Δημοσίευση: Παρ, 05/06/2015 - 10:07
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 05/06/2015 - 13:44
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 05/06/2015 - 13:44
Αντιμέτωπος με τις αντιλαϊκές λίστες που καταρτίζουν η ελληνική κυβέρνηση και οι «θεσμοί» βρίσκεται ο λαός.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απορρίπτει την πρόταση των δανειστών, αλλά συνεχίζει τα παζάρια για να υπάρξουν συγκλίσεις, προτάσσοντας τη δική της πρόταση που και αυτή περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη «έλαβε χώρα σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα» και «εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία».
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι
«η πρόταση των θεσμών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες. Αντίθετα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλά το κοινό έδαφος όπως αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις».
Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης, μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η συγκυβέρνηση επέλεξε συνοπτικές διαδικασίες, αφού η συζήτηση θα γίνει βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει πολύ σύντομες τοποθετήσεις.
Ωστόσο, η συγκυβέρνηση επέλεξε συνοπτικές διαδικασίες, αφού η συζήτηση θα γίνει βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει πολύ σύντομες τοποθετήσεις.
Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα γίνει η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στα σενάρια που δημοσιεύονται στον ξένο Τύπο περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να παραταθεί για ακόμη μια φορά το υπάρχον πρόγραμμα που λήγει τον Ιούνη, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθούν τα παζάρια.
Σύμφωνα με το «Reuters», αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη, εκτίμησαν ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί κάτι τέτοιο για να πάρει τα χρήματα που απομένουν. Εξάλλου, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε την Πέμπτη ότι το μνημόνιο μπορεί να παραταθεί μέχρι το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με το «Reuters», αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη, εκτίμησαν ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί κάτι τέτοιο για να πάρει τα χρήματα που απομένουν. Εξάλλου, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε την Πέμπτη ότι το μνημόνιο μπορεί να παραταθεί μέχρι το φθινόπωρο.
Κόβουν και ράβουν τα αντιλαϊκά μέτρα
Το πακέτο των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι φτάνει στα 1,9 δισ. ευρώ μόνο για το Β' εξάμηνο του 2015. Φτάνει, δηλαδή, στα 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 6 δισ. ευρώ το χρόνο που συζητά η πλευρά της τρόικας.
Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει
- τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%. Η τιμή των βιομηχανοποιημένων τροφίμων θα απογειωθεί, αφού θα ενταχθούν στο 23% από 13% σήμερα. Στο 11% θα ενταχθούν τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και ύδρευσης, ενώ στο 6% θα μπουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει
- αύξηση της εισφοράς «αλληλεγγύης» για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ
- για τις υπόλοιπες κατηγορίες διατηρείται αυτό το χαράτσι που υποτίθεται πως είχε «έκτακτο» χαρακτήρα.
- Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα εισπραχθεί κανονικά το 2015.
Επίσης σχεδιάζεται
- η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, ανάλογη με αυτή που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στο πρώτο μνημόνιο, για να θολώσει τα νερά για τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα.
Στο Ασφαλιστικό
- διατηρούνται όλοι οι «μνημονιακοί» νόμοι για τις συντάξεις και παράλληλα αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων.
- Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται, ενώ θα προωθηθούν νέες ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων.
- μένει άθιχτο το αντεργατικό πλαίσιο και οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης παραπέμπονται σε ένα διάλογο για την εφαρμογή αυτών που ισχύουν σε όλη την ΕΕ, όπου ο εργασιακός μεσαίωνας είναι ο κανόνας.
Από τις ιδιωτικοποιήσεις
- προβλέπονται έσοδα 10,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
- τη ΔΕΣΦΑ,
- τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ,
- την ΤΡΑΙΝΟΣΕ,
- τα περιφερειακά αεροδρόμια,
- μέρος της ακίνητης περιουσίας, την Εγνατία Οδό και την
- πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
- Η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει και μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, επιτρέποντας την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ.
Οι προτάσεις των «θεσμών»
- Η λίστα των «θεσμών» προβλέπει βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία. Σε ετήσια βάση θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
- Οι δανειστές ζητάνε κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκυριά
- και του μέτρου που προβλέπει την επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης.
- Επίσης προτείνουν να φορολογούνται με 13% όλες οι αγροτικές αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και ενισχύσεις και να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου επί του γεωργικού εισοδήματος από το 27,5% στο 100%, όπως ζητείται για όλα τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες.
- Για τον ΕΝΦΙΑ προτείνουν να παραμείνει όχι μόνο το 2015, αλλά και το 2016.
- Στο Ασφαλιστικό απαιτούν μέτρα ετήσιας απόδοσης 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ένα μέρος των μέτρων θα ισχύσει από τον Ιούλη και θα ακολουθήσει δεύτερο πακέτο από το φθινόπωρο.
- Μεταξύ άλλων ζητάνε κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων
- και του ΕΚΑΣ,
- περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα
- και τα επιδόματα αναπηρίας,
- αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων στις δαπάνες υγείας,
- αλλά και μεγαλύτερη διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές, επομένως μείωση συντάξεων.
Για τις εργασιακές σχέσεις
- προτείνουν να γίνει μια διαδικασία διαβούλευσης ανάλογη με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με στόχο την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη».
- Η λίστα προβλέπει σημαντική μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 1.500 ευρώ και ισχύει για εργαζόμενους και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.
- Οι «θεσμοί» έχουν συμπεριλάβει μεγάλο μέρος εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την «απελευθέρωση» επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.