Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

ΘΡΗΝΟΣΕ: Το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αλλά τι θα γίνει που τα σαλιγκάρια, οι γαιοσκώληκες και οι βδέλλες δεν έχουνε κόκκαλο; — Η κοιλάδα των Νεκρών και οι 50 αποχρώσεις της συγκάλυψης... — Νίκος Καραθανασόπουλος: Καμία κυβέρνηση δεν είναι αθώα — ΚΚΕ: ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ επιχειρούν να μείνει «εκτός κάδρου» η εγκληματική πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης — ΠΑΜΕ: 8 Μάρτη 2023 όλοι στους δρόμους, κανένας για δουλειά! (3 VIDEO)

*

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Αύριο όλοι στους δρόμους, κανένας για δουλειά!

8 Μάρτη 2023: Αθήνα , 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια - Θεσσαλονίκη, 12 μ. Άγαλμα Βενιζέλου

*

Όλεςοι εξελίξεις για την τραγωδία

*

Νίκος Καραθανασόπουλος: Καμία κυβέρνηση δεν είναι αθώα για το έγκλημα στα Τέμπη

*

ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Οι 50 αποχρώσεις της συγκάλυψης...

Λυτοί και δεμένοι, «πάνω καταπάνω» στην προσπάθεια συγκάλυψης του πραγματικού ενόχου για το έγκλημα στα Τέμπη...

·         «Μπανανία, δεν υπάρχει κράτος», λένε. «Με αυτό το κράτος να τελειώνουμε, ή θα το μεταρρυθμίσουμε ή θα καταστρέψει την Ελλάδα» γράφουν.

Αλλά μια χαρά υπήρχε το αστικό κράτος όταν ήταν να βγάλουν παράνομες στο «πιτς φιτίλι» τις απεργίες των σιδηροδρομικών, όταν κινητοποιούνται και για τα ζητήματα της ασφάλειας. Σε «χρόνο dt» λειτουργούσε το αστικό κράτος όταν ήταν να κομματιάσει με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ) τον ΟΣΕ σε χίλια κομμάτια, για να πάρουν το φιλέτο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τον λογαριασμό ο λαός.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να μείνει «εκτός κάδρου» η εγκληματική πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ποινική διερεύνηση της τραγωδίας στα Τέμπη και την πολιτική αντιπαράθεση, αναφέρει:

«Στόχος τόσο των ενεργειών της κυβέρνησης, όσο και της βολικής κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι να μείνει “εκτός κάδρου” η εγκληματική πολιτική που βήμα – βήμα προώθησαν όλοι τους, αυτή του τεμαχισμού, της “απελευθέρωσης” και της ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Ό,τι κι αν κάνουν ο λαός καταλαβαίνει ποιες κυβερνήσεις υπήρξαν διαδοχικά οι “σταθμάρχες” αυτής της πολιτικής, που θυσιάζει την ασφάλεια και τη ζωή επιβατών και εργαζομένων στο βωμό της μείωσης του κόστους και τελικά των κερδών του επενδυτή».

902, Πηγή φωτό: Associated Press

 

Αυτό το κράτος δεν «μεταρρυθμίζεται» σε φιλολαϊκό στον αιώνα τον άπαντα, γιατί οι ράγες του είναι καρφωμένες στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό μονίμως σε τροχιά σύγκρουσης με τις λαϊκές ανάγκες. Με αυτό το κράτος πρέπει να τελειώσει ο λαός και να φτιάξει ένα άλλο, παίρνοντας στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας και της οικονομίας.

Όσο για το «μπάχαλο», δεν είναι εξαίρεση, αλλά κανόνας στον καπιταλισμό, όπου οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη οδηγούν στην αναρχία της παραγωγής. Δεν έχει παρά να δει κανείς την «αμαρτωλή» σύμβαση 717 για τη σηματοδότηση, με τη μια εταιρεία να ξηλώνει ό,τι είχε κάνει η προηγούμενη για να εγκαταστήσει τα δικά της συστήματα...

  • «Πήραμε το μάθημα, τώρα πρέπει γρήγορα να γίνουν όσα δεν έγιναν τα 20 τελευταία χρόνια» λένε.

Τι εννοούν; Μήπως θα δώσουν κονδύλια για μαζικές και μόνιμες προσλήψεις, για τους πάνω από 1.700 εργαζόμενους που λείπουν, σύμφωνα με τα δικά τους - υποτιμημένα ούτως ή άλλως - οργανογράμματα; Μήπως θα πάρουν πίσω τις οδηγίες που καθιερώνουν την 9ήμερη σερί εργασία εξόντωσης για τους σιδηροδρομικούς; Μήπως τα συστήματα ασφαλείας θα σταματήσουν να μπαίνουν στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του;

Τίποτα από αυτά. Αντίθετα, βλέπουν το δυστύχημα ως ευκαιρία για να «τρέξει» ακόμα πιο γρήγορα η ίδια εγκληματική πολιτική, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες τραγωδίες.

  • «Τι σχέση έχει η ΕΕ; Φταίει η κακιά η (χ)ώρα», λέει ο πρωθυπουργός.

Αλλά οι «μηχανοδηγοί» της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών, οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, είχαν ανά χείρας τις Οδηγίες της ΕΕ και τα 4 «σιδηροδρομικά πακέτα» της. Με αυτά τα εγχειρίδια και με οδηγό τους στόχους του κεφαλαίου για «κόμβο» μεταφορών, έτρεξαν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές στον σιδηρόδρομο που οδήγησαν στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Είναι οι Οδηγίες της ΕΕ που κόβουν και ράβουν στα μέτρα της καπιταλιστικής κερδοφορίας ακόμα και τους κανονισμούς ασφαλείας, βάζουν την ασφάλεια του λαού στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, στον σιδηρόδρομο, στα καράβια, στα αεροπλάνα. Είναι οι Οδηγίες της ΕΕ που προβλέπουν «εξαιρέσεις» από κανόνες ασφαλείας και συστήματα όταν δεν υπάρχει «οικονομική βιωσιμότητα» και όταν διακυβεύεται η απώλεια εσόδων για τις εταιρείες!

Στο ζύγι αυτό «περισσεύει» η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, στην ΕΕ μόνο το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, ενώ 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων...

  • «Επεσαν δεκάδες δισ. για την αναβάθμιση του δικτύου, αλλά φταίει η σπατάλη και η διαφθορά» φωνάζουν, και ζητάνε «άπλετο φως».

Δείχνουν το «δέντρο» της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης, για να κρύψουν το δάσος: Την «κανονικότητα» του σάπιου συστήματος, το κυνήγι του κέρδους που οδηγεί στις τραγωδίες. Την «απελευθέρωση» και τον «ανταγωνισμό», που τάχα θα έφερναν φτηνές και ασφαλείς μεταφορές, και έφεραν θύματα και ακριβοπληρωμένους σιδηρόδρομους. Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έδωσαν «νομιμότατα» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τις συμβάσεις τους, ως «κίνητρα για επενδύσεις» στους ομίλους.

Πάνω εκεί φυτρώνουν και τα «λουλούδια» της διαφθοράς, των μιζών, της κακοδιαχείρισης: Στους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων για το ποιανού το σύστημα ενδοεπικοινωνίας και τηλεμετρίας θα μπει, στους ανταγωνισμούς για το ποιος θα πάρει ποιο κομμάτι από το δίκτυο, ποια εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση στα πιο κερδοφόρα κομμάτια. Από πάνω μέχρι κάτω, οι μεταφορές - εμπόρευμα είναι «ελβετικό τυρί» από τα ανταγωνιστικά συμφέροντα σε βάρος των αναγκών του λαού.

  • «Οι ευθύνες δεν διαχέονται», λένε οι του ΣΥΡΙΖΑ. Επί ημερών τους έκαναν εκείνα που τους αναλογούσαν, λένε, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τα συνέχισε.

Όντως, έκαναν και με το παραπάνω εκείνα που τους «αναλογούσαν» στην πολιτική της «απελευθέρωσης»: Διαχώρισαν τη διαχείριση και την υποδομή από το μεταφορικό έργο, έβαλαν τους ιδιώτες στο έργο του ΟΣΕ, πούλησαν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ιταλικό όμιλο και άλλα πολλά. Αυτά ακριβώς συνέχισε και η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνω στις ίδιες ράγες που οδήγησαν στο σημερινό τραγικό δυστύχημα.

Αλήθεια, όμως: Για τις καθυστερήσεις ακόμα και στα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, καμία σχέση δεν έχει το σπάσιμο του ΟΣΕ σε δέκα κομμάτια, όπου άλλος σχεδιάζει το δίκτυο, άλλος το φτιάχνει, άλλος το λειτουργεί; Μήπως μ' αυτά δεν συνυπάρχουν και οι κάθε λογής εργολαβίες, με τις τεράστιες καθυστερήσεις, τις αντιφάσεις στον σχεδιασμό και την υλοποίηση, τους ανταγωνισμούς για το ποια εταιρεία θα αναλάβει τι; Κι αν είναι έτσι, γιατί και στο δικό τους σχέδιο (2018) καταγράφονται δέκα διαφορετικές συμβάσεις που είχε υπογράψει για τα διάφορα τμήματα του δικτύου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας την υλοποίηση «κάποια στιγμή» μέχρι το 2025 ή μέχρι το 2030, όπως έλεγαν τότε;

  • «Τι σχέση έχει εδώ ο καπιταλισμός;», φωνάζουν τα επιτελεία τους.

Αντιγράφουμε από τον Τύπο: «Το αίτημα για ασφαλείς μεταφορές θα ικανοποιηθεί με την εγκατάσταση πολύ συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συστημάτων και δεν έχει καμία σχέση με το σύνθημα "φτηνές και ασφαλείς μαζικές μεταφορές για τον λαό και τους εργαζόμενους χωρίς τη λογική του κόστους - οφέλους" που ακούγεται από τα μεγάφωνα στις διαδηλώσεις τους. Το ζητούμενο σήμερα είναι να αποτραπούν νέες τραγωδίες, όχι να πέσει ο καπιταλισμός».

Τα λόγια είναι περιττά. «Καρφώνονται» και δείχνουν τι φοβούνται και γιατί επιστρατεύουν τις 50 αποχρώσεις της συγκάλυψης για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο. Το καπιταλιστικό κέρδος υπερασπίζονται όλοι τους. Εκεί πρέπει να στοχεύσει και ο αγώνας για να φτάσει πραγματικά ο λαός το μαχαίρι στο κόκαλο, δυναμώνοντας την πάλη για ασφαλείς μαζικές μεταφορές, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του.

902 από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» Τρίτη 7 Μάρτη 2023

*

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Τα απανωτά ατυχήματα χτυπούσαν «καμπάνα» κινδύνου

Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων δεν εισακούστηκαν, επειδή η ασφάλεια αντιμετωπίζεται σαν κόστος

Από τον εκτροχιασμό το 2017 στο Άδενδρο της Θεσσαλονίκης

Τρίτη 07/03/2023 - 10:31

Τα απανωτά ατυχήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο προειδοποιούσαν για το κακό που ερχόταν. Είναι αποκαλυπτικό ότι από το 2010 έως το 2018, την περίοδο δηλαδή που κορυφώνεται η στρατηγική της «απελευθέρωσης» στον σιδηρόδρομο, 197 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 97 τραυματίστηκαν σοβαρά, σε διαφόρων ειδών και αιτίας ατυχήματα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Ρυθμιστική Αρχή αποτιμά σε 12,5 εκατ. το «κόστος» των θανάτων από σιδηροδρομικά ατυχήματα μόνο το 2019!

Μετά το 2010 που επιταχύνθηκε το ξεχαρβάλωμα του ΟΣΕ, απαξιώθηκαν τα συστήματα ασφαλείας και ελαχιστοποιήθηκε το προσωπικό: Από 2.150 που έπρεπε να είναι το ελάχιστο όριο, έφτασε σήμερα στο επικίνδυνο σημείο των 850. Απ' αυτούς, ένας ανεπαρκέστατος αριθμός εργάζεται στη συντήρηση του δικτύου, με πολλές ελλείψεις σε ανταλλακτικά και υλικά, με απάνθρωπα ωράρια, ατέλειωτες ώρες.

Από τους 300 που ήταν παλιότερα, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 30 στη συντήρηση της σηματοδότησης, σ' ένα δίκτυο μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων! Πάνω σ' αυτό το έδαφος, τα σιδηροδρομικά ατυχήματα γίνονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Ορισμένα από τα πιο σοβαρά της τελευταίας επταετίας απαριθμούνται πιο κάτω.

Η μακάβρια λίστα

·         Στις 9 Ιούλη 2015 δύο βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν μέσα στο τούνελ των Τεμπών, χωρίς ευτυχώς τραυματισμούς.

·         Στις 16 Μάη 2016 δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και δύο ακόμη τραυματίστηκαν, έπειτα από σύγκρουση δύο βαγονιών του ΟΣΕ στις Σέρρες κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών, όταν ένα μηχάνημα συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών συγκρούστηκε με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ.

·         Εναν χρόνο μετά, τον Μάη του 2017, τρεις νεκροί και 10 τραυματίες, από τους οποίους οι 3 σοβαρά, ήταν ο απολογισμός δυστυχήματος, όταν εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία στο Αδενδρο στη Θεσσαλονίκη. Το πολύνεκρο δυστύχημα και οι συνθήκες στις οποίες έγινε, θεωρείται «προάγγελος» αυτού των Τεμπών. Και τότε υπήρξαν υποσχέσεις ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και πως θα αλλάξουν όλα, μέχρι τα φώτα να σβήσουν...

·         Στις 3 Αυγούστου 2018 μικρή επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Λιανοκλάδι - Στυλίδα εκτροχιάστηκε στον σταθμό της Λαμίας και έπεσε σε μικρή αποθήκη κοντά στον σταθμό, όπου ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς.

·         Στις 16 Νοέμβρη 2018 εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο από Λιανοκλάδι προς Αθήνα χωρίς θύματα, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

·         Την 1η Απρίλη του 2019 στους Αγίους Αναργύρους πριν τον Σταθμό των Αγίων Θεοδώρων, τρεις επιβάτες τραυματίστηκαν από απότομη ακινητοποίηση του συρμού.

·         Στις 20 Αυγούστου 2020 στον Προαστιακό στο Ξυλόκαστρο έγινε εκτροχιασμός χωρίς τραυματισμούς.

·         Στις 15 Φλεβάρη 2021 στις Αφίδνες δέντρο έπεσε σε διερχόμενο συρμό του Προαστιακού χωρίς επιβάτες.

·         Στις 8 Δεκεμβρίου 2021 στου Ρέντη σημειώνεται εκτροχιασμός συρμού.

·         Στις 24 Γενάρη 2022, εν μέσω χιονιά, η αμαξοστοιχία που ξεκίνησε από την Αθήνα το μεσημέρι με προορισμό το Λιανοκλάδι και τη Θεσσαλονίκη «κόλλησε» στο ύψος της Λιβαδειάς από πρόβλημα στη μάσκα της. Μεταξύ του μεγάλου όγκου χιονιού φαίνεται ότι υπήρχαν κι άλλα αντικείμενα, όπως δέντρα και πέτρες, που προκάλεσαν ζημιά στην αμαξοστοιχία, όπως και σε μέρος του δικτύου, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Δεύτερο τρένο χτύπησε με το πρώτο και υπήρξαν τραυματίες, ενώ έπεσε η οροφή βαγονιού.

·         Την 1η Αυγούστου 2022 η αμαξοστοιχία 1521 έφυγε από το Λιανοκλάδι το πρωί για την Αθήνα, με 200 επιβάτες. Μισή ώρα μετά την αναχώρησή της, στον παλιό σταθμό του Ελευθεροχωρίου συγκρούστηκε με αγελάδα και ακινητοποιήθηκε. Στο σημείο έφτασαν τεχνικοί του ΟΣΕ και μετά από έλεγχο το τρένο συνέχισε το ταξίδι του. Ομως, δεκαπέντε λεπτά αργότερα, λίγο πριν μπει στον σταθμό της Τιθορέας, έφυγε από τα κλειδιά και εκτροχιάστηκε.

·         Στις 10 Οκτωβρίου 2022 εμπορική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Τιθορέα - Λιανοκλάδι εκτροχιάστηκε λίγο πριν τις 11 π.μ., για άγνωστους λόγους, την ώρα που έφτανε στον σταθμό Λιανοκλαδίου.

·         Στις 21 Οκτωβρίου 2022 σημειώθηκε εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στον σταθμό της Τιθορέας της αμαξοστοιχίας 882, χωρίς ευτυχώς σοβαρούς τραυματισμούς.

Χαρακτηριστικό, τέλος, είναι το παράδειγμα που είδε το φως της δημοσιότητας με τις μπάρες σε διάβαση στο Αμύνταιο Φλώρινας. Εκεί οι μπάρες σηκώνονται όταν το τρένο περνάει (!) θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όσων δεν το ξέρουν, που μπορεί να είναι ένας ανυποψίαστος κάτοικος άλλης περιοχής, πεζός ή εποχούμενος. Παρότι το πρόβλημα έχει επισημανθεί από τους κατοίκους, συνεχίζει να υφίσταται. Οπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές.

902 από την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», Τρίτη 7 Μάρτη 2023.  Πηγή φωτό: Eurokinissi/Motionteam

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.