Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά είμαστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα! |
26 Ιουν. 15 (18:12) | upd: 26 Ιουν. 15 (18:14)
Σχέδιο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος κατά πέντε μήνες με χρηματοδότηση 16 δισ. ευρώ προβλέπει σημείωμα που προετοιμάστηκε για τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχετικό έγγραφο που ετοιμάστηκε για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών αναφέρεται σε διαθέσιμα κεφάλαια 16,3 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, 1,8 δισ. ευρώ από την δόση που απομένει να καταβληθεί από το EFSF και 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες το 2014 και το 2015 από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν μέσω του προγράμματος SMP. Προϋπόθεση για την ύπαρξη αυτής της χρηματοδότησης είναι να υπάρξει συμφωνία και αίτηση παράτασης από την Αθήνα.
Το έγγραφο προβλέπει συμμετοχή στη χρηματοδότηση και από το ΔΝΤ, το οποίο θα κληθεί να συνεισφέρει κεφάλαια τον Οκτώβριο κάτι που -όπως αναφέρεται στο σημείωμα- σημαίνει ότι θα πρέπει να κριθεί βιώσιμο το χρέος, να έχει προχωρήσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και να έχει δεσμευτεί η Ευρώπη για χρηματοδότηση το επόμενο 12μηνο.
«Η πεντάμηνη παράταση (μέχρι τα τέλη) είναι εφικτή κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ποσό 12 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας μπορεί να δοθεί από τον EFSF και την μεταφορά των κερδών από τα SMP/AMFA, συμπληρούμενα από μια αναμενόμενη πληρωμή του ΔΝΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ», αναφέρεται στο έγγραφο.
«Σε αυτή την περίοδο αυτές οι εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης συμπληρωμένες από το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτρέψουν την κάλυψη των πληρωμών για το χρέος σε ποσό 14,3 δισ. ευρώ και να εξυπηρετήσουν τόσο για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και για τη ανασύσταση κάποιων κυβερνητικών μαξιλαριών».
Τα χρήματα ωστόσο θα διατεθούν σε τέσσερις δόσεις η κάθε μια από τις οποίες εξαρτάται από την ολοκλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
Η πρώτη δόση, ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες θα διατεθεί άμεσα σε ειδικό λογαριασμό που αφορά αποκλειστικά την εξυπηρέτηση χρέους και θα επιτρέψει στην Αθήνα να μην πτωχεύσει έναντι της πληρωμής του 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγει στις 30 Ιουνίου.
Τα χρήματα όμως θα δοθούν μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο αποδεχτεί τη συμφωνία με τους εταίρους και περάσει το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων. Τα χρήματα θα απελευθερωθούν όταν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αποδεχτούν την αρχή της διάθεσης των κερδών.
Μια δεύτερη δόση 4 δισ. ευρώ θα πληρωθεί στα μέσα Ιουλίου όταν η Ελλάδα υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις (prior actions) αρχές Ιουλίου. Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ θα μπουν κατ' ευθείαν στον λογαριασμό εξυπηρέτησης χρέους.
Επιπλέον 4,7 δισ. ευρώ θα δοθούν αρχές Αυγούστου με την προϋπόθεση υλοποίησης prior actions στα τέλη Ιουλίου ξανά στον λογαριασμό για το χρέος, όπως και η τελευταία δόση 1,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη μετά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Το ΔΝΤ μπορεί να συνεισφέρει 3,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα περάσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και η ευρωζώνη θα διαβεβαιώσει ότι θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες και ότι βλέπει το χρέος της χώρας βιώσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.