Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΚΕ: Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας — Να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Έβρο και την Ροδόπη εντός των κρίσιμων βιότοπων στη Θράκη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων εντός των κρίσιμων βιότοπων στη Θράκη

Τετάρτη 27/09/2023 - 13:20

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης, έχει ως εξής: 

«Μετά από την τεράστια κατακραυγή που ξεσήκωσε η απόφαση (20/09) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) αδειοδότησης Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις, προχώρησε εσπευσμένα σε αναστολή “μέχρι ένα έτος” της “υλοποίησης των έργων και εργασιών” στο καμένο δάσος της Δαδιάς.

  1. Αποκαλύπτει έτσι την επιμονή της στην με κάθε τρόπο υλοποίηση της καταστροφικής για το περιβάλλον, τα δάση, την ορνιθοπανίδα πολιτικής της “πράσινης ανάπτυξης”. Γι’ αυτό και το μόνο που ανακοίνωσε μόλις την 26 Σεπτεμβρίου 2023 είναι μια προσωρινή αναστολή της άδειας, ενώ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάρκο της Δαδιάς είναι επιτρεπτή επέμβαση σύμφωνα “με τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας”.
  2. Μάλιστα μας “κάνει τη χάρη” να αναγνωρίζει, παρότι είναι νόμιμη η εγκατάσταση, ότι “είναι δυνατόν λόγω της φύσης” των εργασιών αυτές “να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής” οπότε η αναστολή θα ισχύσει “έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό”. Πρόκειται για έναν απαράδεκτο πολιτικό ελιγμό.

Όλα αυτά λίγες μόλις μέρες μετά την φετινή καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο που συμπλήρωσε το καταστρεπτικό έργο της περσινής φωτιάς και έκαψε συνολικά πάνω από 800.000 στρέμματα μεταξύ των οποίων και 46.000 στρέμματα μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Όπως είναι γνωστό η αποικία του Μαυρόγυπα στην Δαδιά είναι η μοναδική στην Ελλάδα και αριθμεί 30-35 αναπαραγόμενα ζευγάρια και 120-130 άτομα στο σύνολό του. Ο βιότοπος αναπαραγωγής του είδους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πυρκαγιά που ξεκίνησε την 21-08-2023. Η φωτιά κατέκαψε την Ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, κατέστρεψε περισσότερο από το 65% της έκτασης του Εθνικού Πάρκου και περισσότερο από τα 2/3 των φωλιών του Μαυρόγυπα.

Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, το ΥΠΕΝ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την απαγόρευση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών.

Η αδειοδότηση λοιπόν, που “αναστέλλεται μέχρι το πολύ ένα χρόνο”, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς για το συγκεκριμένο έργο, με πρόεδρο τον Γραμματέα της ΑΔΜ- Θ, ο οποίος έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τη βουλή καταγγελλόμενος από τους συλλόγους των εργαζομένων για την απαράδεκτη, αυταρχική στάση του υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική της “πράσινης” καταστροφής των δασών και του περιβάλλοντος.

Η απαράδεκτη αυτή πολιτική απόφαση αδειοδότησης όσο και της προσωρινής αναστολής της εγκατάστασης, αποκαλύπτει την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ που στο βωμό της υλοποίησης της “πράσινης” ανάπτυξης οξύνει περισσότερο τα προβλήματα του Εθνικού πάρκου της Δαδιάς, με την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα και δημιουργούν επιπλέον πρόσθετα προβλήματα οικολογικής διάσπασης και υποβάθμισης του δασικού οικοσυστήματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

  • Άμεσα να ανακληθεί οριστικά η ΑΕΠΟ της ΑΔΜΘ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και 2 εντός της καμένης έκτασης του Έβρου,
  • Να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Έβρο και την Ροδόπη εντός των κρίσιμων βιότοπων στη Θράκη, για να μην σκοτώνονται από πρόσκρουση με τα περιστρεφόμενα πτερύγια  των  ανεμογεννητριών τα σπάνια αρπακτικά,
  • Να αποκατασταθεί ο βιότοπος αναπαραγωγής και να εξαλειφθεί η θνησιμότητα στον πληθυσμό του Μαυρόγυπα αλλά και του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου,
  • Να ενισχυθεί με αυξημένη χρηματοδότηση και με κατ’ εξαίρεση προσλήψεις το Δασαρχείο Σουφλίου που είναι αρμόδιο για την διαχείριση του δάσους και των σπάνιων αρπακτικών, ώστε να υλοποιηθούν τα έργα διαχείρισης και αποκατάστασης του καμένου οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, με 10 Δασολόγους, 40 δασεργάτες και 15 Δασοφύλακες».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.