Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σκλαβενίτης: Ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας για τη διαμόρφωση των συσχετισμών ‒ Ένσταση κατέθεσε η ΔΑΣ ‒ Το σωματείο-φάντασμα των σουπερμαρκετάδων... του ΣΥΡΙΖΑ

Από κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης»
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»

 «Σκλαβενίτης»: Ένσταση ενάντια στον αποκλεισμό της από τις αρχαιρεσίες του σωματείου κατέθεσε η ΔΑΣ
 *
Διάτρητες διαδικασίες και απαράδεκτοι αποκλεισμοί για να διατηρείται η εργοδοτική πλειοψηφία στο σωματείο και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις 

 *
Ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας για τη διαμόρφωση των συσχετισμών

*

Ένσταση προς την εφορευτική επιτροπή που διενεργεί τις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» υπέβαλαν σήμερα, μέρα έναρξης των εκλογών, οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ).
Με την ένσταση που υπογράφουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης» υποψήφιοι της ΔΑΣ, εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τη ΓΣΕΕ ζητούν να γίνει δεκτό το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που στην ουσία αποκλείστηκε από τις αρχαιρεσίες μέσα από μια σειρά παράτυπες διαδικασίες που παραβιάζουν το καταστατικό του σωματείου.
Στην ουσία, η διοίκηση του σωματείου και η εργοδοσία επιδιώκουν να γίνουν εκλογές αποκλείοντας τη φωνή του ΠΑΜΕ, τη μόνη φωνή που στέκεται εμπόδιο στο ρόλο και τα σχέδια του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει:
«Το εργοδοτικό σωματείο όχι μόνο έχει συναινέσει (σ.σ. σε εργασιακές ανατροπές στην επιχείρηση), αλλά παράλληλα αποκλείει τους συναδέλφους από κάθε μορφή οργάνωσης και συζήτησης, κάνοντας κρυφές συνελεύσεις, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποί μας».
Η διαδικασία μέσα από την οποία το σωματείο έφτασε στις αρχαιρεσίες βρίθει, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΔΑΣ, από παρατυπίες:
 • Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση έγινε, σύμφωνα με την απερχόμενη διοίκηση, στις 15 Σεπτέμβρη, χωρίς όμως το σωματείο να έχει βγάλει ανακοίνωση ή να έχει αναρτήσει κάλεσμα προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος.
 • Η μοναδική ενημέρωση που ακολούθησε ήταν η ανάρτηση ενός εκτυπωμένου ηλεκτρονικού μηνύματος στον πίνακα ανακοινώσεων ενός καταστήματος, το οποίο απλά γνωστοποιούσε τις ημερομηνίες των εκλογών.
 • Κι αυτό έγινε μόλις την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, στις 5.50 το απόγευμα!
 • Αμέσως, οι δυνάμεις της ΔΑΣ επικοινώνησαν με στελέχη της απερχόμενης διοίκησης προκειμένου να καταθέσουν το ψηφοδέλτιό τους.
 • Όμως αυτοί τους ενημέρωσαν πως οι ημερομηνίες κατάθεσης υποψηφιοτήτων είχαν παρέλθει, προκαλώντας την εύλογη διαμαρτυρία τους αφού ουδέποτε είχαν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες, ο τόπος και ο τρόπος υποβολής των υποψηφιοτήτων. Μάλιστα, αρχικά αρνήθηκαν να τους δώσουν τα στοιχεία μελών της εφορευτικής επιτροπής προκειμένου να επικοινωνήσουν και να καταθέσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ για να συμμετάσχουν στις εκλογές.
 • Ακόμα και το Σάββατο οι υποψήφιοι της ΔΑΣ έκαναν κάθε προσπάθεια να έρθουν σε επικοινωνία με τα μέλη της εφορευτικής στα καταστήματα που εργάζονται, στα τηλέφωνά τους, ακόμα και στα σπίτια τους, αυτά παρέμειναν όμως άφαντα.
 • Παράλληλα, χρησιμοποίησαν κάθε νομικό μέσο που διέθεταν, στέλνοντας εξώδικα στην εφορευτική επιτροπή.
Συνεχίζουν στον ίδιο εργοδοτικό δρόμο
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΑΣ είχε ζητήσει τον περασμένο Μάη με εξώδικο προς τη διοίκηση του σωματείου να ενημερώνεται
 • για τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων,
 • την καταβολή συνδρομών,
 • τις συνεδριάσεις του ΔΣ, γενικά
 • τη λειτουργία του σωματείου.
Η απάντηση της διοίκησης, που ήρθε επίσης με εξώδικο, χαρακτήριζε ανακρίβειες και ψέματα τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών για την έλλειψη ενημέρωσης και τη λειτουργία της διοίκησης εν κρυπτώ, ενώ απειλούσε ακόμα και με καταστατικές ποινές, δηλαδή λίγο πολύ με τη διαγραφή των συνδικαλιστών της ΔΑΣ από το σωματείο.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2012 το συγκεκριμένο «σωματείο» είχε «εγγεγραμμένα μέλη» 2.775 εργαζόμενους από τους οποίους «ψήφισαν» 2.208 εργαζόμενοι και εξέλεξαν για τα συνέδρια της ΟΙΥΕ (έγινε το 2013) 22 αντιπροσώπους και 30 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
 • Η ΔΑΣ καλεί κάθε εργαζόμενο να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο που παίζει για χρόνια ολόκληρα το συγκεκριμένο σωματείο, στηρίζοντας τις επιλογές κυβέρνησης και εργοδοσίας και εκλέγοντας διευθυντικά στελέχη των εργοδοτών στη Διοίκηση του σωματείου, της ΟΙΥΕ, της ΓΣΕΕ. «Μόνο με αγώνα, οργάνωση και συλλογική δράση θα αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς τους. Στα καταστήματα, τις αποθήκες να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, να αναμετρηθούμε με την εργοδοσία, να βάλουμε εμπόδια σε όλα αυτά που σχεδιάζουν κυβέρνηση, εργοδοσία, παλιός και νέος κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, για να μη γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας δούλοι τον 21ο αιώνα», σημειώνουν οι δυνάμεις της ΔΑΣ.
Το σωματείο - φάντασμα των σουπερμαρκετάδων...
Όπως σημειώνεται πιο πάνω για τις αρχαιρεσίες στον «Σκλαβενίτη», το επιχειρησιακό σωματείο έχει συμβολή στον τρόπο που διαμορφώνεται ο αρνητικός συσχετισμός στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και κυρίως στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όπου κεντρικό ρόλο παίζουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το επιχειρησιακό του «Σκλαβενίτη» δεν είναι το μόνο σωματείο που αξιοποιείται από την εργοδοσία και τους συνδικαλιστές της γι' αυτό το σκοπό. Αποκαλυπτικό είναι, επίσης, το παράδειγμα της Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίου - Τροφίμων Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Προαστίων, που έκανε εκλογές «στα μουλωχτά» το Νοέμβρη του 2014.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σωματείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και ταυτόχρονα την πιο πολυπληθή οργάνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Ο «Ριζοσπάστης» επαναφέρει τα βασικά σημεία του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ που είχε κάνει το Δεκέμβρη του 2014, αξιοποιώντας τότε και τις καταγγελίες της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με όσα είχαμε γράψει τότε (24/12/2014):
 • Στις αρχαιρεσίες του συγκεκριμένου σωματείου εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 4.720 άτομα. Στις προηγούμενες εκλογές εμφανίζονταν 4.552 ψηφίσαντες, οι οποίοι εξέλεξαν για τα συνέδρια της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (2013) 46 αντιπροσώπους και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας 61 αντιπροσώπους.
 • Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση πριν τις αρχαιρεσίες συμμετείχαν 153 (!) εργαζόμενοι, σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης. Την πρώτη μέρα των εκλογών, η Εφορευτική Επιτροπή είχε μητρώο με 7.496 εγγεγραμμένους, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα η συνέλευση έγινε με μητρώο 225 μελών «ταμειακά εντάξει». Ούτε λίγο - ούτε πολύ, σε μια βδομάδα «τακτοποιήθηκαν» οικονομικά 7.271 μέλη, δηλαδή 50 μέλη την ώρα, μέρα - νύχτα (!).
 • Οι διευθυντές των καταστημάτων διακινούσαν αιτήσεις εγγραφής στο σωματείο και απευθύνονταν σε εργαζομένους μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα του «Σκλαβενίτη». Αλλωστε, η διοίκηση του σωματείου και η εργοδοσία είναι ένα αξεδιάλυτο κουβάρι.
 • Διόλου τυχαία, στις διαδικασίες του εν λόγω σωματείου, τον πρώτο λόγο έχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από το συγκεκριμένο σωματείο και τους αντιπροσώπους που εκλέγει, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στην ΟΙΥΕ. Επίσης, στο τελευταίο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, από το ίδιο σωματείο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε 61 αντιπροσώπους (σχεδόν το 1/3 της δύναμής της) και με τον ίδιο τρόπο, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν τρεις έδρες στο ΕΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.