Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

ΛΕΤΟΝΙΑ: Οικοδόμοι αρνούνται να ξηλώσουν μνημείο της Αντιφασιστικής Νίκης ― Οι αρχές της καταζητούν αγνώστους που πήραν άλλο υπό κατεδάφιση μνημείο για να το διασώσουν

Το υπό κατεδάφιση μνημείο

*

Βλέπε και:

Μην αμελήσετε, πάρτε μαζί σας κόκκινο. Οι μέρες μας έχουνε μεγάλη μαυρίλα ― Κατεδάφιση μνημείων σε Λετονία - Πολωνία ― Συνεχίζεται η απόπειρα να σβηστεί η Αντιφασιστική Νίκη του Κόκκινου Στρατού ― ΚΚΕ: Η αντιφασιστική Νίκη του Κόκκινου Στρατού δεν μπορεί να σβηστεί! - Κάτω τα χέρια από τα αντιφασιστικά μνημεία της Ευρώπης!

*

ΛΕΤΟΝΙΑ

Οικοδόμοι αρνούνται να ξηλώσουν μνημείο της Αντιφασιστικής Νίκης

Παρασκευή 26/08/2022 - 19:37

Αντιδράσεις σε εργάτες -που αρνούνται να κατεδαφίσουν αντιφασιστικά μνημεία- προκαλεί η εκστρατεία σβησίματος της ιστορικής μνήμης, που έχει ενταθεί στη Λετονία με την κατεδάφιση των μνημείων της Αντιφασιστικής Νίκης, σε όλη την χώρα, αξιοποιώντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και ταυτίζοντας την συμπεριφορά της καπιταλιστικής Ρωσίας που προέκυψε από την αντεπανάσταση, με τη Σοβιετική Ένωση και την ένδοξη αντιφασιστική Νίκη.

Μετά την κατεδάφιση του μεγάλου μνημείου του μεγάλου αντιφασιστικού μνημείου στη Ρίγα (σύνδεσμος επάνω), οι αρχές της χώρας προχωρούν στην αποξήλωση μνημείων, με την συμβολή ιδιωτικών εταιριών. Παρόλα αυτά, η επιχείρηση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Εκτός από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται για να προστατευθούν τα μνημεία, κάτι που όπως ανέφερε σήμερα η Λετονική τηλεόραση LTV, εμποδίζουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων, σήμερα προστέθηκε και η άρνηση εργατών να προχωρήσουν στο ξήλωμα των μνημείων.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Balvi στην ανατολική Λετονία, όπου το τοπικό Συνδικάτο οικοδόμων ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε καμία εργασία σχετική με το ξήλωμα του μνημείου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα οι δημοτικές αρχές της πόλης, έχουν αναγκαστεί να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις εκτός του δήμου.

«Είτε φοβούνται ποινικές υποθέσεις που μπορεί να κινήσει η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε κατανοούν ότι η μεταφορά και η κατεδάφιση αυτού του μνημείου στην κοινωνία είναι διφορούμενη. Ίσως δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις με τους γείτονές τους», είπε ο Σεργκέι Μαξίμοφ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Μπάλβι.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των αρχών, το συγκεκριμένο μνημείο, δεν θα καταστραφεί, αλλά σχεδιάζεται να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί στο λεγόμενο «Μουσείο της Κατοχής» που έχει στήσει η κυβέρνηση της Λετονίας, με την κάλυψη της ΕΕ, εφαρμόζονται αντικομμουνιστικές διώξεις και η οποία ήδη έχει προχωρήσει στη δικαίωση των συνεργατών των ναζί, των ναζιστικών «λεγεώνων», που πλέον κάθε χρόνο παρελαύνουν επίσημα.

Εξαφανίστηκε μνημείο που θα κατεδαφίζονταν

Την ίδια ώρα, στην περιοχή Alsvik Volost της πόλης Aluksne, άγνωστοι αφαίρεσαν το μνημείο των Λετονών παρτιζάνων, μια ημέρα πριν την κατεδάφισή του.

Το μνημείο που εξαφανίστηκε

Το μνημείο προορίζονταν να καταστραφεί τελείως, ενώ οι άγνωστοι αφαίρεσαν με πολύ προσοχή τις πλάκες του μνημείου, αφήνοντας μόνο την βάση του. Οι τοπικές αρχές αναζητούν τόσο το ίδιο το μνημείο, όσο και αυτούς που το πήραν καθώς εικάζουν ότι το έκαναν για να το διασώσουν.

Το σημείο βρίσκονταν στο σημείο όπου στις 15 Γενάρη του 1944, οι αντάρτες της λετονικής παρτιζάνικης ταξιαρχίας εκμηδένισαν μονάδες των SS.

Όπως αναφέρουν πάντως τα τοπικά μέσα, οι αντιδράσεις στην κατεδάφιση των μνημείων  επεκτείνονται με ολοένα και περισσότερους πολίτες να καταθέτουν σχετικές αιτήσεις στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατεδάφιση των μνημείων.

(Με πληροφορίες από: Ren.tv, rus.lsm.lv)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.