Με το σταγονόμετρο ‒ Ο θεός μας φύλαξε και δεν ήρθαν οι κουμμουνισταί! ‒ ΚΚΕ: Σχόλιο για το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα μέτρα στις τράπεζες

Απίστευτο! Το ημερήσιο όριο των αναλήψεων στα 60 ευρώ
28 Ιουν. 15 (17:25) | upd: 28 Ιουν. 15 (22:09)
Απόφαση για τραπεζική αργία μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και επιβολή capital controls από αύριο Δευτέρα έλαβε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, όπως μετέδωσε πρώτο το theTOC.gr.
Αύριο σύμφωνα με πληροφορίες μας,θα είναι κλειστά και τα ΑΤΜ και θα ανοίξουν την Τρίτη μετά την επιβολή του πλαφόν στις αναλήψεις. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εισήγηση είναι για όριο ημερησίων αναλήψεων 60 ευρώ.



ΚΚΕ: Σχόλιο για το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα μέτρα στις τράπεζες
Δημοσίευση: Κυρ, 28/06/2015 - 22:02
Σε σχόλιο για το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τα μέτρα στις τράπεζες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, φορτώνοντας το λαό με επιπλέον προβλήματα από τα ήδη οξυμένα που έχει και βιώνει.
Εκβιαστές του λαού είναι τόσο οι ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ όσο και η κυβέρνηση που θέτει ψεύτικα διλήμματα στο λαό και μάλιστα σε συνθήκες καλλιέργειας κλίματος φόβου το οποίο ενισχύει με τις ενέργειές της και η ίδια η κυβέρνηση.
Προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης είσπραξη του συνόλου των μισθών και των συντάξεων από τους δικαιούχους καθώς και το δικαίωμα ανάληψης από τους μικροκαταθέτες.
Ο λαός να απορρίψει τους εκβιασμούς, να σηκώσει ανάστημα και να στηρίξει με τον αγώνα και την επιλογή του στο δημοψήφισμα την πρόταση του ΚΚΕ:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».
 
Ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου της τραπεζικής αργίας και των capital controls  αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε λίγη ώρα.
Αργότερα σήμερα θα υπάρξει και νέα συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των τραπεζών.
Το τυπικό ΟΚ θα δώσει το Υπουργικό Συμβούλιο    
Τυπικά η εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου και να εκδοθεί η απαραίτητη ΠΝΠ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του αναφέρθηκε εμμέσων στην απόφαση για λήψη των μέτρων αυτών και την χρέωσε στην εκβιαστική όπως είπε απόφαση του Eurogroup. Διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως ασφαλείς οι τραπεζικές καταθέσεις , μισθοί και συντάξεις. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έστειλε εκ νέου στον Γιούνκερ και τους επικεφαλής των άλλων Θεσμών αίτημα για παράταση του προγράμματος επαναλαμβάνοντας πως το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά. 
 Πριν από την απόφαση που θωρακίζει όσο είναι δυνατόν τη   σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών ,μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, αναπτύχθηκε ένα πυκνό παρασκήνιο με διαφορετικές επιδιώξεις και στοχεύσεις.  
Το theTOC.gr έγραφε       
Ένα υψηλού ρίσκου πολιτικό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών παίζεται τις τελευταίες ώρες με βασικούς πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και την ΕΚΤ. 
Όπως είναι γνωστό, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μην προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες πέραν αυτής που είχαν στη διάθεση τους έως την Παρασκευή. Μετά από αυτό οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πως θα λειτουργήσουν αύριο καθώς τα περιθώρια των διαθεσίμων κεφαλαίων έχουν στενέψει απελπιστικά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ΕΚΤ παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει capital controls και μάλιστα η απόφαση να υλοποιηθεί από σήμερα με ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση απέρριψε αυτήν την πρόταση.
Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες πριν ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο BBC είχε αφήσει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο των capital controls αλλά μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου το ΥΠΟΙΚ διέψευσε αυτήν την πιθανότητα.
Ο νοών νοείτο....
Με αυτά τα δεδομένα και από τη στιγμή που η κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους αποφεύγει να χρεωθεί το κόστος, η καυτή πατάτα περνάει στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι οποίες πρέπει να εκπονήσουν εναλλακτικά σχέδια για την αυριανή μέρα και συγκεκριμένα να απαντήσουν με δική τους ευθύνη στο ερώτημα πως θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες, χωρίς επαρκή χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες υψηλές εκροές καταθέσεων που θα προκύψουν.
Το πρόβλημα καθίσταται εκρηκτικό. Είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες να ανοίξουν και να κλείσουν σε λίγες ώρες. Επίσης, ορισμένοι προβλέπουν ένταση στα υποκαταστήματα καθώς η κοινή γνώμη εμφορείται πλέον από έντονη αγωνία για τις καταθέσεις τους.
Το δεύτερο και πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αιτήσεις για αναλήψεις και κατεβάσουν τα ρολά αυτή η κατάσταση σημαίνει «πρακτικά χρεοκοπία».
Όταν λοιπόν επαναλειτουργήσουν θα πρέπει να έχουν κεφαλαιοποιηθεί κατάλληλα σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές τραπεζικές οδηγίες.
Η κεφαλαιοποίηση ως γνωστόν εξασφαλίζεται πρώτα από τους μετόχους των τραπεζών και στη συνέχεια είναι πιθανόν να χρειαστεί με bail in η συμμετοχή και των καταθετών με κούρεμα των χρημάτων τους.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό σε κύκλους των διοικησεων των τραπεζών εξετάζεται η πρόταση για τραπεζική αργία (Bank Holiday) αύριο και τις επόμενες ημέρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Σε λίγη ώρα ξεκινά η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής ευστάθειας με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ, Βαρουφάκη, του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, του προέδρου του ΤΧΣ Γ. Μιχελή και της προέδρου της Ένωσης Ελληικών Τραπεζών Λ. Κατσέλη.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το Προεδρικό Διάταγμα για την αναστολή λειτουργίας των τραπεζών είναι ήδη έτοιμο.  

Τα δύο σενάρια για τη Δευτέρα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύο παραμένουν τα πιθανότερα σενάρια, σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν ανοίξουν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το πρώτο, οι επόμενες δύο ή τρεις ημέρες ενδέχεται να χαρακτηριστούν τραπεζική αργία (bank holiday), να παραμείνουν δηλαδή κλειστές οι τράπεζες και μετά το πέρας αυτού του σύντομου χρονικού διαστήματος να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα επιβληθούν από αύριο.
Tα capital controls -σε περίπτωση που αυτά επιβληθούν- θα συνοδεύονται από αναλυτική εγκύκλιο της ΤτΕ η οποία θα προσδιορίζει με λεπτομέρεια τα όρια (ανά ημέρα, μήνα, καταθέτη, τράπεζα) στις αναλήψεις μετρητών, καθώς και πως ακριβώς αυτά θα εφαρμοστούν σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν συνδικαιούχοι λογαριασμών. Στην εγκύκλιο θα προβλέπονται ακόμη οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για την αποστολή εμβασμάτων, τις πληρωμές στο εξωτερικό, το web banking, κ.α
Πρέπει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η άρση τους δεν είναι μια απλή υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Κύπρου, τα capital controls που επιβλήθηκαν το 2013 καταργήθηκαν πλήρως τον περασμένο Απρίλιο. 

Η επίσημη απόφαση της ΕΚΤ 
Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του.
Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής, το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή (26 Ιουνίου, 2015).
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του.
Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των οικονομιών της ευρωζώνης».
Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.