Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Τυφώνες Ίρμα και Εμπάργκο: Αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας − Εκδήλωση την Κυριακή 1 Οκτ 2017, 11.30 πμ - Θα μιλήσει η Πρέσβειρα της Κούβας

κλικ για μεγέθυνση

*
Από Μποτίλια: Ίρμα

*
Μήνυμα αλληλεγγύης του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί" προς την Κούβα και τις άλλες χώρες της Καραϊβικής μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα
Μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους πληγέντες λαούς της Καραϊβικής και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας προς την Κούβα!
Ο τυφώνας Ίρμα σάρωσε τις χώρες της Καραϊβικής προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε υποδομές, γεωργία, κατοικίες, ηλεκτρική παραγωγή και διανομή καθώς και στην παροχή νερού. Έφερε στο πέρασμα του όχι μόνο την καταστροφή αλλά και το θάνατο. Διαταράχθηκαν σοβαρά οι ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και εκατομμύρια παραμένουν άστεγοι. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί της Αθήνας τείνει την αλληλεγγύη του προς τους λαούς των Μικρών Αντιλών, τις Μπαχάμες, την Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ και αλλού.
Σε όλα αυτά τα μέρη οι λαϊκές μάζες, οι φτωχοί, οι εργάτες και οι αγρότες, οι μικροκαταστηματάρχες και άλλοι αφέθηκαν στην τύχη τους. Οι αρχές απλώς εξέδωσαν διαταγές εκκένωσης. Ωστόσο, καμιά πραγματική προσπάθεια δεν έγινε για να μετακινηθούν οι άνθρωποι με ασφάλεια και με οργανωμένο τρόπο σε καταφύγια όπου κρεβάτια, φαγητό και ιατρική φροντίδα θα παρέχονταν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ανείπωτη δυστυχία για εκατομμύρια ανθρώπους. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι οι εργαζόμενοι άνθρωποι σε όλες αυτές χώρες που έχουν πιο σκληρά χτυπηθεί καθώς αυτοί ήταν που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.
Τείνουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στο λαό της σοσιαλιστικής Κούβας που έχει κι αυτός χτυπηθεί σκληρά από την Ίρμα. Αλλά σε αντίθεση με τα μέρη που προαναφέρθηκαν, στην Κούβα η Πολιτική Προστασία οργάνωσε τη μετακίνηση πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων – ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες ξένους τουρίστες – με οργανωμένο τρόπο σε καταφύγια όπου τους προσφέρθηκαν πλήρη γεύματα και ιατρική φροντίδα. Όλα αυτά έγιναν με κρατικά έξοδα. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι ενώ η Κούβα αντιμετώπιζε τις καταστροφικές συνέπειες της Ίρμα, έστειλε αεροσκάφος με ηλεκτρολόγους στην Αντίγκουα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου του νησιού. Αυτή η αντίθεση για άλλη μια φορά υπογραμμίζει τις ανθρωπιστικές αξίες της σοσιαλιστικής Κούβας και την περιφρόνηση των κυβερνήσεων για τους εργαζόμενους ανθρώπους στον καπιταλιστικό κόσμο.
Οι ηλεκτρικές υποδομές της Κούβας, η ξενοδοχειακή βιομηχανία και η γεωργία επλήγησαν σοβαρά από την Ίρμα. Αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας για αρκετά χρόνια. Η πολιτική και οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά την κουβανική οικονομία. Η Βενεζουέλα είναι ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Κούβας και ως πράξη αλληλεγγύης παρείχε στην Κούβα για πολλά χρόνια πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές. Αυτά τα πλήγματα έρχονται να προστεθούν στον ασφυκτικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που η Ουάσινγκτον συνεχίζει να επιβάλει στον κουβανικό λαό, ενισχυμένο πρόσφατα από την κυβέρνηση Τραμπ παρά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων. Αυτός ο αποκλεισμός (εμπάργκο) είναι το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη της Κούβας για πάνω από 5 δεκαετίες.
Η ανοικοδόμηση έχει ήδη αρχίσει καθώς οι εργαζόμενοι της Κούβας για άλλη μια φορά κινητοποιούνται με αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.
Ωστόσο, σε αυτή τη δύσκολη ώρα για τον κουβανικό λαό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να απαιτήσουμε την άμεση άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.