Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΠΑΜΕ σε αγώνα μαζικό για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του — Το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα — Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (8 VIDEO - 20 ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μεγάλο συλλαλητήριο για προστασία της υγείας του λαού και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του

(Βλέπε κάτω την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ)

(VIDEO - ΦΩΤΟ)

Τρίτη 13/10/2020 - 19:58 - Ενημέρωση: Τρίτη 13/10/2020 - 21:35

«Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός - Ο καπιταλισμός είναι ο ιός»: Με την προστασία της υγείας του λαού από την πανδημία αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του από την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας να παίρνει θέση στην ημερήσια διάταξη των κινητοποιήσεων, χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και βιοπαλαιστές, διαδήλωσαν στα συλλαλητήρια που οργάνωσαν Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Στην αναμέτρηση με τον «ιό» της εκμετάλλευσης, της καταστολής, της επίθεσης σε κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων, Σωματεία και εργαζόμενοι διαμήνυσαν πως συνεχίζουν, συντονίζουν και κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες τους.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο έπιασε το νήμα από τη μεγάλη συγκέντρωση της προηγούμενης βδομάδας έξω από το Εφετείο, με την οποία εκφράστηκε η πάνδημη απαίτηση για καταδίκη και παραδειγματική τιμωρία των ναζιστών - εγκληματιών της Χρυσής Αυγής.

 

Από το βήμα της συγκέντρωσης, στο Σύνταγμα, ακούστηκε δυνατή η φωνή του αγώνα και της διεκδίκησης, των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά μέτωπα.

«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του», ήταν το σύνθημα - κάλεσμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων βάζοντας στην αγωνιστική ατζέντα αιτήματα που αγγίζουν κάθε πλευρά της ζωής:

Τη θωράκιση των νοσοκομείων και του δημόσιου συστήματος Υγείας,

Την ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, 

Τη φθηνή ασφαλή και συχνή συγκοινωνία, την προστασία από την απόλυση και την ανεργία.

Τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων,

Την πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα,

Την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης.

Την απάντηση που πρέπει να πάρει η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστρατεύει η κυβέρνηση απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας:

«Φάρμακα, γιατρούς, δωρεάν Υγεία, τώρα να πληρώσει η εργοδοσία», απαίτησαν τα μπλοκ των Σωματείων που έφτασαν στο Σύνταγμα από δύο διαφορετικές προσυγκεντρωσεις.  

«Ασφάλιση, υγεία, σύνταξη, δουλειά, δε θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά», ξεκαθάρισαν κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης για επίθεση στα εργασιακά. Στην ίδια κατεύθυνση, Σωματεία από κλάδους στους οποίους κυριαρχεί η πολυδιαφημισμένη ευελιξία προέταξαν στα πανό το κάλεσμα αγώνα ενάντια στα ωράρια και τη ζωή-λάστιχο. 

 

Με τα μουσικά τους όργανα να δίνουν τόνο και ρυθμό στην απαίτηση μέτρων για την επιβίωση των εργαζομένων στον Πολιτισμό έφτασαν στο Σύνταγμα ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και καλλιτεχνικά σωματεία. 

Στο πλευρό των εργατικών σωματείων διαδήλωσαν Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Σωματεία και επιτροπές αυτοαπασχολούμενων, συνταξιουχικές οργανώσεις. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ). 

«Δεν είναι μόνοι τους. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας»: Τον επίλογο στο συλλαλητήριο έβαλε το κάλεσμα σε Σωματεία, φορείς και εργαζόμενους να βρεθούν μαζικά με κάθε τρόπο έξω από την πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στηρίζοντας την απεργία και τη συγκέντρωση των εργαζομένων, στα πλαίσια του πολύμηνου αγώνα τους ενάντια στην εκποίηση της επιχείρησης και τις μαζικές απολύσεις όλου του προσωπικού.

Οι ομιλίες στο Σύνταγμα

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα μίλησε πρώτος ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ). Επεσήμανε ότι η τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 2 μ.μ. που πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ γίνεται ενάντια στην κατάσταση που επικρατεί στις συγκοινωνίες με τους επιβάτες να στοιβάζονται (βίντεο).

Για τα δίκαια αιτήματα για τα δικαιώματα στην υγεία και τη μόρφωση, στα οποία η κυβέρνηση απαντά με χημικά, ΜΑΤ και καταστολή, επανέλαβαν ο Χαρίτος Γκιλάκης, μαθητής από την Συντονιστική Επιτροπής Μαθητών Αθήνας (βίντεο) 

και ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) (βίντεο).

Χαιρετισμό εκ μέρους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, απηύθυνε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, καλώντας στην κινητοποίηση που οργανώνουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο (βίντεο).

Να σημάνει συναγερμός απέναντι στα χτυπήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση, καθώς και στην εντεινόμενη καταστολή, απηύθυνε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής (βίντεο).


Τις συνελεύσεις και στάσεις εργασίας με τις οποίες το Συνδικάτο Οικοδόμων προετοιμάζει το επόμενο βήμα στον αγώνα του μετέφερε ο πρόεδρός του, Γιάννης Αναγνώστου:

ενώ ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, έστειλε μήνυμα πως η διεκδίκηση για την υγεία, το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Τουρισμό δεν τελειώνει μαζί με τη σεζόν αλλά συνεχίζεται με πιο δυναμικές πρωτοβουλίες (δείτε εδώ βίντεο).


902













 ***

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ


Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια των συνδικάτων στις 13 Οκτώβρη

Στην Αττική  6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες εργαζόμενοι, άνεργοι, επιστήμονες, φοιτητές και σπουδαστές

            Το ξέσπασμα του λαού και της νεολαίας για την καταδίκη του φασισμού, της ναζιστικής φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, είναι μία ακόμα απόδειξη για την τεράστια δύναμη των εργαζομένων του λαού και της νεολαίας. Αυτό το ξέσπασμα με τη μεγαλειώδη συμμετοχή είναι  η πραγματική ετυμηγορία για να μπει ο φασισμός και οι νεοναζί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

            Ναι, μπορούμε να πιστέψουμε στη δύναμη του οργανωμένου μαζικού αγώνα, στο δίκαιο των αιτημάτων μας.

            Αυτή η μεγάλη αλήθεια φανερώνεται κάθε φορά που ο λαός μας αποφασίζει να βγει στο προσκήνιο.

            Τα συνδικάτα που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ μαζί με πολλούς άλλους αγωνιστές, μαζί με τη μάνα και την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, του Σαχσατ Λουκμαν, των Αιγυπτίων  εργατών στα ψαράδικα, τους αγωνιστές νομικούς, δώσαμε σκληρό αγώνα απέναντι σε αυτούς που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού.

            Ήταν και είναι σκληρή η μάχη στους χώρους δουλειάς για την απομόνωση των φασιστών ναζιστών, για να μην βρίσκουν χώρο να ρίχνουν το δηλητήριο τους ανάμεσα στους εργάτες, στους φτωχούς ανθρώπους.

            Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος! Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται.

            Η επικύρωση της λαϊκής ετυμηγορίας από το δικαστήριο δεν μπορεί να οδηγήσει στη λήθη και τον εφησυχασμό.

            Να μην ξεχάσουμε ότι οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα των αφεντικών. Ο φασισμός τσακίζεται από την πάλη του λαού.

            Οι παράγοντες που τους άφηναν ανενόχλητους τα προηγούμενα χρόνια για να τρομοκρατούν είναι εδώ και ετοιμάζουν να εξαπολύσουν ξανά την επίθεσή τους απέναντι σε όποια δικαιώματα είχαν απομείνει μετά από τρία μνημόνια και 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης.

            Είναι οι μεγιστάνες του πλούτου, εφοπλιστές και εργολάβοι, βιομήχανοι και τραπεζίτες.

Η άγρια αντεργατική πολιτική που δημιουργεί στρατιές ανέργων και φτωχών, που δολοφονεί  εν ώρα εργασίας, που βγάζει λαϊκά σπίτια στο σφυρί είναι εδώ.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που προκαλούν τις προσφυγικές ροές συνεχίζονται.

Η κρατική καταστολή δυναμώνει με νέα μέσα, χημικά, αύρες νερού και νέους νόμους που             επιχειρούν να βάλουν πρόσθετα εμπόδια στην συνδικαλιστική και κοινωνική δράση.

            Οι αντιλαϊκοί νόμοι ψηφίζονται ο ένας πίσω από τον άλλο για να φορτώσουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης ξανά στο λαό.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

            Όλα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μας έδωσαν πολύτιμα διδάγματα για να καθορίσουμε την σημερινή μας στάση.

            Δεν οδηγεί πουθενά η σιωπηρή απεμπόληση των δικαιωμάτων στην υγεία, την παιδεία, στην κοινωνική ασφάλιση, τη σύνταξη, στο εισόδημα, στους όρους της δουλειάς.

Είναι αδιέξοδη η διαρκής μείωση των απαιτήσεων από τη ζωή μας. Η δίψα για κέρδη που έχουν οι πλουτοκράτες είναι ακόρεστη. Οι θυσίες για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων δεν πιάνουν ποτέ τόπο. Τόπο πιάνουν μόνο οι μαζικοί, οργανωμένοι, αποφασισμένοι για τη νίκη αγώνες!

            Στις 7 Οκτώβρη, την ώρα που ο λαός διαδήλωνε για την καταδίκη των ΝΑΖΙ ο Υπουργός Εργασίας ο γνωστός Βρούτσης άνοιγε το Υπουργείο, το οποίο μέσα στην πανδημία αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει κλειστό για τα συνδικάτα, για να υποδεχτεί τον πρόεδρο και γραμματέα του ΣΕΒ!

            Ο ΣΕΒ παρέδωσε στην κυβέρνηση το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

            Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός εργοδοσίας παραλαμβάνει το ραβασάκι και καταθέτει τα νομοσχέδια του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της Ένωσης Εφοπλιστών, των Τραπεζιτών στη Βουλή.

            Όλοι έχουμε μνήμη από τη μείωση των μισθών κατά 22% μέσα σε ένα βράδυ και 32% για τους νέους, την κατάργηση των ΣΣΕ, το σφαγείο με τις συντάξεις.

            Τώρα νομίζουν πως βρήκαν την ευκαιρία να γενικεύσουν όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που έφεραν στη λογική της “έκτακτης ανάγκης” εν μέσω πανδημίας και να τις μονιμοποιήσουν.

            Να δουλεύουμε δηλαδή όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν και να μας αμείβουν όσο και όταν επιθυμούν τα αφεντικά.

Στις 13 Οκτώβρη δίνουμε απάντηση, στέλνουμε μήνυμα και κλιμακώνουμε την πάλη!

Πληρώσαμε πολλά δεν θα πληρώσουμε ξανά!

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ομαλή και με ασφάλεια η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και των ιδιωτικών ΜΕΘ.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

 Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια των συνδικάτων στις 13 Οκτώβρη

στην Αττική  6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα

pamehellas.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.