*
27 Σεπ. 1941
Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο - ΕΑΜ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης.
Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία.
Τα κόμματα που τελικά συνυπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης).
*
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ 82 ΧΡΟΝΙΑ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Επίκαιρα και διαχρονικά τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ
«Επίκαιρα και διαχρονικά τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα, 82 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής:
«H Επέτειος ίδρυσης του ΕΑΜ, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, 82 χρόνια πριν, με πρωτοβουλία του τιμημένου ΚΚΕ, το οποίο υπήρξε η ψυχή, οργανωτής και ραχοκοκαλιά του ΕΑΜ και του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα, θα σηματοδοτεί για πάντα πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό με γερό ΚΚΕ στο δρόμο της αντεπίθεσης.
Τότε—κι ενώ όλα τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά της Κατοχής από το ναζί-φασίστα κατακτητή—το ΕΑΜ οργάνωσε την Αντίσταση του ελληνικού λαού, τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από την τριπλή φασιστική κατοχή κόντρα όχι μόνο στους κατακτητές αλλά και στην ντόπια αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, που συνεργάζονταν μαζί τους και πλούτιζαν σε βάρος του λαού τον οποίο καταδίκαζαν στην πείνα, στην εξαθλίωση και στο θάνατο.
Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό όταν ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος καλούσε το λαό σε υποταγή στον κατακτητή. Έτσι έδρασαν οι δοσίλογοι που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις και συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και άλλοι που εγκατέλειψαν το λαό και έφυγαν με τους Άγγλους «συμμάχους» τους στο Κάιρο και στο Λονδίνο, μακριά από την αγωνιζόμενη Ελλάδα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ελάχιστες προσωπικότητες των αστών πήραν μέρος στην Αντίσταση.
Ήταν το ΕΑΜ που οργάνωσε τη λαϊκή πάλη για την Απελευθέρωση συσπειρώνοντας στις γραμμές του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της ελληνικής νεολαίας που έδρασε μέσα από την ΕΠΟΝ. Ο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) που ιδρύθηκε στη συνέχεια, υπήρξε το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ μαζί με το ΕΛΑΝ (ναυτικό) και την ΟΠΛΑ (Οργάνωση για την Προστασία των Λαϊκών Αγωνιστών), ενώ δίπλα τους έδρασαν η Εθνική Αλληλεγγύη, η Επιμελητεία του Αντάρτη, τα Αετόπουλα, οι Υγειονομικές υπηρεσίες κ.λπ. Στην κορύφωση του απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, με απόφαση του ΕΑΜ σχηματίστηκε η ΠΕΕΑ, η Κυβέρνηση του Βουνού, για τον καλύτερο συντονισμό της ένοπλης λαϊκής πάλης και την οργάνωση της ζωής στις απελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχές στην Ελλάδα.
Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ δημιουργήθηκαν λαϊκοί θεσμοί όπως: όργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, λαϊκά δικαστήρια, λαϊκή πολιτοφυλακή. Έτσι, οι εργαζόμενοι έγιναν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις, φύσηξε αέρας λαϊκής μορφωτικής και πολιτιστικής ανάτασης με τη συστράτευση των πιο φωτεινών μυαλών των διανοούμενων και της νεολαίας μας. Άνοιξε ο δρόμος για την κατάκτηση της ισοτιμίας των γυναικών του λαού με τη συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα, την κοινωνική και πολιτική πάλη.
Τα όργανα της λαϊκής Αυτοδιοίκησης, τα λαϊκά δικαστήρια και η λαϊκή πολιτοφυλακή ήταν γνήσια λαϊκά όργανα που με τη συμμετοχή του ίδιου του λαϊκού παράγοντα ασκούσαν τη διοίκηση στην πράξη σε όφελος των εργαζομένων, του λαού, και όχι της αστικής τάξης όπως γίνεται σήμερα στην Τοπική και Περιφερειακή διοίκηση που αποτελεί θεσμό του καπιταλιστικού κράτους, όργανο για την εφαρμογή της εκάστοτε αντιλαϊκής πολιτικής σε όφελος των μονοπωλίων με καταστροφικά αποτελέσματα για το λαό μας όπως έδειξαν οι πρόσφατες πυρκαγιές και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ παραμένουν πάντα επίκαιρα και διαχρονικά: Αποδείχτηκε ότι και στα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν δύο αντίθετοι κόσμοι, και ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα, που ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία τους σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, αφού ένα μέρος τους συνεργάστηκε με τους ναζί κατακτητές, ενώ ένα άλλο εγκατέλειψε το λαό στην τύχη του φεύγοντας με τους Άγγλους συμμάχους του στη Μέση Ανατολή, άρα δεν πολέμησαν οι αστοί για την απελευθέρωση.
Το συμπέρασμα αυτό έχει βαρύνουσα σημασία, ιδιαίτερα σήμερα όπου οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις Τουρκίας-Ελλάδας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και το ρόλο καθεμιάς στην περιοχή αλλά και τις επιδιώξεις για συνεννοήσεις μεταξύ τους στα ΝΑΤΟικά πλαίσια, ωθούν στη συνδιαχείριση Αιγαίου και της θαλάσσιας περιοχής Νότια και Ανατολικά της Κρήτης υπό το ΝΑΤΟ, στο οποίο αναθέτει η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα κόμματα της άρχουσας τάξης την προστασία των συνόρων, για τους υδρογονάνθρακες, με κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και την κυριαρχία μας σύμφωνα με τις τουρκικές διεκδικήσεις.
Την ίδια ώρα εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο Ευρωατλαντικό μέτωπο (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και την καπιταλιστική Ρωσία και τους συμμάχους της στο ευρασιατικό τόξο. Σ’ αυτόν το βρώμικο πόλεμο η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα συμμετέχει μέχρι τα «μπούνια» στο πλευρό των Ευρωατλαντικών συμμάχων τους για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης, με τεράστιους όμως κινδύνους για το λαό μας που ήδη—όπως και άλλοι λαοί πέραν των λαών της Ουκρανίας και της Ρωσίας—πληρώνει βαρύ κόστος.
Η πείρα εκείνης της περιόδου δείχνει ότι η εργατική τάξη όχι μόνο δεν πρέπει να συντάσσεται με κανέναν ιμπεριαλιστή ληστή, αλλά πρέπει να είναι έτοιμη να χτίσει το δικό της μέτωπο με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας και να βγει νικητής από τον πόλεμο ο λαός, καταργώντας οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.
Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με την πείρα εκείνου του μεγαλειώδους αγώνα, σήμερα, 82 χρόνια μετά, τιμώντας το ΕΑΜ, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι απόγονοι και οι φίλοι, μαζί με όλο το λαό, εντείνουμε την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική δράση, απαιτώντας να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καμιά εμπλοκή και συμμετοχή στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Απαιτούμε την αποδέσμευση της χώρα μας από ΝΑΤΟ και ΕΕ που, εκτός των άλλων, στηρίζουν την τούρκικη επιθετικότητα κατά της χώρας μας στο όνομα της συνοχής του ΝΑΤΟ. Απαιτούμε την κατάργηση τη Ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας για τις Βάσεις και παλεύουμε να φύγουν όλες οι βάσεις, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, για να γυρίσουν στην πατρίδα τα ελληνικά στρατεύματα που δρουν εκτός συνόρων.
Ακόμα, ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, μαζί με το τιμημένο ΚΚΕ, καταγγέλλουμε την αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ, την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό (!) που επιχειρείται και με τη συμβολή λογής Ιδρυμάτων, Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων για την παραχάραξη της ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη συκοφάντηση του Σοσιαλισμού-Κομμουνισμού και της ΕΣΣΔ, με στόχο τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των νέων και των λαϊκών δυνάμεων μπροστά και στα χειρότερα που έρχονται λόγω των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.
Διεκδικούμε τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις για της καταστροφές των εγκληματιών ναζί, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις στους λαϊκούς ανθρώπους των μαρτυρικών πόλεων και των χωριών, τις οποίες όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, η ΕΕ, έχουν απεμπολήσει στηρίζοντας τη σύμμαχό τους Γερμανία. Καταδικάζουμε την προσπάθεια να περάσει στη λήθη η ιστορία της ναζιστικής θηριωδίας με διάφορα προγράμματα όπως αυτά που εκπορεύονται από το γερμανικό κράτος σε αγαστή συνεργασία με το ελληνικό και τις κυβερνήσεις, μέσα από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και τα ψίχουλα που πληρώνει για μνημεία σε Δήμους και Περιφέρειες, από το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» αλλά και την προώθηση αντιεπιστημονικών μεθόδων διδασκαλίας της Ιστορίας στα σχολεία, όπως π.χ. το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής», που θέλει να αμβλύνει και να αποκρύψει στη συνείδηση των μαθητών ότι η ναζιστική ιδεολογία ωθεί στα εγκλήματα της κατοχής, προκειμένου να γίνεται ανεκτή η σύγχρονη εγκληματική φασιστική δράση.
Αντιπαλεύουμε το φασισμό με τον αγώνα ενάντια στον στα μονοπώλια και την εξουσία τους που τον γεννούν και τον αναπαράγουν.
Με τα διδάγματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940, των αγώνων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε στο δρόμο της Αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής πάλης για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών και να ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων.
Δόξα και τιμή στους Αγωνιστές-Αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ!».
902, Τετάρτη 27/09/2023 - 16:30
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.