Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Στόλτενμπεργκ: Διαφημίζει τον ΝΑΤΟικό μηχανισμό διευθετήσεων ― Την ίδια ώρα, από κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, καταγγέλλεται η «στρατιωτικοποίηση» στην Ψέριμο

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τον ΝΑΤΟικό μηχανισμό διευθετήσεων διαφημίζει ο Στόλτενμπεργκ

Πηγή φωτό: Associated Press

Τετάρτη 22/06/2022 - 21:24

Την λογική των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ακολουθεί για μια ακόμη φορά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περίοδο «LE POINT». Διαφημίζει παράλληλα τον «μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης» που έχει στηθεί στην λυκοσυμμαχία από την προηγούμενη ελληνοτουρκική κρίση του 2020 για την διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, ο οποίος θα μπορούσε να «σπρώξει» τις ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις στην περιοχή, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία», σπεύδει να δηλώσει ο Γένς Στόλτενμπερκγ, επαναλαμβάνοντας θέσεις που έχουν ρίξει νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στον «μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης» που δημιουργήθηκε από την λυκοσυμμαχία, τον οποίο, όπως είπε

«χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων». «Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε», ισχυρίζεται με νόημα ο Στόλτενμπεργκ...

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, πολλαπλασιάζονται οι φωνές που θέλουν την Τουρκία σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν περνάει απαρατήρητο το άρθρο στο «Bloomberg» του πρώην διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων Ευρώπης ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, στο οποίο αναφέρει ότι

«κανείς δεν θέλει μία κατάσταση με την οποία η Τουρκία θα απομονωθεί πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά» επαινώντας το ρόλο και τη συμβολή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ σε μια σειρά μέτωπα από το Αφγανιστάν και τη Μ. Ανατολή ως την Αν. Μεσόγειο και τη Λιβύη και συστήνοντας ένταση των προσπαθειών για να αρθούν οι ενστάσεις της στην διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας και να διατηρηθούν στενές σχέσεις.

Δικαιολογώντας κι αυτός τις «ανησυχίες της Τουρκίας» για την «ασφάλειά της» και επισημαίνοντας πως «το Βαλκανικό έθνος της Μακεδονίας» έπρεπε να περιμένει δέκα χρόνια για να ενταχθεί η Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ λόγω του ελληνικού βέτο, αναφέρεται στην «αμοιβαία δυσαρέσκεια» μεταξύ της Αγκύρας και των Βρυξελλών που αφορά την τουρκική απόφαση να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, αλλά και τις «συνεχιζόμενες διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο», όπως βαφτίζει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με την ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο «δια ταύτα» καταλήγει ότι οι ΗΠΑ «ως το ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ» έχουν «πλήρη ευθύνη» για «να λυθεί ο Γόρδιος δεσμός», όχι «απλά κόβοντάς τον», αλλά - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά -αξιοποιώντας «κίνητρα που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία».

Στο μεταξύ, ένταση των παζαριών αναμένεται να πυροδοτήσει και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη. Σύμφωνα με διαρροές, στις Βρυξέλλες εξετάζεται προσχέδιο κειμένου Συμπερασμάτων που θα αναφέρει πως

«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Η Άγκυρα καταγγέλλει την «στρατιωτικοποίηση» της Ψέριμου

Στιγμιότυπο από το ρεπορτάζ του Anadolu

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ, αυτή τη φορά από κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, κατήγγειλαν την «στρατιωτικοποίηση» της Ψέριμου.

Συγκεκριμένα, σε θέματα που παρουσίασαν το πρακτορείο Anadolu και η κρατική τηλεόραση TRT Haber, υποστηρίζουν με βίντεο και φωτογραφίες πως υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στην Ψέριμο, η οποία «βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού».

Τα ίδια ρεπορτάζ επιχειρούν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους με δορυφορικές φωτογραφίες, λέγοντας πως στο νησί είναι εγκατεστημένες μονάδες πυροβολικού, ελικοδρόμιο και παρατηρητήριο, με τις οποίες «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης». Επιπλέον, το TRT Haber φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως η Ψέριμος αποτελεί τουρκικό νησί.

Όλα αυτά ενώ τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι

«η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανα της με το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα».
Το συγκεκριμένο πλοίο στις 15 Ιούλη αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικός είναι πάντως και ο «διάλογος» που έγινε στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ανάμεσα στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου και Τούρκο βουλευτή, σχετικά με το ποιος αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι είναι αντιφατικό η Ελλάδα να ζητά να πάμε στη Χάγη, ενώ δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο και επανέλαβε την αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.