Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Ρίτσος: Καντάτα γι' αυτούς που αγωνίστηκαν και πάλεψαν μέσα από το Κόμμα (2 VIDEO - ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ
«Η "Καντάτα για τη Μακρόνησο" ανήκει σε αυτούς που αγωνίστηκαν και πάλεψαν μέσα από το Κόμμα»
Δευτέρα 26/02/2018 - 16:04 - Ενημέρωση: Δευτέρα 26/02/2018 - 19:33
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ και ο Θάνος Μικρούτσικος, με αφορμή τις τρεις συναυλίες που θα πραγματοποιήσει ο μουσικοσυνθέτης και θα είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Στη συνέντευξη, που δόθηκε στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι τεράστια τιμή για το ΚΚΕ να ξεκινά το φετινό εορτασμό με αυτά τα αριστουργήματα της Τέχνης, με έναν πολύ μεγάλο συνθέτη της πατρίδας μας»:

Η δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

«Δεν μπορούσα να πω παραπάνω λόγια από αυτά που είπε ο ίδιος ο Θάνος πριν. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι: Αποτελεί τεράστια τιμή για το ΚΚΕ να ξεκινά το φετινό εορτασμό με αυτά τα αριστουργήματα της Τέχνης, με έναν πολύ μεγάλο συνθέτη της πατρίδας μας, με έναν άνθρωπο πολιτικοποιημένο, που όχι μόνο τον καίει η Ιστορία, αλλά ζει την ίδια την Ιστορία, φέρνει την Ιστορία, το παρελθόν, στο σήμερα, ζωντανά μέσα από την τέχνη του και κυρίως φλογίζει τις καρδιές μας και το νου μας για το μέλλον και αυτό αφορά και τις μελλούμενες γενιές.
Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ από βάθος καρδιάς».
Ο Νίκος Σοφιανός στάθηκε ιδιαίτερα στην «Καντάτα για τη Μακρόνησο», ένα πρωτοποριακό έργο που αναφέρεται σε μια ηρωική σελίδα της Ιστορίας μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για ένα έργο που συγκρούεται ο εφιάλτης και η φρίκη ενός συστήματος με το ηρωικό μεγαλείο, την ηθική ανάταση των βασανισμένων. Ενα έργο που παρουσιάζεται ολόκληρο, μετά την πρώτη παρουσίασή του το 1976 στο Σπόρτινγκ». 
Σημείωσε ότι στα 43 από τα 100 χρόνια που υπάρχει το Κόμμα, τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου μας συντροφεύουν, τα γνώρισαν και τα γνωρίζουν και τα τραγουδούν γενιές συντρόφων και ΚΝιτών.
Ακόμα σημείωσε ότι οι συναυλίες εντάσσονται σε ένα συνολικότερο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα ξεδιπλωθεί αυτή τη χρονιά, που θα κορυφωθεί στις 25 Νοέμβρη με μια μεγάλη εκδήλωση και το Δεκέμβρη με Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για την επίδραση του κομμουνιστικού κινήματος στη λογοτεχνία.  
Ο Θάνος Μικρούτσικος ανέφερε ότι οι τρεις συναυλίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των 100 χρόνων του ΚΚΕ και αφιερώνονται από μένα στο Κόμμα σημαίνουν πολύ μεγάλη συγκίνηση και τιμή, γιατί είναι το πιο ιστορικό κόμμα στην Ελλάδα, γιατί αυτό το κόμμα αποδεδειγμένα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε έναν αυξανόμενο βάρβαρο κόσμο που ο καπιταλισμός δημιουργεί και γιατί υπάρχουν κάποιες οριακές περιπτώσεις που ένα έργο Τέχνης εκτός από τους δημιουργούς του ανήκει και σε κάποιους άλλους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, ανήκει και σε αυτούς που αγωνίστηκαν και πάλεψαν μέσα από το Κόμμα αλλά και δίπλα σε αυτό σε ζοφερούς καιρούς. 
Το «παρών» έδωσαν δύο από τους τραγουδιστές που θα τραγουδήσουν στις συναυλίες, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Κώστας Καζάκος.
Οι τρεις συναυλίες θα πραγματοποιηθούν:
  • Στις 11 Μάρτη, στην Αθήνα, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου, στο ύψος του Άλσους Βεΐκου).
  • Στις 23 Μάρτη, στην Πάτρα, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος».
  • Την 1η Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί Ντε Σπορ.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.