Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Το Γκιγιενικό θηρίο Ίρμα, ο θηριοδαμαστής Κουβανικός Λαός και μια Έκκληση (9 Φωτογράφοι - 77 Φωτό - Video)

11 Σεπ. 2017. Darío Gabriel Sánchez García, Αβάνα. Στο στάδιο της ανάρρωσης. Δαμάζοντας κυκλώνες ράτσας
*
Πολλά κοσμικά στοιχεία, γήινα, του φυτικού ή του θαλάσσιου βασιλείου, σχετιζόμενα ανέκαθεν στη Γκιγιενική μυθολογία με την ανθρώπινη τραγωδία, τιθασεύτηκαν από την ανθρωπιστική ορμή της Κουβανικής Επανάστασης.
RENÉ DEPESTRE (Ρενέ Ντεπέστρ)
Αβάνα, 8 Σεπτεμβρίου 1966 (Μτφρ: Μπ. Ζ., 2016)
*
(Κλικ για μεγέθυνση των φωτό και slide strip)

*


*


Τυφώνας Ίρμα

(Μετάφραση κειμένων: Μπ. Ζ.)

Η οργάνωση Εκστρατεία Αλληλεγγύης για την Κούβα (Cuba Solidarity Campaign*) επεκτείνει τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της σε όλους όσους επλήγησαν από τον τυφώνα Irma, ο οποίος κατέστρεψε πολλά νησιά της Καραϊβικής αυτήν την εβδομάδα.
Οι κουβανικές αρχές εξακολουθούν να αξιολογούν το μέγεθος των ζημιών, αλλά πιστεύεται ότι είναι πολύ χειρότερες από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί, με σημαντικές ζημιές στις υποδομές, στα τουριστικά θέρετρα και στη γεωργία. Εκείνοι που επιθυμούν να προσφέρουν εργασία για την ανακούφιση από τις συνέπειες του  τυφώνα μπορούν να το κάνουν μέσω του Cuba Solidarity Campaign Hurricane Irma Appeal:

Έκκληση του CSC για τον Τυφώνα (CSC Hurricane  Appeal) για δωρεές
Calle Genios, Αβάνα Κέντρο
Το 100% των δωρεών θα μεταφερθεί για την παροχή βοήθειας στην Κούβα.
Οι δωρεές που γίνονται μέσω της CSC θα πρέπει να φέρουν σαφή σήμανση «Cuba Hurricane Relief».
Οι επιταγές προς CSC να αποστέλλοντα στη διεύθυνση:
Cuba Solidarity Campaign c/o UNITE, 33-37 Moreland Street, London EC1V 8BB, UK
Μπορείτε επίσης να κάνετε δωρεά μέσω της ιστοσελίδας μας εδώ. Θυμηθείτε να επισημάνετε το «Irma Hurricane relief» (Ανακούφιση από τον τυφώνα Irma) στο message box.
Για πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικές μεταφορές χρημάτων, καλέστε στο +44 (0)20 7490 5715 or email office@cuba-solidarity.org.uk
Περισσότερες ενημερώσεις για την ανακούφιση από τον τυφώνα και για δωρεές θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες www.cuba-solidarity.org.uk, στις σελίδες Facebook και Twitter και στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού CubaSí.
Eυχαριστούμε για την υποστήριξή σας.
Η ομάδα του Cuba Solidarity Campaign

Ο τυφώνας, κατηγορίας 5, ο ισχυρότερος των τελευταίων 100 χρόνων, ξέσπασε κατά μήκος της ανατολικής και βόρειας ακτής της Κούβας μεταξύ 8-10 Σεπτεμβρίου.
9 Σεπ. 2017 (Ismael Francisco)
Οι άνεμοι περίπου 250km / h (156mph) και τα κύματα μεταξύ 5-8 μέτρων έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις παράκτιες κοινότητες, στα τουριστικά θέρετρα, στη γεωργία και στη βιομηχανία, καταστρέφοντας γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνίας.

Κούβα
Ο κυκλώνας Ίρμα, κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, έπληξε την Κούβα στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ και μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC.
Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι. Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC.
liberal.gr

Για την οργάνωση της Κούβας βλέπε και katiousa
Οι σοβαρές πλημμύρες στην Αβάνα και σε άλλες πόλεις έχουν διεισδύσει βαθύτερα στην ενδοχώρα, απ’ ότι συνήθως. Στην Αβάνα η θάλασσα κατέστρεψε τον κυματοθραύστη (Malecón) εισχωρώντας αρκετά οικοδομικά τετράγωνα μέσα στην πόλη. Οι κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα νερά μπορεί να παραμείνουν υψηλά για αρκετές ημέρες κατά μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων της ακτογραμμής.
Η Irma έρχεται σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον τυφώνα Matthew, κατηγορίας 4, που κατέστρεψε τις ανατολικές επαρχίες της Κούβας τον Οκτώβριο του 2016, και πολλές από αυτές τις κοινότητες εξακολουθούσαν να αναρρώνουν κατά την εισβολή της Irma.
25 Οκτ. 2005 (Ismael Francisco)
Οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν μπορούν ακόμη να αποτιμηθούν, αλλά υπάρχει φόβος ότι πολλά από τα τουριστικά θέρετρα και οι αγροτικές εκτάσεις στην κεντρική Κούβα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. Το διεθνές αεροδρόμιο Jardines del Rey (στο αρχιπέλαγος των κοραλλιογενών υφάλων, στη βόρεια ακτή της Κούβας), το οποίο εξυπηρετούσε όλα τα νευραλγικά θέρετρα του νησιού, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και περισσότεροι από 5.000 τουρίστες εκκένωσαν την περιοχή.
Ο Πρόεδρος Raul Castro σε ανακοίνωσή του την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι τα τουριστικά θέρετρα θα αποκατασταθούν πριν από την έναρξη της περιόδου αιχμής, το Νοέμβριο:
«Έχουμε τους απαραίτητους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, ως μία από τις κύριες πηγές εισοδήματος για την εθνική μας οικονομία .
Ήταν σκληρές μέρες για τον λαό μας, ο οποίος μέσα σε λίγες μόνο ώρες είδε πως τα πάντα που χτίσαμε με μεγάλη προσπάθεια τα έπληξε ένας καταστροφικός τυφώνας. Οι εικόνες των τελευταίων ωρών είναι εύγλωττες, όπως και το πνεύμα της αντίστασης και της νίκης του λαού μας που αναγεννιέται σε κάθε αντιξοότητα».
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι σχετιζόμενοι με τον τυφώνα στην Κούβα, αν και 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε άλλα νησιά που επλήγησαν από τη θύελλα.
Αυτό οφείλεται κυρίως στα γνωστά προγράμματα αντιμετώπισης των τυφώνων στην Κούβα, τα οποία έχουν κερδίσει έπαινο από τα Ηνωμένα Έθνη ως «πρότυπο μποντέλο διαχείρισης των κινδύνων από τους τυφώνες».
Ο τυφώνας Matthew του περασμένου έτους (2016) δεν σκότωσε κανέναν στην Κούβα, αν και υπήρξαν 271 νεκροί στην κοντινή Αϊτή.
Πριν από την άφιξη της Irma, ένα εκατομμύριο Κουβανοί μετακινήθηκαν σε καταφύγια και σε υψηλότεα σημεία για προστασία.
Παρά τις ζημίες και το χάος που προκάλεσε η Irma, η Κούβα συνέχισε τη δέσμευσή της για ανθρωπιστική υποστήριξη σε άλλες χώρες.

Περισσότεροι από 750 Κουβανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν ήδη φθάσει σε άλλα νησιά που έχουν πληγεί από τον τυφώνα Irma, όπως η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, η Δομινίκα, η Αϊτή, ο Άγιος Χριστόφορος και η Νέβις, η Αγία Λουκία και οι Μπαχάμες.

Η CSC στέλνει την αλληλεγγύη της στον κουβανικό λαό στο τιτάνιο έργο που έχει μπροστά του για την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων που χτυπήθηκαν από τον τυφώνα.

 Καλούμε και πάλι την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τερματίσει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της χώρας, ώστε ο κουβανικός λαός να έχει πρόσβαση σε δομικά υλικά και εξοπλισμό που απαραίτητο για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά από αυτή την τραγωδία.

*
***
(*) Σημείωση:
Η Εκστρατεία Αλληλεγγύης για την Κούβα (Cuba Solidarity Campaign) είναι μια βρετανική πολιτική οργάνωση που εκφράζει την αλληλεγγύη προς τον κουβανικό λαό, την κουβανική επανάσταση και επιδιώκει να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην ανεξαρτησία και κυριαρχία του λαού της Κούβας.
Η CSC επιδιώκει την «εκστρατεία εναντίον του παράνομου αποκλεισμού της Κούβας από την Αμερική και την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού για αυτοδιάθεση και εθνική κυριαρχία».
*
Η Ίρμα φωτογραφίζεται






























https://www.theatlantic.com
(Οι φωτό στην ταυτότητά τους φέρουν και το όνομα του φωτογράφου:
Yamil Lage / AFP / Getty, NOAA / Reuters,  Ramon Espinosa / AP, Adalberto Roque / AFP / Getty, Desmond Boylan / AP,  Reuters)

*
Calle Genios, Αβάνα Κέντρο
Κατάρρευση Crespo και Malecón

Τα κύματα στην παραλία (Μαλεκόν)της Αβάνας ξεπέρασαν τα 10 μέτρα

Η Ίρμα χτυπά το El Morro στην είσοδο της Αβάνας

Μαλεκόν

Εδώ είναι

Ίρμα

−Νάτη!

Γιατρός κατά τη διάρκεια του τυφώνα

Διασώστες στη Μαλεκόν

Η θάλασσα εκατοντάδες μέτρα στο εσωτερικό, βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.

Crespo και Malecón
 Η περιοχή της Αβάνας στη Malecon ήταν ένα από τα κύρια θύματα του τυφώνα Irma στην Κούβα. Τα κύματα σηκώθηκαν πάνω από 10 μέτρα και το νερό διείσδυσε περίπου μισό χιλιόμετρο σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια της πρωτεύουσας.
*



















Αυτές οι φωτογαφίες είναι από την αρχή της εκδήλωσης του τυφώνα Irma μέχρι το τέλος του ταξιδιού του. Είναι οι φωτογραφίες όλων αυτών των ημερών που έζησα με τα μάτια μου. Υπήρξαν ανεπανόρθωτες απώλειες, τόσο υλικές όσο και άυλες, παρά το γεγονός ότι η Irma μας πήρε «ξώφαλτσα». Από τις αρχές του Σαββάτου το πρωί έμεινα στους δρόμους μέχρι σήμερα. Τέσσερις φορές άλλαξα ρούχα, και τελικά μπορώ να μοιραστώ μαζί σας ό,τι έζησα όλες αυτές τις μέρες.
Ελπίζω ότι όσοι αψηφούν τη δύναμη της θάλασσας και τους ανέμους, να το ξανασκεφτούν.
*







Το βράδυ της Κυριακής από τις 10 Σεπτεμβρίου, η Αβάνα, όπως και ολόκληρη η Κούβα, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Irma, ο οποίος σάρωσε όλη σχεδόν τη βόρεια ακτή. Διάφοροι κυβερνητικοί οργανισμοί και πολλοί κάτοικοι ρίχτηκαν στη δουλειά για να μαζέψουν τα συντριμμια, τα πεσμένα δέντρα και για γενική καθαριότητα της πόλης. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι εξειδικευμένες εργασίες, όπως η αποκατάσταση των ηλεκτρικών υπηρεσιών και η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν. To CubaDebate βγήκε με το φακό του στους δρόμους για να απαθανατίσει τη ζωή σε αυτό το στάδιο «ανάρρωσης».
***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.