Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Κινητοποίηση στη Βουλή για τη ΛΑΡΚΟ ― Δημήτρης Κουτσούμπας: Πολιτική αλητεία αυτό που κάνετε ― Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης ― Παναγιώτης Πολίτης (πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λάρυμνα): Από τη ΛΑΡΚΟ νεκροί βγαίνουμε, απολυμένοι ποτέ! (7 VIDEO)

Δημήτρης Κουτσούμπας: Πολιτική αλητεία αυτό που κάνετε στη ΛΑΡΚΟ Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης

Βήμα μαζικής αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ αποτέλεσε η κινητοποίηση που έγινε έξω από τη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης, με αφορμή τη συζήτηση της κατάπτυστης κυβερνητικής τροπολογίας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή

(Κείμενο κάτω)

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τις οικογένειές τους, έχοντας τη συμπαράσταση από σωματεία και φορείς της Στερεάς, Συνδικάτα και εργαζόμενους της Αττικής, Φοιτητικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και άλλους φορείς, διεμήνυσαν με αποφασιστικότητα: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας».

Ταυτόχρονα, απαίτησαν την απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας.

Στο πλευρό τους σταθερά το ΚΚΕ

Μαζί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που νωρίτερα μίλησε στην Ολομέλεια για τη ΛΑΡΚΟ.

«Όσοι ψηφίσουν αυτή την τροπολογία, θα γραφτούν στον μαυροπίνακα της ιστορίας αυτού του τόπου», επεσήμανε σε δήλωση του ο Δ. Κουτσούμπας:

Παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης. 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παίρνουν δύναμη από την αλληλεγγύη

Από τη ΛΑΡΚΟ νεκροί βγαίνουμε, απολυμένοι ποτέ! Αυτό τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

«Συνάδελφοι από καρδιάς σας ευχαριστούμε. Ό,τι και να ψηφίσουν, το μήνυμα το έχουμε στείλει» τόνισε, προσθέτοντας πως «δεν θα το βάλουμε κάτω ποτέ, θα το φτάσουμε μέχρι τέλους, θα κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή». 

Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης ο Π. Πολίτης επεσήμανε: «Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας, για να τους ξεκαθαρίσουμε ότι το μαχαίρι που μας βάζουν στον λαιμό θα τους το γυρίσουμε με το ίδιο εισιτήριο».  Τόνισε ακόμα πως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ παίρνουν δύναμη από την αλληλεγγύη που δέχονται και συνεχίζουν τον αγώνα.

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» φώναζαν οι διαδηλωτές, απαιτώντας την απόσυρση της τροπολογίας που σταματά τη λειτουργία της επιχείρησης και πετά τους εργαζόμενους στο δρόμο. 

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας

Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας, διεμήνυσαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων σε σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν στην κινητοποίηση.

«Από σήμερα ξεκινάει ένας καινούριος αγώνας», ανέφερε ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία του Αη Γιάννη Εύβοιας.

«Να ξέρετε ότι αυτός είναι ένας αγώνας που δίνουμε για όλη την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Έδρας της ΛΑΡΚΟ, Κώστας Σαμαράς, επισημαίνοντας πως η ΛΑΡΚΟ είναι ο θεματοφύλακας του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων μετέφερε ο πρόεδρός της, Γιάννης Τασιούλας.

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», σημείωσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ. Υπενθύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα οι λιμενεργάτες και οι μεταλλεργάτες στήριξαν ο ένας τις κινητοποιήσεις του άλλου. Έδωσε «ραντεβού» με τους εργαζόμενους στις πύλες της ΛΑΡΚΟ, «αν τολμήσουν να πειράξουν τρίχα από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους». 

Ακόμη την αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας. Επίσης ο Τάκης Καραμέρης, από το Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, ο Παναγιώτης Τζιουβαράς, από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, ο Βασίλης Βατίστας από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

«Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», το σύνθημα που ακούστηκε όταν χαιρέτησε εκ μέρους των 24 φοιτητικών συλλόγων της Αττικής ο Άγγελος Θωμόπουλος. «Ο αγώνας σας μας δείχνει τον δρόμο. Να ξέρετε ότι αποτελείτε παράδειγμα για όλους εμάς», σημείωσε μεταξύ άλλων. 

«Απαιτούμε εδώ και τώρα να πάρουν την τροπολογία πίσω», τόνισε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Δίνετε στα παιδιά μας μήνυμα ταξικής αποφασιστικότητας και αγώνα», είπε η Νατάσα Μιχαήλ, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δημήτρης Γληνός».

«Δε θα αφήσουμε να περάσει αυτή η επαίσχυντη τροπολογία», διεμήνυσε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Μετέφερε ιδιαίτερα τη στήριξή της στην Επιτροπή Αγώνα γυναικών της ΛΑΡΚΟ που δίνουν εδώ και μήνες αγώνα στο πλευρό των συντρόφων, των αδερφών, των γιων τους.

«Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες ζουν εδώ και χρόνια τις συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων», υπενθύμισε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, εκφράζοντας τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Τη στήριξη στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή μετέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, Λαμπρινή Χριστογιάννη.

«Είμαστε δίπλα σας» τόνισε ο Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Την αλληλεγγύη του μετέφερε εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου (ΣΕΕΝΠ).

«Για τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και για όλο τον λαό ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», σημείωσε ο Νίκος Διακογεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

902

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Πάρτε πίσω την τροπολογία - Πολιτική αλητεία αυτό που κάνετε στη ΛΑΡΚΟ (VIDEO)

Video επάνω

Τρίτη 14/06/2022 - 14:35

Δεν πρέπει να περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, πάρτε πίσω την τροπολογία-έκτρωμα που προβλέπει ομαδικές απολύσεις, είναι καραμπινάτη πολιτική αλητεία αυτό που κάνετε, θα πρέπει να ντρέπεστε, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως στα μουλωχτά θέλει να ψηφίσει την τροπολογία και να πετάξει στον δρόμο τους εργαζόμενους για να την παραδώσει στους υποψήφιους αγοραστές «καθαρή». Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν υποκύψει στους εκβιασμούς και ότι ο αγώνας τους είναι πέρα για πέρα δίκαιος, είναι αγώνας για ζωή των ίδιων και των κατοίκων της Λοκρίδας και της Εύβοιας που θα δουν τη γη τους να ρημάζει.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ όταν διεθνώς η τιμή του νικελίου έχει σταθεροποιηθεί σε ιστορικό ρεκόρ. «Δεν ντρέπεστε, δεν έχετε καθόλου τσίπα πάνω σας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «έχετε φτάσει στο τελευταίο σημείο αυτοεξευτελισμού». Κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να διασφαλιστούν η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και όλες οι θέσεις εργασίας. Όπως είπε, με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα σκουριασμένο βαρίδι, αλλά μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, ένας πραγματικός θησαυρός για τη χώρα.

Ολόκληρη η ομιλία

Σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ φέρνει εδώ στη βουλή, τη φωνή των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους, του λαού της Λοκρίδας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, των Ψαχνών της Εύβοιας, της Σιάτιστας, που τους καταδικάζετε στον μαρασμό, την ανεργία, τη φτώχεια.

Ζήτησα να πάρω τον λόγο στη σημερινή συνεδρίαση της βουλής, γιατί εμείς, ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, δεν θα σας επιτρέψουμε να περάσετε στα μουλωχτά αυτή την επαίσχυντη τροπολογία που καταθέσατε, την Παρασκευή το απόγευμα, για τη ΛΑΡΚΟ, μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Δεν θα σας επιτρέψουμε να ψηφίσετε στα μουλωχτά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνηθίζετε, μια τροπολογία, η οποία προβλέπει τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό εκκαθαριστή, να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζομένων.

Με δυο λόγια, τους πετάτε στο δρόμο για να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο και έτσι να την παραδώσετε «καθαρή» από εργαζόμενους, στο νέο επενδυτή.

Εσείς, οι βρώμικοι πολιτικά, θέλετε να «καθαρίσετε» τους εργαζόμενους, που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κουφάρι που σταδιακά επιδιώκατε να δημιουργήσετε. Γιατί εσείς είστε που φάγατε, φάγατε, φάγατε… Τελικά, όμως, ούτε από τον οικονομικό εισαγγελέα δε θα γλυτώσετε.

Δεν θα σας επιτρέψουμε να το περάσετε στα μουλωχτά, όπως δεν σας το επιτρέπουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Παρά το ότι όλες τις προηγούμενες μέρες τους βάλατε το πιστόλι στον κρόταφο, δεν υπέκυψαν! Απέρριψαν τον ωμό εκβιασμό σας κι αυτή την ώρα βρίσκονται έξω από τη βουλή, διατρανώνοντας τη θέλησή τους, ότι «το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει περάσει»!

Όσο και να προσπαθήσετε, όσους «δούρειους ίππους» και να φτιάξετε, με τους «συνδικαλιστές» του Σταϊκούρα, το κάστρο των εργατών της ΛΑΡΚΟ δεν πέφτει. Είναι εδώ με το κεφάλι ψηλά!

Όσο ωμά και να εκβιάζετε, όση ψυχολογική πίεση και να ασκήσουν τα «παπαγαλάκια» σας, τα κορμιά και οι ψυχές που βγάζουν το ατσάλι, που γνωρίζουν το χάρο, που έχουν το σθένος να συνεχίζουν να δουλεύουν δίπλα στο νεκρό αδελφό τους, που η πολιτική σας σκότωσε, αυτά τα κορμιά, αυτές οι ψυχές «δεν βολεύονται, παρά μόνο στον ήλιο, παρά μόνο με το δίκιο»...

Και ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Διεκδικούν δουλειά. Διεκδικούν εργοστάσιο και μεταλλεία ανοιχτά.

Σας έχουν ξεσκεπάσει στα μάτια όλων των εργαζομένων με τις θέσεις τους. Ο αγώνας τους είναι αγώνας ζωής για τους κατοίκους της Λοκρίδας, της Εύβοιας, όπου θα δουν την περιοχή τους να ρημάζει.

Εσείς έχετε τους μηχανισμούς λάσπης, διάσπασης, παραπληροφόρησης, μέσα και έξω από την ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι έχουν το μπόι 30 μήνες, μέσα από έναν παστρικό αγώνα, να σας κοιτούν κατάματα.

Πάρτε πίσω το έκτρωμα με το οποίο πάτε να ολοκληρώσετε το έγκλημα!Διασφαλίστε τη λειτουργία με συνθήκες ασφάλειας. Επιστρέψτε τα δώρα εορτών στους εργαζόμενους, το επίδομα αδείας, τις περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές, δώστε τους τις τριετίες. Είναι καραμπινάτη πολιτική αλητεία αυτό που κάνετε.

Επειδή είστε εργοδότες και νομοθέτες, νομοθετήσατε. Πώς;

- Με τα χρήματα από τον κουμπαρά των εργαζομένων, που ήσασταν υποχρεωμένοι να τα καταβάλετε γιατί είναι ο μόχθος μιας ζωής, είναι η επένδυση του εργάτη σε μια αιματοβαμμένη επιχείρηση, με τις αποζημιώσεις και τα ασφαλιστήρια ζωής, χρηματοδοτήσατε την απαξίωση.

- Με τα χρήματα που τους υφαρπάξατε από τις περικοπές των δύο τελευταίων ετών, τώρα τους αποζημιώνετε. Μάλιστα χωρίς να ήσασταν υποχρεωμένοι, έτσι εκδικητικά, με ταξικό μίσος, τους υφαρπάξατε τον 13ο και 14ο μισθό και τώρα τους τον υφαρπάζετε δεύτερη φορά, στις αποζημιώσεις που είναι μικρότερες κατά 17% ή κατά , από αυτές που προβλέπει ακόμα και ο αντεργατικός νόμος 4093/2012.

Ντροπή σας!

Με τα δουλεμπορικά μοντέλα των εργολαβιών και των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, τους φάγατε τα νιάτα και τώρα δεν τους αναγνωρίζετε την προϋπηρεσία.

Ντροπή σας!

Στους εργαζόμενους που δεν είχε ξοφλήσει τις αποζημιώσεις, λόγω συνταξιοδότησης, η Διοίκησή σας, η διοίκηση Τζίτζου και Κυριαζή, ή αυτούς που έφυγαν στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης του Γεωργίου Μελέτη, δεν τους δίνετε τίποτα!

Ντροπή σας!

Καταργήσατε τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ακόμη και ατομικές. Σε μια επιχείρηση με 80 νεκρούς στην ώρα εργασίας, εκατοντάδες άλλους από επαγγελματικές ασθένειες, τους υφαρπάξατε τα ασφαλιστήρια ζωής και τώρα τους λέτε “αν είστε καλά παιδιά και συναινέσετε στην καταδίκη σας, θα νομοθετήσω και θα σας βάλω σε πιο προνομιακή θέση στην λίστα πιστωτών”! Εκτός του ότι μας αποδεικνύετε το πόσο διασφαλίζονται τα χρήματα των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφάλειες!

Καλά, ποιους δουλεύετε; Δεν μας λέτε βέβαια, πόσο θα τη δώσετε, αφού θα την χαρίσετε.

Το λέτε μάλιστα: 1 ευρώ. Και αν όχι 1 ευρώ, σίγουρα όχι 83 εκ. Γιατί, για να μοιραστεί στη λίστα υπέρ προνομιούχων το πρώτο ευρώ, θα πρέπει να έχει πάρει πρώτα πίσω τα 83 εκατομμύρια ευρώ το κράτος σας.

Μάλιστα, πουλάτε εκδούλευση και εκβιασμό παράλληλα, βάζοντας την «ειδική διαχείριση» να λέει πως αν δεν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, δεν θα το κάνετε.

Τι είναι αυτά; Ποιοι νομίζετε πως είστε;

Μέσα από αυτό το έκτρωμα που θέλετε να ψηφίσετε σήμερα, σταματάτε κάθε δραστηριότητα, που αυτό σημαίνει ανεργία. Απολύονται εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, εργαζόμενοι στις εργολαβίες, αυτοκινητιστές, ειδικότητες μηχανημάτων έργου.

Σταματούν την λειτουργία αντικειμενικά 3 εργοστάσια αμμοβολής, με δεκάδες εργαζόμενους. Πλήττονται άμεσα προμηθευτές, με εκατοντάδες εργαζόμενους. Πλήττονται υπηρεσίες και επαγγέλματα χιλιάδων εργαζομένων, που κύριο οικονομικό πνεύμονα έχουν την μισθοδοσία των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Εδώ μιλάμε για μαρασμό ολόκληρων περιοχών σε 6 νομούς. Και πότε τα κάνετε όλα αυτά;

Την ώρα που το νικέλιο έχει σταθεροποιηθεί σε τιμές ιστορικού ρεκόρ!

Δεν ντρέπεστε; Δεν έχετε καθόλου τσίπα επάνω σας; Με ποιο αιτιολογικό το κάνετε αυτό; Ότι «δεν βγαίνει η ΛΑΡΚΟ»;

Οι εργαζόμενοι σας έχουν πάρει και το τελευταίο φύλλο συκής από τα βρώμικα και ψεύτικα επιχειρήματά σας. Και μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε.

Πάρτε πίσω την τροπολογία - έκτρωμα και φέρτε το εξώδικο που σας έστειλαν οι εργαζόμενοι για συζήτηση. Και καλέστε εδώ εργαζόμενους και στελέχη. Αυτοί θα σας πουν τι πρέπει να γίνει.

Σας λένε, πάντα σας έλεγαν, αλλά εσείς και όλοι οι προηγούμενοι, «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα».

Μόνο την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα ακούτε. Σε αυτούς είστε απλά στρατιωτάκια, στους εργαζόμενους που σας έχουν στηρίξει και με τον ψήφο τους ακόμα, είστε εχθροί.

Έτσι είναι. Αλλά Κυριακή κοντή γιορτή. Πού θα πάτε, ειδικά εσείς της Φθιώτιδας; Έ, κύριε Σταϊκούρα, Οικονόμου, Χειμάρρα, Κοτρωνιά και σια; Γνωριζόμαστε και γνωρίζουμε την περιοχή της ΛΑΡΚΟ, της Λοκρίδας, του νομού Φθιώτιδας. Πού θα σταθείτε με το έγκλημα που κάνετε;

Γιατί δεν τους φωνάζετε εδώ να τα πουν και να ακούσει όλος ο ελληνικός λαός; Τους φοβάστε. Ούτε ένα επιχείρημα δεν έχετε απέναντι στις τεκμηριωμένες θέσεις τους.

Και το κακό για εσάς, είναι ότι, μέσα από τον αγώνα τους, αυτές οι θέσεις, μαθεύτηκαν στην επικράτεια. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Σήμερα όλη η χώρα γνωρίζει για το τι είναι η ΛΑΡΚΟ. Καταλαβαίνουμε, δεν έχετε άλλο χαρτί, ο ωμός εκβιασμός σάς έμεινε μόνο. Αλλά δεν πέρασε.

Αλήθεια, τι ακριβώς ρόλο βαράνε, αυτοί της ειδικής διαχείρισης και το δικηγορικό γραφείο που συνεργάζονται; Το ρόλο του κακού ταχυδρόμου εντολών και εκβιασμών;

Καταλαβαίνετε πολύ καλά τι λέμε, μην κάνετε τους ανήξερους.

Για πέστε μας. Υιοθετείτε τον εκβιασμό που μετέφερε για λογαριασμό σας η ειδική διαχείριση, ότι «αν δεν παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από τα ασφαλιστικά, θα τους υφαρπάξατε και αυτά τα ψίχουλα των αποζημιώσεων»;

Ότι αν δεν παραιτηθούν, «δεν θα επαναπροσληφθούν όλοι, ότι δεν θα αναγνωριστούν νόμιμες προϋπηρεσίες, ότι δεν θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες»; Τι κατάντια είναι αυτή; Δεν ντρέπεστε;

Τοποθετηθείτε. Φτάσατε στο τελευταίο στάδιο του αυτοεξευτελισμού! Αλλά αυτοί είστε!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον ηρωικό τους αγώνα για δουλειά, προκοπή, καλύτερη διαβίωση. Με αυτόν τον ηρωικό αγώνα τους απέδειξαν -όχι σε εσάς, εσείς το ξέρετε πολύ καλά- σε όλο τον ελληνικό λαό πως η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα σκουριασμένο βαρίδι. Είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, πραγματικός θησαυρός για τη χώρα μας.

Απέδειξαν ότι το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, είναι διαχρονικό, αφού όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ παλιότερα, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ -κι ας προσπαθούν σήμερα οι ηγεσίες τους να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω- υλοποιώντας το γράμμα των αποφάσεων της ΕΕ, έβαλαν το χεράκι τους στην ιδιωτικοποίηση, στην απαξίωση, στη διάλυση, στην υπερχρέωση και τελικά στη συκοφάντηση της επιχείρησης. Όμως η δική σας κυβέρνηση, κύριοι της ΝΔ, ανέλαβε να ολοκληρώσει αυτό το έγκλημα!

Οι δικοί σας υπουργοί: Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, Σκρέκας, έχουν βάλει την υπογραφή τους σ’ αυτό το έγκλημα. Ζήλεψε ο ένας τη δόξα του άλλου και τρέχει να μαζέψει αντεργατικά γαλόνια από τους μεγαλόσχημους επενδυτές - ληστές.

Να ξέρετε, όμως, πως τα αντεργατικά γαλόνια, τα ξηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και τα δικά σας, κύριοι της κυβέρνησης, θα σας τα ξηλώσουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αν τολμήσετε να ολοκληρώσετε αυτό το έγκλημα. Μη νομίζετε ότι θα σας γλυτώσουν οι παρατρεχάμενοί σας.

Ναι, η δική σας κυβέρνηση, κύριοι της ΝΔ, ανέλαβε να ολοκληρώσει αυτό το έγκλημα. Με τον νόμο του 2020 που ψήφισε, προώθησε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της ΛΑΡΚΟ σε κομμάτια. Διορίζοντας Ειδική διαχείριση και υλοποιώντας 2 έτη «εκκαθάρισης εν λειτουργία», δημιούργησε τους όρους που απαιτεί το κεφάλαιο για να γίνει η ΛΑΡΚΟ ελκυστική για το ίδιο.

Οι δικοί σας υπουργοί Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, και Σκρέκας, ανακοίνωσαν ένα εκτρωματικό κυβερνητικό σχέδιο, που πριν από λίγους μήνες προέβλεπε και πάλι την απόλυση των εργαζομένων. Τότε, είπαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να γίνουν οι απολύσεις και με ταυτόχρονη απομάκρυνση αυτών και των οικογενειών τους από τους εργατικούς οικισμούς.

Στόχος σας ήταν να δώσετε τη ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές “τζάμπα και κλειστή” με τους εργαζόμενους στην ανεργία, παρότι υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ότι το εργοστάσιο θα “παραδοθεί εν λειτουργία”!

Φάγατε τα μούτρα σας τότε. Και θα τα ξαναφάτε, γιατί οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τους εκβιασμούς! Έχουν μάθει να βλέπουν και να προσπερνάνε τις τρικλοποδιές που τους βάζετε! Δε λυγίζουν μπροστά στο φόβο της απόλυσης, στέκονται όρθιοι, ενωμένοι απέναντί σας, σαν μια γροθιά!

Οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους απορρίπτουν το σχέδιό σας, συνεχίζουν τον αγώνα τους και διεκδικούν συγκεκριμένα:

- Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

- Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

- Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή του μόχθου τους στο 100%.

Αυτά πρέπει να ψηφίσει η βουλή σήμερα και όχι την τροπολογία – έκτρωμα. Επιμένουμε να μιλάμε για «έγκλημα», γιατί η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση, είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, και όπως πολλές φορές έχουμε πει, πραγματικό χρυσωρυχείο. Γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική Επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της εγχώριων μεταλλευμάτων.

Μιλάμε για «έγκλημα», γιατί η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ που έχει στο υπέδαφος νικελιούχα μεταλλεύματα με κοβάλτιο, γεγονός που τα κάνει δυσεύρετα σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ανοξείδωτου χάλυβα σε όλο τον κόσμο είναι πελάτες της ΛΑΡΚΟ.

Μιλάμε για «έγκλημα», γιατί στη χώρα μας και στη ΛΑΡΚΟ, έχουν γίνει συγκεκριμένα πειράματα, με επιτυχία, για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, καθαρού νικελίου και σε ικανοποιητικό επίπεδο πείραμα νικελίου με τη μορφή της υδρομεταλλουργίας.

Αυτά μόνο φτάνουν για να καταλάβει κανείς τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η ΛΑΡΚΟ, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Και τέτοια πρόταση έχει το ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, με βάση την οποία η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, ως ο μοναδικός φορέας σιδηρο - νικελιούχων μεταλλευμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, καλύπτοντας πάνω από το 5% της Ευρωπαϊκής Αγοράς.

Προϋπόθεση για να συνεχίσει, όμως τη λειτουργία της είναι η αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού λαού των μεταλλευτικών προϊόντων, όπως η αξιοποίηση του εγχώριου νικελίου μέσα από την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, η μελετημένη χρήση του ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία, που θα μπορούσε να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος σύγχρονων αναγκών, για τη βιομηχανία, όπως και παραγωγή πολλών ιατρικών ειδών, ειδών οικιακής χρήσης, υλικών για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα και τόσα άλλα.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποίησης των δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ και γενικότερα των μεταλλευτικών πόρων, μπορεί να διασφαλιστούν και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανθρώπινες, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Αυτός ο προσανατολισμός στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και της αξιοποίησης των μεταλλευτικών πόρων, έρχεται βέβαια, ξέρουμε, σε σύγκρουση με το κέρδος των λίγων σε βάρος των πολλών, δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος και τις παραγωγικές σχέσεις που το υπηρετούν.

Γνωστά.

Γι’ αυτό σήμερα είναι απαραίτητο και υπερώριμο -λέμε εμείς- να περάσει και η ΛΑΡΚΟ, όπως και όλος ο μεταλλευτικός πλούτος, όλα αυτά τα συγκεντρωμένα μέσα, στην κοινωνική ιδιοκτησία. Αφού μόνο έτσι, και με κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, εργατικό - λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου, μπορεί να υπάρξει προοπτική για την πραγματική ευημερία του λαού μας, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των παιδιών τους.

Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή έχουμε μια τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση μπορούμε να στεκόμαστε, όπως με συνέπεια κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι στα δικά σας εγκληματικά σχέδια, απαιτώντας τη χρηματοδότηση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο του κράτους, καθώς και την παραπέρα ανάπτυξή της, σύμφωνα με τις δυνατότητές της που είναι πραγματικά πολύ μεγάλες.

Με όλες μας τις δυνάμεις, στηρίζουμε τον μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων. Συνεχίζουμε να απαιτούμε τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας.

Καταθέσαμε ολοκληρωμένη τροπολογία, αποδεικνύοντας γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι πραγματικό “χρυσωρυχείο”. Τροπολογία που εξασφαλίζει την πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης, ταυτόχρονα με την προστασία των εργαζομένων. Την απορρίψατε, με τις πλάτες βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΚΙΝΑΛ /ΠΑΣΟΚ.

Αλλά έτσι είναι. Ο καθένας άλλωστε έχει διαλέξει πλευρά. Και οι εργαζόμενοι ξέρουν ποιος είναι σταθερά, μόνιμα, με συνέπεια μαζί τους και ποιος είναι απέναντι.

Η σημερινή πολιτική αλητεία και ο ωμός εκβιασμός με την τροπολογία δεν πρέπει να περάσουν! Υπόλογοι, ένας προς έναν, απέναντι στην Ελλάδα και τον λαό της, θα είναι όσοι ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα!

Με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ, τα ονόματα όσων ψηφίσουν την τροπολογία απόψε, θα γραφτούν στους μαύρους πίνακες της ιστορίας αυτού του τόπου.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.