Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο εθνικισμός του Σκοπιανού, τα παραμύθια της δίκαιης ανάπτυξης, το διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα, οι αυτ-απάτες της κάθαρσης, τα αναπαλαιομένα Κινήματα Αλλαγής και η συμπόευση με το αιώνια νεανικό ΚΚΕ

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Documento»
Κυριακή 11/02/2018 - 15:39
Διαβάστε τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Documento» και τη δημοσιογράφο Νατάσα Ρουγγέρη, την Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018.
Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη: 
«Πιστεύετε ότι η συγκυρία πράγματι ευνοεί την επίλυση του "Σκοπιανού" και πώς κρίνετε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα;
Η “ευνοϊκή συγκυρία” αφορά στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ τον Ιούλη, καθώς και τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων λόγω των επενδύσεών τους στα Σκόπια. Η κυβέρνηση κόπτεται να επιλύσει το “Σκοπιανό”, στην πραγματικότητα να προωθήσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ τα “έχουν σπάσει” με την Τουρκία και θέλουν να αποσπάσουν χώρες από την επιρροή της Ρωσίας. Με δυο λόγια την “εργολαβία" για τις δουλειές των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, την έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό ακριβώς λέει και ο πρέσβης των ΗΠΑ όταν χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ως “μεντεσέ”. Και σε όσους διαδήλωναν για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ενώ τώρα μιλούν για "ειρήνη και σταθερότητα", τους θυμίζουμε: Η τελευταία αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια έχει τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και είναι σφραγίδα βαμμένη με το αίμα των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Εάν γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το "Σκοπιανό" θα συμμετάσχετε;
Δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές, όπως γνωστές είναι και οι θέσεις της κυβέρνησης που έχει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Τώρα, αν γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εμείς θα πάμε και θα καταθέσουμε τις θέσεις μας, ενημερώνοντας πλατιά τον ελληνικό λαό.
Εάν έρθει στη Βουλή συμφωνία για το "Σκοπιανό", που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό erga omnes και δεσμεύσεις για μη αλυτρωτικές διαθέσεις, θα την υπερψηφίσει το ΚΚΕ;
Συμφωνία που θα προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και γενικές “υποσχετικές” για απάλειψη αλυτρωτικών διαθέσεων, μιας και οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον, δεν αποτελεί λύση. Επίσης, λύση προς όφελος των δύο λαών, συνολικά των λαών των Βαλκανίων, δεν μπορεί να υπάρξει στο έδαφος των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, οι οποίοι περιλαμβάνουν την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ σ΄αυτό τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό τον Ιούλη. Αντιλαμβάνεστε ότι το ΚΚΕ μια τέτοια συμφωνία δεν θα την ψηφίσει στη Βουλή.
Πώς κρίνετε την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο;
Το συλλαλητήριο αυτό, όπως και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, τόσο από την άποψη των διοργανωτών, όσο και από την άποψη των ομιλιών, των συνθημάτων και του περιεχόμενου, εκθείαζε τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, έδινε άλλοθι στο σκοταδισμό, το φασισμό και το ναζισμό, καλλιεργούσε τον αλυτρωτισμό σε βάρος γειτονικών λαών, έριχνε νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού του λαού με την ονοματολογία και αποσιωπούσε τα κεντρικά προβλήματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ήδη σας έχω περιγράψει.
Αν το καλοκαίρι βγούμε από το μνημόνιο, έστω και τυπικά, πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι στην οικονομική και κοινωνική πολιτική προς όφελος του λαού;
Μπορώ να σας απαριθμήσω τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση για μετά το ‘19 και το ‘20, για τα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Και αν σ΄ αυτά προσθέσουμε τι θα φορτώσει στις πλάτες του λαού η μόνιμη επιτροπεία της ΕΕ, τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν για όλα τα κράτη της, ούτε για τυπική, ούτε για πραγματική έξοδο από τα μνημόνια δεν θα μπορούμε να μιλάμε. Αλλαγές προς όφελός του μπορεί να επιβάλει μόνο ο ίδιος ο λαός, αν αξιοποιήσει την πείρα του, προσπεράσει τις παγίδες που στήνει το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του. Αν απορρίψει τα παραμύθια της κυβέρνησης που βαφτίζει “δίκαιη” την ανάπτυξη της κερδοφορίας των καπιταλιστών, δηλαδή βαφτίζει δίκαιη την εκμετάλλευση, την ανεργία και την υποαπασχόληση, το να τα παίρνει από τους φτωχούς για να τα μοιράζει στους πιο φτωχούς κι αυτό να το βαφτίζει βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Μόνο αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να κάνει ο ίδιος πράξη το δίκιο του, με δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα και κοινωνική συμμαχία μπορεί να υπάρξει πραγματική και ριζική οικονομική και κοινωνική ανατροπή.
Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα πάει σε πρόωρες εκλογές;
Αντί να κουβεντιάζουμε πότε θα γίνουν εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει τι διαφορετικό μπορεί να προκύψει από τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Και το διαφορετικό δεν είναι όσοι και όσες απογοητεύτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ να γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους, παραμένοντας όμως στο ίδιο σημείο, ούτε να κοιτάνε πίσω στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το διαφορετικό είναι να βαδίσουν μπροστά, στο πλάι του ΚΚΕ, δυναμώνοντάς το παντού, ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Γιατί απέναντι στο ρεαλισμό της υποταγής στο κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στην υποταγή στην "κυβερνητική καρέκλα", υπάρχει ο ρεαλισμός της σύγκρουσης, των ριζικών αλλαγών. Άλλωστε, ό,τι κατέκτησε ο λαός μας, το κατέκτησε καταθέτοντας αγώνες και θυσίες σε αυτόν το δρόμο.
Πώς κρίνετε τη συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς; Πιστεύετε ότι πρόκειται για ανανέωση ή για αναπαλαίωση;
Η εκτίμησή μας είναι ότι τη χρονιά που διανύουμε θα ενταθούν οι διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, με βασικό στόχο βέβαια τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας στα όρια του συστήματος. Ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, τους δύο σημερινούς βασικούς πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, η άρχουσα τάξη επιδιώκει την ύπαρξη ενός ακόμη κόμματος - μπαλαντέρ, το οποίο βεβαίως και θα συμπληρώσει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας με κορμό τον ένα ή τον άλλο πόλο. Αυτό το ρόλο προορίζεται να παίξει η ονομαζόμενη κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την προσπάθεια αναπαλαίωσης, αναβάπτισης -χρησιμοποιείστε όποιο όρο θέλετε- ως “Κίνημα Αλλαγής”.
Υπάρχει κάποιος πολιτικός φορέας εντός ή εκτός Βουλής με τον οποίο το ΚΚΕ θα μπορούσε να συνεργαστεί;
Υπάρχουν εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοπασχολούμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες, αγρότες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που είναι μέλη, οπαδοί ή ψηφοφόροι των κομμάτων και της σημερινής Βουλής και κομμάτων που βρίσκονται εκτός Βουλής. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε για συνεργασία, συμπόρευση και δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό.
Η δικογραφία για την υπόθεση "Novartis", που αποκάλυψε πρόσφατα το Documento, και αφορά στην εμπλοκή δύο πρώην πρωθυπουργών και αρκετών πρώην υπουργών, διαβιβάστηκε ήδη στη Βουλή. Πώς σχολιάζετε την υπόθεση; Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;
Και για την υπόθεση "Novartis", ζητήσαμε την πλήρη διερεύνησή της, όπως κάναμε για όλες τις αντίστοιχες υποθέσεις και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα καλλιεργήσουμε αυταπάτες περί δήθεν “κάθαρσης”, όταν και στο χώρο του φαρμάκου κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ούτε βέβαια να παίξουμε σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού. Σε ό,τι αφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ως κόμμα έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει την αλλαγή του σημερινού άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών. Έχουμε προτείνει να περιοριστεί ή και να φύγει τελείως η αρμοδιότητα από τη βουλή και να ακολουθείται η κανονική διαδικασία, όπως στους υπόλοιπους πολίτες.
Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Τι είναι αυτό που κάνει σύγχρονο το μήνυμα του ΚΚΕ στη σημερινή πραγματικότητα;
Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που προβάλλει το πραγματικά “σύγχρονο και νέο” στην σημερινή εποχή, που συμπυκνώνεται στη θέση να μπορεί να απολαμβάνει όλος ο εργαζόμενος λαός τον πλούτο που παράγει, να χρησιμοποιούνται τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη με την δουλειά της δημιουργεί, για να δουλεύει το πολυάριθμο εργατικό, επιστημονικό, τεχνικό, ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, ψυχαγωγία, συμμετοχή στην άσκηση και τον έλεγχο της εξουσίας, αλλά με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν συνολικά πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής. Όλα αυτά, σήμερα, εμποδίζονται από τον ανταγωνισμό της κερδοφορίας των λίγων, την αναρχία της παραγωγής, δηλαδή το ίδιο το σάπιο και διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα που αναπαράγει μόνο οικονομικές κρίσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους».
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.