Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Συντάξεις ανάλογα με την «περιουσιακή κατάσταση»! – Σε εφαρμογή η «Λευκή Βίβλος» της Ε.Ε. για τα συνταξιοδοτικά συστήματα

 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Συντάξεις ανάλογα με την «περιουσιακή κατάσταση»!
Ετοιμάζονται να βάλουν σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς που περιγράφει η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ για τα συνταξιοδοτικά συστήματα


Νέες περικοπές στις συντάξεις, με πρόσχημα την κατοχή από τους συνταξιούχους περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ιδιόκτητη κατοικία) ή την απόκτηση εισοδήματος από άλλη πηγή, σχεδιάζουν τα επιτελεία της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.
Αφού με τα αλλεπάλληλα χαράτσια, κυβέρνηση και τρόικα εξαέρωσαν τις συντάξεις και οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες στην ανέχεια, τώρα επανέρχονται και μεθοδεύουν νέες μειώσεις, επικαλούμενοι ξανά τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τα «ελλείμματα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα τέθηκε σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο υπουργείο Εργασίας, της «ομάδας συμβούλων τεχνικής βοήθειας», στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ και της ομάδας Ράιχενμπαχ, με θέμα την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Οπως προκύπτει από διαρροές, αυτό που μελετάνε είναι η μείωση των συντάξεων, αυτή τη φορά σε εκείνες τις ομάδες συνταξιούχων που μπόρεσαν στη διάρκεια του εργάσιμου βίου να αποκτήσουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή να έχουν κάποιο πρόσθετο εισόδημα, πέραν της σύνταξής τους.
Με χτεσινή ανακοίνωση, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και υποστήριξε:
«Τέτοιες προτάσεις όχι μόνο δεν έχουν τεθεί στον υπουργό Εργασίας, αλλά είναι και εκτός πραγματικότητας. Και αυτό διότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας στηρίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση, έχει δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του».
Όμως, τα «επιχειρήματα» που παραθέτει το υπουργείο Εργασίας είναι τελείως άσχετα με το ζήτημα που προέκυψε.
  • Σε ό,τι αφορά στην τριμερή χρηματοδότηση, αυτή (στο κομμάτι που αφορά στο κράτος και τους εργοδότες) συνεχώς μειώνεται και άρα δεν εξασφαλίζει τη σταθερότητα των συντάξεων.
  • Ενώ η επίκληση του «δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα» του ασφαλιστικού συστήματος καθόλου μέχρι τώρα δεν εμπόδισε τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν τσεκουράτες περικοπές.
Οι διαρροές από τη σύσκεψη για τις συντάξεις επιβεβαιώνουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα στο πλαίσιο της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπου συμμετέχει η χώρα

Τα γράφει η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ
Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, για τους συνταξιούχους είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΟΟΣΑ - ΔΝΤ) δεν κρύβουν τις προθέσεις τους.
  • Λένε καθαρά ότι τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα πρέπει να μη φέρουν εξολοκλήρου το βάρος των συνταξιοδοτικών παροχών, να περιορίζονται μόνο στο προνοιακό κομμάτι.
  • Ταυτόχρονα, ο στόχος της «επάρκειας» των συντάξεων φορτώνεται στις πλάτες του ίδιου του εργαζόμενου, θεωρείται δηλαδή «ατομική» υπόθεση.
Αποκαλυπτικό είναι το απόσπασμα από τη «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ, που εγκρίθηκε το 2012 με τίτλο «Ατζέντα για επαρκείς, ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις»:
–«Η βιωσιμότητα και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο θα υποστηρίζονται από τις εισφορές, τους φόρους και την αποταμίευση εκ μέρους των ατόμων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας».
Σε αυτό το πλαίσιο προτρέπει τα κράτη - μέλη να προσανατολιστούν σε ασφαλιστικά συστήματα που προϋποθέτουν την «ατομική επικουρική αποταμίευση», μέσω της οποίας θα εξασφαλίζεται η επάρκεια των συντάξεων, αφού με τη στρατηγική της η ΕΕ έχει προεξοφλήσει ότι τα δημόσια συστήματα θα υποστούν συρρίκνωση, το ίδιο και η δημόσια δαπάνη γι' αυτά.
Μάλιστα, σε μια υποσημείωση του κειμένου της «Λευκής Βίβλου», η ΕΕ δίνει τον εξής ορισμό στην έννοια «επικουρική συνταξιοδοτική αποταμίευση»:
–«Η συμπληρωματική αποταμίευση συνταξιοδότησης περιλαμβάνει επαγγελματικές και προσωπικές συντάξεις, ασφάλειες ζωής και άλλες μορφές συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, υπάρχουν μέσα (π.χ. αντίστροφα ενυπόθηκα δάνεια) που επιτρέπουν τη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων (γενικά, της κατοικίας) σε πρόσθετο εισόδημα συνταξιοδότησης».
Γι' αυτού του είδους τη «σύνταξη», επισημαίνει πως
–«πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της μελλοντικής επάρκειας των συντάξεων». Και σε άλλο σημείο, ότι «τα άτομα στο μέλλον θα πρέπει να εξαρτώνται περισσότερο από την επικουρική συνταξιοδοτική αποταμίευση».
Στρώνουν το έδαφος
Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι μόλις προχτές, ο ΟΟΣΑ, σε σχετική έκθεση για τις συντάξεις, εξετάζει τον «πλούτο των συνταξιούχων» και συγκεκριμένα την κατοχή ιδιόκτητης κατοικίας, ως ένα εργαλείο με το οποίο θα μπορούσε στο μέλλον να εξασφαλιστεί η επάρκεια των συντάξεων που θα αποδίδουν τα δημόσια συστήματα.
Κατά συνέπεια, η εξάρτηση των συντάξεων από τα ατομικά περιουσιακά στοιχεία των συνταξιούχων, όπως, π.χ., είναι η κατοικία, ή «άλλες μορφές συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων», όχι μόνο δεν είναι εκτός πραγματικότητας, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας, αλλά αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή της ΕΕ.
Ίσως, μάλιστα, στην περίπτωση της χώρας μας, να βλέπουν την παρούσα συγκυρία σαν την πιο κατάλληλη για να προωθηθούν στην πράξη τέτοια αντιλαϊκά σχέδια...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 28/112013

Βλέπε επίσης από Μποτίλια «ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.