Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Γλυκό Πορτρέτο του Καμίλο από την Μίρτα Αγίρε

Καμίλο Σιενφουέγος (Cienfuegos: εκατό φωτιές / πυρκαγιές).
Γεννήθηκε στην Αβάνα, 6 Φεβρουαρίου 1932
Χάθηκε στη θάλασσα, 28 Οκτωβρίου 1959.
Ο Κομαντάντε του Λαού, ο Ήρωας του Γιαγουαχάι.
δεν είχε προλάβει να κλείσει τα 28 του χρόνια.
(Πηγή φωτό: cubadebate)

*

Γλυκό πορτρέτο του Καμίλο από την Μίρτα Αγίρε
Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος
Πρώτη δημοσίευση: Μποτίλια Στον Άνεμο, 28/10/2020


*

 

Πορτρέτο

Μίρτα Αγίρε


Πες μου, πες μου —ρωτάω έναν φίλο—
Πώς ήτανε, πες μου, ο Καμίλο;

Καπετάνιος γλυκός
περιστέρι και λιόντας
και καπέλο φαρδύ
στα ίσια μαλλιά του·
ματσέτα γυμνή κοφτερή·
γενειάδα σγουρή,
ένα γέλιο πλατύ
που το γέμιζε φως
η μεγάλη καρδιά του.

Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος, 28/10/2020

 

(Πρώτη δημοσίευση: Μποτίλια Στον Άνεμο, 28/10/2020)

 

*

 

 RETRATO

Mirta Aguirre

 

Dímelo, dímelo, dilo:
¿cómo era Camilo?

 

Capitán tranquilo,
paloma y león,
cabellera lisa
y un sombrero alón;
cuchillo de filo;
barbas de vellón,
una gran sonrisa
un gran corazón

 

*

Μίρτα Αγίρε
Αβάνα, 18 Οκτ. 1912 – 8 Αυγ. 1980
(Πηγή φωτό: oncubanews.com)
*
 
*

Μίρτα Αγίρε (Mirta Aguirre Carreras): Ποιήτρια, δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας. Με σπουδές Νομικής και διδακτορικό στο Αστικό Δίκαιο και με ειδικές σπουδές στη λογοτεχνία, στη μουσική και στη μαρξιστική φιλοσοφία. Μετά την Επανάσταση ήταν καθηγήτρια στη Σχολή Γραμμάτων και Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αβάνας, διευθύντρια στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, διευθύντρια του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας, όπου ηγήθηκε στην έκδοση του Λεξικού της Κουβανικής Λογοτεχνίας, μέχρι και το θάνατό της.
Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSP) αρχικά, μέλος του Αντι-Ιμπεριαλιστικού Συνδέσμου, της Διεθνούς Εργατικής Άμυνας, της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας, του Εθνικού Μετώπου κατά των Φασιστών και στην Κοινωνία των Φίλων της της ΕΣΣΔ. Συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια στο εξωτερικό, όπως το Πολιτιστικό και Επιστημονικό Συνέδριο για την Παγκόσμια Ειρήνη (Νέα Υόρκη, 1949) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Υποστηρικτών της Ειρήνης (Παρίσι, 1949).
Ήταν η πρώτη γυναίκα που προσχώρησε στο Πρώτο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, το 1932 και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Χεράρδο Ματσάδο, έζησε εξόριστη στο Μεξικό.
 
Η Mirta Aguirre κατά τη δεκαετία του 1950, φωτογραφημένη από το Γραφείο για την Καταστολή των Κομμουνιστικών Δραστηριοτήτων (Buró para la Represión de las Actividades Comunistas –BRAC)στη δεκαετία του 1950. Φωτο: rialta-ed.com (Πηγή: oncubanews.com)

Με σημαντικό μεταφραστικό έργο πέρα από τη συγγραφή, δούλεψε ως σεναριογράφος για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Χρημάτισε διευθύντρια σε πολλά και περιοδικά της εποχής και ήταν επικεφαλής του Τμήματος Κινηματογράφου, Θεάτρου και Μουσικής της εφημερίδας Hoy, στην οποία εργάστηκε μεταξύ 1944 και 1953 και μετά την Επανάσταση από το 1959 έως το 1960, όπου έγραψε περισσότερα από δύο χιλιάδες άρθρα. Με το έργο της και την αρθρογραφία της υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των γυναικών, που της στοίχισαν διώξεις και φυλακίσεις κατά τη δεκαετία του 1950.
Το 1971, στο Πρώτο Εθνικό Συνέδριο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, συμπεριλήφθηκε στις 16 σημαντικότερες εκπαιδευτικούς της χώρας. Τιμήθηκε επίσης με τη διάκριση «Héroes del Moncada» και με το μετάλλιο των «250 Χρόνων» του Πανεπιστημίου της Αβάνας, για το διδακτικό και το λογοτεχνικό της έργο.
 
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο, 28/10/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.