Έρευνα με περισσότερους από 1.000 βρετανούς εργοδότες δείχνει ότι έξι στους δέκα πιστεύουν πως οι γυναίκες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν σε μια συνέντευξη εάν είναι έγκυες, και παραδέχονται ότι δεν τις προσλαμβάνουν.
Σχεδόν οι μισοί εργοδότες πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη στον χώρο εργασίας είναι «περιττή επιβάρυνση κόστους».
thetimes.co.uk (19/2/2018)
thetimes.co.uk (19/2/2018)
*
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Νομιμοποιεί» τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων γυναικών
Την απαράδεκτη απόφαση κατήγγειλε άμεσα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Το δρόμο να απολύουν «νόμιμα» οι επιχειρήσεις ακόμα και έγκυες εργαζόμενες γυναίκες ανοίγει η χτεσινή απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), επιβεβαιώνοντας το αποκρουστικό πρόσωπο της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και τη μέγιστη υποκρισία της λυκοσυμμαχίας, που εμφανίζεται ως δήθεν προστάτης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της μητρότητας και των πιο «ευάλωτων».
Απαντώντας σε ερώτημα ισπανικού δικαστηρίου, το ΔΕΕ κρίνει «νόμιμη» την απόλυση εγκύου σε ισπανική επιχείρηση το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων που έκανε η εργοδοσία. Παράλληλα, με το προκλητικό σκεπτικό ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύου εργαζόμενης, αρκεί ο εμφανιζόμενος λόγος της απόλυσης να μην είναι η ίδια η εγκυμοσύνη της, το ΔΕΕ ανοίγει δρόμο για γενικευμένη απογείωση των απολύσεων εγκύων στις οποίες ήδη προχωρά η μεγαλοεργοδοσία.
ΚΚΕ: Καταργείται και τυπικά το τελευταίο ψήγμα προστασίας της μητρότητας
Η απαράδεκτη απόφαση του ΔΕΕ προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος καταγγέλλει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτρέπει την απόλυση εγκύων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, αξιοποιώντας την αντεργατική νομοθεσία της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του δίνει το "ελεύθερο" στις επιχειρήσεις να απολύουν ακόμα και έγκυες γυναίκες, στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.Πρόκειται για μια ακόμα προκλητική απόφαση του Δικαστηρίου και των ευρωενωσιακών οργάνων που ξεπερνά κάθε όριο κοινωνικής βαρβαρότητας.Βασικός λόγος των λεγόμενων αναδιαρθρώσεων προσωπικού στις επιχειρήσεις είναι η επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους με μειώσεις μισθών, χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις.Είναι δε προκλητικά παραπλανητική η "διευκρίνιση" ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύου αρκεί ο λόγος της απόλυσης να μην είναι η ίδια η εγκυμοσύνη της, όταν ήδη αυτή καθαυτή η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αποτελούν αιτία απόλυσης. Θεωρούνται μάλιστα "αδικαιολόγητο κόστος" για την επιχείρηση και οδηγούν ήδη σε χιλιάδες απολύσεις εγκύων και μητέρων που θα εκτοξευθούν με την παραπάνω απόφαση, που καταργεί και τυπικά το τελευταίο ψήγμα προστασίας της μητρότητας.Τέτοιες αποφάσεις - εκτρώματα βασίζονται στην αντεργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων των κρατών - μελών και των ευρωενωσιακών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.Ερωτάται η Επιτροπή: Πώς τοποθετείται στην παραπάνω απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποτελεί μνημείο αντεργατικής βαρβαρότητας, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή αποτελεί το θεμελιακό χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης;».
Η απαράδεκτη απόφαση και το ιστορικό της
Η απόφαση του ΔΕΕ αφορά απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων. Η απολυμένη προσέφυγε στο δικαστήριο, το οποίο όμως δικαίωσε την επιχείρηση. Η εργαζόμενη άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε από το ΔΕΕ
«να ερμηνεύσει την απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων, που προβλέπεται στην Οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων εργαζομένων, στο πλαίσιο διαδικασίας ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις».
Απαντώντας στο προδικαστικό ερώτημα του ισπανικού δικαστηρίου, το ΔΕΕ με τη χτεσινή του απόφαση θεωρεί ότι «η Οδηγία 92/85 δεν αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση η οποία επιτρέπει την απόλυση εγκύου εργαζόμενης στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων». Και αναφέρει:
«Απόφαση περί απολύσεως που λαμβάνεται κατά την περίοδο από την έναρξη της εγκυμοσύνης μέχρι τη λήξη της άδειας μητρότητας για λόγους που δεν συνδέονται με την κατάσταση εγκυμοσύνης της εργαζόμενης δεν αντιβαίνει στην Οδηγία 92/85, εφόσον ο εργοδότης δικαιολογεί δεόντως την απόλυση γραπτώς και η απόλυση της οικείας εργαζόμενης γίνεται δεκτή από τη νομοθεσία και/ή την πρακτική του συγκεκριμένου κράτους μέλους».
Και το σκεπτικό του ΔΕΕ καταλήγει: «Κατά συνέπεια, οι λόγοι που δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων και των οποίων μπορεί να γίνει επίκληση στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59, εμπίπτουν στις εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων γυναικών κατά την έννοια της Οδηγίας 92/85».
Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», η «ευρωπαϊκή κανονικότητα», τα οποία με τόση ζέση διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φροντίζοντας για την υλοποίησή τους και στην Ελλάδα κατ' απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας.
Η λεγόμενη προστασία των εγκύων εργαζόμενων γυναικών αποδεικνύεται αδειανό πουκάμισο.
Στην πράξη, το ΔΕΕ ανοίγει την πόρτα για «νομιμοποίηση» των απολύσεων και γι' αυτήν την ομάδα εργαζομένων, όχι μόνο στις ομαδικές απολύσεις αλλά και μεμονωμένα, αρκεί οι επιχειρήσεις να μην τις απολύουν ως έγκυες, αλλά να επικαλούνται οποιονδήποτε άλλο λόγο...
Στην πράξη, το ΔΕΕ ανοίγει την πόρτα για «νομιμοποίηση» των απολύσεων και γι' αυτήν την ομάδα εργαζομένων, όχι μόνο στις ομαδικές απολύσεις αλλά και μεμονωμένα, αρκεί οι επιχειρήσεις να μην τις απολύουν ως έγκυες, αλλά να επικαλούνται οποιονδήποτε άλλο λόγο...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 23/2/2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.