Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Βροντερό «όχι» στα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια ➽ Μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ➽ Αθήνα: 12 μ., Προπύλαια ➽ Θεσσαλονίκη: 12 μ., Καμάρα ➽ Σε πολλές ακόμα πόλεις ➽ Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής από Φοιτητικούς Συλλόγους ➽ Σύλλογοι πανεπιστημιακών και ερευνητών απορρίπτουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βροντερό «όχι» στα σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια στα αυριανά συλλαλητήρια σε όλη την χώρα

Τετάρτη 10/01/2024 - 08:17

Την πρώτη μεγάλη τους αγωνιστική απάντηση στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν αύριο Πέμπτη σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες.

Με τον κύριο όγκο των Γενικών Συνελεύσεων να είναι προγραμματισμένες για σήμερα στους Φοιτητικούς Συλλόγους, προετοιμάζεται το αυριανό αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε πολλές ακόμα πόλεις, ενώ είναι ενδεικτικό ότι όσες Γενικές Συνελεύσεις έγιναν χθες πήραν απόφαση για συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Συγκεκριμένα:

- Στην Πάτρα, 10.30, πλ. Γεωργίου

- Στην Αλεξανδρούπολη, 12.00, δημαρχείο

- Στην Άρτα, 11 π.μ., πλατεία Κιλκίς

 - Στον Βόλος, 11 π.μ., Θόλος

- Στα Γιάννενα, 12 μ., Περιφέρεια

- Στη Ζάκυνθο, στις 12.30 μ.μ., στη Νομαρχία

- Στο Ηράκλειο, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

- Στην Καβάλα, 12 μ., κεντρική πλατεία

- Στην Καλαμάτα, 12 μ., παλιό δημαρχείο

- Στην Κέρκυρα, 11 π.μ., Ψυχιατρείο

- Στην Κοζάνη, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

- Στην Κομοτηνή, 12 μ., κεντρική πλατεία

- Στη Λάρισα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

- Στην Ξάνθη, 12 μ., κεντρική πλατεία

- Στο Ρέθυμνο, 11 π.μ., δημαρχείο

- Στη Ρόδος, 12 μ., Πανεπιστήμιο

- Στην Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

- Στην Φλώρινα, 11 π.μ., πλατεία Μόδη

- Στα Χανιά, 11 π.μ., δημοτική αγορά

Βάση για τη συζήτηση των φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις αποτελεί η κοινή απόφαση των 115 Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που τη συνυπέγραψαν στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού που πραγματοποίησαν τον Δεκέμβρη. Οι φοιτητές επισημαίνουν τις συνέπειες που θα έχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στα πτυχία τους, τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης και την αδικία να κρίνεται η πρόσβαση στη μόρφωση από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Και σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα στις αποφάσεις τους:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και περαιτέρω διάλυσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ, τους φοιτητές να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σπουδές και να έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κάνει "παζάρι πτυχίων". Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, με προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας. Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!».

Οι φοιτητές διεκδικούν:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
  • ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στην παράκαμψη του άρθρου 16.
  • Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές.
  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση των πτυχίων, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.
  • Κατάργηση διδάκτρων, δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους.

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Γενάρη αποφάσισε και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., καθώς επίσης Σύλλογοι ΔΕΠ και άλλες κατηγορίες προσωπικού των ιδρυμάτων.

Αγωνιστικό κάλεσμα έχουν απευθύνει ακόμα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, μαζί με πολλά πρωτοβάθμια σωματεία τους. Οι Ομοσπονδίες κήρυξαν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Στα αυριανά συλλαλητήρια καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.«Ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα, με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό στα πανεπιστήμια, με τα εργατικά σωματεία, και διεκδικούμε ισότιμη πρόσβαση για όλες και όλους σε δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές υψηλού επιπέδου, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια πανεπιστήμια, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΓΕ στο κάλεσμά της.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.