ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επικίνδυνες οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπου ετοιμάζεται συνεκμετάλλευση και άλλες υποχωρήσεις
Δευτέρα 26/10/2020 - 12:30 - Ενημέρωση: Δευτέρα 26/10/2020 - 14:33
Την ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στην πανδημία, εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.
Υπογράμμισε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένα θερμό επεισόδιο, ενώ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ετοιμάζουν όσο πιο σύντομα γίνεται τον «διάλογο» που οδηγεί σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και σε άλλες υποχωρήσεις.
Με αφορμή τη συζήτηση για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ανέφερε πως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες γιατί τα κυβερνητικά στελέχη έφτασαν να χαρακτηρίζουν «εθνικισμό» την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματός και καθόρισαν στα 6 ν.μ. την «κόκκινη γραμμή» για το «Ορούτς Ρέις» ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε μια αμφιλεγόμενη και καιροσκοπική πρόταση που μπορεί να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Επίσης, εξέφρασε τις θέσεις του ΚΚΕ για αυτό το ζήτημα.
Αναφερόμενος στην πανδημία, όπου όπως είπε, οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, επισήμανε ότι πρέπει άμεσα, τώρα να γίνουν πολλές μαζικές προσλήψεις στο σύστημα υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, εξασφάλιση υποδομών, αυστηρά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση των ΜΜΜ και αραίωση των σχολικών τάξεων.
Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα και ανέδειξε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το έγκλημα.
Η συνέντευξη:
«Καλημέρα κ. Κουτσούμπα, χρόνια πολλά.
Ευχαριστώ, χρόνια πολλά σε όλους τους Δημήτρηδες και τις Δημητρούλες.
Θέλω να ξεκινήσω, πριν πάμε στα εθνικά θέματα, για τα οποία σας κάλεσα σήμερα, θέλω να μας κάνετε ένα σχόλιο για όσα έγιναν στη βουλή, αλλά και για το πτωχευτικό νομοσχέδιο και το πως το βλέπετε. Κυρίως, προσπαθούμε όλοι να καταλάβουμε παρακολουθώντας τη συζήτηση που έγινε στη βουλή, τελικά με την α’ κατοικία τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιος εγκατέλειψε την προστασία της και ποιος όχι.
Το έγκλημα δυστυχώς, εξελίσσεται εδώ και μια 10ετία από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας προωθούσε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις εις βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, την περίοδο μάλιστα που όλοι έλεγαν ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα” ή κατά διαστήματα έλεγαν “πάρτε δάνεια”, “θα σας στηρίξουμε” κ.λπ. Βέβαια, με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, έστελνε τα ΜΑΤ και χτυπούσε τον κόσμο, έφτιαξε ως ιδιώνυμο αδίκημα το ζήτημα της αντίστασης κατά των πλειστηριασμών α’ κατοικίας και τώρα έρχεται η ΝΔ και φέρνει επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών, όπως καταγγείλαμε και στη βουλή, βάζει τον “ηλεκτρονικό χαφιέ” για το φακέλωμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε την προστασία της α’ κατοικίας, η ΝΔ τώρα συστηματοποιεί τη διαδικασία του προηγούμενου νόμου και του νόμου Κατσέλη, που προέβλεπε υπολογισμό και εκποίηση περιουσίας, τώρα προχωρά σε όλα τα ιδιωτικά χρέη, εκτός απ’ τα χρέη στο κράτος. Είναι δηλαδή συνέχεια τέτοιων αντιδραστικών νομοσχεδίων και προτάσεων από τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα η οποία δυστυχώς δεν έχει τέλος. Και φυσικά “συνένοχος στο έγκλημα”, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε με αυτή την πρόταση να ρίξει τα βάρη μόνο στο “συνεταίρο”, στον άλλο “ένοχο του εγκλήματος”, στη ΝΔ, που αρπάζει τη λαϊκή κατοικία και περιουσία, με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, μήπως και ξεχάσει ο λαός -τουλάχιστον αυτό εκτιμώ- και πέσει στα μαλακά ο ίδιος ο Τσίπρας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτός ουσιαστικά άνοιξε και προώθησε παραπέρα αυτό το έγκλημα.Έρχομαι τώρα Γραμματέα στα εθνικά μας θέματα, που είναι και πολύ επίκαιρα. Σήμερα έχουμε άλλωστε και τον Λαβρόφ στην Αθήνα, μετά από πολύ καιρό. Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας γι’ αυτή τη συζήτηση που γίνεται για την “κόκκινη” γραμμή στα 6 ή στα 12 ν. μίλια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεσα να πάμε σε επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια, η κυβέρνηση λέει “έχουμε το δικαίωμα αυτό, αλλά θα το κάνουμε όταν αυτό είναι εθνικά συμφέρον και όχι σαν παρακολούθημα των προκλήσεων του Ερντογάν”. Τι γίνεται μ’ αυτό το θέμα και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για το χώρο ανάμεσα στα 6 και τα 12 μίλια;
Κατ’ αρχήν να πω ότι έχουν τεράστιες ευθύνες και η κυβέρνηση της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα στελέχη τους με αυτές τις τοποθετήσεις. Η ΝΔ φτάνει να χαρακτηρίζει ακόμα και εθνικισμό την άσκηση του δικαιώματος που έχει η χώρα...
Ελπίζω να μην εννοούσε αυτό, να εννοούσε κάτι άλλο...
Όλοι ελπίζουμε, αλλά τέλος πάντων αυτό ειπώθηκε. Και απ’ αυτή τη σκοπιά να προσέχουν το τι λένε τα κυβερνητικά στελέχη, ιδιαίτερα αν είναι και υπουργοί. Όπως ήταν και απαράδεκτη η κυβερνητική θέση που ειπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, που καθόρισε ως “κόκκινη” γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων, γιατί όλα αυτά αφήνουν περιθώρια, δίνουν άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Ερντογάν με το Ορούτς Ρέις, ιδιαίτερα κοντά στο Καστελόριζο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ την άλλη μεριά με μία -κατά την άποψή μας- αμφιλεγόμενη και καιροσκοπική θέση, περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια μόνο νότια και ανατολικά της Κρήτης, εδώ και τώρα, τροφοδοτεί την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αυτή την περίοδο. Εμείς θεωρούμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα και για τη χώρα μας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, όμως την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι σήμερα δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό -παρότι είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο από τη διεθνή σύμβαση- μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, υπέρ των συμφερόντων της χώρας ή να λειτουργήσει για παράδειγμα ως πανάκεια, όπως προβάλλεται, για να δώσει απάντηση δήθεν στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, μπορεί να περιπλέξει ακόμη παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει ανταγωνισμούς και αντιθέσεις που βέβαια είναι σε βάρος των λαών όλης της περιοχής.
Οι προβλέψεις που κάνετε και ρωτώ γιατί μπορεί να έχω διαφορετικές απόψεις πολιτικά από τις δικές σας, αλλά πρέπει να σας πως κ. Κουτσούμπα ότι στα εθνικά θέματα και των διεθνών ισορροπιών τις παραδέχομαι τις αναλύσεις και πέφτετε πολύ συχνά μέσα στο τι πρόκειται αν συμβεί. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω πως βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα με την Τουρκία, η Ευρώπη θα παίξει κάποιο ρόλο σε σχέση με το να συγκρατηθεί ο “γιαλαντζί”, όπως των αποκαλώ εγώ, Σουλτάνος και να μαζέψει τις προκλήσεις του ή θα τον αφήσουν να συνεχίσει να ανεβάζει το θερμόμετρο επικίνδυνα υψηλά στην Ανατ. Μεσόγειο;
Οπωσδήποτε άλλο η Ευρώπη, άλλο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ισχυρά οικονομικά, στρατιωτικά, γεωπολιτικά συμφέροντα με την Τουρκία. Τα βασικά κράτη-μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στην άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ και βεβαίως δε θέλουν να υπάρξει κανένας κλονισμός της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και θέλουν ξανά να συνεργαστούν μαζί της, γιατί έχουν πάρα πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ιδιαίτερα οι ισχυρές χώρες, όπως είναι η Γερμανία και άλλες. Η βασική επιδίωξη του Ερντογάν, απ’ ότι φαίνεται, είναι η άσκηση πίεσης, η συνεχής αυτή προβολή των απαράδεκτων διεκδικήσεων που έχει. Είναι και μια προσπάθεια εμπέδωσης και στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινή γνώμη και στις κυβερνήσεις των δικών του αιτημάτων, η κατοχύρωση στους συμμάχους του, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, των διεκδικήσεων που έχει και για τα ανταλλάγματα που θεωρεί ότι θα του δώσουν -και αυτός κάτι θα δώσει- και άρα οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες. Ας πούμε: θερμό επεισόδιο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, το ζήτημα είναι -κατά την άποψή μας- ποιος θα το χρεωθεί αυτό το επεισόδιο ή την πολεμική εμπλοκή και γι’ αυτό προφανώς δεν έχει ακόμη γίνει. Άρα, λοιπόν, για εμάς δεν υπάρχει το δίλημμα: “διάλογος ή πολεμική εμπλοκή”. Όλοι μιλάνε για “διάλογο” και ο Ερντογάν μιλάει για “διάλογο” και όλοι λένε “διάλογο”, αλλά κάθε φορά το περιεχόμενο του διαλόγου είναι το θέμα. Βέβαια αυτό το ζήτημα είναι ανοιχτό, γιατί ο Ερντογάν έχει διεκδικήσεις με τη “γαλάζια πατρίδα”, έχει ανοίξει όλα τα θέματα, γενικώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι στη λογική του διαλόγου, αλλά απ’ τη σκοπιά της υποχώρησης της Ελλάδας σε απαιτήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης άρα ετοιμάζεται -κατά την άποψή μας- όσο γίνεται πιο σύντομα μέσω αυτού του διαλόγου και η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, της Ανατ. Μεσογείου και άλλες υποχωρήσεις.
Γραμματέα θέλω να ρωτήσω αν κατά τη γνώμη σας η Χάγη μπορεί να αποτελέσει λύση για τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το ρωτώ και με αφορμή την τελευταία Ελληνοαλβανική Συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στο Ιόνιο.
Η Χάγη δε θα λύσει τα προβλήματα κατά την άποψή μας. Και δεν το λέμε μόνο, επειδή είναι όργανο συμφερόντων ισχυρών κρατών, έτσι όπως έχει γίνει - δεν υπάρχει πλέον καν η παλιά ισορροπία στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι κι έτσι θα ‘ταν αντικειμενικά, να πιέσει σε μια πιο ας την πούμε δίκαιη, πιο ορθή λύση. Για παράδειγμα θέλει συνυποσχετικό με την Τουρκία. Η Τουρκία θα τα βάλει όλα. Έχουμε χθεσινή δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, υπουργού της κυβέρνησης του Ερντογάν που μιλάει, ότι βάζει όλες τις διεκδικήσεις που έχει. Και φυσικά για την ελληνοαλβανική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο έχουμε ερωτηματικά. Για παράδειγμα, τι θα περιέχει το συνυποσχετικό συγκεκριμένα μεταξύ Ελλάδας κι Αλβανίας; Γιατί για να πας στη Χάγη πρέπει να έχεις υπογράψει το συνυποσχετικό. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μειωμένη επήρεια στα Διαπόντια νησιά, εκεί γύρω στην Κέρκυρα, στη Συμφωνία με την Ιταλία πριν, για την ΑΟΖ κλπ. Κι αυτό πλέον αποτελεί προηγούμενο. Κι αυτά έχουν σχέση και με την Αλβανία, με τις διεκδικήσεις ή τελοσπάντων με τις διαφορές που θα πάνε στη Χάγη. Ήδη, δηλαδή, είχαμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Συμφωνία με την Ιταλία, τουλάχιστον ως προς τα θέματα της αλιείας. Άρα, εδώ είναι ερωτηματικά και από αυτή τη σκοπιά είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και για το τι θα περιέχει το συνυποσχετικό μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας και ποια θα είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά και συνολικότερα αυτού που ονομάζεται “Χάγη” σήμερα.
Τώρα, θέλω κι ένα σχόλιο σας για τη σημερινή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, του Λαβρόφ, στην Αθήνα που είναι η πρώτη επαναπροσέγγιση Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς το τελευταίο διάστημα είδαμε σφιχταγκαλιασμένες τη Μόσχα και την Άγκυρα. Βέβαια, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν τα σύννεφα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Ναι, κι όχι μόνο αυτά τα σύννεφα. Έχουν πάντα. Είναι σχέση αγάπης και μίσους συνεχώς, για να μη ξεχνάμε ότι στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία κάνει συνεχή στρατιωτικά πολεμικά γυμνάσια και ασκήσεις με το ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ ειδικότερα, με τον αμερικάνικο στρατό, με στόχευση βέβαια τη Ρωσία. Εκεί είναι η γραμμή, που είναι η γενικότερη γραμμή του ΝΑΤΟ, της περικύκλωσης της Ρωσίας. Και βέβαια είναι καλό ότι γίνονται επισκέψεις, ανταλλάσσονται απόψεις και η επίσκεψη του Λαβρόφ έχει τέτοια σημασία, μετά από πολύ καιρό. Εμείς θα την παρακολουθήσουμε, θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματά της. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα έχει ψηφίσει όλες τις αποφάσεις, έχει συμμετάσχει σ’ αυτήν την απαράδεκτη και επικίνδυνη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα, ούτε του ελληνικού λαού ως σύνολο, ούτε της Ελλάδας, της χώρας μας.
Τώρα θέλω να κλείσω και μ’ ένα σχόλιο για την πανδημία. Μπορεί να είχαμε συμφωνήσει ότι θα μιλήσουμε για τα εθνικά θέματα, αλλά η πανδημία είναι σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή. Καταγράφουμε καθημερινά 800 και 900 κρούσματα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προβλέπει ότι αν τα μέτρα δεν τηρηθούν με επιμέλεια μπορεί να φτάσουμε και στα 4.000 κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβρη. Πώς βλέπετε τη διαχείριση την κυβερνητική σε όλο αυτό το ζήτημα; Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να γίνει διαφορετικά;
Καλά εξυπακούεται ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή αυτού του δεύτερου μεγάλου κύματος. Οι εξελίξεις γίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές, όταν δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα, δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις, δεν αναπτύσσονται οι υποδομές, δεν προχωρούν σε άλλα πιο αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα για δομές που χρειάζονται ειδική ενασχόληση, ειδική βοήθεια και ειδική στήριξη και έλεγχο. Και φυσικά θεωρούμε ότι δεν είναι ουσιαστική λύση ούτε ένα μερικό, ούτε ένα γενικό lockdown. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, άμεσα τώρα, πολλές μαζικές προσλήψεις, νοσηλευτών, γιατρών, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, εξασφάλιση υποδομών, αυστηρά μέτρα σε χώρους δουλειάς, όπου βρίσκονται μαζικά άνθρωποι, εργαζόμενοι και δουλεύουν σε πολύ δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες, οχτάωρο και βάλε με τις υπερωρίες, σήμερα. Χρειάζονται αυστηρά μέτρα σε οίκους ευγηρίας, σε ευαίσθητες δομές, σε νοσοκομεία, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Χθες, γυρνούσα από τη Βουλή κι έβλεπα όλα τα λεωφορεία να είναι “τίγκα”. Οι άνθρωποι όρθιοι μέσα, άλλοι καθιστοί ο ένας δίπλα στον άλλον. Και μάσκες που φοράνε δεν καλύπτει αυτό. Ο ένας φταρνίζεται, ο άλλος βγάζει τη μάσκα γιατί θέλει να πιει λίγο νερό ή για να πάρει το χάπι του, γιατί είναι γέροντες κλπ, άρα μην το συζητάμε αυτό. Χρειάζεται αραίωμα των τάξεων στα σχολεία, δεν μπορεί να κλείνουν. Μας έλεγαν ότι κλείνουν δήθεν με τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις, που οι μαθητές ζήταγαν να γίνει πράξη αυτό το αίτημα και τώρα κλείνουν ένα ένα τα τμήματα, ένα ένα τα σχολεία από κορωνοϊό. Που θα φτάσουμε πάλι; Να γίνει αραίωμα των τάξεων και με ενίσχυση νέων αιθουσών. Μπορούν να βρεθούν αίθουσες σε όλους τους χώρους, μπορούν να βρεθούν καθηγητές, είναι έτοιμοι περιμένουν στην ουρά οι αναπληρωτές, χώρια ότι χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί. Άρα, λοιπόν, η επίκληση της ατομικής ευθύνης σήμερα, όχι μόνο είναι κολοβή, όταν δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα μέτρα εκ μέρους του κράτους εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά είναι κι επικίνδυνη όταν λες στον άλλον εσύ έχεις την ευθύνη, μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση, μέσα σε όλον αυτόν τον προβληματισμό, τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στον κόσμο για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του από τα οικονομικά ζητήματα, μέχρι τα εθνικά, μέχρι τα θέματα υγείας και ζωής του ίδιου και των παιδιών του.
Ευχαριστώ θερμά των ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα. Γραμματέα Χρόνια Πολλά, να είστε γερός.
Ευχαριστώ κι εσείς να είστε καλά. Καλή δύναμη σε όλους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.