Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ανακοίνωσε «λουκέτο» στην εστίαση - Απουσιάζουν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και ΜΜΜ
*
Δείτε εδώ την λίστα με τους ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται
*
Σάββατο 31/10/2020 - 12:46 - Ενημέρωση: Σάββατο 31/10/2020 - 15:40
Εναποθέτοντας ακόμη και τώρα, στην έξαρση της πανδημίας, την προστασία της ζωής του λαού στην «ατομική ευθύνη», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ένα πακέτο νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν για ένα μήνα.
Το βασικό μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη 3 Νοέμβρη, είναι η αναστολή της λειτουργίας της εστίασης στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.
Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό»
Σάββατο 31/10/2020 - 13:39
Σε δήλωσή του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει τα εξής:
«Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Σήμερα αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι επικίνδυνος, αν δεν έχει στο επίκεντρό του τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό.
Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει πάλι στο λαό την ευθύνη για ένα ενδεχόμενο lockdown. Όμως το δίλημμα lockdown ή αυτοπροστασία είναι ψεύτικο και παραπλανητικό. Τα όποια περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα και στην ΕΕ, έχουν ως κριτήριο τις “αντοχές” της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα προστάτευαν αποτελεσματικά την υγεία και τη ζωή των λαών.
Τώρα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει: Στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι ΜΕΘ, μαζικά τεστ και ο κρατικός έλεγχος ευαίσθητων χώρων, όπως οι οίκοι ευγηρίας. Στην αποσυμφόρηση σχολείων και μέσων μεταφοράς. Στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων στους χώρους δουλειάς, με έλεγχο για την τήρησή τους. Σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, μικροεπαγγελματίας, δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στον Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί τα βάρη και οι συνέπειες και της προηγούμενης περιόδου. Και εννοείται ότι εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα, που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα.
Πάνω από όλα τα παραπάνω -απόλυτα αναγκαία κι αυτονόητα- αιτήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του λαού, των εργαζομένων, των υγειονομικών. Μόνο αυτοί μπορούν να επιβάλλουν την εφαρμογή τους.
Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα οριστικό lockdown σε όλες τις πολιτικές καπιταλιστικής διαχείρισης, που θυσιάζουν την υγεία του λαού στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου».
Ωστόσο, απουσιάζουν τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης,
- η πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ όπου επικρατεί «σαρδελοποίηση»,
- η μείωση των μαθητών ανά τάξη στις οποίες στοιβάζονται 25 και παραπάνω παιδιά και
- άλλα στοιχειώδη μέτρα όπως τα μαζικά τεστ και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
Εκκωφαντική επίσης είναι η απουσία προγραμματισμού για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο έχει ήδη φτάσει στα όριά του, αφού δεν ενισχύθηκε επί της ουσίας, εφτά μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας.
Ομολογώντας τη «γύμνια» του συστήματος υγείας, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι νέοι περιορισμοί επιβάλλονται
«γιατί τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σύντομα, η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η χώρα θα χωριστεί σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις. Στην πρώτη, τη Ζώνη Επιτήρησης, θα ενταχθούν οι περιοχές με «πράσινο» και «κίτρινο χρώμα». Στη δεύτερη, τη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, θα ενταχθούν οι περιοχές με «πορτοκαλί» και «κόκκινο χρώμα», ανάμεσά τους η Θεσσαλονίκη και η Αττική.
Στη Ζώνη Επιτήρησης θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, θα περιοριστεί η κυκλοφορία από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί και θα επιβληθεί τηλεργασία κατά 50% στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επίσης, θα απαγορευτούν οι συναθροίσεις και θα υπάρξει τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
Στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου θα ανασταλεί η λειτουργία των χώρων εστίασης (εξαιρείται το delivery και το take away) και όλων των χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης (θέατρα, κλειστά γυμναστήρια, κινηματογράφοι, κ.λπ.).
Παράλληλα, θα διατηρηθούν όλα τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα (μάσκες παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, κ.α.). Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Η έλλειψη μέτρων κάνει «μπαμ» και αυτοί το χαβά τους...
Εκτός από τη μετάθεση των κρατικών ευθυνών στον αυτόματο πιλότο της «ατομικής ευθύνης» ελλείψει ουσιαστικών μέτρων, εξίσου προκλητική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για την εμφάνιση και τη γιγάντωση του δεύτερου κύματος.
Το άνοιγμα του Τουρισμού με πρωτόκολλα-«λάστιχο», πλήρως προσαρμοσμένα στις επιδιώξεις των μεγαλοξενοδόχων, των τουριστικών γραφείων και των αεροπορικών εταιρειών είναι σαν να μην έγινε ποτέ, καθώς ο πρωθυπουργός φόρτωσε την ευθύνη σε όλους τους άλλους εκτός από την κυβέρνηση και προσέδωσε σχεδόν μεταφυσικά χαρακτηριστικά στην πανδημία.
«Δυστυχώς, ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών», είπε, αποσιωπώντας ότι η υπευθυνότητα των πολλών πάει στράφι εάν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη υπευθυνότητα από τη μεριά του κράτους, το οποίο είναι πολύ ικανό όταν είναι να ενισχύσει το κεφάλαιο και παντελώς ανίκανο όταν είναι να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες.
«Όπως την άνοιξη πετύχαμε ν’ αποκρούσουμε τον ιό και το καλοκαίρι επανεκκινήσαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ελέγχοντας τις δυσκολίες, έτσι και τώρα οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά. Και με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών», είπε, καθώς η πραγματική έγνοια της κυβέρνησης είναι πως το κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό σύστημα θα ξεπεράσουν με τους λιγότερους κραδασμούς την πανδημία. Άλλωστε, η ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου είναι και η βασική αιτία που η κυβέρνηση δεν «ξοδεύει» χρήματα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αλλά τα φιλάει για να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Διευκρίνισε δε πως «δεν μιλάμε για συνολικό "πάγωμα" της καθημερινότητας», γιατί «ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».
Όλα για το κεφάλαιο
Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, το οποίο όπως και στην αρχή της πανδημίας θα πριμοδοτήσει ως επί το πλείστον τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται, «δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας», λαμβάνοντας την πενιχρή αποζημίωση «ειδικού σκοπού».
Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, «αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων» και «για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες», σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, «υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων», δηλαδή μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
Για τις επιχειρήσεις ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε δύο νέες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, καθώς και τη δυνατότητα αναστολής της πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων -ένα μέτρο που απλώς μεταθέτει για αργότερα το σφίξιμο της θηλιάς για τους αυτοαπασχολούμενους της εστίασης.
Επίσης,
«η υποχρεωτική τηλεργασία επεκτείνεται σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας»
Επεκτείνεται, παράλληλα, «το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου».
Με κυνικό και προκλητικό τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία για να περάσει μια σειρά αντεργατικά μέτρα, με πιο χαρακτηριστικό και εμβληματικό παράδειγμα το νομοσχέδιο Βρούτση, που βάζει ταφόπλακα στην κορυφαία κατάκτηση της εργατικής τάξης, το οκτάωρο.
Τα αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν με τις ΠΝΠ, τα οποία παγιώνονται και μπροστά στο δεύτερο κύμα, προετοίμασαν το έδαφος για αυτό το αντιλαϊκό έκτρωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.