Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Νίκος Εγγονόπουλος (21.10.1907 – 31.10.1985): Δύο ποιήματα με αφορμή τη δίκη για τη στυγερή δολοφονία του Ζακ και τη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής

Νίκος Εγγονόπουλος: 21 Οκτ. 1907 – 31 Οκτ. 1985)
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 21.Χ.2015 (Μελάνι, 29χ21 εκ.)

 

 

ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

ΤΙΜΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ

 

les délicats sont malheureux...

           LA FONTAINE

 

εφανταζούντανε εαυτόν
σαν
ψωριασμένο λύκο
καθώς όλ’ οι ανθρώποι
αλυχτούσανε γύρω του
οι λυσσαγμένοι
σκύλοι

αλλ’ επί τέλους εκατάλαβε

— πόσον αργά Θεέ μου!

πόσο αργά —
πως έτσι
π ά ν τ α
γίνεται:
να επιτίθενται οι ανθρώποι

— άγρια κι αλύπητα —
στον κάθε μεμονωμένο τους συνάνθρωπο
όμοιοι
με
λυσσασμένα
σκυλιά

 

(les délicats sont malheureux: οι ευαίσθητοι είναι δυστυχείς)

 

 

 

 

 

ESSAI SUR L’INÉGALITÉ DES RACES HUMAINES

 

                    ξεχνιέται ο Αδόλφος Χίτλερ;

 

αλήθεια —των αδυνάτων αδύνατο—

ποτές δεν εκατάφερα να καταλάβω
αυτά τα όντα που δεν βλέπουνε
το τερατώδες κοινό γνώρισμα τ’ ανθρώπου

— το εφήμερο
της παράλογης ζωής του —

κι ανακαλύπτουνε διαφορές

— γιομάτοι μίσος — διαφορές
σε χρώμα δέρματος φυλή
θρησκεία

 

(Ο τίτλος: Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών)

 

_____________

Από το βιβλίο

Νίκος Εγγονόπουλος

Στην κοιλάδα με τους ροδώνες

με είκοσι έγχρωμους πίνακες και ένα σχέδιο

Ίκαρος, Αθήνα 1978, σσ. 78, 89

 

*

Νίκος Εγγονόπουλος: Αθήνα. 21 Οκτ. 1907 - 31 Οκτ. 1985

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 21.Χ.2015 (Μελάνι, 29χ21 εκ.)

 

***

 

Με μεγάλη καθυστέρηση ξεκινά σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Ζαχαρία Κωστόπουλου (Ζακ)

Πριν από 2 χρόνια και 1 μήνα στο κέντρο της Αθήνας. Στο εδώλιο κάθονται ένας κοσμηματοπώλης, ένας μεσίτης αλλά και τέσσερις αστυνομικοί, παρότι εμπλέκονταν οκτώ.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας από δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του δολοφονηθέντος.

Η πρόταση του εισαγγελέα, που υιοθετήθηκε και από το Δικαστικό Συμβούλιο, διατηρεί το πιο ελαφρύ ποινικό πλαίσιο έναντι των κατηγορουμένων, ενώ είχε απορριφθεί και η μήνυση της οικογένειας για ανθρωποκτονία κατά του συνόλου των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη θανατηφόρα αποκαλούμενη «σύλληψη», αλλά και κατά του διασώστη του ΕΚΑΒ για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρώτο λιντσάρισμα του Ζακ από τους δύο καταστηματάρχες, έγινε και δεύτερο από τους αστυνομικούς.

Ο Ζακ πέθανε από τον άγριο ξυλοδαρμό, που του προκάλεσε πολλαπλά τραύματα, με συνέπεια ισχαιμικό επεισόδιο.

Όλες οι τοξικολογικές εξετάσεις του θύματος είχαν βγει καθαρές.

Να επισημανθεί ότι πριν από τον προσδιορισμό της δίκης στάλθηκε επιστολή διαμαρτυρίας των γονιών του Κωστόπουλου για την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, μιας ακραίας ανθρωποκτονίας που μέχρι στιγμής έχει μείνει αδικαίωτη από κάθε άποψη.

Η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Αννυ Παπαρούσου, έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η κατηγορία δεν είναι η αρμόζουσα για ένα τέτοιο άγριο έγκλημα και ότι είναι μεγάλη η καθυστέρηση της έναρξης της δίκης, ενώ έχει αναφερθεί και στην αστυνομία που

«όχι μόνο δεν συνέβαλε στο έργο της ανάκρισης, αλλά κωλυσιέργησε ώστε να μην έχουμε σήμερα μια πλήρη εικόνα.

Έχουμε εικόνα βέβαια, αλλά δεν γνωρίζουμε γιατί ο Ζακ μπήκε σε αυτό το κοσμηματοπωλείο, δεν γνωρίζουμε αν τον κυνηγούσαν, δεν γνωρίζουμε τι είχε προηγηθεί.

Υπήρχε η πραγματική δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις, αλλά η αστυνομία ούτε προσέγγισε μάρτυρες αυτόπτες, ούτε αναζήτησε οπτικό υλικό, και στη συνέχεια άφησε αφύλακτο το χώρο».

Να σημειωθεί ότι χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Ζακ.

  • Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 6 Νοεμβρίου 2020.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21/10/2020

Από Μποτίλια:

 

*

ΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Απίστευτο «ξέπλυμα» των καταδίκων από την εισαγγελέα

Εκτεθειμένη για άλλη μια φορά η Αδαμαντία Οικονόμου, μετά και τη χτεσινή παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου

Με κραυγαλέο τρόπο επιβεβαιώθηκε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου «ξεπλένει» κυριολεκτικά τους ναζί και εισηγείται σε όλες τις προτάσεις της ότι —πλην Ρουπακιά— όλοι είναι αθώοι και δεν πρέπει να πάνε φυλακή!

Υπενθυμίζουμε ότι η εισαγγελέας και στην πρότασή της για την αναστολή των ποινών αθώωσε για ακόμη μια φορά τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, υιοθετώντας τη χρυσαυγίτικη γραμμή, αλλά και απέκρυψε επιπρόσθετα τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων, υποστηρίζοντας ότι όλα στην υπόθεση είναι «άσπιλα και αμόλυντα».

Και προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει λέγοντας διάφορα απαράδεκτα, όπως ότι

«τήρησαν τους περιοριστικούς όρους», «ήταν γνωστής διαμονής», «είχαν λευκό ποινικό μητρώο», «δεν είναι ύποπτοι φυγής» κ.ο.κ...

Λαμβάνοντας χτες το λόγο, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη αντέκρουσε τον ισχυρισμό της εισαγγελέα για λευκό ποινικό μητρώο των καταδικασμένων χρυσαυγιτών.

Αναφέρθηκε στις καθείρξεις των Λιακόπουλου - Στεργιόπουλου (δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν), Στράτου - Σιατούνη (δολοφονική επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια»), Τσορβά, Παπαβασιλείου (καταδίκη για εμπρησμό σε κατάστημα, τέλεση πράξης από μίσος λόγω φυλής, χρώματος) κ.ά. και ζήτησε να συμπληρωθεί η πρόταση της εισαγγελέα.

Επισήμανε επίσης για το στέλεχος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγό (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης) ότι

«η κυρία εισαγγελέας αναφέρθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν περιοριστικό όρο. Ωστόσο, από τα έγγραφα (...) που προσκόμισε χτες ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης), προκύπτει ότι έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους ο Γιάννης Λαγός. Το δικαστήριο ζητάει να αναζητηθεί, επιμελεία εισαγγελίας, τυχόν βούλευμα που αναφέρεται σε παράβαση περιορισμού διαμονής από τον κατηγορούμενο Λαγό».

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, αφού πήρε τον λόγο, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τα ποινικά μητρώα, λέγοντας ότι τα θεώρησε δεδομένα, ότι είναι γνωστά στο δικαστήριο και ότι τα πήρε υπόψη και αυτά στην πρότασή της...

Παρ’ όλα αυτά «αγρόν ηγόρασε» και παρέμεινε αμετανόητη, επιμένοντας να δοθεί αναστολή σε όλους, καθώς, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, υποστήριξε ότι ακόμα και αυτοί που έχουν πολυετείς καθείρξεις, έχουν αποφυλακιστεί και δεν έχουν παραβιάσει κανέναν περιοριστικό όρο.

Είναι χαρακτηριστική η εξής στιχομυθία χτες στο δικαστήριο:

Πρόεδρος: Για να γραφτεί στα πρακτικά: «Και άρα η πρότασή σας και για αυτούς είναι να ανασταλεί παρά τις ποινές που έχουν και για το ύποπτο φυγής;».

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί, ναι.

«Προκλητική αμνησία της εισαγγελέα»

Για την ιστορία, αξίζει να επαναλάβουμε τα όσα ανέφεραν με προχτεσινή ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπου και έλεγαν:

«Για άλλη μια φορά η εισαγγελέας επέδειξε προκλητική "αμνησία". "Ξέχασε", μεταξύ άλλων, τόσο την παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον Ι. Λαγό όσο και τον μακρύ κατάλογο της εγκληματικής δράσης της ΧΑ ακόμα και μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, μέχρι και πρόσφατα, όπως μαρτυρούν η ρατσιστική επίθεση σε σχολείο του Περάματος από τον Ι. Λαγό, η επίθεση στο στέκι "Ρεσάλτο" στο Κερατσίνι με συμμετοχή κατηγορουμένων, η επίθεση έξω από το χρυσαυγίτικο σωματείο της Ζώνης και πάλι με συμμετοχή κατηγορουμένων, η επίθεση στον φοιτητή Λάζαρη έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, για την οποία μάλιστα υπάρχει σχετική ποινική καταδίκη, οι επιθέσεις σε δικηγόρους Πολιτικής Αγωγής και σε μάρτυρες κατηγορίας κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί μεταξύ άλλων ότι η ίδια η εισαγγελέας, παρότι αναγκάστηκε να αναφερθεί στην προηγούμενη ποινική καταδίκη του Μιχαλολιάκου, το χρέωσε και αυτό στα αμαρτήματα της νιότης...

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μιχαλολιάκος έχει καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε κινηματογράφους που πρόβαλλαν σοβιετικές ταινίες τη δεκαετία του '70. Στο δικαστήριο, άλλωστε, έχουν ήδη αναγνωστεί σχετικές δηλώσεις του όπως "Μου χρεώσαν ότι ανήκα σε τρομοκρατική οργάνωση... Το θεωρώ τίτλο τιμής αυτό το πράγμα" και "Ας με πούνε φασίστα, ας με πούνε όπως θέλουνε... Αν χρειαστεί γινόμαστε και φυγόδικοι..."».

Το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα στις 11 το πρωί, ώστε να προσκομιστεί το βούλευμα που αναφέρεται σε παραβίαση περιορισμού διαμονής από τον Ι. Λαγό.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21/10/2020

 

Βλέπε επίσης από Μποτίλια:

Και εδώ: Δίκη Χρυσής Αυγής

***

Και η καινούργια έκδοση του βιβλίου

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης 

Συγγραφέας: ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η έκδοση προσφέρει στον αναγνώστη ένα συνο-πτικό ενημερωτικό υλικό της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, με τα βασικά επιχειρήματα της Πολι-τικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπως αναπτύχθηκαν στο δικαστήριο μέσα από εκτενή αποσπάσματα των αγορεύσεων των συ-νηγόρων της, καθώς κι ένα σύντομο χρονικό και ντο-κουμέντα της δίκης.

Η συγκεκριμένη δίκη ανέδειξε με αναμφισβήτητο τρόπο δύο αλληλένδετα συμπεράσματα: Πρώτο, τη ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, ως κίνητρο της εγκληματικής δράσης της, και δεύτερο, τον εγκλη-ματικό χαρακτήρα της, που είναι συνυφασμένος με τη συγκρότηση και λειτουργία της ναζιστικής πολιτικής οργάνωσης.

Το ΚΚΕ δεν έχει την αυταπάτη ότι η Χρυσή Αυγή, όπως και κάθε εγκληματική φασιστική-ναζιστική ορ-γάνωση, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στις αίθου-σες των δικαστηρίων, χωρίς φυσικά να υποτιμάει και αυτήν την πλευρά.

Η καλύτερη απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με την απομόνωσή τους παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, σε κάθε γειτο-νιά.

Με την πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννά και τρέφει το φασισμό, με τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.