Αποφάσεις και «λεπτές ισορροπίες» στο τεντωμένο σκοινί των ανταγωνισμών
Περαιτέρω όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, αλλά και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, παρά τις προσπάθειες εύθραυστων συμβιβασμών και ισορροπιών, δείχνουν τα όσα συμφωνήθηκαν και δρομολογήθηκαν στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, που έγινε την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, και ενώ «μπροστά» βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη.
Με το «βλέμμα» στους ανταγωνιστές οι νέες Δομές Διοίκησης
Στη Σύνοδο, ως είθισται, εξετάστηκε μια «βεντάλια» θεμάτων που αφορούν την προσαρμογή των δομών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στις «σύγχρονες απαιτήσεις» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων καθώς αυτές κλιμακώνονται.
Παρέμβαση του Γιάννη Ντουνιαδάκη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ»
Τρίτη 20/02/2018 - 15:16
Τα τελευταία γεγονότα, στα Ίμια, αλλά και συνολικότερα η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο πρέπει να οδηγήσει τους εργαζόμενους και το λαό να αναρωτηθεί γιατί, ενώ η Ελλάδα έχει «συμμάχους», δεν έχει εξασφαλισμένα σύνορα. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, Υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Δευτέρα 19 Φλεβάρη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».
Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπλέκει τη χώρα σε πολεμικούς σχεδιασμούς, όπως αποδεικνύουν και οι αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ (βλέπε κεντρικό θέμα).
Στο πλαίσιο αυτό έγιναν ενημερώσεις σχετικά με το πώς προχωρούν η περιλάλητη νέα Δομή Διοίκησης της λυκοσυμμαχίας και η λεγόμενη Στρατιωτική Κινητικότητα, ενώ πάρθηκε και η απόφαση για τη δημιουργία δύο νέων διοικήσεων.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να στηθεί μια νέα Διακλαδική Διοίκηση με πεδίο ευθύνης τον Ατλαντικό.
«Θα επικεντρωθεί στην προστασία των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και των υποδομών ζωτικής σημασίας.Η Διοίκηση θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σε κρίσεις και συγκρούσεις. Το 80% της περιοχής ευθύνης του SACEUR (σ.σ. ο ανώτατος ΝΑΤΟικός στρατιωτικός διοικητής, θέση που καλύπτεται από Αμερικανό στρατηγό) καλύπτεται από νερό.Και πρέπει να συνεχίσουμε να προπορευόμαστε από τις πιθανές απειλές, τόσο στη θάλασσα όσο και κάτω από αυτήν»,
έλεγε επ' αυτού ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, παραπέμποντας στη δραστηριότητα των ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στην εν λόγω ζώνη αντιπαράθεσης.
Στο ίδιο μοτίβο, και με την «κάννη» στραμμένη στη Ρωσία, αποφασίστηκε μια νέα υποστηρικτική Δομή για τη βελτίωση της ταχείας μετακίνησης στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη.
Αφορά τη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα», που έχει αναδειχθεί σε βασικό προς επίλυση ζήτημα από τους ΝΑΤΟικούς για το 2018, καθώς απαντά στις «ανάγκες» τους για ταχύτερη μετακίνηση στρατευμάτων και εφοδίων ανά την Ευρώπη προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, παραμερίζοντας «γραφειοκρατικά» ή άλλα εμπόδια, που κάποιες φορές βέβαια αντανακλούν ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα ως προς τους στόχους και τα προτάγματα που κάθε φορά μπαίνουν.
Σημειωτέον, σ' αυτά τα σχέδια, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, κρίσιμο ρόλο διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Για τη «φιλοξενία» της νέας Διοίκησης Ατλαντικού έχουν προσφερθεί οι ΗΠΑ, ενώ για αυτήν της υποστήριξης η Γερμανία.
Λήψη συγκεκριμένης απόφασης αναμένεται τον Ιούνη, στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Αποφασίστηκε ακόμα στην ανώτατη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ, στο Μονς του Βελγίου, να λειτουργήσει ένα νέο Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοπολέμου, σε άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.
Επικαιροποιήθηκε, επίσης, συμφωνία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για κατασκευή ενός νέου αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων (ιπτάμενο τάνκερ και μεταγωγικό), ώστε προοπτικά και συγκεκριμένα στο διάστημα 2020 - 2024 να έχουν 8 τέτοια αεροσκάφη.
Στην κοινή πρωτοβουλία σχεδιασμού και κατασκευής μετείχαν ήδη Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Νορβηγία, ενώ στη Σύνοδο μπήκε και επισήμως εταίρος και το Βέλγιο.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, Ρόζε Γκοτεμόλερ, έλεγε σχετικά ότι
«ο εναέριος ανεφοδιασμός είναι μια κρίσιμη δυνατότητα για τη Συμμαχία. Η αύξηση της ικανότητάς μας να κρατάμε τα αεροσκάφη μας σε πτήσεις - για μακρύτερες περιόδους και σε μακρύτερες αποστάσεις - έχει άμεση σχέση με την ικανότητά μας να υπερασπιζόμαστε τους πολίτες και τα εδάφη μας».
Επικαιροποιήθηκε, επίσης, προηγούμενη συμφωνία (του 2017) Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Τουρκίας να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας (χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο εκτεταμένων θαλασσίων ζωνών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, κατασκοπεία κ.ά.).
Στην ομάδα των χωρών που θα δουλέψουν πάνω στην ανάπτυξη του όπλου αυτού μπήκαν και ο Καναδάς με την Πολωνία.
Εξάλλου, στο πλαίσιο της Συνόδου συνεδρίασε και η ομάδα πυρηνικού προγραμματισμού του ΝΑΤΟ.
Άλλωστε η λυκοσυμμαχία κρατά πάντα ψηλά στην ατζέντα της τέτοια εφιαλτική προοπτική, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα» έναντι αντιπάλου.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο έγινε συζήτηση και για την ανάπτυξη από τη Μόσχα πυραύλων «Ισκαντέρ» στο Καλίνινγκραντ (ρωσικός θύλακας που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα) ως αντίμετρο στη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
«Ισορροπώντας» σε τεντωμένο σκοινί σε Μ. Ανατολή...
Στο φόντο των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που βάζουν φωτιά σε όλη την περιοχή Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας και δοκιμάζουν τις «λυκοφιλίες» στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο ξεχώρισαν οι συναντήσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζ. Μάτις με τον Τούρκο ομόλογό του Ν. Τσανικλί, και του τελευταίου με τον γγ του ΝΑΤΟ.
Με την επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν να βρίσκεται σε εξέλιξη, οξύνοντας τις αντιθέσεις με τις ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ επιδόθηκε σε «ασκήσεις ισορροπιών», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι
«η Τουρκία έχει κάποιες θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά της. Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν υπέστη περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά αναμένουμε από την Τουρκία να ανταποκριθεί με τρόπο αναλογικό και μετρημένο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, οι οποίες αφορούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στη βόρεια Συρία».
Εξάλλου, στο ίδιο φόντο, Στόλτενμπεργκ και Τσανικλί συζήτησαν τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς «S-400», με την ηγεσία του ΝΑΤΟ να
«αντιπροτείνει» ένα «εναλλακτικό» σύστημα αεράμυνας από το ιταλογαλλικό κονσόρτσιουμ EUROSAM, με το «επιχείρημα» ότι «το ρωσικό σύστημα δεν θα είναι συμβατό με τη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ».
Να σημειωθεί εξάλλου πως σε ό,τι αφορά τη Μ. Ανατολή, αποφασίστηκε να σχεδιαστεί μια αποστολή εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, με στόχο την επίσημη έναρξη της αποστολής στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, με τον Στόλτενμπεργκ να σημειώνει πως
«καθώς ο συνασπισμός (σ.σ. των κρατών ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος") μετατοπίζει την προσοχή του από τις επιχειρήσεις μάχης στην ανάπτυξη ικανοτήτων, η υποστήριξη που παρέχει το ΝΑΤΟ στον τομέα της κατάρτισης θα γίνει ακόμα πιο σημαντική».
...Κεντρική Ασία και Δυτικά Βαλκάνια
Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 28 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και εταίροι αυξάνουν τις στρατιωτικές συνεισφορές τους στη ΝΑΤΟική αποστολή στο Αφγανιστάν, με στόχο το 2018 οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις να φτάσουν τις 16.000 προσωπικό, από 13.000 πέρυσι.
Τέλος, στο περιθώριο της πρώτης μέρας της Συνόδου έγινε και συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον γγ του ΝΑΤΟ να χαιρετίζει τη συνεισφορά του Μαυροβουνίου στη «σταθερότητα» και «ασφάλεια» στην περιοχή, μετά την απόφασή του να στείλει στρατιώτες στη δύναμη KFOR στο Κόσσοβο.
Μίλησε επίσης για «στενή συνεργασία» με τη Σερβία και ενίσχυση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με το Βελιγράδι, «σεβόμενοι βέβαια την απόφασή τους να μην υποβάλουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία»...
Να σημειωθεί εξάλλου ότι ο γγ του ΝΑΤΟ είχε στο πλαίσιο της Συνόδου ξεχωριστή συνάντηση με την Αλβανίδα υπουργό Αμυνας Ολτα Τσάκα, σε μια «συμβολική» κίνηση εκ μέρους της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, καθώς παρουσιάζει τα Τίρανα ως υπόδειγμα «δέσμευσης» στους στόχους της λυκοσυμμαχίας, εφόσον υπόσχονται να διαθέσουν ακόμα περισσότερα μέσα και προσωπικό στις ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις.
Μπ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 17-18/2/2018
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.