Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Χτες και σήμερα Ίμια κι όμοια: Το Αιγαίο, το αθάνατο νερό της αστικής τάξης και η τρελαμένη αδερφή του Μεγαλέξαντρου – Δημήτρης Κουτσούμπας: Ελληνική κυβέρνηση, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ μόνο πολεμικές εμπλοκές εγγυώνται (VIDEO) – Ε-Κ.Ο. ΚΚΕ: Εμβολισμός σε Επιχείρηση ΕΕ - Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής

Η αδερφή του Μεγαλέξαντρου
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου
Τρίτη 13/02/2018 - 21:37 - Ενημέρωση: Τετάρτη 14/02/2018 - 13:34
Ολοένα κλιμακούμενη βαίνει η τουρκική προκλητικότητα, μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια, τις δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν, αλλά και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το σκάφος του Λιμενικού που εμβολίστηκε
«Αποκλιμάκωση της κατάστασης» ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά. Τη λήξη των προκλήσεων ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον Μπ. Γιλντιρίμ, την ώρα που επιβεβαιώνεται συνεχώς ότι οι εξελίξεις αποτελούν μέρος του σκληρού «παζαριού» και της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη που βρίσκoνται σε εξέλιξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας
Τετάρτη 14/02/2018 - 12:29 - Ενημέρωση: Τετάρτη 14/02/2018 - 13:31
Για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«Τα τελευταία γεγονότα, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.
Πριν την προχθεσινή σύγκρουση του τουρκικού σκάφους, είχαμε:
  • Συνεχή αποκλεισμό νησίδων από τουρκικά πλοία
  • Παραλίγο σύγκρουση τουρκικού σκάφους με ελληνική πυραυλάκατο
  • Παρεμβολή τουρκικών πλοίων κατά την κατάθεση στεφάνου στα Ιμια από τον υπουργό Άμυνας.
  • Επίσης απαγόρευση από τουρκικά πολεμικά πλοία της κίνησης του ιταλικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Το πρόσφατο χτύπημα σε ελληνικό σκάφος δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί παραπέρα, με άμεσο κίνδυνο την όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο, η οποία θα αφορά και ζητήματα “έρευνας και διάσωσης”, συνολικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Όπως επισήμανε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτησή της προς την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κ. Μογκερίνι (βλέπε πιο κάτω), το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την ίδια στιγμή βέβαια που, όπως όλοι ξέρουμε, στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟικη δύναμη.
Για μια ακόμα φορά δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως και η αναβάθμιση των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας για το λαό μας, εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες, αλλά μόνο παράγοντα όξυνσης, παραπέρα κινδύνων και πολεμικών εμπλοκών».
902
ΚΚΕ
Σχόλιο για το επεισόδιο στα Ίμια
Τρίτη 13/02/2018 - 15:46 - Ενημέρωση: Τρίτη 13/02/2018 - 16:07
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το επεισόδιο στα Ίμια, σημειώνει:
«Τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς».
902
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση στην ΕΕ για τις κλιμακούμενες προκλήσεις του τουρκικού κράτους
Τετάρτη 14/02/2018 - 13:29
Κατεπείγουσα Ερώτηση κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι για τις κλιμακούμενες προκλήσεις του τουρκικού κράτους που οδήγησε στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος επισημαίνουν πως «το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟικη δύναμη» και όπως αποδεικνύεται «ότι τόσο η συμμετοχή στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμιά ασφάλεια, αντίθετα προκαλούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς».
Αναλυτικά το κείμενο:
«Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, η οποία, μεταξύ άλλων, οδήγησε στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκική ακταιωρό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πρόκειται για συμβάν που αποτελεί συνέχεια των διαρκών παραβιάσεων από πλευράς της Τουρκίας του εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων της Ελλάδας και αμφισβήτησης της ΑΟΖ του κυπριακού κράτους.
Επίσης, με σειρά προκλητικών κι απαράδεκτων δηλώσεων τόσο του προέδρου της Τουρκίας, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όσο κι άλλων κυβερνητικών παραγόντων επανειλημμένα αμφισβητούνται τα κατοχυρωμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στα Ίμια, το Αιγαίο, η ίδια η Συνθήκη της Λωζάνης.
Σημειώνεται επίσης πως το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟικη δύναμη. Το γεγονός ότι και με παρούσες τις ευρωΝΑΤΟικες δυνάμεις εκτυλίσσονται τέτοιες προκλητικές ενέργειες δείχνει στην πράξη ότι τόσο η συμμετοχή στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ δεν παρέχει καμιά ασφάλεια, αντίθετα προκαλούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς.
Με βάση τα παραπάνω ποια είναι η τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου σε αυτές τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες προκλήσεις του τούρκικου κράτους;».
902

Κλιμάκωση της ρητορείας από την Άγκυρα
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
Τον διεμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος, ακολούθησε μια εμπρηστική ρητορεία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «ό,τι είναι το Αφρίν (σ.σ. η περιοχή της βόρειας Συρίας όπου συνεχίζεται η τουρκική επιχείρηση από τις 20 Γενάρη) για μας, το ίδιο είναι και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο», αναδεικνύοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο αποτελούν μέρος ευρύτερων σχεδιασμών. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε ότι τα «Καρντάκ» (σ.σ. η τουρκική ονομασία των Ιμίων) ανήκουν κυριαρχικά στην Τουρκία, ενώ παράλληλα διαψεύδει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ κατέθεσε νωρίτερα διάβημα διαμαρτυρίας για τον εμβολισμό.
Η τουρκική διπλωματία κατηγορεί την Αθήνα για παραποίηση της πραγματικότητας, ισχυριζόμενη ότι ήταν ο γενικός γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ που επικοινώνησε πρώτος με τον Έλληνα ομόλογό του, προκειμένου να παραπονεθεί για τις «εχθρικές» κινήσεις των ελληνικών σκαφών στα Ίμια. «Δεν θα ανεχτούμε» τις ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων σε θάλασσα και αέρα, πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Γεννηματάς, απαντώντας στην ανακοινωση του τουρκικού υπουργείου δήλωσε: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιλντιρίμ
Για το περιστατικό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και «ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χτεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».
Στη γραμμή του εφησυχασμού και πάλι η κυβέρνηση
Τον σοβαρό προβληματισμό της κυβέρνησης για το περιστατικό εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ALPHA 989», ανέφερε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτήν τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτήρισε το περιστατικό ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι αποτελεί έναν νέο κρίκο «στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες».
Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ξεπέρασε κάθε όριο. «Είτε του αρέσει, είτε όχι, οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, καλώντας την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας. Κι αυτό με τη σειρά του κάλεσε την κυβέρνηση «να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα Ελληνοτουρκικά».
Για επικίνδυνη κλιμάκωση μίλησε και το Ποτάμι, που θέτει σε κίνδυνο «και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου». Κατηγορεί την Τουρκία ότι «αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου» και την καλεί «να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές».
«Μέτρα αποκλιμάκωσης» ζητούν οι ΗΠΑ
Να λάβουν μέτρα αποκλιμάκωσης ζητά από Ελλάδα και Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι υποστηρίζει την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, διατηρώντας την πολιτική ίσων αποστάσεων:
«Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας «mignatiou.com» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου. «Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα αποκλιμακώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», τονίστηκε επίσης.
Η ΕΕ
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και άρα πρόκειται για χρήματα Ευρωπαίων φορολογουμένων». 
Επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και να απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους - μέλους διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».
Μπαράζ παραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου
Αλλά και από τον αέρα η τουρκική αεροπορία, πραγματοποίησε μπαράζ παραβάσεων και παραβάσεων, υπό τα ραντάρ του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, την Τρίτη, 18 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη -δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, έξι CN-235 και δέκα ελικόπτερα- προέβησαν επίσης σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Από τα 18 αεροσκάφη τα δύο F-16 ήταν οπλισμένα.
Σκηνικό πολέμου στήνουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Ακταιωρός της τουρκικής Ακτοφυλακής
Στην περιοχή των Ιμίων συνεχίζουν να βρίσκονται δυνάμεις της τουρκικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.
Την είδηση αυτή μεταδίδουν τόσο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» όσο και η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet». Μάλιστα, η «Hurriyet» γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι στο σημείο βρίσκονται 11 τουρκικά και 8 ελληνικά πλοία.
Η εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από τις 2.30 το μεσημέρι πλοία συγκεντρώνονται στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία στην περιοχή είναι οκτώ». Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το μεσημέρι, δύο ταχύπλοα με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες εντοπίστηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις όταν έφυγαν από τη Λέρο, πέρασαν ένα μίλι από τα Ίμια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Κω.
Πηγές του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κάνουν λόγο για παρουσία στην περιοχή τριών σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της κανονιοφόρου «Πολεμιστής», χαρακτηρίζοντας την ελληνική παρουσία ως «συνηθισμένη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.