Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Μαχητικό συλλαλητήριο: «Κάτω τα χέρια από το νερό - Δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό» (VIDEO) — Δημήτρης Κουτσούμπας: Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα — Για να μην πούμε «το νερό νεράκι» χρειάζεται συνεχής αγώνας στους δρόμους και ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στις εκλογές (VIDEO)

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

«Κάτω τα χέρια από το νερό - Δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό»

Δευτέρα 20/03/2023 - 20:40

«Κάτω τα χέρια από το νερό. Δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό», με προμετωπίδα την απαίτηση αυτή, σωματεία και φορείς διαδήλωσαν μαζικά και μαχητικά το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ύδρευσης.

Με τα πανό και τα συνθήματά τους εργατικά σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς, έθεσαν επί τάπητος τις συνέπειες της παράδοσης της «αγοράς» του νερού στους ιδιώτες: Οι κερδοφόρες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους καταδικάζουν τον λαό να χρυσοπληρώνει το νερό, τον φέρνουν αντιμέτωπο με ακόμα μεγαλύτερες απειλές διακοπής της ύδρευσης, φέρνουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του νερού που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς όπως η πρόσφατη πικρή πείρα αποδεικνύει, στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους» η κερδοφορία του κεφαλαίου βαραίνει περισσότερο από την υγεία και την ασφάλεια.

 

«Πουλάτε τις πηγές, πουλάτε και τα τρένα, τα κέρδη σας βαμμένα στων εργατών το αίμα», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές. «Για να μην πούμε το νερό νεράκι χρειάζεται συνεχής αγώνας», διαμήνυσαν. 

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης διαβάστηκαν το μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στις πολυήμερες και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, αλλά και το μήνυμα συμπαράστασης του γαλλικού Συνδικάτου Εργαζομένων στα τρένα (CGT Cheminots Versalles) στον ελληνικό λαό. «Η ιδιωτικοποίηση σκοτώνει», τονίζει το γαλλικό Σωματείο σχολιάζοντας το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και την παράδοση του νερού στους ιδιώτες.

Τον παλμό των αλλεπάλληλων απεργιών στη Γαλλία, που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους και τα σωματεία και στην Ελλάδα, μετέφερε με ηχητικό μήνυμα που έστειλε στη συγκέντρωση ο Αμάρ Λαγκά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. «Η εργοδοσία και η κυβέρνηση θέλουν να μας προσθέσουν δύο χρόνια», ανέφερε σχετικά με την προσπάθεια αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να «ματώνουν» για τα κέρδη των επιχειρήσεων. «Αγωνιστείτε με όλες σας τις δυνάμεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε.  

 

«Νίκη στους εργάτες της Γαλλίας», απάντησαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία ενώ το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα για πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση γύρω από τη νέα απεργία στη Γαλλία και τη στήριξη του αγώνα των απεργών. 

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Θανάσης Σκόνδρας, πρόεδρος της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ. «Δεν θα υποστύλουμε τη σημαία», τόνισε και ξεκαθάρισε πως κόντρα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τη μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα.

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», τόνισε ο Μανώλης Χαρατσής, οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, από το βήμα του συλλαλητηρίου. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νερό σημείωσε ότι «με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, η κυβέρνηση στηρίζει ξεδιάντροπα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για φτηνό και ποιοτικό νερό».

Διεκδικούμε να απορριφθεί το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα, υπογράμμισε ο Γιάννης Κελλάρης, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, στην ομιλία του στο συλλαλητήριο. Επισήμανε, ακόμα, ότι «ο ξεσηκωμός που υπάρχει σήμερα πρέπει να πάρει ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά! Να μην αφήσουμε να γίνει το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης του νερού που αφορά όλους μας, αφορά όλο τον λαό που οι ανάγκες του μπαίνουν κάθε φορά στο ζύγι του "κόστους - οφέλους" με κριτήριο το κέρδος».

«Καλούμε τα Συνδικάτα των κλάδων να μπουν μπροστά και μαζί με τον λαό με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα, να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και του νερού», επεσήμανε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο συλλαλητήριο.

Από το βήμα του συλλαλητηρίου ο Βασίλης Πετρόπουλος ανακοίνωσε την οργάνωση συγκέντρωσης την Πέμπτη 23 Μάρτη, μέρα νέας γενικής απεργίας για τους εργαζόμενους στη Γαλλία, στις 6.30 μ.μ., έξω από τη γαλλική πρεσβεία. «Οι αγώνες σε Ελλάδα και Γαλλία αναδεικνύουν πως μπορούμε να στριμώξουμε τις κυβερνήσεις», σημείωσε, και κυρίως για να ανοίξει ο δρόμος για να απαλλαγούν οι λαοί από την πολιτική που κοστολογεί τις ανάγκες και τις ζωές τους. «'Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας», υπογράμμισε.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν στο Σύνταγμα με τις προσυγκεντρώσεις που προηγήθηκαν και ξεκίνησαν από Ομόνοια, Κλαυθμώνος και Προπύλαια.

902

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα (VIDEO)

Δευτέρα 20/03/2023 - 14:20

Για να μην πούμε «το νερό νεράκι» χρειάζεται συνεχής αγώνας στους δρόμους και ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στις εκλογές, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου που επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκίνησε την ομιλία του με το έγκλημα στα Τέμπη, σημειώνοντας πως σε αυτό οδήγησαν η πολιτική της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων «και έρχεστε τώρα και εφαρμόζετε την ίδια πολιτική στο νερό». Συμπλήρωσε πως «στο κάδρο των εγκληματικών ευθυνών βρίσκεστε όλοι σας», καθώς όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν προσέθεταν στο παζλ της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης του νερού. 

Προειδοποιώντας για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο, όχι μόνο γιατί ο λαός θα χρυσοπληρώνει τα τιμολόγια του νερού, αλλά και γιατί η ποιότητα του νερού θα μπαίνει διαρκώς στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους, υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα», γιατί «εκσυγχρονισμός είναι η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των ομίλων που όλοι σας ανεξαιρέτως υπηρετείτε».

Παραθέτουμε την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Είκοσι μέρες τώρα, χιλιάδες λαού και νεολαίας βρίσκονται στους δρόμους, πλημμυρίζουν τις πλατείες σε όλη τη χώρα και φωνάζουν "το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί". Ναι, έγκλημα ήταν και όχι "θυσία", όπως τόλμησε να πει ο πρωθυπουργός, προσβάλλοντας και προκαλώντας όχι μόνο τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και έναν ολόκληρο λαό που απαιτεί να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους.

Όσο για τη βολική αντιπαράθεση που έχετε στήσει ανάμεσά σας, νυν και τέως κυβερνώντες, δεν πρόκειται να σας απαλλάξει από τις ευθύνες σας, γιατί στο προδιαγεγραμμένο αυτό έγκλημα οδήγησε τελικά η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, που η κυβέρνησή σας, κύριοι της ΝΔ, συνέχισε παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Κι ερχόσαστε τώρα να εφαρμόσετε την ίδια πολιτική και στο νερό με αυτό το νομοσχέδιο που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του. Τι να πει κανείς; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο. Ή μάλλον έχετε! Ιερό και όσιο για σας είναι η πολιτική της ΕΕ, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών, των κοινωνικών αναγκών.

Τα ίδια που κάνετε τώρα με το νερό, κάνατε πριν στους σιδηρόδρομους και φτάσαμε σήμερα να μετράμε νεκρούς στις ματωμένες ράγες των κερδών! Τα ίδια κάνατε και στην Ενέργεια και φτάσαμε στην ενεργειακή φτώχεια, στα κομμένα ρολόγια για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ τα καρτέλ των ενεργειακών επιχειρήσεων μετρούν τεράστια κέρδη!

Και στο κάδρο των εγκληματικών ευθυνών βρίσκεστε όλοι σας, γιατί όλοι σας, ο ένας μετά τον άλλο, προσθέτατε και ένα κομμάτι στο παζλ της "απελευθέρωσης", της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, της Ενέργειας και του νερού.

Τι ακριβώς κάνετε σήμερα εσείς της ΝΔ με αυτό το νομοσχέδιο που, χωρίς καμιά ουσιαστική συζήτηση, επισπεύσατε την ψήφισή του; Και μάλιστα λίγες μέρες πριν τις εκλογές που θα γίνονταν ή στις εκλογές που αμέσως μετά έρχονται. Βέβαια, με ποιους να συζητήσετε και τι; Αφού όλοι -και αναφερόμαστε στους εργαζόμενους- από την πρώτη στιγμή έχουν ζητήσει την απόσυρσή του και σήμερα διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή. Νομίζατε πως δεν θα σας πάρει κανείς χαμπάρι.

Τι κάνετε λοιπόν; Μετατρέπετε τη "Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας" σε "Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων", προκειμένου να επιταχύνετε την παραχώρηση της κερδοφόρας διαχείρισης του νερού και των αστικών αποβλήτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και αυτοί οι σχεδιασμοί δεν επιδρούν μόνο στο νερό, αλλά και σε άλλα ζητήματα, γιατί βάζετε μέσα και τα αστικά απόβλητα.

Τι θα γίνει για παράδειγμα με τους βιολογικούς καθαρισμούς, που έπρεπε να είχαν γίνει, όταν εν έτει 2023 υπάρχουν ολόκληρες περιοχές -και εντός της Αττικής, σχεδόν όλη η Ανατολική Αττική είναι έτσι - με ανύπαρκτα δίκτυα αποχέτευσης και με τους κατοίκους να ζουν εδώ και δεκαετίες με τα βοθρολύματα;

Τι θα γίνει τώρα; Με τι όρους θα κατασκευαστούν; Με ποιες τεχνικές προδιαγραφές; Με τι κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά, όταν προχωράτε και στον τομέα αυτό την πολιτική της εμπορευματοποίησης;

Άλλη μια Ρυθμιστική Αρχή βρέθηκε, λοιπόν, μπροστά μας! Αυτή η Ρυθμιστική Αρχή της Ενέργειας, στην οποία τώρα εντάσσετε το νερό και τα απορρίμματα.

Γιατί μπορεί η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να λειτουργούν και τώρα με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως άλλωστε όλες οι ΑΕ, να είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όμως με την ένταξή τους τώρα σε Ρυθμιστική Αρχή ενισχύεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης του νερού.

Στην κυριολεξία ο λαός μας θα πει το νερό νεράκι!

Στην ουσία προσαρμόζετε το πλαίσιο λειτουργίας της εγχώριας αγοράς στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη ρύθμιση της υδατικής πολιτικής, με βάση τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας, η οποία είδαμε πού έχει οδηγήσει τον λαό.

Γιατί σας έπιασε τέτοια πρεμούρα; Τρέχετε να προλάβετε γιατί στο ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπεται η χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων για τα αντίστοιχα έργα υποδομής!

Χώρια που είναι ένα απ’ τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Όπως και με τα μνημόνια, έτσι και με το υπερμνημόνιο -γιατί τέτοιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης- κάθε εκταμίευση προϋποθέτει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Κι όλες αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι δηλώνουν την κατακραυγή τους γι’ αυτό το νομοσχέδιό σας, ακριβώς γιατί ξέρουν ότι η παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού θα έχει δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Όχι μόνο γιατί θα χρυσοπληρώσουν την αύξηση της τιμής του νερού, αλλά και γιατί η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θα βρίσκονται σταθερά στη ζυγαριά "κόστους - οφέλους", γιατί αυτό επιβάλλει η κερδοφορία του κεφαλαίου που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια στον βωμό του κέρδους.

Όλοι καταλαβαίνουν πως το δίκτυο του νερού στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων αυτόματα θα σημαίνει και διακοπή του νερού σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν σήμερα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ.

Να σας θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες στη χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο στου Ζωγράφου, που θέλουν να της κάνουν έξωση από τη μοναδική της κατοικία που πλειστηρίασαν, της αφαίρεσαν το ρολόι του νερού, δηλαδή της έκοψαν το νερό, αν και πλήρωνε τον λογαριασμό, για να την εξαναγκάσουν να φύγει από το σπίτι της.

Εικόνες από το μέλλον, που θα γενικευτούν με το σημερινό σας τερατούργημα από τους ιδιώτες-ληστές που βάζετε να κάνουν κουμάντο!

Όλα αυτά βέβαια, μην τρελαθούμε, δεν αποτελούν κάποια ελληνική πρωτοτυπία ή κάποια "νεοφιλελεύθερη εμμονή" της ΝΔ, όπως κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την ουρά του απ’ έξω.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί η ίδια πολιτική με παραλλαγές, εφαρμόστηκε σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκειμένου υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στους κλάδους που "απελευθερώνονταν" σταδιακά από την κρατική προστασία: Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Μεταφορές και το Νερό.

Σε σας της ΝΔ, έλαχε σήμερα απλά να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, ακολουθώντας πιστά, βέβαια, την αντιλαϊκή διαδρομή που ακολούθησαν οι προηγούμενες από εσάς κυβερνήσεις τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ακολουθώντας φυσικά πιστά όλα αυτά τα χρόνια την ίδια στρατηγική, την ίδια πολιτική, με τις παραλλαγές σας όλοι σας προχωρήσατε στην ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας, με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του.

Τι συνέπειες θα έχει αυτή η παραπέρα ευθυγράμμιση; Εκτόξευση των τιμολογίων του νερού, δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, επιθετική προώθηση της εμπορευματικής λειτουργίας και της ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων ύδρευσης.

Και πριν αρχίσετε ορισμένοι να λέτε ότι καμιά ιδιωτικοποίηση στο νερό δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, σας διαψεύδουν τα έργα και οι ημέρες της διακυβέρνησής σας. Φτάνει να κοιτάξει κανείς πίσω στις προηγούμενες δύο δεκαετίες και θα βρει πολλά ράμματα για τη γούνα σας…

Από πού να το πιάσει κανείς; Από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1999, όπου ξεκινά ο διαχωρισμός των υποδομών (ΕΥΔΑΠ Παγίων) που παρέμειναν στο κράτος; Και της διανομής που πέρασε στις Ανώνυμες Εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο;

Απ’ ό,τι φαίνεται το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει ντοκτορά στην πρακτική του διαχωρισμού, το ίδιο έκανε και με τους σιδηρόδρομους. Διαχώρισε τα τρένα από τις ράγες…

Ή να το πιάσει κανείς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το 2016 μετέφερε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο; Μάλιστα την επόμενη χρονιά, το 2017 η περιβόητη ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού, ουσιαστικά αποτύπωνε το νερό-εμπόρευμα με άμεσους οικονομικούς όρους, καθώς υπολόγιζε την τιμή του νερού με βάση την κερδοφορία του επενδυμένου κεφαλαίου!

Από μόνοι τους οι οικονομικοί αυτοί όροι ομολογούν την πορεία εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης του νερού κι αυτή την πορεία έρχεται τώρα να ενισχύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με αυτό το νομοσχέδιο που επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση για το λαό.

Και λίγα λέμε…

Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη αγορά η οποία περιλαμβάνει τόσο τις Ανώνυμες Εταιρείες ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, όσο και τις συνολικά 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τις γνωστές ΔΕΥΑ, αλλά και τους πάνω από 450 Γενικούς και Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Πεδίο δόξης λαμπρό για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή, που θα έχει τον έλεγχο του νερού και των απορριμμάτων, ώστε να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει την εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα.

Γι’ αυτό και οι δυνάμεις μας πρωταγωνιστούν σήμερα στους αγώνες:

- Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις.

- Για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό.

- Για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

- Αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του, χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Γι’ αυτό δυναμώνουμε την πάλη για δραστική μείωση των τιμολογίων, για να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.

Ξέρουμε, βέβαια, πως η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από το σύστημα με τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους.

Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση, να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων έργων υποδομής και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής αναγκαίου υλικού, με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για επαρκές, φθηνό, ασφαλές και ποιοτικό νερό.

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού και στο νερό, γιατί τελικά εκσυγχρονισμός είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των ομίλων, που όλοι σας ανεξαιρέτως υπηρετείτε.

Για να μην πούμε το "νερό - νεράκι", λοιπόν, χρειάζεται συνεχής αγώνας, ενωτικός, όλων -εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, επιστημόνων, νέων, συνταξιούχων και γυναικών- στους δρόμους όλης της Ελλάδας και κυρίως ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό μέσα στη Βουλή στις ερχόμενες εκλογές».

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.